Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@brisco píše:
Tak to máš zhruba tak jako před léty já. Jen jsem to měla opačné, problémy má straší dcera, tak jsem tohle všechno dělala na RD s mladší. I tak některým šťouralům vadilo, že jsem do 4 let té malé doma.
Na druhou stranu, zapracuj na té intimitě, vždyť takový dobře vydělávající chlap je lákavý úlovek pro různé sekretářky.
Dík. Já vím. Sekretářku má starou ![]()
Víš co, ty pořád chceš jen to, aby se manžel zapojil do rodinné aktivity a jak toho docílit.
To se nestane. Neexistuje způsob, jak toho docílit.
Udělali jste mizerné rozhodnutí. Tvůj manžel je člověk, který má psychiatrickou diagnózu, kterou jste asi navíc neřešili dostatečně a rozhodně nebrali dostatečně v úvahu při Vašem společném rozhodování.
Nvíc má další poruchu, která má v podstatě za důsledek to, že má pocit, že jeho naprosto nereálné požadavky na určité věci jsou v pořádku a vzhledem k tomu, že je ostatní nejsou schopni plnit, to vede k tomu, že si toho naloží na záda více než je zdrávo.
To samozřejmě časem vede k vyhoření.
Uvědomujete si vy dva, že člověk, který má tento problém, nemá být na takové pracovní pozici, která vyžaduje ne celého, ale více než celého člověka.
A vy se v těchto sictuacích domluvíte na tom, že on bude muset vydělávat a zajišťovat více, než je v našich zeměpisných končinách, kde je obvyklé, že v dlouhodobém horizontu pracují oba. A ještě v zahraničí, kde nemáte žádnou podporu rodiny. A berete i povýšení, které situaci zhoršuje.
A ono to nefunguje, což je vzhledem k počáteční situaci naprosto logická a očekávaná věc.
A pokud jde o tu tvoji vytíženost. Mám v okolí člověka, který má dvě postižené děti, jedno dost těžce. Sice může navštěvovat zařízení, ale má problémy s psychikou, srdcem, růstem, epilepsii. Druhé dítě má též problém, ten ale řešitelný, ale vyžaduje to pravidelné cvičení v oblasti a speciální zařízení, do kterých je třeba vozit.
A pracuje na plný úvazek. Navíc dostavuje dům, pečuje o obrovskou zahradu a nemá nikoho na úklid.
A ty jsi navíc v zemi, kde se těžce podporují zkrácené úvazky.
A tvoje němčina, nezlob se na mě, ale není to čínština, být v nějaké zemi a vykašlat se na to? Vždyť si můžeš objednat intenzivní lekce i do domu.
A teď jste v situaci, kdy on je zdravotně úplně v háji, což dřív nebo později muselo přijít a žijete vedle sebe, protože on je psychicky v háji a nemá absolutně energii na to, aby se zapojoval a ty nestojíš o nic jiného než o to, být ženou v domácnosti, jejíž největší starostí je rodina. Kde je průsečík?
Nikde.
Budete muset prostě přehodnotit celé Vaše uspořádání. Jemu nezbývá nic jiného, než se léčit a změnit svůj přístup k práci, životu a dost možná i tu práci samotnou.
A já chápu, že se ti nechce s ním spát a podobně. Ono s e dost těžce spí s člověkem, se kterým máš vc dané chvíli emocionálně společné v podstatě jen bydliště a on je v něm defakto negativní element.
Příspěvek upraven 05.07.23 v 10:03
@brisco Ano, fajn, tvé rozhodnutí a jsi spokojená, to je základ. Pikola se rozhodla a spokojená není. Není schopna pochopit, že to je její problém. Nejde o to aby se strhla, jde o to, aby vypadla ze stereotypu, který očividně nesnáší. Nic víc, nic míň. Ona nechce, chce, aby to vyřešil manžel, který na to nemá kapacity.
@inkakřivák píše:
@brisco Ano, fajn, tvé rozhodnutí a jsi spokojená, to je základ. Pikola se rozhodla a spokojená není. Není schopna pochopit, že to je její problém. Nejde o to aby se strhla, jde o to, aby vypadla ze stereotypu, který očividně nesnáší. Nic víc, nic míň. Ona nechce, chce, aby to vyřešil manžel, který na to nemá kapacity.
Já už to období mám za sebou, teď už normálně chodím do práce. Manžel má homeoffice a děti o prázdninách na krku, tak se těší až se vrátím z práce a děti zaměstnám. A o víkendech by pořád někam jezdil a já bych si odpočinula. Role se nám prohodily. ![]()
@pikola píše:
Dík. Já vím. Sekretářku má starou
A to je jediná žena, kterou v práci potkává? ![]()
@brisco píše:
A to je jediná žena, kterou v práci potkává?
Myslím že jo, oni mají hodně na Home-Office a remote, ona tam je taky jen napůl. On je tam skoro sám v podstatě. Možná z jiných firem v baráku leda. Ale to neřeším zas tak, to mám pocit že je poslední co by ho zajímalo, ještě další ženskou ![]()
@pikola píše:
Musíale já nemusím, nejsem samoživiteka co obrací korunu
já nevím proč se mám podle tebe asi strhat, že toho podle tebe dělám málo, abych asi pak dostala medaili, že nemám taky čas na vlastní rodinu jako půlka národa
A co čekáš od téhle diskuze vlastně?
Ze začátku jsem se tě zastala, taky nejsem příznivce módu, kdy chlap je furt pryč a děti jsou jen s matkou. Podle mě to správné není a doma bych to tak nechtěla. Jenže můj chlap pracuje taky hodně z domova a na ředitele neaspiruje. Já taky nepracuju na plný úvazek, u dětí se různě střídáme, máme oba práci, kde se dá uzpůsobit pracovní den potřebám dětí.
Ale ty chceš mít tak nějak všechno, manžela s vysokým platem a zároveň aby se na všem podílel. To podle mě nejde prostě. Buď manžel ubere v práci a chybějící rozpočet nahradíš ty anebo budeš muset přijmout stávající situaci, tak jak je.
@Mango_Lassi Ale to ji říkám od začátku, je to něco za něco. Nadstandard a chlap v práci od nevidím do nevidím, anebo ubrat a mít doma větší pohodu. Ona chce nadstandard a chlapa doma. To prostě nejde a nechce to slyšet.
@inkakřivák píše:
@Mango_Lassi Ale to ji říkám od začátku, je to něco za něco. Nadstandard a chlap v práci od nevidím do nevidím, anebo ubrat a mít doma větší pohodu. Ona chce nadstandard a chlapa doma. To prostě nejde a nechce to slyšet.
Ale on není od nevidím do nevidím v práci, má normální pracovní dobu, jen chodí večer později a ne ve 3
Já po něm nechci nic v týdnu přece.
@pikola píše:
Ale on není od nevidím do nevidím v práci, má normální pracovní dobu, jen chodí večer později a ne ve 3Já po něm nechci nic v týdnu přece.
Jenže být doma s dětmi a žít z jednoho platu si taky vybírá svou daň. Není to zadarmo. Ale klidně si tu fňukej ještě další rok. Tím se tvůj problém určitě vyřeší, no. ![]()
@Mango_Lassi píše:
Jenže být doma s dětmi a žít z jednoho platu si taky vybírá svou daň. Není to zadarmo. Ale klidně si tu fňukej ještě další rok. Tím se tvůj problém určitě vyřeší, no.
Vyřeší, chlap skončí v blázinci, nebo si najde jinou. A ona do té práce bude muset.
@Mariane.B
Přesně, mě vždycky zarazí, že lidi předem vědí, že mají nějaké problémy, které nejspíš povedou k dalším problémům, ale stejně jdou do složité situace a pak se diví, že k těm. problémům fakt došlo. To je jako stavět barák s malými dětmi, malými. penězi a nulovou podporou rodiny. Kupodivu je to těžké. ![]()
@pikola píše:
Ale on není od nevidím do nevidím v práci, má normální pracovní dobu, jen chodí večer později a ne ve 3Já po něm nechci nic v týdnu přece.
Pořád píšeš, co nejde. Zamysli se nad tím, co by šlo. Protože změny udělat musíte. Když se on k ničemu nemá, začni sama. Nikdo tady ti v tom neporadí, protože nezná detailně vaši situaci. Ale zkus si to představit i z pozice toho chlapa: hodně pracuje a evidentně ho to ničí, málo sexu doma. Může se doma i nudit, protože jaká můžeš ty poskytnout témata k hovoru, když jsi roky doma? Jeden kamarád se mi kdysi v opilosti svěřil, že jen předstírá, že musí být v práci dlouho, protože doma je jen věčně napružená manželka na mateřské tlachající pouze o dětech. Sex rovněž 0. Tak co by doma dělal? Takhle stateční ti chlapi jsou. A sice věřím, že s nemocným dítětem je to složité, ale nevěřím, že by se nenašla jiná možnost než být pořád doma. Občas si vydechnout od stereotypu je nutnost. A animátora ti těžko bude dělat vyfluslý či otrávený chlap.