Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Nezdraví, nemyje si ruce po WC a odmítá dělat cokoliv před lidmi.
Jasně…chytrá holka
lidi…vy z tech dětí děláte hawkingy ![]()
Ahojky. Na mám ADHD a emočně nestabilní impulzivní poruchu osobnosti.
Také jsem léčena mnoho let pro sociální fobií. Co když to není jenom sociální fobie, ale skutečně něco vrozeného, nějaká nešikovnost, vrozená odchylka v komunikaci?
Jak jste zjistili v dospělosti zda máte nebo nemáte PAS? Tohle nedělá každý psychiatr a když jo, je to dost drahé. Na to nemám
Tyto testy dělá psycholog, stačí se objednat, je to zdarma.
Aha a seženu nějakého bez doporučení? Mě doporučení nikdo nedá. Jsem vedena pod sociální fobií, chodím i na terapii a slyším je to, že pomůže expozice a hotovo. Jenže to trvá i u známých, i přes expozici, jeste než byla šikana ve škole…
U indikovaných případů to dělá psycholog, i zdarma. Záleží, jak kde.
PAS se od ostatních poruch osobnosti liší tím, že trvá od dětství. Pro každé životní období je typický ucelený soubor příznaků.
Ty moje problémy v komunikaci trvají právě že od raného dětství.
Ta sociofobie, stud to přišlo kvůli šikaně ve škole,.protože mi dávali najevo, jak jsem nešikovná, divná atd
Takže si myslíte, že bude mozne najít nějakého psychologa v Praze, na pojišťovnu, který PAS rozumí a poznal by zda ho mám nebo ne?
No v Praze to bude asi problém nějakého najít. Co ta Věra Nemesh, ta se na to specializuje, a dá se k ní dostat dříve, než k ostatním psychologům. Taky tam půjdeme se synem. Ta je u Prahy. Ale teda zaplatíš nějak 2000. Zase si říkám, že peníze v tomto nehrají roli, když dokáže pomoci.
Kdyby byl dobrý psycholog, co tomu rozumí klidně bych byla ochotná někam přijet
Já byla v Plzni, přímo u psychologa na tyto testy. Já byla spokojená, ale měl zprávu od mé doktorky. Možná zkusit jestli udělá testy bez žádanky. Jmenuje se Ivan Bořík.
Ahoj, mě psychiatři tvrdili, že mám HPO, ale mě se to nezdálo, právě proto, že problémy jsem měla od dětství, medikace a klasická terapie nikam nevedla, a oslovila jsem tenkrát klinické psychology v okolí (doporučení známých, internet), že bych stála o celkovou diagnostiku, a zároveň o diagnostiku PAS. Trochu hledání a nervů mě to stálo, ale ve finále jsem si mohla vybírat snad ze tří, takže určitě bych zkusila kontaktovat klinické psychology. A žádanku mi napsal tenkrát praktik, protože jsem to s ním taky řešila.
Já mám Aspergerův syndrom. Diagnostikovaná jsem byla asi ve 14 letech, ale projevy mám od dětství. Jako dítě jsem měla velké problémy s trpělivostí, nesnesla jsem čekání. Pořád jsem vyžadovala, aby se mi mamka věnovala. Vadilo mi, když se na ulici s někým zastavila, nebo když přišla návštěva,, nebo když mluvila s tatínkem. Často jsem se vztekala, když nebylo po mém, nebo když se mi nelíbilo nějaké slovo. Nehrála jsem si s dětmi a s hračkami - hrála jsem si s hrnci, kolíčky na prádlo atd. Nehrála jsem si s panenkami - pouze v době, kdy se mi narodil mladší bratr, jsem si hrála s panenkou, že mám taky miminko. Dodnes nemám ráda, když mě někdo kritizuje, i když je to oprávněné. Vždy jsem měla nějaké oblíbené téma - vesmír, lázeňství atd. S věkem se projevy zlepšily - dokážu víc korigovat své chování, ale samozřejmě musím sama chtít. Vychodila jsem normální základní školu, vystudovala jsem gymnázium a bakalářský obor na VŠ. Pracuji v administrativě na zkrácený úvazek, jednu dobu jsem prodávala s mamkou v obchodě se zdravou výživou. Kromě Aspergerova syndromu mám ještě oční vadu a dětskou mozkovou obrnu - horší chůze. Ráda zpívám, hraju na flétnu, čtu knihy, chodím na kulturní akce. Mám i přátele, se kterými se setkávám.
Problémy s trpělivostí
nesnesla jsem čekání
pořád jsem vyžadovala, aby se mi mamka (někdo) věnovala
vadilo mi, když se na ulici s někým zastavila, nebo když přišla návštěva,, nebo když mluvila s tatínkem často jsem se vztekala, když nebylo po mém
nehrála jsem si s dětmi a s hračkami - hrála jsem si s hrnci, kolíčky na prádlo atd. Nehrála jsem si s panenkami
vždy jsem měla nějaké oblíbené téma
tyhle všechny drobnosti má dcera též
, k tomu rituály, nespavost, doslovné dodržování pokynů
navíc jako dítě nesnesla hluk, hodně druhů oblečení, dlouho nejedla běžné jídlo
Ahoj, ten Marek Čtrnáct chodil kdysi se mnou na jednu brigádu, to už je hodně let. Někdo o něm říkal, že si za chůze čte knihy, mistrně se vyhýbá překážkám…Po letech jsem narazila na něj v nějakém článku, tam bylo, že by hrozně rád měl děti, ale potřeboval by k nim nějaký manuál, kdy jim dát najíst atd., takový rozpis, co a jak a kdy…
https://www.ahaonline.cz/…utismem.html