Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Mar__tanka1983 Tak u nich je to spíš systémová chyba. Co chceš od chlapa, kterýmu pořád ustupuješ aby byl klid? Od chlapa, kterej na matku svých dětí mluví stylem, že je líná, utrácí a nevím co ještě (tipuju, že to bude horší než popisuje). On ji absolutně nerespektuje. Evidentně spolu neumí ani mluvit, normálně bez toho, aniž by hrozila hádka. Jako v tomhle případě si myslím, že nějaké demonstrativní lekce se absolutně minou účinkem a já osobně, bych svoje malé dítě tomuhle experimentu nevystavila. ![]()
Mimoto tady Hulala, pokud si to dobře pamatuju, má s tímhle „tatínkem“ těch dětí víc, takže by bylo v jejich zájmu, aby svoji situaci (která je podle mně děsná), začali řešit. Měla by na něj natvrdo nastoupit a večně a rozhodně mu říct, že takhle to nejde. Prostě nůž na krk a dokopat ho do poradny třeba ![]()
Z toho co tady píše mám jen pocit, že Hulala to radši ignoruje a dělá, že problém není, ale když ho bude ignorovat, bude to jen horší a nevyřeší se nic. Tady je nějaký hlídání ten nejmenší problém.
Příspěvek upraven 20.06.18 v 10:14
@Doe_Jane píše:
já mám doma asi úplné zlato, nebo co, on mě ještě pobízí ať jdu s kamarádkou na večeři, nebo do kina, prostě ať si odpočinu, ráno po noční klidně zůstane s děckem vzhůru, jen ať se můžu vyspat… a tak je to od té doby co jsem porodila, ty jo, jdu mu dát pusu
Jj, mám to doma stejně a to máme děti tři. Od narození prvního byl schopnej se postarat, kromě kojení teda
s takovým, jako má zakladatelka, bych byla rychle hotová ![]()
A nemůžeš si vzít malou s sebou? Dát ji do kočárku/šátku, jak je zvyklá?
Každopádně chlap by u mě skončil, pokud by se nechytl za rypák a nezačal se chovat jako otec.
@Calathea píše:
Já půjdu trochu proti proudu, ale dle mé zkušenosti ne všichni chlapi jsou z mimin odvázaní a ochotní hlídat, mají obavu jak to křehoučké stvoření vzít, aby mu neublížili, nerozumí jeho pláči apod. Když děti povyrostou a už se snadněji domluví vyklubou se z nich super tátové. A to, že neňuňají mimina ještě neznamená, že to naruší trvale vzájemný vztah. Je to o komunikaci, pokud ho malé miminko stresuje z výše uvedených důvodů, tak bych hlídání omezila na dobu nezbytně nutnou a ještě bych se snažila nastavit co nejlepší podmínky pro oba, aby to proběhlo v klidu. Píšeš, že o staršího se stará v pohodě, tak bych to tak černě neviděla. Horší je, že si na tobě vybíjí špatnou náladu jak píšeš, že děláš všechno špatně. Co si v klidu a upřímně promluvit, šlo by to, nejste oba přetažení? Jinak přes moc bych mu doma dítě nenechala, to by bylo trápení pro oba a ty by sis to asi neužila, stejně by jsi pořád přemýšlela, co se doma děje, ne?
no a ženská když porodí první dítě, tak taky kolikrát nevím jak ho vzít, proč brečí, jak se k němu chovat, musí se to naučit a totéž se musí naučit i chlap , takže proč by se to neměl učit od miminka jako ženská?
@Calathea píše:
Já půjdu trochu proti proudu, ale dle mé zkušenosti ne všichni chlapi jsou z mimin odvázaní a ochotní hlídat, mají obavu jak to křehoučké stvoření vzít, aby mu neublížili, nerozumí jeho pláči apod. Když děti povyrostou a už se snadněji domluví vyklubou se z nich super tátové. A to, že neňuňají mimina ještě neznamená, že to naruší trvale vzájemný vztah. Je to o komunikaci, pokud ho malé miminko stresuje z výše uvedených důvodů, tak bych hlídání omezila na dobu nezbytně nutnou a ještě bych se snažila nastavit co nejlepší podmínky pro oba, aby to proběhlo v klidu. Píšeš, že o staršího se stará v pohodě, tak bych to tak černě neviděla. Horší je, že si na tobě vybíjí špatnou náladu jak píšeš, že děláš všechno špatně. Co si v klidu a upřímně promluvit, šlo by to, nejste oba přetažení? Jinak přes moc bych mu doma dítě nenechala, to by bylo trápení pro oba a ty by sis to asi neužila, stejně by jsi pořád přemýšlela, co se doma děje, ne?
Chlap nemá hlídat, ale starat se. Dítě je obou. A ne všechny mámy jsou taky odvázané z malého mimina a mnohem víc si užívají až je dítě větší. Taky se spousta žen (nebo všechny?) musí naučit, jak s dítětem zacházet, jak mu rozumět, taky mají ze začátku třeba strach, aby mu něco neudělaly, taky se musí učit rozpoznávat, co mu chybí, když brečí a stejně to někdy prostě neví. Oba rodiče se tyhle věci učí. Pokud se chlap vymlouvá na strach, tak to vnímám jako alibismus. Protože pokud by chtěl, tak by mohl říct „ukaž mi jak to mám dělat… poraď mi…“.
@Venetia píše:
Jak je vubec možné,že někdo nemá vztah k vlastnímu dítěti? I u chlapa mi to přijde divné .
nefungují správné hormony na tom není nic divného, většině žen naskočí při porodu, občas se stane že se to nestane
@ka2ka to záleží jak si to partneři nastaví. Já poukázala na to, že jen kvůli tomu, že není odvařenej z mimina ještě nemusí být špatný chlap. Nemám nic proti tomu, když se chlap dělí o péči o mimino napůl s ženskou a zrovna tak mi nepřijde divný pokud jen přijde domů a chvíli se s ním pomazlí a na přebalení, koupání, krmení, utěšení ho předá matce. Jde o pár měsíců, tak bych z toho nedělala drama a chlapa do toho nenutila, když sám nechce. Ale těžko se to píše obecně, vždycky je to o tom jak to vyhovuje tomu páru. Můj manžel třeba nekoupe a nepřebaluje a já to od něho ani nikdy nechtěla (v akutních situacích by si poradil) Když má hlídat, tak to časuju, aby bylo mrně nakrmený a ideálně část hlídání prospalo, aby to bylo fajn pro oba. Prostě není na mimina. Ale až trochu odroste vím, že mu bude super tátou. Prostě pro mě to jestli se chlap postará o mimino není ukazatel ničeho.
Trochu OT, ale je to poslední dítko plánované? Ja jen, že jedna moje známa si poslední dítko doslova vyvzdorovala (otěhotněla prý nečekane) a ten její se teď chová dost podobně. Bojkotuje všechno jak malé děcko.
Jo holka, jaký si to uděláš, takový to máš. Můj chlap byl doma sám i s novorozencem. A obě holky má doma sám dost často. My jsme totiž rodiče oba. A né jako vy - mámo, máš mimino, tak se starej.
Holku bych mu tam nenechala, když jí tak strašně nechce. Nicméně bych mu třeba přestala prát, chystat svačiny nebo prostě něco co pro něj děláš. Jak on k Tobě, tak Ty k němu.
@ka2ka píše:
nefungují správné hormony na tom není nic divného, většině žen naskočí při porodu, občas se stane že se to nestane
I kdyz nenaskoci hormony , mne taky zadny blesk nezasahl ..tak normalni smysl pro zodpovednost ? Jako dite neprebalim , protoze mi nenaskocily hormony ? Blbost ne
Kdyby nechtěl hlídat, že se bojí, jak je malinká a řve, asi se to dá pochopit. Ale že je těžká? Tak to mě fakt pobavilo. Ty jí jako ženská taháš a pro milostpána je těžká?
Smutná doba, nějak se vytrácí mužské gentlemanství.
Můj chlap mě pořád někam posílá, abych si odpočinula, malou koupe, přebaluje, když není teplé jídlo, nezblázní se to…
Možná by stálo za to si s ním promluvit. Docela by mě zajímalo, jak se k němu chováš ty, že si takhle stěžuje. Razím heslo, že je lepší mít doma bordel, k večeři rohlík se salámem a úsměv na tváři, než být vystresovaná. Nejsi na něj nepříjemná, jak probíhá vaše komunikace? Nebo byl vždycky takovej sobec?
@Lendeš matka zpravidla tráví s dítětem daleko víc času a má tedy více příležitostí naučit se potřeby miminka „číst“ pokud má partner zájem tak fajn, ale pokud bych ho do toho měla nutit, tak nevidím jediný důvod proč dělat doma dusno kvůli pár měsícům. Navíc když se chlap naučí „číst“ potřeby měsíčního miminka, tak za měsíc je mu to na nic, protože je to zase všechno jinak. Dle mé zkušenosti nejde např. utěšení naučit. Moje miminka byla zvyklá na mou náruč a na tu partnerovu by si zvykla pokud by je měl možnost často chovat, což neměl - práce a další povinnosti to neumožňovaly. Je obrovský rozdíl, jestli chlap přijde z práce a má celé odpoledne volno a nebo přijde z práce a doma má další směnu - péče o zahradu, dům apod.
Já asi nechápu..jak jako odmítá hlídat?To dítě je snad i jeho,on je taky rodič a měl by se postarat.A že mu brečí?Však on se to taky musí s miminkem naučit,jako ty.
Já svýho chlapa hned u prvního dítěte postavila před hotovou věc,že kdyby se se mnou nedejbože něco stalo (stačí i blbá zlomená ruka),že bude potřeba,aby se uměl postarat.
@hulala píše:
@Lekninka91 o syna se jako o mimino staral a hlídal. I půl dne o státnicích.
I půl dne hlídal svoje dítě? No, to je teda frajer.
![]()
tohle by mě strašně naštvalo ale co s tím teda fakt nevím. Chápu ale naštvání zakladatelky a to, že má chuť ho „vyškolit“.
Asi bych to odložila a snažila se, aby si malá na něj zvykla a hlavně on na ni a aby se tomu příště předešlo. ![]()
@Venetia píše:
I kdyz nenaskoci hormony , mne taky zadny blesk nezasahl ..tak normalni smysl pro zodpovednost ? Jako dite neprebalim , protoze mi nenaskocily hormony ? Blbost ne
a když je nezodpovědná? tak nepřebalí ![]()