Studium na VOŠ – zdravotní způsobilost (psychika)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
42761
31.3.26 19:53
@Lollitka píše: Více

A co třeba kočičí kavárna?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8966
31.3.26 19:54

To neni diskriminační, to je proste podmínka. Je diskriminační, ze do skolky přijmou dite od 3 (tedu uz 2) let, do skoly od 6, ze do speciální skoly nesmi dite zdrave, ze na střední školu musíš mit ukončené základní vzdělání, ze na vysokou musíš mit maturitu…? Diskriminace je opravdu neco jiného. Toto jsou opodstatněne podmínky. Fakt nejde, aby nekdo s PPP delal nutričního terapeuta, psychopat psychologa nebo aby ucitelka neuměla česky, uklízečka nemela ruce a řidič byl slepý… nekde holt ta spojitost neni tak jasná, ale věř, ze tam je. Tu podmínku tam nemají jen tak z nudy. Holt nemůže kazdy delat vsechno. Mne taky zdraví brání v některých vecech, holt se s tim clovek musi smířit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9299
31.3.26 19:55
@Havlova píše: Více

No to ano, ale někde to omezení prostě je jasně dané - nemám ruce, nebudu třeba studovat fyzioterapii, jsme nevidomá, nebudu koukat do mikroskopu, ale u těch psychiatrických diagnóz to takhle jasné není. Když třeba člověk byl výkonnostní sportovec a něco se mu stane, tak se pak může rekvalifikovat, pokud to třeba po jeho úrazu lze, ale zdravotní potvrzení chtějí snad na všechny VŠ/VOŠ, nebo skoro všechny a podle této vyhlášky část duševně nemocných nemá de facto šanci nikde, nebo nevím, jak třeba technické obory některé, programování a tak, ale zrovna na pc moc nevynikám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1230
31.3.26 19:58

Tak třeba u někdo s epilepsií má taky některé práce zapovězeny. Nevidím v tom nic diskriminačního. Spíš to slouží jako ochrana všech zúčastněných.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9299
31.3.26 20:03
@Midaku píše: Více

To ano, jenomže zdravé dítě asi nechce do speciální školy… ostatní, co popisuješ je jasně stanovené dlouhodobě a ví to každý od nízkého věku a počítá s tím a zařídí se tak (když chce na VŠ, tak si prostě zvolí maturitní obor a pak může na přijímačky…). Já neříkám, že má každý děla všechno, ale přijde mi, že duševně nemocný má dost zúžený výběr. Jasný, tak možná nějaké archivnictví, pomocné vědy historické… ale zrovna já nejsem humanitní typ ani trochu. Psycholožku bych taky třeba nechtěla v mánii, ale na psychologii se hlásit ani omylem nechci a tam chápu, proč by mělo být zdravotní potvrzení. To samé pro práci s dětmi. Ale nechápu skoro všude. Navíc pro mě je daleko víc stresující třeba sedět za kasou, nebo připevňovat dejme tomu součástky ve fabrice, než něco vystudovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42761
31.3.26 20:04

Mám astma nebo ekzém - nebudu chemik? Zahradník? Špatně slyším, mám exém, astma - nebudu zdravotní sestra, ošetřovatelka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42761
31.3.26 20:05

Na většinu oborů VŠ zdravotní potvrzení nechtějí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11161
31.3.26 20:11

To jsi chtěla studovat Bezpečnostně právní činnost, či sociálně právní? To snad ne 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2402
31.3.26 20:16

@RajaMatangi ten kurz neni na socialniho pracovnika (minimalne bc nebo DiS.), ale pracovnika v socialnich sluzbach (staci ZS).
Pracovnik v socialnich sluzbach je pomerne fyzicky narocna prace, casto chteji ridicak (dojizdeni domu ke klientum).
Je to zcela neco jineho nez socialni pracovnik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9299
@Havlova píše: Více

Já koukala vždycky jen na zdravotnické a příbuzné + přírodovědné (hlavně okolo chemie) a tam je všude chtějí. Nic humanitního apod. mě moc nezajímá a hlavně vůbec nejde. Prostě mi to přijde jako omezování tam, kde by něco z toho člověk dělat mohl, neříkám vše, jak jsem psala, na medicínu znovu nejdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
117

Hele nezlob se, zakladatelko. Ale přijde mi, že ty chceš prostě za každou cenu studovat obor, na který prostě nemáš zdravotní stav.

A studovat chceš pro to, aby sis „rozšiřovala obzory“, ač dopředu víš, že bys tu práci stejně nikdy nedělala/dělat nemohla. Vyloženě vymýšlíš, co by se stalo, kdyby někdo onemocněl u studia a já nevím co.

Kdyby ti šlo opravdu o tu práci, uděláš si prostě kurz na soc. pracovníka a tím to hasne. Jenže ty chceš evidentně titul a to jen pro to, abys měla titul a nedokážeš se smířit s tím, že stát – naštěstí – tyhle „jen tak studenty“ odmítá podporovat, alespoň v nějakých oborech.

Pokud chceš titul, tak holt musíš vystudovat něco, kde není těžká psychická nemoc problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9299
31.3.26 20:17
@Bytsamsebou píše: Více

Neee, to ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42761
31.3.26 20:19

U přírodovědné snad toto omezení není. A u chemie taky ne. Pokud koukám dobře

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2402
31.3.26 20:22

*preklep

Příspěvek upraven 31.03.26 v 20:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2402
31.3.26 20:23

@RajaMatangi to neni kurz socialniho! pracovnika, ale kurz pracovnika v socialnich sluzbach!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová