"Manže a já" - jméo

Napsat příspěvek
Velikost písma:
685
28.2.17 01:02

Já bych výběr nestavěla na tom, aby bylo jméno originální nebo běžné, ale hlavně na tom, aby nám doma dobře znělo, aby se hodilo k příjmení (a nebyla to úplná slátanina typu Jasněnka Tlustá), aby nám šlo s mužem oběma takzvaně dobře přes pusu, aby se nám líbila třeba jeho zdrobnělina nebo zkrácená verze a abychom měli oba pocit, že jsme vybrali krásné jméno :-) Jak se upneš na to, aby bylo jméno hlavně originální, tak nevymyslíte nic kloudnýho, nehledě na to, že ta originální jména jsou často pro toho dotyčného jen k zlosti - děcka se mu budou posmívat atd. A pokud bude povahově spíš introvert a nebude mu příjemné být všude středem pozornosti, tak vás bude proklínat a trpět. Pokud naopak bude extrovert a bude chtít vyčnívat, najde si k tomu jistě dost jiných způsobů a asi i lepších, protože to bude něco, o co se sám zasadí, něco, co vyjde z jeho osobnosti. Takže na originalitu bych kašlala, resp. neviděla bych ji jako hlavní kritérium výběru. Zkuste si vybranými jmény doma volat jakože do vedlejšího pokoje na fiktivní třeba dvouleté, pak šestileté a pak patnáctileté dítě. U nás to docela fungovalo - u některých jmen jsme si uvědomili, že by se nám třeba moc líbilo ve zdrobnělině pro malé batolátko, ale pak „dospělejší“ verze třeba pro puberťáka už nás úplně neoslovila, tak šlo jméno do pryč :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6879
28.2.17 01:03

Na jmene pro holku jsme se shodli hned, na jmene pro kluka az pri ceste do porodnice :mrgreen:
Ja chtela klasiku, Petra, on chtel neco modernejsiho, Dominika. Varianta byla kompromis Tomas, ale rekla jsem si, ze kdyz bude mit me prijmeni, necht ma krestni jmeno takove, jake vybral muz. Takze mame uz ctyri tydny Dominika a neumim si predstavit, ze by se jmenoval jinak. Materska laska je mocna :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603
28.2.17 02:41

No kdyby to bylo ne mém muži, tak máme Luka nebo Leiu :mrgreen:
Ne, on hlavně chtěl, aby měla případná holka druhé jméno po jeho babičce, s kterou měl super vztah. A jméno jsme vybrali tak, že jsme oba různě nadhazovali jména, co nám tak utkvěla, neřešili jsme modernost nebo obvyklost, jenom aby sedělo k cizímu příjmení. Takže nakonec jsme dali asi hodně běžné jméno, ale je nám to fuk. :) Já jsem si to jméno hodně přála, ale nechtěla jsem ho ovlivňovat, tak jsem ho jen tak nadhodila s ostatníma jménama a muž ho hned vybral. :lol:
A pak jsme zkoušeli různý varianty, jak zní jméno na jazyku, když ho budeme volat, jak jí budem říkat, když zazlobí, nebo jak by znělo kdyby ji vyhlašovali na Oscarech :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12007
28.2.17 06:43

My jsme se shodli

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
28.2.17 06:54

@kadlina souhlasím…spíš bych brala ohled na nekreativní dítko, kterému by mohlo kreativní jméno dělat potíže…aby to nebylo vnímáno spíš jako pomsta než kreativita…takže se jménem bych se držela při zemi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2038
28.2.17 07:09

U holcicky jsme se shodli v podstate hned. U kluka jsme museli hledat kompromis. Nikdy bych nedala jmeno, ktere se mi nelibi, takze to ani ty nedelej vuci svemu manzelovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
28.2.17 07:36

Vypsala jsem jména, která se mi líbí a manžel si z nich vybral. Ale z kalendáře, takže žádná podivnost. Osobně nemám extravagantní jména rada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3703
28.2.17 07:57

Ahoj, i my si hráli se jmény. Chtěli jsme hezké, české jméno, aby nám ladilo s příjmením. Co nám třeba bylo doporučené - jméno by nemělo končit na písmeno, kteým začíná příjmení. (Např. Daniel Loukotka). To se opravdu špatně vyslovuje. Pak se má přihlédnout i na délku jména. Známý se jmenuje Vít Suk (to je jako když střílíš ze samopalu). A pak jsme i brali i ohled na výskyt jména v rodině. Nedělat v tom guláš babičce :lol:. A pak, jak už tu holky psaly, jsme zkoušeli vyslovovat jméno v různých situacích - při mazlení s miminkem, jak ho bude vyvolávat učitelka ve škole, jak se bude bavit s kamarády,… A pak jsme si s manželem výběr napsali na papírky a vylučovací metodou vybrali nej. Shodli jsme se. A nikdy jsme nelitovali, máme dva kluky a myslím, že i oni jsou spokojeni :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.2.17 08:01

U nás to bylo tak že kluk měl být Jakub a holčička Emma, když nám ve 20tt řekli že to bude kluk hned mi na mysli přišlo jméno Jáchym a vlastně jsme pak šli na akci kde bylo spoustu dětí a tam se to hemžilo samými Kubíky tak i manžel uznal, že Jáchym bude lepší, takže v podstatě jsem si prosadila svou i když jsme se shodli :-) A vím že holčička už by nebyla Emma ale buď Elen nebo Justýna :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10680
28.2.17 08:18

Musis mu o svych jmenech tak dlouho mlit, az si zacne myslet, ze to byl jeho napad :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
28.2.17 08:54

Vybírali jsme tak dlouho, dokud jsme nenašli jména, se kterými jsme oba souhlasili. Manželovy návrhy, které se nelíbily mě šly pryč, a moje návrhy, které se nelíbily manželovi taky. Nechtěla jsem si jména prosadit, chtěla jsem společně vybrat jména pro naše společné děti.

• Citovat
  • Upravit
6388
28.2.17 08:58

Partner by si hrozně přál, aby se kluk jmenoval po něm Antonín. Já bych tohle jméno dítěti nevybrala..budou to ještě krušné chvíle :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
583
28.2.17 09:08
@Tunrida píše:
Vybírali jsme tak dlouho, dokud jsme nenašli jména, se kterými jsme oba souhlasili. Manželovy návrhy, které se nelíbily mě šly pryč, a moje návrhy, které se nelíbily manželovi taky. Nechtěla jsem si jména prosadit, chtěla jsem společně vybrat jména pro naše společné děti.
:potlesk: :potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16219
28.2.17 09:09
@Saatine píše:
Protože ona nechce šílenost, jen chce aby nebylo všude okolo. To chci také, jen ještě k tomu chci, aby to jméno bylo použitelné. Můj partner je v tomto extrém, nechce jen originální, ale naprosto jete jméno, to zakladatelka nikde nepsala.

No tak já si pod pojmem „kreativní jméno“ právě představím mnohem šílenější kreace, než je Frýda tvého manžela, ale to by asi zakladatelka musela upřesnit a hodit sem třeba dvě tři jména podle jejího gusta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
660
28.2.17 09:17

My s přítelem máme rádi jména s historií a hned jsme se shodli, že naše dítko nebude žádný Kubíček nebo Ondrášek. Rádi chodíme hledat poklady a staré artefakty a fascinují nás panovníci. Jako pojmenovat syna Julius Caesar je i na nás moc, ale takový Leopold, Ferdinand je už přijatelné. Nakonec zvítězil Maximus a pokud jednou bude mít brášku, tak to bude Markus. Pro holčičku máme Madeleine Viktorii, ta má spíše osobní význam :kytka: Já sama mám své doby neobvyklé jméno (Johana), dnes je sice už hodně dávané, ale za mě to bylo „něco“. A na své jméno jsem byla vždycky pyšná, nikde nebyla holčička se stejným jménem. Takže já jsem pro netradiční jména :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze