Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte,
orientačně jsem zvažovala studium na jedné VOŠ kombinovaně, ale u přijímacího řízení se objevila tato poznámka: „V souladu s nařízením vlády č. 211/2010 Sb. nemůže být uchazeč přijat ke studiu v případě závažné duševní nemoci nebo poruchy chování.“
Co si myslíte, že tam všechno za nemoci a poruchy spadá?
Vloni to tam ještě napsané neměli, tak mě to trochu zarazilo, jestli je nějaké nové nařízení, nebo jestli mají nějaké špatné zkušenosti?
Děkuji.
Jinak se mi nenabízí tohle vložit do kategorie studium, tak do zatím dávám tady.
Podle mě třeba schizofrenie, těžká deprese, bipolární porucha a tak.
@lucad77 píše: Více
Díky, to si taky myslím, že tam asi spadá nějak, ale přijde mi to dost diskriminační, protože kdo se na to opravdu necítí třeba s těmito poruchami, tak tam asi nepůjde, ale pokud někdo o studiu uvažuje a třeba by to zvládl, tak by ho neměli takto vylučovat podle mě. Mám kamarádku s bipolárkou, je sociální pracovnice a je výborná.
@Lollitka píše: Více
Tak každá taková nemoc má různé stupně závažnosti. Kamarádka má asi lehčí formu a depresivní stavy, kdy není schopna ani vstát z postele, se u ní nevyskytují, nebo jen sporadicky. K té přihlášce je zřejmě nutné doporučení lékaře a ten by to měl posoudit.
proč diskriminační. Musíš třeba předložit i očkovák, že jsi očkovaná na žloutenku B. Prostě pro různá povolání jsou různé podmínky, připadá mi to normální.
@vokishka píše: Více
No to ano, očkovaná jsem, očkovat se ale může nechat skoro každý, ale tohle zahrnuje dost širokou část lidí, kterou by naopak studium třeba lákalo. Ti, kteří jsou nějak úplně mimo, se tam hlásit nebudou, ale znám kompenzované schizofrenie, bipolárky, těžké deprese… a myslím, že na téhle škole a jí obdobných naopak studuje hodně lidí s psychickými problémy. Vloni tam ještě tohle kritérium neměli, proto mě to zajímá.
Upřímně? Kéž by tohle platilo u všech tzv. psychoprofesí.
(Těžce) psychicky nemocných psychiatrů, psychologů apod. bohužel pár znám, včetně jejich devastujícího dopadu na pacienty/klienty… tyhle obory dlouhodobě přitahují psychicky nestabilní jedince jako můry lampa a pokud je to nyní zákonem už nějak ošetřeno, tak to jedině vítám.
„závažné duševní nemoci nebo poruchy chování“ - to si tedy nemyslím, že by se týkalo „dost široké části lidí“.
A pokud to tam loni ještě nebylo, tak věř, že k tomu měli zřejmě dobrý důvod, to tam zavést.
No a třeba právě proto tam to kritérium dali. Když tam nebylo, dotyční s problémy vyžadovali úlevy, výjimky a třeba podobně. Tak se rozhodli, dát tam kritéria. Nemyslím si, že je to diskriminační.
@RajaMatangi píše: Více
Nejedna se o psychologii, ani o medicinu. Navic i kdyz tento obor jde studovat nekdo psychicky zdravy, tak muze onemocnet behem studia, nebo pak praxe. To uz se ma osetrit pak. Pokud na tom bude nejak vazne, tak by pak samozrejme obor nemel vykonavat.
@Mall126 píše: Více
Také si to myslím.
Takoví studenti budou neustále vyžadovat úlevy, výjimky… a ve finále školu stejně nedostudují, jelikož jim to zdr. stav prostě nedovolí. Což si tedy myslím, že by byl i případ zakladatelky.
Proto jsem se prave ptala, co vse tam spada. V dnesni mlade generaci ma deprese, emocni nestabilitu, sebeposkozovani, PPP apod. hrozne moc lidi. To by pak nemohlo moc lidi jit studovat. A to maji vsichni delat nekde ve fabrice? ID berou, vsechny zenou di prace, ale co ma clovek pak delat tedy?
no pokud ten člověk bude schopný studium zvládat, není důvod, aby mu lékař potvrzení nedal
Ja nikdy zadne ulevy nevyzadovala, studovala jsem Bc. obor a ani jsem se neregistrovala mezi studenty se specifickymi potrebami, i kdyz jsem mohla. Nechtela jsem ulevy ani pri prijimackach, ani pri studiu. Jedine co, tak jednou rozlozeni rocniku.
Nebo dostudují, nastoupí do zaměstnání, objeví se problém - protože úleva už nebude možná a jsou v pytli.
Osobně znám případ těžkého dys, adhd a dalšího. Měla vysněný obor, školou a zkouškami díky úlevám prošla. Chtěla pracovat s lidmi a pomáhat jim „s dietami“. Našla práci ve zdravotnictví, jako nutriční, nakonec po pracovní stránce problém - problém jak v rozhovorech s pacienty, tak v psaném projevu. Vždycky to musel někdo opravovat, kontrolovat apod. Nakonec to ta dotyčná vzdala.