Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jelikož jde o zdravi hlavne teda psychicke vasi dcery neresila bych tohle tema tady, tady nejsme zadni odbornici a bylo by nemile abyste se chytla nejakeho nesmyslu. Urcite bych konzultovala s jeji psycholozkou a nasla odbornika ohledne menstruace a nemyslim gynekologa, ty vam totiz jen predepisou antikoncepci. Posilam co mi hned vyhodnotil googl, kontaktovala bych nekterou z nich. ![]()
A k tomu akne bych zkusila poradnou peci o plet, bud v lekarne bych se poradila produkty CERAVE nebo stranka lobey.cz a pravidelne starani o plet rano a vecer ![]()
Antikoncepci určitě ve 14 ne a na psychiku už vůbec. Na terapii někam chodí?
Chtělo by to asi intenzivnější terapii. Hormony ji akorát ještě víc rozhodí.
Tak zařídit terapie a vzala jsi ji uz na gynekologii? Domluvit se prvne s doktorkou at to sni probere, cely proces menstruace, poradi vam i s tou antikoncepci..
S pohledem na krev by mohly pomoci černé menstruační kalhotky, v podstatě nic na nich není vidět.. Na akné je dobrá kosmetika lobey a taky dceři poradila s líčením, akné se dá zamaskovat a může se cítit lépe.
… Nebo ještě chvilku a chce to kamaráda s výhodami. ![]()
Ty výhody, tedy ten vztah, může přehodit výhybku.
Tohle totiž není legrace. Existuje dost dívek, kde se cosi zadrhlo a které proto v duši chtějí zůstat stále malými holčičkami, pořád ve stejné, známé rodině, stejném prostředí. Děsí se dospět, nevidí žádné pozitivum, žadnou perspektivu. Část z nich pak končí jako těžké anorekticky, ohrožené nejen psychcky, ale i fyzicky, na životě. ![]()
To radši ten kamarád, byť zas s jinými starostmi. ![]()
Řešila bych změnu vztahu k menstruaci. Ideálně s odborníkem. Dívky se nezačnou štítit své menstruace od přírody. A to říkám jako ta, co měla s menstruací taky problém. Už od mala jsem poslouchala mámu, jak si na ni stěžuje. Jak o tom mluví, jako by to byla nejotravnější věc na světě a končila tím ta hezká část života. Nahnalo mi to takový strach, že jsem se doslova děsila, že to taky budu muset mít. A hrozně dlouho jsem to nesnášela. Dokonce ve mě vzbudila tou svou rétorikou pocit, že pro muže budu ten jeden týden absolutní přítěž, protože muži nesnáší, když ženská má menstruaci - nemůže jim totiž být dobrou matrací. Takže riskuje, že ji vymění… A taky se mi podařilo ten vztah změnit. Našla jsem ženy, které to vnímají jinak a postupně jsem to přijala jako přirozenost… Zajímalo by mě tedy, kde se vzal dceřin špatný vztah k menstruaci? A chtěla bych, aby to s ní její psycholožka probrala. Předpokládám, že nějakou má, že to neřešíte jen předpisem léků a dál nic. Jestli ano, tak včera bylo pozdě, aby s někým začala mluvit a začala to skutečně řešit… Žádnou antikoncepci bych předepsat nenechala. Ve čtrnácti zastavit vývoj cyklu, celé to sedání si, je šílenství. To by se mělo stát jen v krajní nouzi. Třeba kvůli nesnesitelným bolestem spojeným s endometriozou atd. Tady je ale problém v psychice, tak je třeba řešit tu. Co se týče akné, tak ani to není důvod k předepsání antikoncepce. Až projde tou největší hormonální bouří, zmizí. Pokud nezmizí, bude na vině psychický stav, životospráva, případné předepsané léky. A samozřejmě může jít o hormonální problém - ale ten vzniká právě v důsledku špatné psychiky (zvýšený kortizol rozhodí všechno ostatní) a životosprávy. Takže stejně není řešením antikoncepce, ale vyřešení skutečné příčiny… Existují také psychodermatologové, kteří právě řeší propojení psychiky a kožních onemocnění, tak možná bych zauvažovala o tom jí nějakého najít, kdyby ji to akné opravdu trápilo. Do antikoncepce bych ale kvůli tomuhle fakt nešla.
Tak pokud bere antidepresiva tak má svého psychiatra. Toto řešte hned s ním! Antikoncepci ve 14 to je brzo. Je potřeba nechat hormonální systém trochu sám naskočit, než se nasadí antikoncepce. Akné řešte na kožním. Taky hned. Akné bude trvat, bude se to vracet a taky jeho příčiny se budou měnit. Ale když to budete průběžně řešit na kožním, nebude to tak strašné a dřív se toho celkově zbaví.
Taky radim cerne menstruační kalhotky, jsou pohodlné, spolehlivé a krev na nich neni vůbec vidět. A to akné - dcera měla take hodně, leckdy zanicene. Vzala jsem ji na dermatologii, první mast nezabrala, ale další krásně. Teď ma téměř čistou pleť, stačí produkty z lékárny. Dali nam i vzorečky, poradili, bylo to fajn.
@M_Vladim píše: Více
to považuji za špatnou radu, dívce je 14 a ještě psychické problémy, tak k tomu určitě potřebuje ještě problémy se sexem a vztahem se vším všudy ![]()
@M_Vladim píše: Více
Jenže dcerka zakladatelky má podle všeho, mnohem hlubší problém…
Myslíš, že by zrovna tohle, vyřešil nějaký mladík?
Menstruace a psychika u dcery 14 let. Má velké úzkosti a každý měsíc je pro ni utrpení, nesnáší pohled na krev, dělá se jí špatně, nechce menstruaci mít. Taky má dost akné. Je jediná možnost jak menstruaci nemít antikoncepce hormonální? Bere antidepresiva a nechci jí dávat další prášky ale vidět jak trpí taky nechci. Řeší někdo toto s dcerou? Díky