Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@kemeny13 píše:
Já jsem si jen dovolila napsat svůj názor, který chápu se nenosí. A to ještě nemusí znamenat, že jsem to myslela zle.
A v čem teda spočívá ten tvůj „názor, který se nenosí“? Názor na co nebo na koho? Pokud tvrdíš, že druhé nehodnotíš? Názor se snad k něčemu vztahuje ne? Trochu ses do toho svého hejtu zamotala.
Jsme mimo Prahu, stredni Cechy. Chodi mi pani 1× za 14 dni, za cca 3 hodinovy uklid celeho domu ji platime litr (je to vcetne „cestovneho“, nebydli uplne blizko). Uklizecku mame uz urcite vice nez 5 let a porad tu stejnou - nemuzu rict, ze by to byla vylozene kamaradka, ale urcite ten vztah uz neni ciste profesionalni, vzajemne o sobe hodne vime a take od nas dostane obcas neco „navic“. Je to Ukrajinka, takze treba co zacala valka, poslali jsme ji parkrat vyrazne vic nez normalne, nekdy treba na myti oken misto sebe priveze nejake svoje pribuzne, ktere ty penize potrebuji momentalne vice nez ona, to jsme taky vzdycky stedri, apod. Prijde mi to smysluplnejsi nez posilat penize do nejakych anonymnich sbirek
Cas, ktery diky ni usetrim na pravidelnem uklidu, muzu venovat rodine a hloubkovemu uklidu, ktery za me nikdo udelat nemuze (trideni obleceni, pravidelna debordelizace skrini apod). Jinak mame syna, 11 let. Ze mame uklizecku je v nasem okoli bezne, takze to normalne netajime - tedy krome manzelovych rodicu, ti by to opravdu nepochopili, protoze zili a ziji ve zcela odlisnych socialnich pomerech.
Pocit, ze pred prichodem uklizecky musim uklidit, abych si neudelala ostudu, jsem mela jen uplne poprve, ted uz neresim nic. Je potreba si uvědomit, ze tyto profesionalky uz toho videly hodne ![]()
@kemeny13 píše:
Taky občas zajdu do restaurace, ale uklízím si radši sama.
A to už najednou jsi líná hodit zadkem a uvařit si sama?
Proč je pro někoho tak těžké se smířit s tím, že někteří lidé raději oželí pár drobných, ale zato ušetří to nejcennější - čas.
@ibis píše:
Mě by zajímalo, kdo z vás, kdo má uklízečku, jak má staré děti?
Mám uklízečku, která kromě běžného úklidu i pere, žehlí, chystá večeři, obstarává drobné nákupy. Dítěti je 12 let. Je to neskutečná pomoc a jsem ráda, že ji mám
ten můj ušetřený čas je totiž k nezaplacení.
@pikola my bydlíme ve vícegeneračním domě, takže to si tchýně všimne. Máme teda oddělené byty, ale i tak. Každopádně ona mi fakt uklízet nepůjde, takže to je spíš o nastavení v mé hlavě. @jjss msnhtl je na tom jak já
neumí si představit tu někoho na ten úklid mít. Moje mamka nic. Ta mi řekne, že mám ležet a asi se vše udělá samo. Tchýně to je kapitola sama pro sebe. Ta rizikové těhotenství vůbec neuznává.
před tím porodem to úplně chápu. Já tak tak lezu teď u třetího a to ještě nejsem ani v třicátém tydnu. @Agrion to děláme venku se psem
venku nikdy nic nezůstane, pač se o to bojí
právě u nás to praskne hned. Kdybychom bydleli úplně sami tak už tady asi někoho dávno mám.
@kemeny13 píše:
Klidně se div. Na druhou stranu krom toho úklidu nemyslím, že bych uměla vše lépe než ti, co na to mají vzdělání. Oproti tomu na úklid vzdělání potřebuje málokdo.
Vzdělání sice ne, ale mozek a praxi ano. Když ti uklizi někdo, kdo to neumí a nepremysli nad tím, co činí, tak je to fakt hodně tristní a je sakra znát, když se do toho opře profik nebo studentka, která se rozhodla, ze si tím privydela, protože to přece muže dělat kazdej a protože doma přece taky uklizi, tak co
ale on je vážně rozdíl solichat si něco doma sam pro sebe a pak vyblejsknout cizi domov za nějakou rozumnou dobu komplet na jednicku.
@kemeny13 To jsem si myslela ono s dětma to bude trochu náročnější až budou…já když jsem je neměla taky bylo vše ok.
@Semtex Naprosty souhlas! Jako ona muze byt i ta studentka schopna a sikovna ale taky nemusi.Uz sem zazila i takove, ktere vzaly cely byt jednim hadrem ![]()
@Agrion ono i nějaké pracovni postupy ten nezkušený člověk nemá vychytane, takže pak je neefektivní a trva mu vše déle. Taky jsem zažila, ze některé uklizecky uklizely pět nebo šest hodin to, co já jsem zvládla za tři a se stejnym nebo horším výsledkem, ze to ještě ani za tu dobu nestihly dokončit
sama jsem si pak domu našla uklízečku, která byla taková pomalejší, ale držela jsem ústa, neboť jsem nikoho jiného nesehnala a výsledek byl zcela přijatelný ![]()
@kemeny13 píše:
Ne, nejsem líná a uklidit si dokážu sama aniž bych musela někomu platit. Radši hnu pozadím.
Jelikož se řadím k líným lemrám, které tráví 10-12 hodin denně v práci, tak taky začínám uvažovat o paní/pánovi na pravidelný větší úklid. Za ten volný čas, kdy se můžu věnovat svým zálibám a sama sobě, si klidně ráda něco zaplatím.
Já bych se úklidu od jiného člověka nebránila,
ale fakt mi vadí pocit, že je u mě někdo doma jako doma.
A znám jednu uklízečku a jednak je to opravdu šmudla (však jí kšefty ubývají) a jednak dost povídá, jak to kdo doma má.
Žila jsem v domě s 13 okny, zvládala jsem, ted máme 9 oken a taky to jde i při dojíždění do práce, zvířatech a tisícimetrové zahradě (a emiminu).
Člověk nesmí být línej hejbnout kostrou.
Ale zase když jsou ty služby dostupné, když nevadí pocit, že nějaká cizí ženská ví, kde co doma mám, a převládá ušlechtilá myšlenka, že raději strávím ten čas výchovou dětí, proč ne. ![]()
@kemeny13 píše:
Pořád mám co dělat. Zkrátka jsem z těch, kdo si na to potrpí.
A taky si evidentně potrpíš na to abys byla nejchytřejší z chytráků viď? Jsi zlá a zapšklá. Pohrdáš uklízečkama (šmudly), pohrdáš holkama co si nechávají uklízet (jsou líný), jsi ta nejlepší ze všech, zvládáš to sama a nejlíp, nikdo by nedosáhl tvojí dokonalosti, chytrá jak rádio. Strokrát dokola trapná odpověď - dovolila jsem si říct svůj názor, ale chápu, to se nenosí. K tématu nemáš nic přínosnýho, jen tady plevelíš. Až budeš mít dvoupatrovej dům s dětma, tak se vyjadřuj.
Jinak já k tématu zatím taky nemám co říct. Mám patrovej barák, děti a bordel, na uklízečku peníze jsou, často to zvažuju, ale zatím jsem neprolomila tu bariéru stydění se že to nezvládám sama. Zrovan kvůli takovejm kokodákům jako je prudící supice tady.
@DoňaPetruňa K prekonani toho studu doporucuju navstivit nejakou z prednasek dr. Pekarove, v tomto pripade idealne tu o partnerstvi, hezky to pomuze k ujasneni priorit
Mozna staci, kdyz napisu, ze je statisticky podlozeno, ze muzi si vice ceni partnerky, ktera je aktivni - je schopna s nimi sportovat, jet na vylet, proste aktivne travit volny cas. A jsou ochotni v tomto zajmu ozelet i kus zvance a „dokonalost“ uklidu. Atraktivita partnerky, ktera vecne lita s hadrem, pripadne stoji u plotny, coz je ji casto vymluvou, ze nic podnikat nemuze, protoze nestiha, je nesrovnatelne niz. A presvedceni mnoha zen, ze za to surovani a vyvareni jim budou ostatni v rodine automaticky vdecni, je naprosto mimo. Proste ty naroky existuji z vetsi casti pouze v hlavach zen, muzi toto nikdy neoceni. Samozrejme zakladne uklizeno byt musi i pro muze, ale zdaleka ne na takove urovni, jak si vetsina zen mysli. A pokud se toto da elegantne vyresit uklizeckou, muzi to vylozene oceni, viz vyse. Zeny se deli na typ A a B, v jadru je rozdil v tom, od ceho odvozuji svou vlastni hodnotu. Pokud mam 2 vysoke skoly, je smesne tu hodnotu stavet na tom, zda mam doma perfektne uklizeno ![]()