Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím,
měla bych dotaz na zkušenější maminky
Tento týden ve středu jsem byla s dcerkou u doktorky, kvůli bolestem bříška. Doktorka malé nic nenašla, takže jediné, co jsem se dozvěděla, bylo, že prý malou přejídám. Je jí 5 měsíců, kojím a postupně zavádím příkrmy. Na noc dostává trochu rýžové kaše (sní tak 30-50ml) a přes den buď jablečnou nebo mrkvovou přesnídávku (sní okolo 30ml). Kojím ji, když si řekne, ale dělám minimálně 2 hodinové pauzy, aby se právě nepřejedla a nebolelo jí bříško. Nikdy mi netrpěla na prdíky, ani na bolení bříška, to bylo minimálně a po pár hodinách to vždy přešlo. Tentokrát to trvalo týden, měla i zvýšenou teplotu (možný následek očkování), hodně prděla a říhala, u každého kojení se kroutila, pořád,,tlačila", ale naprázdno, až z toho celá rudla. Nemyslím, že by to byla zácpa, protože stolici měla normální, jako dřív. Největší problém byl s příkrmy. Bylo vidět, že by si dala, že má hlad, ale po jedné-dvou lžičkách zase tlačení a nemohla jíst. Nicméně, i po tom, co jsem tohle všechno doktorce řekla, mi jen vyčetla, že malou přejídám, že jí určitě kojím daleko víc, že přibírá až moc, že už by neměla tolik přibírat a že to bříško nic není. Že MM je jen jídlo a nemůže mít žízeň, abych jí dávala pořád napít. A že teplota 37.4 pro ni nic neznamená. ![]()
Měla jsem z toho dost smíšené pocity. Takže, moje otázka zní, je MM JEN jídlo? A může mít 5 měsíční mimčo jen žízeň?
Předem děkuji za příspěvky, jsem z toho zmatená a nechci dělat něco špatně.
Tak, teplota 37,4 opravdu vůbec nic neznamená, problém je to až nad 38,5 kdy se také sráží (čípky apod.).
Zkus jí dát čaj a uvidíš jestli je to jenom žízen. Taky si myslím že pokud přibírá dost tak není nutné příkrmovat
plně kojené dítě může být jenom kojené klidně do 6. měsíce. Pokud přibírá hodně tak bych to prostě vyřadila, nemá to význam. V MM má vše co potřebuje.
Kojení po 2 hodinách mi nepříjde překrmovaní..
to s tebou rozhodně souhlasím.
@Lama Lama Šlo mi o to, že doktorka mi říkala, že MM je jen jídlo a zároveň, že žízeň mít nemůže, že je to moc malá. Přišlo mi, že si tím trochu protiřečí.
@venatrixx mateřské mléko je na žízeň i jako jídlo. Ja uz mám 9-ti mésicni, kdyz jsem se ptáka doktorky ze nechce pit vodu, ale ze stále kojime, tak mi řekla ze to nevadi, ze mliko pokryje jeji potreby, ale ze ji máme zvykat i na vodu a čaj. Jinak mateřské mléko je přední ( na žízeň) a zadní (jídlo).
Příspěvek upraven 08.06.13 v 21:51
To slyším prvně, že by bylo mimino moc malé na to, aby mělo žízeň
Já dávala vodu už tříměsíčnímu miminu, protože mělo žízeň a z moc častoho kojení blilo…
Viděla bych problém v té ryzove kaši, rýže staví a mimčo po ní může mít problémy se vykadit
Nezkousela jsi jinou kaši?
Kojení po 2hodinách je úplně normální. V létě jsem kojila i 2× za hodinu, právě na žízeň, trochu cucnul a bylo. Na co se drbat ještě s flaškou a vodou nebo čajem.
rýžová kaši i mrkev můžou stavět a dělat neplechu v bříšku. Může to být pro 5m mimčo moc velká zátěž. Já staršímu zkoušela v 6m kaši večer a po 4dnech jsem to zase zrušila a zavedla až v 9m, nedělalo mu to dobře dřív.
Zkusila bych jáhlovou nebo kukuřičnou..nebo nedávla kaši vůbec. Že přibírá z kojení je snad dobře ne? Můj starší měl v 6m 8kg, a mladší 9. ![]()
@venatrixx taky bych se vykašlala na ty příkrmy. Jestli kojíš a přibírá pěkně, tak je to ještě zbytečný. No a MM se podle mě nedá překrmit, to je hovadina. A kolik váží, že se doktore zdá že přibírá moc? Moje starší byla vyloženě tlustá a i ve dvou letech se kojila 7 x za noc a 3× přes den. Doktorka nikdy problém neměla
Teď ve středu měla 8,20 kg, ale tlustá mi nepřijde, je dost dlouhá, manžel má 2 metry. Už od narození přibírala kolem kila za měsíc a nikdy s tím doktorka problém neměla, až teď. Asi 3× se mi přepila, když byla ještě menší, ale to zas prakticky hned vyblila a byl klid. Od té doby už se sama pustí, když má dost, i v noci. A přes den taky nepije dřív, než po těch dvou hodinách, mnohdy i až po třech, dřív prostě nechce. Ale mezi kojením mi přijde, že má někdy žízeň, tak jsem jí zkusila dát převařenou vodu po lžičkách a je fakt, že pila a otvírala sama pusinku.
Ještě mi doktorka říkala, že už jí mám dávat 2× týdně telecí maso, brambor, mrkev, 2× týdně drůbeží, brambor, mrkev a zbytek týdne jen zeleninu na oběd, ovocný příkrm na svačinu a kaši na večer. To mi přijde na 5m mimčo fakt hodně…
No ne, to jsou věci. Já se vždycky všude dočetla, že mateřským mlékem se dítě nemůže nikdy překrmit.
Když už davas prikrmy, měla bys dávat i vodu na pití. Kojení může nahradit tekutiny, ale jen v případě, ze kojis plně. Podle mě ma malá žízeň.
@March7 píše:
Když už davas prikrmy, měla bys dávat i vodu na pití. Kojení může nahradit tekutiny, ale jen v případě, ze kojis plně. Podle mě ma malá žízeň.
Tak tohle mi přijde celkem důležitá věc, to bych čekala, že mi řekne doktorka…A ona mi akorát řekne, že ji mám míň kojit…
Sice se teď doporučuje zavádět příkrmy dříve, ale plně jsem kojila 6 měs. a u toho zůstanu i u třetího… pak nebudu muset řešit příkrmy. Moje druhé dítko stejně i s příkrmy nic moc nechtělo pít alespoň do 10 měs. Nemyslím, že by měla žízeň, příkrmy jsou ze začátku tekuté, mléka bylo dost… Normálně koj dle chuti dítka a pomaličku zkoušej příkrm. Názor méně kojit: Nevznikl proto, že máš třeba mléka opravdu hodně a dítko má nadprůměrnou hmotnost?