Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Kattka, Lidka a Sami - holky ale já byla šťastná, že jsem to vůbec dokázala! To bylo pro mě to nejdůležitější. Nikdo (teda myslím, že většina) neplánuje dítě 5 let dopředu. Jako že bych si řekla, ták a za 5 let, až si vyčistím tělo, se začnem snažit o mimčo.....to asi ne. A další věc je, že jsem fakt nevěděla, že za 4 měsíce otěhotním. Myslela jsem, že tak rok budem na tom pracovat. Takže tak. A 5 let nestačí, je to 7 když už se chceme bavit o číslech.
Jde tu poznat, kdo kouřil a kdo ne. Horší závislost jsem v životě nepoznala a jsem na sebe fakt hrdá, že jsem to dokázala a překonala.
Myslím, že je hloupost vůbec kouřit začít, ale když už to někdo z blbosti udělá, tak pak přestat je fakt těžký. Každý, kdo to dokáže, je podle mě hrdina.
Holky promiňte, ale já jsem ALERGICKÁ na řeči typu: I doktorka říkala, že nemám přestávat. Řekněte mi někdo jméno doktora, který těhotné řekl ať kouří a přestává postupně. Co je to za nesmysl. Byla bych docela ráda, kdyby se k tomu vyjádřil někdo ze zdravotnictví tady. Protože podle mě jsou to alibistické KECY.
Vím, že tohle je trošku OUT
, ale někde jsem to tady četla a zase mě to nadzvihlo, protože tomu nerozumím a ráda bych slyšela názor lékaře. Asi se budu muset zeptat své gyn.
ja myslim ze net by ti mohl stacit.hod jsi to do googlu a neco najdes ja toho nasla spousty a vsude doporuciji postupne.
beckie - nejsem zdravotník, ale ležela jsem na odd. rizikového těhotenství a tam 90% mamin normálně kouřilo. Chodily ven, smrděly jak blázen a z celýho špitálu s tím nikdo nebyl schopnej nic dělat. Slyšela jsem sestry i doktorky a doktory, jak jim několikrát vynadali, ale nic s tím bohužel nezmohli. To se mi zdá fakt hrozný, když i ve špitále na takovým odd. pacientkám nezakážou kouřit nebo jim aspoň nenařídí nějakou odvykací terapii nebo něco takovýho. Vždyť je to nemocnice proboha!
A jinak fakt jsem to slyšela i od mojí gyn. doktorky v průběhu těhu poradny, která říkala jedné své těhuli (slyšela jsem to skrz dveře mezi převlíkárnou a ordinací, nechtěně samozřejmě), že s tím jejím kouřením tedy nesouhlasí, ale že pro plod není dobré, aby přestala kouřit naráz. Že to má omezit co nejvíc a třeba postupně přestat.....
![]()
A jak se říká, že nejhorší je odnaučený kuřák, tak já patřím mezi ně a fakt mi to vadí. Na druhou stranu chápu, jak je těžké přestat.
Tak internet už jsem letem světem prolétla a narazila spíše na články, kde popisují negativa kouření. A co se týká toho, kdy v těhu přestat, tak všude píší nejlépe ihned. A úplně nejlépe půl roku až rok před těhotenstvím.
![]()
napsala jsem dotaz do několika poraden, tak jsem zvědavá, protože tohle mě fakt zajímá.
Tady je taky pár rad
:
http://www.mojedite.cz/…e_detail.php?…
Anebo je tady taky pěkná rada:
http://www.prestantekourit.cz/faq.php?…
Agatho, uplne stejny zazitek - lezela jsem mesic v tehotenstvi na rizikovem a bezne tam chodily matky ven kourit. Pripad jedne matky: Musela pouze lezet, nosili ji misu, ani na zachod nemohla, na UTZ o patro niz ji vozili na voziku a ja ji tam tak litovala, jak chudinka nemuze ani chodit…druhy den koukam, pani si to sine po schodech o tri patra niz ven, tam stoji a huli…porodila v 27+3 tt. Jakoze jsem taky odnauceny kurak, tak TOHLE mi hlava fakt nebere. Oddeleni rizikove preplnene, vyhazela bych je odsud pryc. Fakt kravy, to se neda jinak napsat.
Jsem to všechno mohla hodit do jednoho příspěvku, že?
![]()
Jinak já jsem taky odnaučená kuřačka (dá-li se to tak říct při tom, že nekouřím 1 a 1/2 roku).
Donutilo mě těhotenství, naštěstí mi to přestalo chutnat a bylo mi po cigaretě zle. O to líp mi to šlo. Kouřila jsem dost - skoro krabičku za den. Nezačala jsem po těhu a kojení proto, že mi to smrdělo a smrdí. Smrdělo mi to vždycky i když jsem kouřila.
Jinak když jsem se o tom kouření v těhu bavila kdysi se svým gynekologem, i ten mi říkal, že přestat najednou je pro tělo i pro plod velký šok. I on doporučoval postupně. (stejně je zvláštní, že někdo řekne tak a většinou se doporučuje přestat ihned, že?).
Zakladatelko, držím palce, aby se Ti to povedlo, bo pak si budeš vážit sebe sama o to víc
.
MadGirlNancy píše:
Agatho, uplne stejny zazitek - lezela jsem mesic v tehotenstvi na rizikovem a bezne tam chodily matky ven kourit. Pripad jedne matky: Musela pouze lezet, nosili ji misu, ani na zachod nemohla, na UTZ o patro niz ji vozili na voziku a ja ji tam tak litovala, jak chudinka nemuze ani chodit…druhy den koukam, pani si to sine po schodech o tri patra niz ven, tam stoji a huli…porodila v 27+3 tt. Jakoze jsem taky odnauceny kurak, tak TOHLE mi hlava fakt nebere. Oddeleni rizikove preplnene, vyhazela bych je odsud pryc. Fakt kravy, to se neda jinak napsat.
Šílené!
Mad - no taky síla
. Já nevim, mně tohle připadá fakt divný, že to ani není nijak ošetřené třeba v zákoně nebo v nařízení nemocnic. V nemocnici se přece nesmí kouřit. Nikde! Jak je to vůbec možné, že je to takhle tolerováno a hlavně u těhotných. Vždyť jsou samy proti sobě a to dokonce i v tom případě, že jsou hospitalizovány a je jim těhotenství třeba udržováno…Jdou proti léčbě a doktoři dělají, co můžou, aby jim děti zachránili a ony to takhle sabotujou kvůli cigáru. Jako když vim, že mám problém, že ho má i dítě, tak s tim prostě seknu a nepřemýšlím nad tím.
Tohle prostě i jako odnaučenej kuřák nechápu, takhle hazardovat.
Otěhotněla jsem trochu neplánovaně, ale naštěstí jsem kouření hodně omezila pár měsíců před tím. Takže když jsem zjistila, že jsem těhotná, nebyl to až takový skok k nule. Halvní motivace bylo, že je to hrozně nefér vůči dítěti, které se nemůže bránit. Sama jsem vyrůstala v zakouřeném prostředí, odkud jsem si odnesla alergie a nikdy bych svému dítěti nechtěla způsobit něco podobného. I když se dítě narodí s normální porodní váhou, nevěřím, že ho to nepoznamená (např. jsem si všimla, že dětí - mí vrstevníci -kuřaček mají veliký problém s kouřením a odvykáním)