Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Taky se „těšíte“, až se vás dítě zeptá - jakto, že už ve vaně není kapřík?
My jsme vždycky dceři tvrdili, že uplaval, že je to vánoční kouzelná ryba. Jsem docela zvědavá, jak dlouho nám to bude „baštit“. Myslím ale, že rozumná je dost, takže fakt, že toho kapra pak máme se salátem k večeři - tak to snad vezme bez hlášek typu: „......s vrahama já večeřet nebudu......“
![]()
A co říkáte vy?
Jejda, při takové otázce bych se asi zapotila
Ta kouzelná rybička je dobrá, až už to nebude baštit, tak třeba uvěří, že jste ji pustili někam do rybníka
My tohle neřešíme, kupujeme kapra už naporcovaného. Vánoční kapr ve vaně by byl sice krásnou třešničkou na sváteční atmosféře, ale nevím, kdo by to u nás zabíjel
Skončilo by to tak, že bychom ho měli ve vaně ještě na tři krále, na vykoupání ho strkali do lavoru a dumali, kam s ním ![]()
![]()
No je, ale když my máme rádi polívku. Hlavy, jikry, mlíčí,..........mňááááááááám. Na to se asi těším víc než na salát…
![]()
Noooo, tak tedy nevím, jak citlivá je vaše holčička. Ale já měla hlášky typu „vy jste ale vrahouni“, zavražděného mazlíčka jíst nebudu - vy jste ale hnusní",… atd, atd
![]()
Naštěstí jsme kromě kapra měli i řízky, takže já rybu o vánocích nikdy nejedla. A třeba králíky, které jsem měla jako mazlíčky jsem nejedla prakticky nikdy
Vydrželo mi to do dneška
![]()
to mi připomíná,když jsme byli malý děti,tak sousedi měli oslíka,měli jsme ho moc moc rádi a hodně si s ním hráli,sousedi ho měli na porážku a když ho zabily do klobás a na guláš,tak nám samozdřejmě nechtěli říct,že ho zabily páč by nám tím ublížili,tak nám soused u oslího guláže ( on ho vařil na svoje narozeniny a všichni sousedi i z dětma byli pozvaní) vykládal,že oslík odešel do oslího nebe a jak je mu tam dobře
bylo to ve věkovým rozmezí 3 až 5 let a nikoho z nás nenapadlo,zeptat se z čeho je ten guláš ![]()
Co ja si pamatuju, tak jsme vzdycky s brachou byly u toho, kdyz se kapr zabijel. Takze mi potom bylo jasne, co mam na taliri. Nicmene za nas uz to ted par let resi kureci rizky ![]()
Je pravda, ze jsem vyrustala na vesnici, kurata a kraliky jsme zabijeli kazdy rok a jako dite jsem je i kuchala. Nejvetsi radst byla najit „zitrejsi“ vajicko.
Nase deti zase chodi kazdy rok na veprovou zabijacku, jen je tam teda dovedu az je prase zabite. Dospeli pracuji a deti behaji okolo.
Ale chapu, ze nekdo z mesta to muze brat jinak. Jen se priznam, zem e nikdy nenapadlo to resit nejakou „pohadkou“ ![]()
Tterka- Katka je relativně rozumná, možná to obrečí, ale stávkovat u jídla nebude. Když kucháme kuřata, tak po přednášce taky ví, že se to pak baští. A jak to má ráda..
.
Tu hlášku o vrahounech - to se stalo manželovu kolegovi. ![]()
Mabit - oslí guláš a povídání u jídla o oslím nebíčku…
dobrý soused…
.
Jsi mi připomněla - tatínkův kolega si liboval v tom, že chytil potulného psa, nadělal guláš, klobásy a hned měli v práci žranici…Nikdo nic nepoznal, on to uměl naložit to maso tak dokonale, prý. A měl ve zvyku, že citlivějším osobám uprstřed jídla zaštěkal…
. No, chudáci se prý vždycky pozvraceli.....
.
tohle řešit nemusím manžel kapra nejí a syn je ještě malý aby vybíral kostičky tkaže budou klasicky kuřecí a vepřové řízky a je to:)))Já osobně bych ale nejedla kapra kterýho bych předtím viděla jak plave. ![]()
My jsme jako děti měly taky kapra ve vaně, ani nevím, v kolika letech naši tuhle tradici odbourali a ´vůbec si nemůžu vzpomenout, co nám říkali poté, co kapřík z vany zmizel, ale taky si myslím, že jsme tak nějak už od malinka tušily, že patří na talíř… ![]()
ale jsem na tom stejně jako tterka, kapra nejím, nejedla jsem a jíst nebudu
…kuřecí řízky to jistí…
s přítelem teď kupujeme už naporcovanýho, ten se na kapříka k véče těší…rybí polévku neděláme, takže to je tak nějak vyhovující na obě strany ![]()
s tou vánoční kouzelnou rybou to je hezký nápad, ale stejně se dcerka asi jednou nevyhne tomu poznání, že ho má na talíři ![]()
donago
podkovičky budou už brzy, Vánoce se blíží nebezpečnou rychlostíííí
…taky se na ně moc těším, budou to moje poslední bezdětné…a ty další roky naberou zase úplně jiných obrátek, s dětma to jsou teprve ty pravé Vánoce ![]()
Hmm tak já se odjakživa dívala jak táta kapra kuchá a připravuje, teda zabíjení jsem odtrpěla v pokojíčku s rukama na uších, ale nikdy mi to nevadilo,prostě mi vysvětlili,že se stejně pustit do vody nemůže a hotovo.Kapra kupujeme a necháváme zabít u stánku a porcuju a stahuju ho sama, manžel neumí a já tu průpravu měla bytelnou ![]()
radúno - polívka mana nebeská, děláme ji 2 mega hrnce a jíme ještě 4 dny potom
a to i na snídani, milujeme ji všichni, manžela jsem to naučila, ti to nikdy neměli a strašně se na ni vždycky těšíme, já dokonce víc než na dárky a spol ![]()
Dobrá diskuze ![]()
Kapra letos ve vaně mít nebudeme, protože jsem dostala jednoho, údajně zabitého, po výlovu.
Začal se mrskat v igelitce, tak jsem ho musela dorazit
Dcera asistovala, zatím je malá, takže to mám bez dotazů ![]()
Jako děti jsme taky byly u toho, ale spíš mi utkvěly v paměti otcovy úrazy, on je totiž děsně „zručný“
![]()
Když bývala u prarodičů zabijačka, musely jsme být se ségrou doma a prase jsme viděly, až viselo za nohy.
Příspěvek upraven 08.12.10 v 08:50
Přesně kvůli této otázce my kapra do vany nekupujeme. A kupovat nebudeme. I mně samotné to připadá praštěné. Rybu si necháváme u stánku zabít i vykuchat a doma ji muž jenom naporcuje. Vnitřnosti do polévky máme taky rádi, ale stačí nám, když si je doneseme v sáčku ![]()
radúna píše:![]()
No je, ale když my máme rádi polívku. Hlavy, jikry, mlíčí,..........mňááááááááám. Na to se asi těším víc než na salát…![]()
Tak jde koupit i samotný vnitřnosti. Na každým pořádným stánku s rybama by je měli mít ![]()
U nás jím kapra jenom já, takže si vždycky pro jeden kousek dojedu k tátovi ![]()