Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Přesně. Navíc i terapie se teď vedou jinak. Upouští se od nácviků chování směrem k nároku na toleranci, souběžně by se mělo pracovat i s kolektivy a se společností. V obecné i konkrétní rovině. Dále se terapie zaměřují k podpoře dozrání infantilních rysů osobnosti, na oporu ve vztazích, práci se vztahovými vazbami, pokud žena byla manipulovaná, šikanovaná, sebepřijetí.
Snaha „dostat to z dítěte a vycvičit ho“ vede k poruše až ztrátě identity, může vést k depresím, (auto)agresivitě atd…
@hanka.br. píše: Více
Psala jsi konkrétně toto:
… ale naopak by měl být rodič na určité věci nesmlouvavý…Do toho nekomfortu konfliktů s dcerou jste měli jít dávno, aby už teď měla ty návyky nastavené…… a k tomu už nemám co dodat, zrovna tyto dvě teze vytržením z kontextu netrpí. Ne pro mě jako pro člověka, co prošel osobně drezúrou žádoucího chování. A velice důkladnou, máma je učitelka
.
Přesně. Navíc u dětí s autismem je častý pozdější regres v některých oblastech. Tento regres se může vyskytnout i ve vyšším věku.
To, co jsem si myslela, že máme už s malou dcerkou zvládnuté a nějaký čas fungovalo, najednou upadá.
Puberťačka jde taky v určitých oblastech do regresu. Ta má papíry z dětství v šuplíku. Zatím vše zvládala sama. Uvidíme, jak to půjde s postupujícími nároky. Příští rok nás čekají přijímačky na střední a dala si skutečně velký cíl.
Znám i dospělé lidi s PAS, kteří mají období regresu.
A taky ty, co se bez podpory a se špatným rodinným zázemím zhroutili v pozdějším věku.
A co se týče žití a vycházení s lidmi, stačí vyjet za hranice. Společnost je na tyto lidi připravenější a obecně tolerantnější. A není nutné nosit trička ![]()
Toto by měl být prvotní a hlavní cíl. Zvýšit povědomí a toleranci okolí.
@1Pears1
Já tady čtu, co píšeš, a brečím. Kéž by už zmizeli to tmy lidé, co si myslí, že hlavní a jedinou kvalitou člověka je umět slušně pozdravit.
Zakladatelka o autismu jenom spekuluje. Dítěti je 12, nemá hygienické ani společenské návyky, nikdo to neřeší. Takže pokud máte děvčata pocit, že je tohle to nejlepší, co mohla pro svou dceru udělat, klidně si notujte, ale není. Ani děti s autismem, který je diagnostikovaný, neroste jak dříví v lese. Mají své pevné body v denním režimu, nastavené metody, jak fungovat ve společnosti lidí, jak dodržovat základní hygienu například. Ty si klidně narážej hlavou do zdi, ale vykašlat se na všechno, z toho zase narážím hlavou do zdi já.
@1Pears1 Moc dobře vím o čem píšeš. Diagnózu jsem dostala jako puberťák, rodiče to bagatelizovali, máma se bála odsouzení společnosti, že má „vadné“ dítě. Táta mě hodně bil, když jsem podle nich zlobila. Prostě jsem si zvykla, že jsem ta jiná a řešit se to nemá. Táhlo se to se mnou životem. V listopadu se mi málem díky tomu rozpadlo manželství, chtěla jsem spáchat sebevraždu, až tak daleko to došlo. Mám z toho ještě poruchu osobnosti, deprese. Beru AD, abych nějak fungovala. S chlapem chodíme společně na terapii, aby nás naučil jak s tím žít a fungovat. Jak to rodiče podcení, může z toho být velký průser do dospělosti.
@Míša213
Zakladatelce moc přeju, ať se jí povede dceři pomoci co nejlépe. Na rozdíl od @hanka.br. mi totiž z jejího příspěvku neplyne, že by problémy dcery bagatelizovala a nechtěla je řešit. Chce je začít řešit přesně ve chvíli, kdy si uvědomila, že to asi sami doma nezvládnou, a to je přece dobře, uvažuje o návštěvě psychologa, snad se podaří realizovat.
@Míša213 píše: Více
Děkuju za tvůj příspěvek. Kéž by tví rodiče problém řešili dřív. Myslím, že teď je to všem jasné.
@hanka.br. Přečti si ještě jednou, co píše @1Pears1 „Upouští se od nácviků chování směrem k nároku na toleranci.“
Není vyloučeno, že dcera zakladatelky PAS má. Není vyloučeno, že ho nemá. Zakladatelka učinila první krok, a to je vždycky správně. ![]()
Co si myslí Pears nemá žádnou vypovídací hodnotu.
@hanka.br. píše: Více
Ne, vůbec to není jasné. Protože by možná stačilo přijetí a trpělivost ze strany rodičů. A toho se zakladatelčině dceři patrně dostává, narozdíl od @Míša213 .
@hanka.br. Hele,ale na druhou stranu. Zakladatelka už teď dělá víc, než kdy moji rodiče. Byla u psychologa, hledá informace, to je moc dobrý začátek. Taky si občas zapomenu umýt ruce po záchodě, už mám v hlavě zase bambilion věcí, co musím udělat a na tohle už prostě není kapacita. Většinou si vzpomenu po cestě a umyju si je až v kuchyni. Spláchnout záchod se kolikrát taky vracím zpětně. Řeší to teď ve 12 letech, to pořád není dost pozdě na to, naučit se s tím pracovat. Určitě lepší než až v dospělosti. Zas tak bych jí neodsuzovala.
No, já tady ale nikde nevidím, že by někdo moje slova předkládal jiným jako argument, jako jsi udělala ty. Nikomu nic nevnucuju, mám prostě jiný názor. Reagovat na něj nemusíš.