Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem,
tak nám bylo ve škole oznámeno, že po 1. třídě, kterou děti absolvovaly klasickou metodou matematiky, přejdou ve 2. třídě na metodu prof. Hejného (učebnice nakl. Fraus) Chtěla bych se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s tím, jak si děti, které se na 1. stupni učily podle Hejného, zvykly na klasiku na 2. stupni, popř. na víceletých gymnáziích, v čem byly třeba pozadu a v čem napřed a jestli se vůbec na ty gymply dostaly.
Mame Frause hned v prvni tride a neprijde mi ta matika nijak spatna a zadny markantni rozdil oproti klasicke matice nevidim a to jsem matiku a mnoziny jako Husakovo dite nenasela…
Zrovna před měsícem psaly děti na školách celostátní matematickou olympiádu, napříč všema třídama…a statistika mluví jasně, ne jen z téhle jedné, ale i z jiných olympiád, dětí odkojené na Hejného matematice se umísťují na předních místech, dosahují lepších výsledků, logičtěji řeší matematiku. Takže se určitě neboj, že by přechod na normální matematiku nedaly, ba naopak, dají a s větším přehledem a větší lehkostí.
Holka má od 1.třídy Frause a letos se dostala na 8mi letý gympl. Byla 50.ze 360 dětí.
Jsem učitelka a v jedné třídě se na bývalé škole podle Hejného matematika učila, takže jsem se s ní měla možnost tak trochu setkat. Docela by mě zajímalo, jak učivo zvládají děti podprůměrné v matematice, které samozřejmě ve třídách jsou vždy. Já bych si vlastní dítě do této třídy nedala.
@masima píše:
Jsem učitelka a v jedné třídě se na bývalé škole podle Hejného matematika učila, takže jsem se s ní měla možnost tak trochu setkat. Docela by mě zajímalo, jak učivo zvládají děti podprůměrné v matematice, které samozřejmě ve třídách jsou vždy. Já bych si vlastní dítě do této třídy nedala.
složitě, zvládají to složitě, ale mluvíme skutečně o hodně podprůměrných dětech, drtivá většina to zvládá a je jim ta matematika ku prospěchu.
@masima píše:
přecházejí na školu, kde se učí klasika. Mám ve třídě 3 takové, kteří přišli v průběhu 1. třídy, protože matematiku podle Hejného nepobrali. Nepatří k nejlepším, ale rozhodně teď nejsou podprůměrní.
@terinka4444 Nemáš prosím tě někde odkaz na ty statistiky? Já jediné, co jsem slyšela přímo v rozhovoru s Hejným, byl případ jedné třídy, kde i nejhorší žák se umístil nad krajským průměrem… Jinak je trochu paradoxní, že při výběru zš jsem se rozhodovala i na základě toho, že se tam matematika učí klasicky. Nemám vůbec nic proti Hejného metodě, naopak se mi v zásadě moc líbí, ale mám strach právě z toho přechodu na klasiku a z nedostatku drilu, který pak údajně dětem na druhém stupni chybí. A teda ještě se bojím toho, že moje dítě bude učit rychlokvaška po 3 hodinách školení, ale snad se pletu a ještě další školení bude absolvovat. ![]()
@ivašot. Děkuju, to mě celkem uklidnilo, tak snad zvládne i ten faktický přechod - předpokládám, že na tom gymplu se podle Hejného neučí.
@masima To je taky otázka, naštěstí moje dítě (snad) podprůměrné není, takže to neřeším, ale sám pan profesor uznává, že to není cesta pro každého…
@nettie píše:
Ahoj všem,
tak nám bylo ve škole oznámeno, že po 1. třídě, kterou děti absolvovaly klasickou metodou matematiky, přejdou ve 2. třídě na metodu prof. Hejného (učebnice nakl. Fraus) Chtěla bych se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s tím, jak si děti, které se na 1. stupni učily podle Hejného, zvykly na klasiku na 2. stupni, popř. na víceletých gymnáziích, v čem byly třeba pozadu a v čem napřed a jestli se vůbec na ty gymply dostaly.https://www.stream.cz/…ice-nerozumi
@nettie Dcera chodila i na přípravné kurzy k přijímačkám a v té matematice zas až takový rozdíl oproti Hejnému nebyl.
Syn je v první třídě a učí se touto metodou a jsem zato ráda. Mnohem více používají děti logické myšlení aniž by si to uvědomovaly. Mají ÚÚÚžasnou paní učitelku a co jsem slyšela učí se to děti i na druhém stupni.
@andrisek Díky za pozitivní ohlas
Na druhém stupni se to pilotně ověřuje v aktuálně snad v 6. a 7. třídě, počítá se i s pokračováním, ale než se sestaví a vyzkouší učebnice, bude to trvat… Zapálená učitelka je určitě výhra.
@Kamikadze Děkuju za odkaz, už jsem to viděla, stejně jako další rozhovory nebo články s ním - já se o to dost zajímala ještě před nástupem dítěte do školy, ale zajímá mě právě, jaká je realita.
@ivašot. Paráda, tohle moje obavy trochu rozptyluje ![]()
@nettie nemám, hovořili jsme o tom s učitelkou na třídních schůzkách, bylo právě po té olympiádě, tak nám to ukazovala.
Hele, já mám druháka na Hejném, brácha můj má vystudovanou matematiku, mimo jiné i učitelství pro střední školy, takže matematika mu krapet jde
a je překvapený, jak lehce a s přehledem řeší naše Tereza matematiku a to i složité příklady, jen nakrabatí čelo a vyřeší úlohu z hlavy. Její kamarádka na klasické matematice ve třetí třídě je, ta to nedá ani s napsáním na papír. Dril není potřeba, fakt to není špatné, strach bych z nějakého přechodu tedy neměla.
Hele, teď řešili v té olympiádě, bylo to pro druhé a třetí třídy stejné zadání, naši třeťáci jedou klasiku a druháci nasbírali víc bodů než o rok starší třeťáci. Na prvních místech byli naši druháci, třída, co jede podle Hejnýho, druhá třída druháků jede klasiku, jejich učitelka chtěla klasiku, tak ti se nechytali vůbec, těm to třeťáci nandali, naší třídě nikoliv.