Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Miarei píše:
Kattko
zakladatelka se na něco ptala a odpovědi dostala. To co se tu rozvíjí dále je diskuze na téma jak nám nekuřačkám připadá kouření v těhu hloupé a zcestné.
Ano, házím kuřáky do jednoho pytle, protože pokud si někdo zapálí už tím ohrožuje nejen své zdraví, ale i zdraví okolí a je mu to jedno.
A práva kuřáků?Směšné! Ano, máš právo si zapálit, ale udělej to prosím na místech k tomu určených, v soukromí a nebo v prostředí dalších kuřáků, protože my nekuřáci máme právo na vzduch bez cigaretového kouře.
Jak pises na místech k tomu určených, v soukromí a nebo v prostředí dalších kuřáků, protože my nekuřáci máme právo na vzduch bez cigaretového kouře.To se dostavame i do jinych otazek a odpovedi na vzduch bez cig.koure.Lec vzhledem k tomu ze ti nekourim pod tvuj nos jsi z jine casti republiky jsme naprosto klidna.
.
Napisi ti to takhle pokud vlezu do Nekuracke restaurace tak respektuji pravidla nekoureni pokud jdu nekam zastavky a jine kde se vyskytuji zakazy tak nekourim by se mohla cigareta pekne podrazit nebo mezi nekuraky.Ale kde muzu tam si delam co chci proste zakazat mi to nemuzes leda zakonem.
mejte se dobrou
kattkka píše:
beckie: vsimla jsem si.
ja nejsu cappy utocna pouze reaguji stejne jako vetsina.Ocividne ti vadi nazor kuraka.A slusna jsem.Pokud bych nebyla nereknu pul slova.
No jo s některýma věcma nic nenadělám, hold kouření mě zvedá ze židle.
tak jako třeba Tebe něco jiného, pro mě je kouření v těhu to samé jako týrání dětí. A to bez pardonu. Sorry ![]()
A chtěla bych jen dodat jedinné, kuřte si na balkónech, v restauracích, doma. Ale prosím vynechte z toho děti. Nekuřte těhotné, v porodnicích, když kojíte, na hřištích, u kočárku. Však víte sami. A pak mi to bude šumák, protože já si okno zavřu, když mi do něj hulí sousek, já vím, kde jsou nekuřácké restaurace, prostě dokážu se kuřákovi vyhnout pokud chci. Ale ty děti to prostě neumí.
![]()
Anonymní píše:
uvědomuji si,že tím miminku škodím,že může být alegické,astmatik,ale pak příde ta chuť a nemůžu si od toho pomoct![]()
![]()
![]()
To si to moc neuvědomuješ…
Kouřím a nemůžu přestat, prostě nemám silnou vůli, to jsou jen KECY, KECY A JEN BLBÉ KECY!!!!!
Sama jsem kouřila,snažila jsem se přestat několikrát ale ta chuť byla mnohem větší. ![]()
Když jsem objevila na testu // čárky, byla jsem v šoku, nečekala jsem to. Hlavou se mi honilo co bude a nenapadlo mne nic jiného než sáhnout po krabičce. ![]()
Zapálila jsem si, 2× potáhla, když tu mne začalo bombardovat svědomí, ve stylu.....ty krávo blbá to jseš opravdu takovej sebestřednej sobec? To že ničíš život sobě je tvoje věc ale ničit ho někomu jinému! Na to malé čeká nepříjemností v životě dost a ty mu ho budeš znepříjemňovat i tam, kde se má cítit dobře! ![]()
Koukala jsem na tu hořící cigaretu a …hodila jí do záchodu.
První týden byl těžký ale já jsem byla přesvědčená, že své dítě dusit nechci.
Nyní mám 5 měsíční holčičku a nekouřím. ![]()
A jsem za to strašně ráda, nedokážu si představit říct plačícímu miminku, počkej maminka si musí zapálit protože má absťák. ![]()
Kojit nikotinové mléko - s prominutím to radši nutrilon!
A chudák dítě, matka která mu dává pusinky, mazlí se sním a přitom smrdí jak popelník!!!!!
Děkuji už neeeeeeee!
Po své zkušenosti říkám, kdo tvrdí že nemůže přestat kecá je sobec a jde mu jenom o sebe!!!!!
Píši jako anonymní,jelikož se stydím za to, že jsem kouřila v době, kdy jsem o těhu nevěděla. ![]()
Jo a špatně mi nebylo ani jsem neměla nic co by mi v odvykání pomohlo.
anonymní po přečtení tvého přízpěvku ti musím zatleskat
Si skvělý příklad, že to jde, když ženská nemyslí na sebe a opravdu chce. Žádný výmluvy, že to nejde, žádný kompromisy, že budeš kouřit méně, prostě nic jen čistá mateřská láska.
Kéž by takových bylo víc ![]()
Ahoj, necetla jsem vsechny ostatni prispevky, mozna nekdo napsal, co se chystam ja. Nemam problem s nikotinem ale s cokoladou. Myslim, ze se to da srovnat, zavislosti jsou si v mnohem podobne. Bojuju 10 let, se stridavymi uspechy, vim, ze to neni jen o vuli, nase nervo-hormonalni soustava proste nas nekdy premuze. Gratulace tem zenam, ktere to ze dne na den zvladly, ale zaroven myslim, ze nelze odsoudit zenske, ktere to nedaly jako ‚ty bez vule, sobecke, atd…‘, je to rekla bych slozitejsi.
Pisu konkretni rady, ktere by mohly fungovat, asi je vsechny znas, a jiste zkusila. Kdyby ne tak:
1. Dopredu si stanov, co budes delat, az te prepadne chut na cigaretu. Doporucuje psani deniku, vypsat se proste z tech pocitu, vsechno to ze sebe vylejt. Nebo jit na prochazku, dat si deset drepu, apod. Tuhle cinnost si dopredu napis nekam velkym pismem. Mentalne se na to priprav, predstavuj si dopredu sebe v te situaci a vnut si do hlavy ze misto pro cigaretu sahned po deniku… tahle myslenka musi nakonec byt silnejsi nez zvyk.
2. Cigarety vyhod, az si pujdes pro nove, dej si ten text/radu co budes delat misto koureni velkym pismem nekam nade dvere, at ho cestou vidis.
3. Sdilej problem se svym nejblizsim okolim. Idealni je chapajici partner nebo kamaradka. Domluv se s nim / s ni na tom, co bude delat, az si pujdes pro cigarety. Nejlepe je, kdyz v momente, kdy citis, ze selhavas a jdes pro cigara, tak misto toho partnerovi/kamaradce zatelefonujes. Muze se stat, ze to nebude fungovat, vykouris jednu, dve… pak se zhroutis a z hruzy, ze to bude pokracovat, tehle spriznene dusi zavolas. Myslim, ze je dobre, kdyz te tehle clovek nebude hubovat, ale spis podporovat, napominat, ale laskyplne. Protoze je mozne, ze mu budes volat opakovane uprostred selhani. Jeho role je obrovska, neopakovatelna, ale nesmi te nastvat… musi to byt nekdo, s kym muzete mluvit, s kym umite resit spor a konflikt… je zrejme proc.
4. Je potreba vydrzet prvnich nekolik dni, max. tyden, pak to jde lip. S timhle vedomim - ze staci vydrzet tyden - se trpi bez cigarety mnohem lepe.
5. Zkousej to porad znova a znova. Neochabuj. Mysli na miminko, na sebe, mysli na to, ze se nechces nechat ovladat drogou. Mozna to nebude fungovat hned, ale nevzdavej to, sance jsou.
6. Premyslej, co vsechno by ti eventuelne mohlo pomoct. Holky radily podivat se na ty obrazky miminek kuracek, predstavovat si miminko, atd. Pomuze ti to? Pak si to nalep po byte. Pomuze ti neco jineho? Udelj vsechno pro to, abys tu pomoc mela po ruce, kdyz ji budes potrebovat.
7. Kazdy den nebo par dni si sedni v klidu a premyslej na tim, co se ti povedlo a co se ti nepovedlo. Chval a raduj se z kazdeho uspechu. Neuspechy ber sice vazne, ale neprecenuj je - aby te nepremohly, musis bojovat dal, nesmis to vzdat. Zkus premyslet, proc se ti to nepovedlo, a co by mohlo fungovat priste…
8. Modli se. Tohle neni jen o lidske vuli, ale o vsestranne pomoci, okoli, i Bozi (nebo cokoliv si predstavis jako neco nad tebou). Nejsi sama.
9. Drzim palce.
Ahojky, tak já jsem přestala kouřit před 2.5 měsíci, když jsem zjistila, že jsem těhotná.Nebylo to hned ten den, asi 3. nebo tak.Dávala jsem si na zahradě cigárko a v tom mi to všechno došlo, no udělalo se mi ze sebe špatně, cigáro jsem típla a od té doby si nezapálila.Nechala jsem si zbytek krabičky a nosila ho u sebe v kabelce.Když mě přepadla chuť, věděla jsem že je to jen o vůli a to že je mám u sebe a odolám mi dodávalo sebedůvěry.Myslím, že kdybych je neměla, tak bych při první chuti běžela do trafiky a zapálila si. No každý to má asi jinak.Teď už jsem je vyhodila a na smradlavý kuřáky nadávám ![]()
Zdravím, jsem v 9t a před tím jsem kouřila docela dost, teď mě chuť přešla i díky nevolnostem, ale když na mě přece jen přišla chuť tak mě stačilo si párkrát potáhnout , tak to zkus taky po pár práscích vyhodit
Ahoj holky, já kouřila než jsem otěhotněla, mám za sebou IVF, přestala jsem kouřit v den ET a nedělalo mi to vůbec žádné problémy, ačkoliv jsem před tím kouřila 10 let-touha po dítěti byla prostě silnější. Nechci odsuzovat kuřáky, vím jaké to je snažit se přestat, a prostě to nejde. Ale já už prostě nezačnu, neuvěřitelně mi to smrdí a chce se mi zvracet-můj manžel je silný kuřák, takže docela trpím, když si jde zapálit a pak přijde-je to na odpadnutí
Matky kuřačky si ale podle mě nezaslouží děti, pokud si aspoň kvůli nim, nedokážou cigarety odřeknout.Moje sestra kouřila celé těhotenství a kojení, to je na ![]()
kouřila jsem krabičku denně, a taky jsem přestala, jde přece o tvoje dítě, nechci poučovat ale taky jsem kuřačka, takže vím co to je, ale taky vím že to jde přestat…
to malinký stvoření co je v tobě, má na práci svůj vývoj, aby rostlo a všechno fungovalo tak jak má, a za to že mu jeho maminka do toho malinkýho tělíčka denodenně pouští hnusný jedy ti asi nepoděkuje…
Dobrý den, ženy ![]()
Jsem studentka 3. ročníku Porodní asistence a píšu závěrečnou práci na téma Vliv kouření na laktaci a kojení. Ráda bych oslovila pár žen, které kouří/kouřily a přitom kojí/kojily, nebo se kojit pokoušely. Moc mi pomůže, pokud bych mohla s Vámi udělat rozhovor (chtěla jsem vás pozvat na kafíčko, ale vzhledem k momentální situaci spíš přes skype) a zeptat se na pár věcí ohledně vás a vašeho dítěte. Vaše jména samozřejmě v bakalářce uvádět nebudu. Byla by některá z vás ochotná? O:-) Pište, prosím, na mail ra-j-ce@seznam.cz.
Moc děkuji předem za pomoc a těším se na viděnou!
Marcela Š.