Mám plat jako uklízečka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Any11
18.6.12 22:14

@Viking Souhlasim, ze jsou tam velke nevyhody… ale bohuzel strasne lidi jede na „svarc system“… takze jsou maximalne ochuzeni o dovolenou (a samozrejme nemaji jistotu jako zamestnanci). V tom vidim ten problem. :roll:

Ale aby proste nekdo, kdo vydela rocne cca 300 tisic, nema realne zadne naklady, protoze pracuje pro nekoho (priklad), neplatil zadne dane, tak to dle mne neni nastavene dobre. (ZP a SP nepocitam)

Podpora malych podnikatelu ano, ale nejak rozumneji. Tak to aspon vidim ja.

• Citovat
  • Upravit
101913
18.6.12 22:32

@Anielkha Tak ono pokud nemá reálně náklady, tak je to většinou „švarc“ což zas na druhou stranu nemá s podnikáním jako takovým nic společného… protože pokud někdo opravdu podniká na sebe, tak nevěřím, že žádné náklady nemá, ano, nebude to 60%, jak jsou aktuálně nastavené paušály, to ne, ale úplně zanedbatelné taky nebudou.

A pokud přepočtu těch 300 tisíc ročně na „zaměstnance“ při dejme tomu 30% skutečných nákladech, tak mi vychází, že zaměstnanec zaplatí na daních cca 400,– měsíčně, což je tedy víc, ale zas to není tak propastný rozdíl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
18.6.12 22:33

@Anielkha Ano, to může být problém švarcu. Který v současné době není legální… Ten bych sem spíš netahala, aby to nemátlo:)
Kdyby se tomu paušálu prostě neříkalo „výdaje“, ale třeba „výdaje plus daňová úleva za to, že se staráte sami o sebe, nemáte víkendy a vytváříte pracovní místa“, bylo by všem líp :mrgreen:
Lehká nadsázka. Ale já prostě vidím, jak jsou na tom reálně třeba překladatelé (zvláště pak beletrie)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Any11
18.6.12 22:36

@j.a.n.i1 Kolik IT jede na ZL… a jake jsou jejich skutecne naklady? 10%? (Internet, elektrina, 1× rocne novy notebook?) Samozrejme v uvozovkach.

Ale jsem fakt moc OT. ;)

• Citovat
  • Upravit
Any11
18.6.12 22:38

@Viking Samozrejme souhlasim. On to neni zadny med, zadna jistota. Ale dobre nastavene to taky neni. (Ale jak by to melo byt, taky nevim.) Aspon z meho pohledu, z pohledu OSVC, kdy nebudu platit ani korunu na danich.

• Citovat
  • Upravit
9887
18.6.12 22:47

@Anielkha Já vlastně nevím, co se do těch nákladů skutečně počítá. Třeba ten IT (soudím podle kamarádů): pracuje z domova, vybudoval a vybavil si kvůli tomu pracovnu, ve které musí svítit, v zimě topit, platí internet, telefon, má aspoň dva počítače, tiskárnu (a nepochybně řadu dalších nezbytností technického typu, o kterých nemám páru - záleží, co konkrétně dělá), nakupuje literaturu a software, sebevzdělává se v oboru, případně v jazycích, dost možná cestuje po konferencích… A vypije spoustu kafe :mrgreen: Co z toho se uznává jako náklady?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101913
18.6.12 22:54

@Anielkha Nevím co přesně myslíš pod pojmem IT… pokud někomu spravuje síť, tak to je třeba taky telefon, benzín, když jezdí za klienty, amortizace auta, náklady na nějaký účetní software, další spotřební materiál a vybavení do „kanceláře“… ono máme tendenci ty náklady bagatelizovat, ale jsou a člověk by se až divil, kdyby je spočítal. Nemám tedy tuhle zkušenost teď aktuálně přímo s podnikáním, ale s přípravou tábora (neziskovka) a člověk má pocit, že ho to nic nestojí (krom toho co kupuje na účet), ale to je tady cesta někam něco vyřídit, tu nějaký drobný poplatek, tisk něčeho, pak dalších věcí… a je lepší nepočítat za kolik v tom je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101913
18.6.12 22:55

@Viking Všechno krom toho kafe :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
18.6.12 23:02
@j.a.n.i1 píše:
@Viking Všechno krom toho kafe :mrgreen:

Hm, tak to jsem se vloni asi přehoupla v nákladech i přes těch 60 % 8) (ta pracovna…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101913
18.6.12 23:06

@Viking Tak ono zas pokud jsou něco hodně vysoké položky, tak to nejde rovnou do nákladů, ale do investic a pak se to odepisuje několik let, ale to je myslím přes 40 tis (jistě tu cifru nevím).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
18.6.12 23:11

@j.a.n.i1 Zajímavý, dík; asi se na to budu muset konečně pořádně podívat… Ale to schovávání účtenek za každej prd mě teda neláká:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3894
19.6.12 00:16

Holky - obojí má něco do sebe, zaměstnání jistotu, OSVČ zase paušály (švarc systém je samozřejmě extrém - sice proti tomu úřady bojujou, ale českej člověk vždycky vymyslí jak to obejít).

Viking - pokud jedeš na pušál a chceš přejít na skutečný náklady, tak je tam háček v neuhrazených fakturách (vydaných) ke konci minulého roku. Pokud ti daně někdo dělá, tak bude vědět o čem mluvím. Chci říct, že přechod z paušálu na skut. náklady nebo obráceně není jen tak pokud máš ke konci roku pohledávky. Chce to vědět trochu dopředu co dělat - jestli budeš kupovat třeba vybavení kanclu a hrozí, že můžeš mít větší náklady než paušál… jestli se to vyplatí schovávat účty nebo ne. A ten háček s odepisovaným majetkem nad 40tis. je pro laiky taky matoucí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.6.12 00:26
@mahdalka píše:
No právě, to srovnání s uklízečkou mě teda dostalo :mrgreen: Já si do nákladů můžu dát asi tel. a mhd, jinak asi nic :nevim: Jo a penzijko. Já se v tomhle právě vůbec nevyznám, daně mi dělá sestřenice a na nic se mě neptala a rovnou udělala paušál :nevim:

Existují banky, které posuzují nárok na hypotéku dle obratu - ne dle „výplaty“. Zjisti si to.

• Citovat
  • Upravit
6043
19.6.12 00:30
@Viking píše:
@Anielkha Já vlastně nevím, co se do těch nákladů skutečně počítá. Třeba ten IT (soudím podle kamarádů): pracuje z domova, vybudoval a vybavil si kvůli tomu pracovnu, ve které musí svítit, v zimě topit, platí internet, telefon, má aspoň dva počítače, tiskárnu (a nepochybně řadu dalších nezbytností technického typu, o kterých nemám páru - záleží, co konkrétně dělá), nakupuje literaturu a software, sebevzdělává se v oboru, případně v jazycích, dost možná cestuje po konferencích… A vypije spoustu kafe :mrgreen: Co z toho se uznává jako náklady?

No třeba nepočítá se do toho mnohdy elektřina, topení a tak, protože pokud to má doma je to jeho boj, ale nemůže to nijak vykazovat jen za kancelář. Pak s tím má finančák při kontrole problém co jsem slyšela. V dnešní době ani sebevzdělání už nejde uplatňovat jen zkoušku nějakou…
Konference nevím, tam se platí poplatky.. Ty by snad šly a ta cesta…
Nábytek do kanclu, to je o posuzování toho kdo přijde. Navíc je to náklad jenou na několik let…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
19.6.12 00:41

@KvetinkaL Minimálně by hromadný přechod na reálné náklady znamenal děsný zmatek, koukám. A ty osvč, kterým by se to nevyplatilo, by se obratem mohly nechat zaměstnat na finančáku, aby měl těm ostatním kdo kontrolovat množství nakoupených propisek :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel