Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj těhulky a maminky,mám na vás dotaz.
Dnešním dnem jsem v 25tt a zaměstnavatel mne požádal, zda bych nemohla jít na rizikové těhotenství, jelikož jsou na firmě nějaké finanční problémy.(dr.by mi to klidně napsal).Problém je v tom,že by mne zajímalo o kolik peněz přijdu na mateřské dovolené, pokud na toto přistoupím.Byla bych na nemocenské cca 2 měsíce.Mateřská se vypočítává plat*12 měsícu a z toho x%,ale jak to bude s tou nemocenskou??? Pocita se taky do toho? Muzete mi nektera poradit? ![]()
o nic neprijdes…ja byla doma cca 5 mesicu..dostavas prvne nemocenskou..ta teda je normalne pocitana jako nemocenska…prvni mesic mas prd..ale pak se to zvedne…a materskou mas z platu..a rodicak dle toho jak si to vyberes.
Nepřijdeš o nic, mateřská (PPM, 28 týdnů) se počítá z platu.
To bych si dobře rozmyslela, protože o peníze přijdeš už tím prostým faktem, že první 3 dny nemocenské jsou neplacené a PN je samozřejmě nižší, než tvůj plat. ![]()
no prijdes o penizky to je jasne…ale materskou to neovlivni…
prvni 3 dny nedostanes nic-pak 3 tydny plati zamestanavatel tvou nemocenskou-coz je 60 procent z platu ,pak to plati socialka-zase 60% z paltu a materska je pak 69 procent z platu…takze urcite budes mit penez min a taky budes muset sedet doma na zadku-protoze pri nemocenske jsou vychazky max 6 hodin denne vcetne vikendu…u lekare nahlasis adresu kde se budes zdrzovat v dobe neschopenky a tam musis byt ,kdyby prila kontrola…kdyby te na adrese nezastihli ,tak muzes o tu nemocenskou prijit…
tak asi tak ![]()
Ahojda holky , po škole sem nastoupila do práce v červnu to bude 3/4 roku tudíž neodpracovaný ani rok pčítala by se mi neschopenka do toho roku zaměstnání aby byl nárok na mateřskou? dělám na lakovně tudíž bych musela ihned odejit po potvrzení pana doktora že jsem těhu. jinak mám 3 testíky pozitivní ale čekám do 4.5 zda to doktor potvrdí. děkuji za odpovědi