Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
cappy: nekde bylo ale ted uz to nemuzu najit ani ja.
Ale je to jedno.zakladetelka nechtela slyset ani ze je hloupa a nic z toho a rozhodne se neptala na nazor na koureni.Spis na to jak prestat.
O krávě psala Beckie, ale nepsala to směrem k zakladatelce.
Jak přestat? Napsat do veřejného diskuzního fóra, kde jí jiné nekuřačky (mnohdy „vyléčené“ bývalé kuřačky) napíší nejen, co kouření s jejím ještě nenarozeným dítětem dělá, ale taky co si o tom myslí.
Věřím, že pro někoho je hnacím impulsem i to, jak se na kouření dívají ostatní (nejen) maminky
Kattkko, musim rict, ze clovek obcas potrebuje slyset, co si o nem mysli ostatni, aby se vzchopil a zacal s tim neco delat. Myslim, ze zakladatelka se dozvedela vsechno, co k dane situaci muze byt receno, tudiz, ze jde prestat, ze je duvod, proc prestat, jak prestat, ted je to na ni, na tom, zda ji zalezi vic na sobe nebo na diteti.
Je to tvrde takto napsat, ale je to tak. Zajimalo by me, jestli bys obhajovala treba maminku zavislou na drogach nebo alkoholu.Nebo jestli ses jen pres cigerety…
Tak jsem si tuto diskuzi přečetla a napíšu Vám coby nekuřačka. Já nedělám rozdíl mezi těhotnou kuřačkou, kojící kuřačkou nebo běžným kuřákem. Zatím byli všichni bezohlední jak ke své rodině tak i k okolí. Kouření mi vadí, když jsem v zakouřeném prostředí špatně se mi dýchá. Zakouřené oblečení si na sebe nevezmu dokud není vyprané a opět voňavé. A to nejsem malé dítě, které je plně závislé na matce, která ho jen dusí a dusí.
Tak opět děkuji za příspěvky,musím napsat,že jen pár jich bylo s radama a za ty dík
..... hodně jich bylo odsuzujících a ponaučných( většinu věcí vím)
Tak doufám,že se mi s tím podaří řáádně poprat ![]()
Nejlepší by bylo dojít do nějaké specializované poradny, určitě nějakou najdeš. Také jsem slyšela, že mnohdy je „lepší“ snížená dávka, než úplný skok k 0, právě kvůli abstinenčním příznakům.
Před prvním otěhotněním jsem kouřila docela dost, jakmile jsem zjistila, že jsem těhotná, nedala jsem si ani jednu. Je ale pravda, že jsem skoro neměla chut, patrně zapracovaly hormony. Pokud by mi to nešlo, určitě bych si nechala odborně poradit a to i právě kvůli možným komplikacím s abstinenčními příznaky.
Neodsuzuji tě, je mi jasné že s tím bojuješ (vím jaká je závislost), ale pokud chceš udělat maximum pro své dítě, někam s tím zajdi, zvlášt pokud není v tvých silách to zvládnout sama. A výčitky taky nejsou nic moc.
Aspera píše:
Tak jsem si tuto diskuzi přečetla a napíšu Vám coby nekuřačka. Já nedělám rozdíl mezi těhotnou kuřačkou, kojící kuřačkou nebo běžným kuřákem. Zatím byli všichni bezohlední jak ke své rodině tak i k okolí. Kouření mi vadí, když jsem v zakouřeném prostředí špatně se mi dýchá. Zakouřené oblečení si na sebe nevezmu dokud není vyprané a opět voňavé. A to nejsem malé dítě, které je plně závislé na matce, která ho jen dusí a dusí.
To jsme na tom stejně!
Anonymní píše:
Tak opět děkuji za příspěvky,musím napsat,že jen pár jich bylo s radama a za ty dík..... hodně jich bylo odsuzujících a ponaučných( většinu věcí vím)
Tak doufám,že se mi s tím podaří řáádně poprat
Tak snad Ti to pomohlo. A ta kráva, to jsem opravdu nemyslela Tebe. A nekuř, malej/lá za to bude rád.
![]()
Ohledně kouření holt neznám bratra, dokonce i mamku jsme donutili přestat, náš nátlak nevydržela a rozhodla se přestat, teď je nadšená, že se odhodlala a má klid. Může jet kamkoliv vlakem, nehledá v jízdním řádu jestli bude mít přestávku na cigaretu, nesmrdí, přestala kašlat, nemusí si hlídat, jestli si koupila cigarety a mnoho dalších pozitivních věcí. Sice to není až tak k tématu, ale třeba si z toho zakladatelka vybere něco proč by bylo dobré přestat. Mamka mohla v té době brát prášky Champix což ty asi jako těhu nebudeš moc.
Už jsem zde psala jako anonym, psala jsem, že by bylo nejlepší, aby svou dávku minimálně snížila…
Vím, že je pro dítě kouření nezdravé. Já osobně jsem nekouřila a nemám to ráda. O své známeé jsem si myslela, že je hkráva…Ano bylo mi líto jejího dítěte, ale nic jsem ji neříkala. Rozhodla se pro to sama, když jí bylo jedno jestli dítěti škodí nebo ne, tak prosím…
Ale taky není dobré přestat úplně ze dne na den…To vám potvrdí i doktor…Mluvím teda o silných kuřačkách… Můžou nastat absťáky a to pro dítě taky není dobré…
Takže když to nejde ze dne na den přestat, zkusila bych to tak, že bych si zapálila maximálně dvě cigarety denně, pak bych to omezila na jednu a co nejrychleji se dostala k tomu „vysněnému“ cíly nekouřit…
Ale jistě zastávám názor, že je nezodpovědné v těhotensvtí kouřit…
A přišlo mi trochu hloupé psát, že kuřačky mívají děti s menší porodní váhou, hyperaktivní, atd… Ženský, tohle není „jen“ kouřením…
Já jsem nekouřila, dítě se narodilo s „menší“ (ne zase úplně malou) váhou a je dost hyperaktivní…
Co zajít k psychiatrovi? Nemyslím, že bys jako byla hloupá, ale psychiatři přeci řeší různé typy závislostí,ne?? Já osobně nenávidím pohled na kouřící těhotnou maminku. To se úplně dusím i za to bezbranné a bezmocné miminko. Ale neodsuzuji Tě, dobré je, že o tom aspoň přemýšlíš. Teď ještě pro to odstranění závislosti něco udělat. Držím moc palce, ať to zvládneš!!
(Jinak v den, kdy jsem rodila já, tak chvíli přede mnou rodila kuřačka a alkoholička své 5. dítě. Po narození trpělo silnými abstinenčními příznaky.
) Tak ještě jednou držím palce, ať v tom boji s cigárem vyhraješ ty!!
![]()
Příspěvek upraven 08.03.10 v 22:57
Tak já osobně když vidím těhulku s cigaretou nebo maminku s kočárkem jak fučí tak bych ju propleskla.
sobě at si zdraví nicí, ale ne tomu malýmu dítku..
zakladatelce chci vzkázat..at přestane. má na to. já přestal jakmile jsem viděla //. to byl impuls..
uvědom si že ty si můžeš vybrat jestli budeš ničit zdraví sobě a miminku, ale to miminko co máš v bčíšku na výběr nemá..
každý šluk je jako kdybys foukla čoud přímo dítku do obličeje..
ale je to jen na tobě..každopádně držím palce..at přestaneš..
za pár dní to bude fajn..
hlavně mysli na miminko. si ho představ jak se třeba dusí v kouřu a kucká .. to se ti asi nelbí ne,
tak vzhůru do toho
![]()
V jedné knížce jsem četla, že miminko pozná už jen to, že maminka na cigaretu myslí! Spustí to chemickou reakci a dítě se dostává do stresu ještě před tím, než si matka zapálí. A opravdu je prokázáno, že v průběhu kouření je miminko jakoby přidušené, dostává se mu méně kyslíku.
Já sama jsem kouřila 18 let (první cigáro jsem si dala v 11 letech). 4 měsíce před otěhotněním jsem přestala ze dne na den, protože jsem prostě chtěla zdravé dítě. A ani to nebylo tak hrozný. Určitě to zkus. Zaměstnej se něčím, třeba pletením nebo kreslením, mysli na něco jiného. Já 5 let s cigaretou v ruce mluvila o tom, jak chci přestat. A jednou jsem si ty cíga prostě už nekoupila a bylo. Chce to odhodlání a fakt se zaříct a vydržet. Dej si motivaci a uvidíš, že to zvládneš. Partner tě určitě podpoří, nebo někdo z rodiny…Taky je dobrý se vyhýbat místům, kde jsi kouřila, přestat dělat věci, který jsi při kouření dělala, přeorganizovat si den.
Sice všichni píšou, že jde hlavně o dítě, ale já myslím, že jde stejnou měrou i o matku. Přeci ta pro něj bude v nejbližších letech tím nejbližším a nejpotřebnějším člověkem, ne? A co kdyby náhodou najednou nebyla?
Tak se drž, vím, jak se cítíš, věřím, že to dokážeš, jsi silná, udělej to pro sebe a pro prcka. Jednou mu to budeš s hrdostí vyprávět, jak jsi to zvládla a přestala.
Dej se do toho!
Na ocisteni tela od cigaret je doba 5let.Takze k tomu nestaci 4mesice.Kdyz to budem brat uplne do dusledku.
kattkka píše:
Na ocisteni tela od cigaret je doba 5let.Takze k tomu nestaci 4mesice.Kdyz to budem brat uplne do dusledku.
Ano a taky čím silnější kuřák to je tím i 5let mnohdy nestačí.