Mám nárok na vyúčtování daní, když jsem na MD?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
29350
21.2.14 11:11

@ella2013 pokud jsi při mateřské a rodičáku nepracovala ještě jinde a neměla žádné jiné příjmy (třeba proplacenou dovolenou), tak není z čeho vracet… k uplatnění slevy na dítě a případného daňového bonusu je potřeba mít minimálně příjem 48 tisíc za ten rok…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
21.2.14 11:24

@Regina Hero moc díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.2.14 12:49

Daně na mateřské

Dobrý den, jsem na mateřské a platím hypotéku, kterou bych si chtěla dát do daní. Mohli byste mi poradit jak na daně, když jsem nikde nepracovala celý rok? Děkuji za pomoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101950
24.2.14 12:58

@AndilekPajdalenka Tak pokud si žádné daně nezaplatila, tak ti těžko mohou z něčeho za tu hypotéku vrátit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
24.2.14 13:00

Záleží, v jaké jste v roce 2013 byla situaci. Měla-li jste nějaké zdanitelné příjmy a byla-li Vám sražena daň, můžete si je uplatnit, při splnění zákonných podmínek, ve vlastním daňovém přiznání (z práce Vám vydají potvrzení o zdanitelných příjmech). Pokud jste však v roce 2013 neměla žádný zdanitelný příjem, pak máte smůlu - úroky z hypotéky u Vás nelze uplatnit. Pokud je ještě jiný účastník smlouvy o hypotečním úvěru, mohl by se je, za splnění zákonných podmínek uplatnit on.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
24.2.14 13:52

Přidávám se s dotazem ohledně daňového přiznání. Celý loňský rok jsem byla na rodičáku, příjem mám od července za pronájem bytu, jinak nic. Mám na seba psanou hypotéku a taky nějaká spoření kvůli odpočtům na daň… Nevím, jestli mám nebo nemám přiznání dělat? Plus ještě jeden dotaz, s přítelem nejsme manželé, může si mě i tak eventuelně odepisovat zdaní jako vyživovanou osobu??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
24.2.14 13:59

Máte-li příjmy z pronájmu bytu, pak ano, jste povinna podat daňové přiznání - jedná se o příjmy dle § 9 zákona o daních z příjmů. Výdaje buď skutečné nebo procentem (30%). Zda budete mít z čeho uplatnit úroky z hypotéky záleží na výši příjmu a výši vypočtené daně. Daň do výše 24 840 Kč vykryje sleva na poplatníka. Na druhou otázku - ne, nemá nárok, musíte být manželé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
26.2.14 13:50

@Nirrti Díky moc za odpověď :potlesk: A jestli tomu dobře rozumim, tak příští rok, kdy už byt pronajímat nebudu, nebudu taky muset dělat přiznání vůbec. Moc jste mi pomohla :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101950
26.2.14 13:51

@Elisabeeet Přesně tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
26.2.14 13:54

@Elisabeeet rádo se stalo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
8.4.22 11:42

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat minulý rok jsem pracovala do dubna práci mám na hlavní pracovní poměr a od konce dubna jsem šla na neschopenku kvůli těhotenství až do listopadu pak jsem šla na mateřskou a má otázka zní zda vyplácí daně jenom zaměstnavatel nebo i sociálka dneska my přišlo jen 3090 Kč od zaměstnavatele a zda se mi to málo za šest měsíců nemocenské dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
8.4.22 12:23

@Týnka1231 to je tady furt dokolečka. Tobě nějaké daně z mateřské nebo z nemocenské sráží, aby ti je mohli vrátit? Ne nesráží. A vrátit lze max to, co ti srazili. Pokud jsi pracovala 3 měsíce, zdanitelný příjem a sražená záloha na daň byli jen v těchto 3 měsících. A asi to bylo jen těch 3090, takže víc ti vrátit nemůžou. A sociálka ti taky žádné daně nesráží, tak je těžko může vracet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák