Mateřské mléko - jen jídlo?

221
8.6.13 21:30

Mateřské mléko - jen jídlo?

Zdravím,
měla bych dotaz na zkušenější maminky :-) Tento týden ve středu jsem byla s dcerkou u doktorky, kvůli bolestem bříška. Doktorka malé nic nenašla, takže jediné, co jsem se dozvěděla, bylo, že prý malou přejídám. Je jí 5 měsíců, kojím a postupně zavádím příkrmy. Na noc dostává trochu rýžové kaše (sní tak 30-50ml) a přes den buď jablečnou nebo mrkvovou přesnídávku (sní okolo 30ml). Kojím ji, když si řekne, ale dělám minimálně 2 hodinové pauzy, aby se právě nepřejedla a nebolelo jí bříško. Nikdy mi netrpěla na prdíky, ani na bolení bříška, to bylo minimálně a po pár hodinách to vždy přešlo. Tentokrát to trvalo týden, měla i zvýšenou teplotu (možný následek očkování), hodně prděla a říhala, u každého kojení se kroutila, pořád,,tlačila", ale naprázdno, až z toho celá rudla. Nemyslím, že by to byla zácpa, protože stolici měla normální, jako dřív. Největší problém byl s příkrmy. Bylo vidět, že by si dala, že má hlad, ale po jedné-dvou lžičkách zase tlačení a nemohla jíst. Nicméně, i po tom, co jsem tohle všechno doktorce řekla, mi jen vyčetla, že malou přejídám, že jí určitě kojím daleko víc, že přibírá až moc, že už by neměla tolik přibírat a že to bříško nic není. Že MM je jen jídlo a nemůže mít žízeň, abych jí dávala pořád napít. A že teplota 37.4 pro ni nic neznamená. :zed:

Měla jsem z toho dost smíšené pocity. Takže, moje otázka zní, je MM JEN jídlo? A může mít 5 měsíční mimčo jen žízeň?

Předem děkuji za příspěvky, jsem z toho zmatená a nechci dělat něco špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7208
8.6.13 21:36

Tak, teplota 37,4 opravdu vůbec nic neznamená, problém je to až nad 38,5 kdy se také sráží (čípky apod.).

Zkus jí dát čaj a uvidíš jestli je to jenom žízen. Taky si myslím že pokud přibírá dost tak není nutné příkrmovat :nevim: plně kojené dítě může být jenom kojené klidně do 6. měsíce. Pokud přibírá hodně tak bych to prostě vyřadila, nemá to význam. V MM má vše co potřebuje.

Kojení po 2 hodinách mi nepříjde překrmovaní.. :nevim: to s tebou rozhodně souhlasím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
8.6.13 21:39

Nechápu otázku. MM je jídlo a pití zároveň. Žízeň mít může.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
8.6.13 21:43

@Lama Lama Šlo mi o to, že doktorka mi říkala, že MM je jen jídlo a zároveň, že žízeň mít nemůže, že je to moc malá. Přišlo mi, že si tím trochu protiřečí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10129
8.6.13 21:45

@venatrixx mateřské mléko je na žízeň i jako jídlo. Ja uz mám 9-ti mésicni, kdyz jsem se ptáka doktorky ze nechce pit vodu, ale ze stále kojime, tak mi řekla ze to nevadi, ze mliko pokryje jeji potreby, ale ze ji máme zvykat i na vodu a čaj. Jinak mateřské mléko je přední ( na žízeň) a zadní (jídlo).

Příspěvek upraven 08.06.13 v 21:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
8.6.13 21:48

To slyším prvně, že by bylo mimino moc malé na to, aby mělo žízeň :roll: Já dávala vodu už tříměsíčnímu miminu, protože mělo žízeň a z moc častoho kojení blilo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
8.6.13 21:54

Viděla bych problém v té ryzove kaši, rýže staví a mimčo po ní může mít problémy se vykadit :think: Nezkousela jsi jinou kaši?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
8.6.13 22:02

Kojení po 2hodinách je úplně normální. V létě jsem kojila i 2× za hodinu, právě na žízeň, trochu cucnul a bylo. Na co se drbat ještě s flaškou a vodou nebo čajem.
rýžová kaši i mrkev můžou stavět a dělat neplechu v bříšku. Může to být pro 5m mimčo moc velká zátěž. Já staršímu zkoušela v 6m kaši večer a po 4dnech jsem to zase zrušila a zavedla až v 9m, nedělalo mu to dobře dřív.
Zkusila bych jáhlovou nebo kukuřičnou..nebo nedávla kaši vůbec. Že přibírá z kojení je snad dobře ne? Můj starší měl v 6m 8kg, a mladší 9. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
8.6.13 22:03

@venatrixx taky bych se vykašlala na ty příkrmy. Jestli kojíš a přibírá pěkně, tak je to ještě zbytečný. No a MM se podle mě nedá překrmit, to je hovadina. A kolik váží, že se doktore zdá že přibírá moc? Moje starší byla vyloženě tlustá a i ve dvou letech se kojila 7 x za noc a 3× přes den. Doktorka nikdy problém neměla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
8.6.13 22:29

Teď ve středu měla 8,20 kg, ale tlustá mi nepřijde, je dost dlouhá, manžel má 2 metry. Už od narození přibírala kolem kila za měsíc a nikdy s tím doktorka problém neměla, až teď. Asi 3× se mi přepila, když byla ještě menší, ale to zas prakticky hned vyblila a byl klid. Od té doby už se sama pustí, když má dost, i v noci. A přes den taky nepije dřív, než po těch dvou hodinách, mnohdy i až po třech, dřív prostě nechce. Ale mezi kojením mi přijde, že má někdy žízeň, tak jsem jí zkusila dát převařenou vodu po lžičkách a je fakt, že pila a otvírala sama pusinku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
8.6.13 22:36

Ještě mi doktorka říkala, že už jí mám dávat 2× týdně telecí maso, brambor, mrkev, 2× týdně drůbeží, brambor, mrkev a zbytek týdne jen zeleninu na oběd, ovocný příkrm na svačinu a kaši na večer. To mi přijde na 5m mimčo fakt hodně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
8.6.13 22:40

No ne, to jsou věci. Já se vždycky všude dočetla, že mateřským mlékem se dítě nemůže nikdy překrmit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5842
8.6.13 22:50

Když už davas prikrmy, měla bys dávat i vodu na pití. Kojení může nahradit tekutiny, ale jen v případě, ze kojis plně. Podle mě ma malá žízeň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
8.6.13 23:02
@March7 píše:
Když už davas prikrmy, měla bys dávat i vodu na pití. Kojení může nahradit tekutiny, ale jen v případě, ze kojis plně. Podle mě ma malá žízeň.

Tak tohle mi přijde celkem důležitá věc, to bych čekala, že mi řekne doktorka…A ona mi akorát řekne, že ji mám míň kojit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
907
8.6.13 23:07

Sice se teď doporučuje zavádět příkrmy dříve, ale plně jsem kojila 6 měs. a u toho zůstanu i u třetího… pak nebudu muset řešit příkrmy. Moje druhé dítko stejně i s příkrmy nic moc nechtělo pít alespoň do 10 měs. Nemyslím, že by měla žízeň, příkrmy jsou ze začátku tekuté, mléka bylo dost… Normálně koj dle chuti dítka a pomaličku zkoušej příkrm. Názor méně kojit: Nevznikl proto, že máš třeba mléka opravdu hodně a dítko má nadprůměrnou hmotnost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová