Mám nárok na mateřskou?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Tak to bude asi nejlepší, radím dopředu si napsat otázky na které chceš odpověď a klidně si k tomu u nich dělej poznámky, ze skušenosti jsou jak na ÚP tak na sociálce ochotné, pokud narazíš na nepříjemnou úřednici, nedej se a třeba zkus jinou ochotnější.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám nárok na mateřskou?
Takže se obrnět trpělivostí
A oni jsou schopni i vypočítat kolik bych teda brala tu mateřskou?
- Citovat
- Upravit
Pokud budou vědět jak na to tak jo, jinak to počítá OSSZ a výsledek zjistíš, až ti příjde složenka
. Ale pokud bys nedosáhla do 7600, tak sociálka doplácí (stačí podat si formulář), týká se to hlavně žen na ÚP a na školách, jež nemají příjem a žen s malým platem.
Takže 100% budeš mít těch 7600,– a jeli tvůj hrubý plat dost vysoký tak se neboj. Pro obraznost asi z 12000 hruhého jsem dostávala okolo 8500-9200, záleží na počtu kalendářních dnů v měsíci.
Jinak OSSZ má limity, takže jsme v nevýhodě oproti maminká pracujícím ve velkých firmách, všechny mé kámošky měli kolem 15-16 tisíc a to dělaj u pásu a já jako účetní jsem měla velkýho prda, páč pracuju pro MO a škrota
a moje blbost že mi bokem vyplácel pár kaček.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
janinkacumacek píše:
Les to není pravda, berou se výdělky za celý kalendářní rok na výpočet MD, takže bacha na to, mi se na tento problém speciálně ptali, takže žádné poslední zaměstnání, sčítá se to,vem si že by jsi pracovala jen 14 dnů u nového zaměstnavatele !!!!!.
Par. 10 odst. 1 písm. a zákona o nemocenském pojištění:
Pojištění vzniká zaměstnanci uvedenému v § 5 písm. a)
a) bodě 1 dnem, ve kterém nastoupil do práce, a zaniká dnem skončení pracovního poměru; za den, ve kterém tento zaměstnanec nastoupil do práce, se považuje též den přede dnem nástupu do práce, za který příslušela náhrada mzdy nebo platu nebo za který se mzda nebo plat nekrátí,
Par. 18 odst. 4 téhož zákona:
Jestliže sociální událost u zaměstnance vznikla v období, kdy od vzniku pojištění zaměstnance do konce kalendářního měsíce, který předchází kalendářnímu měsíci, v němž sociální událost vznikla, neuplynulo 12 kalendářních měsíců, je rozhodným obdobím období od vzniku pojištění zaměstnance do konce kalendářního měsíce, který předchází kalendářnímu měsíci, v němž sociální událost vznikla.
a dále odst. 5 téhož paragrafu:
Jestliže sociální událost u zaměstnance vznikla v kalendářním měsíci, v němž vzniklo pojištění zaměstnance, je rozhodným obdobím období od vzniku pojištění zaměstnance do konce tohoto kalendářního měsíce.
Čili ukončením zaměstnání končí i účast na nemocenském pojištění, s nástupem do nového zaměstnání VZNIKÁ NOVÉ nemocenské pojištění. Pokud od VZNIKU (posledního) pojištění uplynulo méně jak 12 měsíců, tak se holt bere ta doba, která je, i když je kratší.
Dodatek: Výjimkou je, pokud zaměstnání skončí a hned zase naváže u STEJNÉHO zaměstnavatele, tam se to bere, jako kdyby pojištění trvalo stále, tedy není ukončeno a znova vzniknuto (bože, to je blbý slovo… teď nevím, jak to napsat vhodněji), i kdybys u zaměstnavatele měla dvě po sobě jdoucí smlouvy. Zákon už jsem si zavřela, takže číslo paragrafu na tebe nevysypu.
janinkacumacek píše:
Navíc pro OSSZ odevzdáváš evidenční důchodový list každý rok a vždy po ukončení zaměstnání.
To jo, jenže z ELDP nepoznáš vyměřovací základ pro výpočet nemocenských dávek, tam máš uvedenou sumu celkově za celý kalendářní rok (nebo část roku, netrvalo-li zaměstnání po celý kalendářní rok), ale pro výpočet vyměřovacího základu pro nemocenské dávky to potřebuješ mít rozkouskované na jednotlivé měsíce. Jmenné přehledy s měsíčními vyměřovacími základy se na OSSZ už neodevzdávají a přílohu k neschopence, kde je to uvedeno, vyplňuje pouze poslední zaměstnavatel.
janinkacumacek píše:
Navíc nemocenská se tam počítá, věř mi já na ní bylo 6 měsíců, a přišlo mi velký prd. Ono záleží jak to máš se mzdou a jestli máš osobní ohodnocení a při nemocenské ho nedostáváš že jo.
Nemocenská se fakt do vyměřovacího základu nepočítá a ta doba pro výpočet jako by nebyla, PPM se ti počítá jenom z doby před PPM, kdy jsi eventuálně tedy to osobní ohodnocení dostávala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, pokud dobře chápu tak ti jde taky o to kolik dostaneš mateřské, která se počítá z výdělků předchozích, ale můžu ti na 100% napsat že pokud ti spočítají méně než 7 600,– tak ti to stát doplatí, musíš zažádat na sociálce což většinou úřednice zapomenou říct nebo to ano neví protože to zařizuje zase jiná úřednice. Mělo to tak více kamarádek, protože byly na minimální mzdě, u těhu na nemocenské a pak jim mateřská dělala tak 7 000 takže socka doplácela do těch 7 600,– tak snad jsem tě aspoň tak uklidila že bez peněz nebudeš. Je to stejná suma jako u rodičáku na 3 roky. papa
- Citovat
- Upravit
Mám nárok na mateřskou?
Holky to je na mě moc složitý..nešlo by to trochu polopaticky ![]()
- Citovat
- Upravit
Fakt máš pravdu, teď mi docvaklo, že vlastně na ročním daňovém příznání pro fyz.osoby není do výdělku započtena nemocenská.
Strašně se omlouvám za dezinformace, moc dík za info.
Tím pádem si mě měl manžel odečíst za rok 2008, byla jsem víc jak půl roku na nem. a příjmy nedosáhly výše uvedené na daň přiznání pro odpočet za manželku, bože za to si musím nafackovat ![]()
Les mi jsme MO a neschopenku mi zaměstnavetel jen potvrdí a pošle na OSSZ, výpočet neprovádíme, platí nás oni, ale teď nově těch 14 dní tam musí asi vypočítat??? Já jsem právě byla na NP minulý rok a letos od nás nikdo NP neměl, tak by mě to zajímalo, abych byla v obraze.
Dále fakt ani MO již neposílá hromadné jmenné seznamy ??? Ty jo to je teda novinek, mě asi šlehne a to si chci pak udělat mzdovku ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
janinkacumacek píše:Tím pádem si mě měl manžel odečíst za rok 2008, byla jsem víc jak půl roku na nem. a příjmy nedosáhly výše uvedené na daň přiznání pro odpočet za manželku, bože za to si musím nafackovat
Ne, ne, to zas mícháš dvě (ne-li tři) věci dohromady ![]()
Nemocenské dávky se sice nedaní (takže nejsou součástí daňového přiznání), ani se z nich nepočítají další nemocenské dávky (takže nejsou součástí vyměřovacího základu pro výpočet nemocenské), ale jsou tzv. vlastním příjmem vyživované/ho manželky/a. Tedy pokud si tě chce manžel odečíst od daní, tak se ti nemocenská počítá jako tvůj příjem, i když sama ji nedaníš.
janinkacumacek píše:Les mi jsme MO a neschopenku mi zaměstnavetel jen potvrdí a pošle na OSSZ, výpočet neprovádíme, platí nás oni, ale teď nově těch 14 dní tam musí asi vypočítat???
Jj, teď zaměstnavatel v prvních dvou týdnech vyplácí náhradu mzdy za nemoc, která se vypočítá z předchozího kalendářního čtvrtletí a od patnáctého dne (plus od začátku další nemocenské dávky - PPM, ošetřovné, vyrovnávací příspěvek v těhotenství) vyplácí nemocenskou OSSZ a tam se počítá za předchozích 12 kalendářních měsíců. „Stará“ neschopenka má asi stopadesát dílů, něco posílá na OSSZ rovnou lékař, něco zaměstnavatel, něco si nechává zaměstnavatel pro sebe… Nově by měla být neschopenka údajně zkrácená na míň částí, ale já ji ještě neviděla, jenom to vím z doslechu. Plus k tomu zaměstnavatel vyplňuje příjmy v rozhodném období… ale to se přiznám, ještě jsem nepotřebovala, takže jsem ten formulář ještě ani neviděla (manžel má malou firmu, ve které mu dělám mzdovku a jinak pracuji jako sestra v nemocnici… letos jsem zatím neschopenky viděla jenom z pohledu sestry, nikoli mzdovky).
janinkacumacek píše:Dále fakt ani MO již neposílá hromadné jmenné seznamy ??? Ty jo to je teda novinek, mě asi šlehne a to si chci pak udělat mzdovku
Nj, teď jsou formuláře nové, už se tam pojistné píše za celou firmou dohromady, ne po zaměstnancích (jako je třeba u zdravotního pojištění, akorát že je to na celou A4 a je tam trochu víc údajů).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Les ty brďo to bude učeníčko
, díky za vysvětlení toho přiznání, v tom mám tak děsný mezery, holt náš zaměstnavatel šetří na kurzech a my se všechno musíme dopátrat sami (já jsem spíš na fakturaci a samotné zaúčtování a objednávky a xmiliónů dalších prkotin), hlavně chci pracovat pro velkou firmu, tak se aspoň člověk specializuje na určitou věc a ne jak u nás mix všeho.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám nárok na mateřskou?
Tak jsem byla na úřadě, paní mi řekla, že podmínku 270dnů splnuji a že se mi mateřská bude vypočítávat z nového zaměstnání průměrově jen za ty měsíce co budu zaměstnaná. Takže pokud jsem zaměstnaná od 1.6.2009 a šla bych od září na neschopenku tak jen za ty 3měsíce. Tak nevim, jestli mám v práci ještě zůstat, nebo jít na neschopenku. Co by pro mě bylo lepší, to už mi bohužel neřekla, rozhovor byl rychlý. Co myslíte?
- Citovat
- Upravit
Ahojky všechny maminy!!
chtěla bych se Vás na něco zeptat. S přítelem čekáme miminko..On pracuje ž 5 let u jední zahraniční firmy, já jsem studovala, nyní jsem na úřadu práce. Vůbec netuším, jak je to s přídavky na díě, nebo matěřskou ( nevím jak se to jmenuje ) Já bych na mateřskou nárok asi měla ne? ale bylo by to úplný minimum..ne?? dočetla jsem se ještě variantu, že se dá vypočítat z přítelovi mzdy, ale to by zase musel být můj manžel? a navíc má čistý příjem 21 000 tak nevím jestli by měl vůbec na něco nárok z takové částky..kdo poradí, budu moc ráda ![]()
- Citovat
- Upravit
Nárok na mateřskou nemáš, z přítelovic mzdy si zvolíš maximálně délku pobírání RP, manžel to být nemusí, a na co máš nárok, jako jaký dávky, se podívej do ostatních diskuzi, je toho plno dnes a denně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mateřská
Dobrý den, omlouvám se ale nenašla jsem nikde svůj případ. Chtěla bych se zeptat jestli mám nárok na mateřskou pokud jsem od 1.1 (ledna ) do srpna pracovala tj 8 měsíců a od září jsem nastoupila na neschopenku ale rok budu mít v lednu a termín porodu mám na květen ale do té doby budu zamestnana. Děkuji za odpověď
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, neschopenka se také počítá do odpracované doby, když na té neschopence běží pracovní poměr
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak už zase z toho nevim nic..Zkusim se zeptat na úřadě a uvidíme co mi řeknou..Ale i tak díky za odpovědi