Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj všichni, prosím o řadu a podporu. Byla jsem rozhodnuta kojit tandemove nyní roc. i dceru a za půl roku narozené mimo. Jenže dětská dr mi řekla, že to není dobře ani pro mě, ani pro děti, ztrácím hodně vápníku a mimo nemá dost živin. Že mám odjet na dva dny pryč a nechat malou manželovi. Toho se taky bojím, jak to zvládne. Je to svědomitých a zodpovědný muž a rodič, ale spousta věci mu nejde a nedochazi. Male by solil a sladil všechno jídlo, umýt zadek, to ho natahuje a když malá breci, tak by brečel taky:) dokau si představit v živých barvách paniku a běhání v kruhu, když terka bude brečet, až se bude dusit, že chce mámu a prso. Další věc, spí semnou v posteli, dr říkala, že to není zdravé a že ji mám dat do její postele a nechat křičet až usne, že se to za pár dní zvykne. Co byste dělali vy? Já jsesm bezradná. A fakt je, že terka prso miluje, ale mě to bolí a vadí mi v noci vztavat co dvě hodiny. A to postelove spani mi vadí z mnoha důvodů taky. Ale nedokážu ji nechat křičet a zalykat se s nejistým výsledkem.
Mimino v břiše je parazit, který si vezme, co potřebuje a jen v opravdu extrémních situacích odnáší nedostatek matky i plod. Tandemové kojení je často lékařům trnem v oku, ale jde čistě o předsudky a neznalost (vem si, že spousta z nich studovala v době, kdy se UM považovalo za lepší pro dítě jak MM, jaké asi mají o kojení povědomí).
Samozřejmě je kojení a zároveň těhotenství zátěž na tělo matky, ale pokud si budeš hlídat stravu, budeš se zaměřovat právě na vápník a látky, které napomáhají jeho vstřebávání, případně budeš brát nějaký potravinový doplněk, tak nevidím problém. A dr to říkat nemusíš, pokud se s ní nechceš dohadovat ![]()
No nevím, kojit dítě rok a půl a novorozence zároveň… Na zešílení. ![]()
Znám případy kdy kojení v době těhu způsobilo potrat takže je to na tobě jestli to chceš riskovat.to spaní zkusila bych postýlku vedle postele a třeba tvůj polštář do postele. se mnou malá nikdy nespala, neničila bych jí záda v naší posteli!!
Pul roku je jeste dlouha doba. Treba se dcerka odstavi i sama.
Pokzd chces prestat, zkusila bych odjet pryc, neboj se ze by to manzel nezvladl. Zvladne to a to ze by dcerce jidlo osolil ci osladil ji urcite nezabije pro jednou.
Ja kdyz takto jezdim pryc treba na wellnes vikend deti si na me ani nevzpomenou.
Kazdopadne pokud to chces zkusit kojit oba - zkus to - uvidis jak to budes zvladat po fyzicke strance.
Jinak ja deti nekojila a doktorce jsem se nezpovidala - na kontrole jsem rikala ze kojim trosku a pak dokrmuji, nechtela jsem poslouchat prednasku proc a co a jak.
Kamarádka taky starší dítko z tohoto důvodu odstavila-kojila a čekala druhé, tak kvůli živinám i kvůli sobě a odpočinku(ale jde to kojit nonstop.jen to chce asi nějaký doplněk stravy
)
Ad postel-co nakojit a dát do postýlky hned vedle tvé postele? a držet za ruku nebo hladit po hlavičce (pokud teda neusíná při tom kojení, to už jsem jen dítko o ten metr posunula a bylo ve své
…řvát bych ji nenechala, i když jsem to tak se straším synem kolem roku udělala-každých 5 minut jsem tam došla, pohladila, položila, chviličku pobyla a zase odešla…nakonec jsme usínali tak, že jsem ho držela v jeho pokojíku v jeho postýlce za ruku než usnul-neměla jsem na to nervy ho nechat tak dlouho plakat ![]()
Když se v noci vzbudí, můžeš nabídnout UM nebo čajík, pokud se rozhodneš odstavit…ale odstavuj pomalu, ať z toho nedostaneš zánět prsu
Přeju pevné nervy ať už se rozhodneš jakkoli-je to na tobě-tvůj život a tvoje děti ![]()
@martulkasloník píše:
Znám případy kdy kojení v době těhu způsobilo potrat takže je to na tobě jestli to chceš riskovat.to spaní zkusila bych postýlku vedle postele a třeba tvůj polštář do postele. se mnou malá nikdy nespala, neničila bych jí záda v naší posteli!!
prosim ta, toto je jaka blbost? Das i nejaku podlozenu studiu, alebo len budes plasit??
Tandemove kojenie je uplne v poriadku, ak si na to nastavena a nemas s tym problemy. Ja som otehotnela, ked mal maly 6 mesiacov a zvladla som kojit len dalsich 5 mesiacov, pretoze som sa citila hrozne vycerpana a kolabovala som
Ty si teraz v nejakom 12tt cca, takze mozno budes uplne v pohode pocas celeho tehotenstva a mozno nie - uvidis… unas to bolo tak, ze to snad i maly vycitil a odstavenie nebol problem. Ale spatne by som sa to asi snazila vydrzat a tandemovo kojit, usetrilo by nam to mnoho problemov ked sa narodila mala!!!
Ohlidaj si prisun vitaminov a mineralov a bude to v cajku, tandemovo koji tisice zien a je to len pre dobro veci ![]()
Jinak zakladatelko popisuješ scénu jak manžel neví co s malou a malá hysteráčky jak hledá prso, ehm a jak to chceš udělat až půjdeš do porodky?
@cuttysark já ti nic nedám, nekojila jem toto šlo mimo mě, ale kamarádka kojila a čekala druhé potratila, ZP, ten jsem měla taky před malou tak sjem jí chlácholila že prostě stalo se ale ona se pídila dál, změnila dr. a ten jí řekl nebo spíš seřval že neměla kojit žeto bralo živiny. pak šla na nějakou diskuzi asi na netu nebo kde a zjišťovala si statistiky kolik holek kojících potratilo. takže mě se na nic neptejte, nekojila jsem, kojit nechci a co píšu je pouze zkušenost kamarádky co jí řekl lékař i co si dělala vlastní statistiky!
@cuttysark píše:
Jo a jak sa nicia zada deti v rodicovskej posteli?
umíš číst? psala jsem v našííííííííí posteli!!! měli jsme čalouněnou manželskou starou 8 let, prostě už byla děsná, proto malá radši spávala ve své, stejně se nikdy nebudila v noci protože byla sunarová a spala celou noc odjakživa. na našem čalouněném letišti bych jí uprostřed prostě spát nenechala, takže zklidni hormoooon ![]()
@martulkasloník to nevím, to je za dlouho.. jsem předběžné myslela, že by si chodila každý den cucnout.
ohledně potratu, jestli se stane, tak se stane a JEN kojenim by to nebylo.
@martulkasloník ach jo, no jo no… ![]()
@MarieOVMUC No dobre, tak k teme, mne sa maly postupne v 11m odstavil sam, tak nejak prirodzene. Myslim, ze ked si tehotna, tak sa to telo proste pripravuje na mimino a kojenie starsieho samo odsuva na druhe miesto. Takze mozno sa ti mala sama pocas tych 6 mesiacov odstavi, alebo aspon nebude tak nasilne, ako sa bojis. Ja som proste raz nedala prso a bolo
uz tam toho mlieka aj tak nebolo moc a vtedy vzal na milost UM, ktore totalne dovtedy odmietal
Mladsiu dcerku (teraz 19m) este stale kojim. Ak mas plany tandemovo kojit, tak ver, ze to problem nebude!
@martulkasloník jo mas pravdu, mas tam v NASI posteli, len to vyznieva tak, ze vo velkej posteli sa miminam nici chrbat. Teraz si to objasnila, tak ok ![]()
@MarieOVMUC píše:
@martulkasloník to nevím, to je za dlouho.. jsem předběžné myslela, že by si chodila každý den cucnout.ohledně potratu, jestli se stane, tak se stane a JEN kojenim by to nebylo.
tak pak bude větší to je fakt i kdy já bych už prcka asi na situaci že nebudu doma min. 3 dny připravovala průběžně. však uvidíš jak pak to zvládnete, třeba to bude úplně vpohodě. ten potrat to jsem taky té kamarádce říkala že já ho měla i jako nekojící zdravě se stravující(tehdy
) ale ona že si dělala průzkum(no jo učitelka) a vyšlo jí že to dobré není. já teda za sebe bych asi nekojila i když jednou za den bych by to nemuselo vadit.. spíš bych měla problém pak u miminka nevím jak je to s tím mlíkem ale je divnýmít to stejné pro 2 leté a miminko. a taky aby starší nežárlilo
ale je to na tobě řídila bych se sama sebou, jen jsem napsala co řešila kamarádka