Marta nebo Miriam?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Mrg
546
23.8.22 15:19

Miriam je moc hezké a líbí se mi zkrácení na Miri, verze Míra je naopak hrozná. Marta je tvrdé jméno, pokud by jste ji pak říkali Marťa, rovnou snad lepší dát Martina. Martička je děsný. Taky pod tím mám nějakou starou zapšklou babku :D přihledla bych hlavně k příjmení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
23.8.22 15:25

Hlasuju pro Miriam

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1337
23.8.22 15:31

Jednoznačně Miriam. Miri, Mirinka se mi líbí. Marta mi nepřijde pěkné jméno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2391
23.8.22 16:20

Určitě Miriam. Sice u toho jména mám trochu asociaci s ženou 50+ (žádnou mladší neznám), ale Miri nebo Mira je pro mladou holku hezké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18149
23.8.22 16:24

Miriam.
Za mě krásné jméno a není moc dávané.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1266
23.8.22 16:44

Moje osobní zkušenost je, že dojem ze jména se mi utváří podle jeho nositelů, které znám nebo kteří jsou nějak známí. Miriam i Marta jsou biblická, velmi klasická jména, jejichž původ sahá hluboko do historie. Co se týče toho, jak může působit spojení jména a osoby, tak si teď v rychlosti vzpomenu asi jenom na Martu Kubišovou, Martu Vančurovou, Marthu Issovou… Každá jiná, každá osobnost :) A navíc: Marta je Marta, Martu zná celá parta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
23.8.22 16:59

Miriam je hezčí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.8.22 18:23

No, řeknu ti to takhle, jsem Marta a kolikrát jsem brečela do polštáře, proboha proč! Marto se mi říká jen když je průšvih, jinak zdrobněle Marti, Martíku, Martičko. A všichni si mne pletou s Martinou. A je nás málo Takže si mne vždy všichni všude pamatují😆

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.8.22 21:35

Ach jo, to se tak smutně čte. Jsem Marta, a mrzí mě kolika lidem se to jméno nelíbí.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.8.22 22:10
@Urubamba píše:
Obojí je krásne. Taky bych se neuměla rozhodnout. Asi Miriam, ale Marta teď bude méně časté, Miriam jednu malou znám a další občas slyším, Martu si u malé holcicky nevybavuji.

Jsem se schválně koukala do Kde jsme. Sice tam nejsou poslední roky po GDPR, ale trend tam vidět je - Miriam se narodilo kolem stovky za rok, Mart kolem 25.
Mně osobně se ta jména líbí obě velmi. Ale mám dceru Martu, tak preference je jasná. To jméno se nám líbilo, protože nám přišlo takové silné (jako všechna jména s R), málo dávané, ale přitom ho všichni znají a nikdo nekomolí. Je použitelné prakticky kdekoliv po světě, maximálně se ptají, jestli je Martha nebo bez h. Má dvojslabičný vokativ - děti ve škole na sebe málokdy volají něčím delším. Ale umožňuje i měkčí oslovení Marti nebo zdrobňovat (dcera teda nemá ráda Martičku, tak jí říkáme buď Martinko, Marťásku nebo Marťánku). Zatím jsem teda nenarazila na dívčí jméno, u kterého bych si řekla, že by bylo lepší. Pořád jsem s volbou spokojená a dcera taky.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.8.22 22:25
@Anonymní píše:
No, řeknu ti to takhle, jsem Marta a kolikrát jsem brečela do polštáře, proboha proč! Marto se mi říká jen když je průšvih, jinak zdrobněle Marti, Martíku, Martičko. A všichni si mne pletou s Martinou. A je nás málo Takže si mne vždy všichni všude pamatují😆

To je mi líto. Mně to jméno fakt přijde skvělé a vlastně ho dceři i závidím. „Marto“ jí říkáme teda úplně normálně, asi ani nemáme žádnou odlišnou variantu na průšvihy.
Mám ráda i biblický příběh o Marii a Martě a rozhodně všechny nositelky toho jména, s kterými jsem se v životě setkala, byly fajn holky do nepohody.

@Anonymní píše:
Ach jo, to se tak smutně čte. Jsem Marta, a mrzí mě kolika lidem se to jméno nelíbí.

Taky mě to překvapuje. Hlavně to vyčítání, že je to tvrdé jméno. Je silné, ale tak nějak akorát. :palec:

• Citovat
  • Upravit
5710
23.8.22 22:40

Já jsem pro Miriam, má lepší zdrobněliny. Marta má za mě šmrnc, ale je to pěkné jen v základním tvaru a hodí se pro vysokou tmavovlasou vznesenou elegantní ženu, které nikdo nebude říkat Marťas. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5710
23.8.22 22:43

Už vím, Marta, kterou hrála Chýlková v seriálu Přítelkyně z domu smutku, je ta jediná správná Marta, vzhledově i povahove, ke zbytku jméno nesedí. :lol:
Jo a Marte Kubisove jméno taky pěkně sedí…

Příspěvek upraven 24.08.22 v 00:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.8.22 00:01

Mně se tedy líbí obě, osobně bych vybrala Miriam, to mi zní hezky ve všech tvarech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
24.8.22 08:16
@Anonymní píše:
Na mě působí vznešeně i ta Marta - vždy si představím vysokou, štíhlou, tmavovlasou ženu - přesně ten typ, který máme geneticky v rodině ze všech stran (pokud bude naše holčička malá modrooká blondýnka, bude něco špatně). :-D

Já jsem tmavovlasá a tmavooká. A mám modrookého blonďáka. Protože se to mixuje z dvou rodin. Koukej na Mahulenu Bočanovou a její dceru…
Já znám dvě a žádná tvému popisu neodpovídá :lol: Jedna drobná maličká a druhá jak široká, tak „dlouhá“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze