Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
já se tady nikoho nezastavám, ale vy holky jste za hrozné chytrolínky, jak můžete někomu psát,že si nemá pořizovat dítě? a co když přišlo nečekaně,to jako měla jít na potrat? jinak co se budeme povídat, v tomhle státě se podmínky soc příspěvku zhoršují čím dál, tím víc, chápu, je i tak zadlužený až po krk, ale nejvíc se bohužel šetří na maminkách.tak třeba můj případ - pracovala jsem od svých 18ti, několik let poctivě platila daně,(brala jsem 40 hrubého a 28 čistého) takže daně byly celkem pěkné. najednou jsem přišla o práci… a za dva měsíce přišlo neplánované těhotenství. na mateřskou jsem nárok neměla, dostala jsem rodičák na 4 roky. je to sice mizerná pomoc, ale přesto lepší než kop do koulí… za dítě měsíčně utratím tak 5000,– takže na to aby se mu žilo hezky má hlavně tatínka
Souhlasím že jsou tu všechny chytrolínky.....ono v dnešní době se práce dost blbě schání… a kdžy mim i přijde nečekaně…hold stát má jen na dávky jisté menšiny ale pokud potřebuje třeba těhulka co je momentálně bez práce(ano v minulosti rpacovala a pracovat chtěla) tak se může jít třeba pást!
Zakladatelko kdybys byla černá bez peněz by tě nenechali
Tea 24 píše:
já se tady nikoho nezastavám, ale vy holky jste za hrozné chytrolínky, jak můžete někomu psát,že si nemá pořizovat dítě? a co když přišlo nečekaně,to jako měla jít na potrat? jinak co se budeme povídat, v tomhle státě se podmínky soc příspěvku zhoršují čím dál, tím víc, chápu, je i tak zadlužený až po krk, ale nejvíc se bohužel šetří na maminkách.tak třeba můj případ - pracovala jsem od svých 18ti, několik let poctivě platila daně,(brala jsem 40 hrubého a 28 čistého) takže daně byly celkem pěkné. najednou jsem přišla o práci… a za dva měsíce přišlo neplánované těhotenství. na mateřskou jsem nárok neměla, dostala jsem rodičák na 4 roky. je to sice mizerná pomoc, ale přesto lepší než kop do koulí… za dítě měsíčně utratím tak 5000,– takže na to aby se mu žilo hezky má hlavně tatínka
znovu poukazuju jen na to, že všude jinde je to ještě horší
každý se může dostat do průšvihu ale stát prostě nemůže vyplácet v takových případech žádné horentní sumy možná by bylo jenom lepší kdyby se ta dotyčná mohla rozhodnout pro kratší variantu a pobírat měsíčně víc kratší dobu a pak se snažit najít si práci protože za 3800 měsíčně se opravdu žít nedá ![]()
jenomze mimi ma i otce.Takze nejdrive se ma starat otec a po te stat.A spolehat se muze clovek jenom na sebe.
Crystal87 píše:
Souhlasím že jsou tu všechny chytrolínky.....ono v dnešní době se práce dost blbě schání… a kdžy mim i přijde nečekaně…hold stát má jen na dávky jisté menšiny ale pokud potřebuje třeba těhulka co je momentálně bez práce(ano v minulosti rpacovala a pracovat chtěla) tak se může jít třeba pást!
Zakladatelko kdybys byla černá bez peněz by tě nenechali
no ono kdyby se zvedly ty dávky pro tyto případy tak se neboj že by na tom menšina neprofitovala
![]()
mikky píše:Crystal87 píše:no ono kdyby se zvedly ty dávky pro tyto případy tak se neboj že by na tom menšina neprofitovala
Zakladatelko kdybys byla černá bez peněz by tě nenechali![]()
já byhc té menšině nedala ani korunu bych na něj udělala vyjímku v zákoně
![]()
když to tu tak čtu, bavíme se hlavně aby byly peníze na miminko a co vlastně matka? fakt nevím co bych nosila, co bych jedla, kdyby manžel nevydělával tolik, kolik vydělá, i tak je to těžké, celé táhne sám, nájem, jídlo, oblečení a všechno kolem… a těch ubohých 3800 tomu trošičku pomůžou ,no… hele jinak kde je to horší? možná tak v asii a africe, jinak nevím nevím i řekové berou víc
třeba v rusku dostaneš mimo rd, 200.000, které můžeš uplatnit na bydlení školku, či školu pro dítě, v německu máš kindergelt (příspěvek na dítě ) 200 eu do 25 let dítěte, o švédsku, francii a dál,radči ani nemluvím
malakajka píše:
No přítel dělá na žl, ale to je asi jedno, no tak díky.
