Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj mamky… Najdou se mezi Vámi i ty, které do toho skočily po pětatřicítce..? Jak se cítíte a jak prožíváte své mateřství..?
Stepanko … prvni ditko jsem mela sice ‚uz‘ ve 34, ale druhe ted v zari a to mi bylo 38
.
tehotenstvi jsem snasela velice dobre, bez problemu, porody rychle (do hodiny), materstvi si uzivam
.
takze kdybychom nemeli deti 2 (s nevl. 3) a manzel byl o neco mladsi, tak do toho jdeme znova ![]()
Štěpánko - je mi 38 a čekám své první dítko. Zatím všechno bylo v pohodě, jen na poslední KO mě p. Dr přesvědčil, že opravdu potřebuji více odpočinku, přestat pracovat a halvně tolik necestovat. Takže až do 26 tt jsem normálně chodila do práce, teď jsem doma a víceméně pracuji z domu.
Všechny testy nám vyšly naprosto v pořádku, na amniocentéze jsem byla spíš pro svůj klid a jistotu, než že by nám některé hodnoty vyšly špatně.
V předporodním kursu jsem už potkala 2 maminky po 35, které taky čekají první dítko, takže už si nepřipadám jako takové „UFO“
![]()
Ahoj Štěpánko, mně se první dítě narodilo ve 34, druhé ve 36 letech. Obě těhotenství jsem měla naprosto bez problémů a oba kluci jsou zdraví a mají se k světu.
Mateřství prožívám celkem v klidu, nemám pocit, že by mi někde utíkalo něco jiného, stihla jsem se dost „vyblbnout“ a vím, že žádnou kariéru v práci bych stejně nikdy neudělala ![]()
Ahoj Adys… Tak to máš druhé děťátko asi o měsíc mladší, než já…:-)
Blahopřeji..:-) Chlapec - děvče..?
Monix…Tobě blahopřeji k očekávání… a myslím, že Tvůj doktor Ti radí moc dobře, dej na něj..:-) Kdy svou první ratolístku očekáváš..?
Na amniocentéze jsem také byla… To čekání na výsledky bylo dost nekonečné..
Jinak já jsem se prvně stala maminkou před skoro 19 lety - dcera, pak před skoro 16 - syn… a teď … myslím, že naposled…
v devětatřiceti … Nadělila jsem si svou nejmladší téměř k narozeninám..:-)
A je to opravdu SUPER…:-)
Ahoj Pra:,–(ko…:-)
Právě ten klid a pocit, že nic neuteče… považuji za jednu z největších předností mateřství v tomto věku… Já jsem si ještě navíc už moc dobře vědoma toho, jak strašně rychle vyrostou..... takže si malé užívám a vše ostatní počká…:-)
Štěpánko - datum porodu máme na začátek června, takže ještě je dost času. A cítím topřesně stejně jako Pra:,–(ko - plně jsem si užila života, částečně udělala kariéru (v tom dobrém slova smyslu) a teď aspoň nemám pocit, že mi něco utíká nebo že bych mohla dělat něco jiného. Cítím mateřství jako tu nejsprávnější věc v danou chvíli a užívám si ho.
Takže ty už jsi vlastně super zkušená mamina ? To já mám někdy pocit, že to všechno kolem miminka je tak složité, že to ani nezvládnu - nakonec si ale vždycky řeknu, že zvládly to miliony jiných mamin, tak přece nejsem tak „blbá“ abych to taky nezvládla ![]()
Je super… když žena k rozhodnutí - mít dítě - jednoduše a prostě dojde sama… Myslím, že tak je to nejsprávnější… A že to zvládneš… o tom vůůůbec nepochybuj… Ono je to trošku složitější jen na úplném začátku… Jen než si zvykneš na nový režim a na sebe navzájem… Pak je to pohoda..:-) Nechala sis prozradit , zda to bude chlapeček či děvčátko..? Nebo sis to napoprve nechala jako překvapení..?
Jsem těsně pod limitem, první dceru jsme počali v mých 33, po nepříliš dlouhém boji (dva roky) a za přispění vědy - na první IUI. Druhá dračice se nám přitrefila jako „nejčastější komplikace při léčbě nespecifické sterility“, narodila se měsíc před mou 35., bez amniocentézy, zdrávy všechny i s ta'tkou. Jen co si doplním vzdělání (doktorát, tak za 2-4 roky), tak to ještě zkusíme, máme sklon přivádět na svět náročná, ale skvělá mimina, tak třeba ten „následník trůnu“ ještě přijde.
Chutě do toho…
Bára
Štěpánko.Š , ahojky já se také připojuji k takzvaným starším maminkám. První dítě jsem měla v osmadvaceti a druhé v devětadvaceti( oba dva kluci) a dnes 5.3. mě bylo čtyřicet a mám osmiměsíční holčičku.
A je to úplně báječné. Těhotenství jsem si užívala na 100% a děsně jsem se těšila a teď říkám, že mám naší Barunku za odměnu, protože tak hodnou holčičku jsem si ani ve snu neuměla představit.
Zatím stále kojíme. Kluci (12 a 10) jsou do ní blázni a hodně mi pomáhají.
Takže jestli uvažuješ - jít do toho nebo ne - tak určitě ANO. Stojí to za to. ![]()
Ahoj Štěpánko,
mám 15-ti letou dceru a skoro 7 měsíčního broučka, v létě mi bude 38 let. Manžel by chtěl ještě jedno, ale já nevím. Docela bych ráda, ale nemůžu už kvůli věku dlouho čekat a na druhou stranu nevím nevím mít je tak brzy po sobě, abych si to vůbec užila ![]()
Ale jinak oproti prvnímu jsem klidnější, vyrovnanější a užíííívám si to ![]()
Štěpánko - víme na 100% že to bude holčička - kvůli věku jsem raději podstoupila amniocentézu. Ale jak tak ´čtu ostatní příspěvky, tak starší maminky jsou většinou druho - nebo třeti - rodičky. O to to máte holky jednodušší - už víte co a jak. Vždyť já jen než jsem se vůbec začla orienovat ve velikostech oblečků…:)
Asi se tomu za pár měsíců budu smát, ale teď z toho všeho mám hlavu jak meloun
Naštěstí v naší diskusi na eMiminu jsme většinou prvorodičky (byť jsem z nich suveréně nejstarší) a tak ty naše starosti a obavy jsou úplně stejné.
Ahoj mamulky… To je krásné, kolik nás tu do 2. dne přibylo..:-)
Vezmu to tedy postupně…;-)
Ahoj Báro..? K děvčátkům blahopřeji… a protože jsi evidentní optimistka… jsem naprosto přesvědčená, že následník trůnu tu bude „cobydup“.. Kolik je teď holčičkám let..?
Akiko… předeším vše krásné ke krásným narozkám… S miminečkem je to vlastně nejméně o 10 méně, viď..? Aspoň já to tak cítím.. Toto jubileum mě čeká v létě… a mé nejmladší bude chvilinku na to 1 rok.. Zatím také kojím - což se mi u těch starších zdaleka tak dlouho nedařilo..
Mirri… gratuluji k malému broučkovi… Je tedy narozen v létě, jako má beruška, že..? A Ty také… Jsi ve znamení Lvice..? To bys určitě ještě jedno děťátko zvládla..:-) Záleží však i na tom, jak moc taťka pomáhá, že..? ![]()
Monix… nemysli si, že pro mě to bylo po 15 letech jiné…:-) Cítila jsem se také jako prvnička… Vše se teď dělá jinak.. a já mnohokrát jen nechápavě mrkala..
Takže čekáš holčičku..? Máš už vybrané jméno..?
Pokud jsem nadělala nějaké chyby, omlouvám se… spěchám, protože už se mě dovolává malá..:-)
Těším se na další příspěvky..:-)
Zdravím pětatřicátnice ![]()
Monix , ničeho se neboj, to zvládneš. Péče o malé miminko je naprostá sranda proti tomu, co nás čeká, až budou v pubertě
Mimi si většinou samo řekne, že něco chce, takový puberťák už se s tebou vůbec nebaví, takže si šetřme nervy na později ![]()
Pra:,–(ko - já vím - taky jsem už o tom přemýšlela, že puberta bude horor - já už nebudu mít síly a dítko bude právě na síle (především argumentů) nabývat a vytáčet mě do extrémních otáček - tedy jestli bude po mě, tak se asi půjdu odstřelit
![]()