s holkama souhlasím. Ale dodám - pokud přítel dělá na ŽL, tak pokud si neplatí nemocenskou, která je u OSVČ dobrovolná, tak v tuhle chvíli nemá ani on nárok na přepsání RD ze 4 na 3 roky. Co bude po novém roce, nevím.
Tea 24 píše:řeč byla o mateřské která není nikde delší než rok někde jen půl sice se bere měsíčně víc než 3800 ale docela kratší dobu bych řekla no a sociální příspěvky pokud je na tom zakladatelka tak špatně tady taky nějaké dostane myslím tím ty příspěvky na bydlení dítě atd. kromě toho ještě porodné pokud mají nízký příjem
když to tu tak čtu, bavíme se hlavně aby byly peníze na miminko a co vlastně matka? fakt nevím co bych nosila, co bych jedla, kdyby manžel nevydělával tolik, kolik vydělá, i tak je to těžké, celé táhne sám, nájem, jídlo, oblečení a všechno kolem… a těch ubohých 3800 tomu trošičku pomůžou ,no… hele jinak kde je to horší? možná tak v asii a africe, jinak nevím nevím i řekové berou víctřeba v rusku dostaneš mimo rd, 200.000, které můžeš uplatnit na bydlení školku, či školu pro dítě, v německu máš kindergelt (příspěvek na dítě ) 200 eu do 25 let dítěte, o švédsku, francii a dál,radči ani nemluvím
Souhlasím jak s holkama chytrolínkama
,co se státu týká..
, ale souhlasím i s Teou, po kterou jsem zatím příspěvky dočetla. Byla jsem v podobné situaci jako ty. Taky jsem pracovala od 17.let,pořád a dokola, skoro jsem se bála onemocnět..
a pak si mně nemoc chytla sama a nemocenská. Po nemocenské jsem se už neměla kde vrátit. Práce se prostě nedala najít a přišlo miminko. Je sice fakt, že já bych se ani neodvážila obrátit se na stát, ale taky jsem si pokládala otázku, proč je na stejný všechný metr. Ano, chápu, že je to tak nastaveno z nějakého důvodu a taky, proč by měly pobírat finanční prostředky holčiny, které se rozhodly, že po škole do práce prostě nepůjdou a zůstanou doma a uděláme si dítě. Ale proč se to nedá rozvrhnout spravedlivě. Ano, tato paní má odpracováno tolik let..nevím jestli mně chápete. Nejsem jediná, kterou potkala podobná situace, kdy pracuješ od nevidím do nevidím, pak onemocníš, příjdeš o práci a nemáš nárok na MD, až pak na RP a ještě už máš určenou variantu. No, já jsem naštěstí dopadla dobře, já si přivydělávám a manžel má taky práci. Ale prstě a jednoduše, také si pokládám otázky. My třeba s manželem dítě chceme a strašně moc, o to první jsme nedávno v 5. měsíci přišli, ale jedeme dál a počítáme s tím, že mimčo chceme co nejdříve znovu. Šetříme. Nejsme pověrčiví, už i pomalu nakupujeme, když se nám něco líbí. Víme kolik co všechno pro miminko stojí. Navíc, tím že už jsme byli v 5.tém, už máme doma postýlku a lehátko a plno oblečků…, ale prostě šetříme a pomalinku si někdy něco koupíme a nenapadlo by nás ani jednoho, že budeme nadávat na stát. Ten kdo chce rodinu a mimi, ten si musí poradit sám… ![]()
Lucka2010 Ano, vždycky se najde někdo, pro koho je systém nespravedlivý, to tak bohužel je a nic moc se s tím nenadělá, stejně jako je nespravedlivé, že těm komu během rodičáku skončí smlouva na dobu určitou už nemají nárok na další PPM, přitom jsou vlastně doma úplně stejně jako ty, které smlouvu stále mají…
Ale to není případ zakladatelky, ať se jí to líbí nebo ne.
A ještě k těm neplánovaným těhotenstvím, ano žádná antikoncepce není 100% spolehlivá, tedy krom jedné, ale to je zas dost otrava, ale pokud člověk porovná statistického % selhání antikoncepce s počtem otěhotnělých na UP, tak to nebude všechno omylem ![]()
Jo a metodu „dám si pozor“ nepovažuju za antikoncepci, kor v případě, když jsem v situaci, kdy není pořízení dítka zrovna ideální.
ooo jani1 zase z tebe padají samé chytrosti
ono se fakt lehce radí a odsuzuje do té doby než zažiješ stejnou situaci, ted momentálně si připadáš strašně důležitá, ale doopravdy jsi jenom obyčejná rýpalka.. jsi tu dost výrazná osoba, a to hlavně svým negativním postojem ke všemu, hraj si dál na namyšlenou paní chytrou,jestli tě to tak baví ![]()
Tea 24 píše:
ooo jani1 zase z tebe padají samé chytrostiono se fakt lehce radí a odsuzuje do té doby než zažiješ stejnou situaci, ted momentálně si připadáš strašně důležitá, ale doopravdy jsi jenom obyčejná rýpalka.. jsi tu dost výrazná osoba, a to hlavně svým negativním postojem ke všemu, hraj si dál na namyšlenou paní chytrou,jestli tě to tak baví
Jestli máš na mysli situaci, kdy budu nadávat na stát, že mi po roce na pracáku nechce nic dát, tak toho se fakt nemusíš bát…
A rozhodně nemám negativní postoj ke všemu, pouze k přístupu, že by se měl za každých okolností starat stát…
Tea 24 píše:
ooo jani1 zase z tebe padají samé chytrostiono se fakt lehce radí a odsuzuje do té doby než zažiješ stejnou situaci, ted momentálně si připadáš strašně důležitá, ale doopravdy jsi jenom obyčejná rýpalka.. jsi tu dost výrazná osoba, a to hlavně svým negativním postojem ke všemu, hraj si dál na namyšlenou paní chytrou,jestli tě to tak baví
Jenomze pravdive.Pokud na to nemam tak si neporizuju dite.Proste nemuzu cekat ze mi neco stat da.
Mimochodem probiha tu i diskuze o zpozdeni rodicovskych prispevku a podle toho co tam spousta pise tak jsou zavisle na tom jestli jim neco stat da nebo ne.Kdyt takhle to preci nejde.
Asi chápu jak to zakladatelka myslela, i když tak radikální v tom nejsem. Už nějakou dobu pracuji a uvažujeme o dítěti. Měla jsem to krásně naplánované. V lednu jsem měla dostat smlouvu na neurčito a to bychom začali tvrdě makat na dítěti. Jenže skutečnost byla jiná. Zaměstnavatel mi neprodloužil smlouvu. Takže musím hledat něco jiného. V nové práci budu mít smlouvu opět na dobu určitou, takže si stejně nepomůžu. Buď stihnu porodit ve smlouvě a budu mít mateřskou nebo ne a pak budu bez mateřské. A čekat další rok nechci. Vzhledem k situaci, jak stárnou ženské orgány nechci riskovat, že ve 30 mi nepůjde otěhotnět. Přemýšlím tedy, jak uživit dítě už teď. Žiji s manželem. Máme stejný plat, který není příliš vysoký. Zatím jaksi vycházíme, ale co bude až budu mít jen mateřskou nebo dokonce bez? Mateřská by mi dala 7500 a z toho se nedá platit hypotéka, auto, jídlo, hygiena a v neposlední řadě pleny a tak. Samozřejmě přemýšlím, kde ušetřit, ale je to vůbec možné? Bude tahle situace někdy lepší nebo nemá smysl čekat? Čekám spíš radu, jak to ustát a nezbláznit se z toho, než čekat, že mi stát helpne.