Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Chci se zeptat, tak trochu mě to napadlo, když jsem tady nedávno viděla diskuzi na nějaké téma, kde se řešily finance mezi partnery. Jde o to, že já jsem ještě student, mám brigádu a dostávám penize od rodičů, abych utáhla svůj nájem v Praze, měla na jídlo a tak. Ale problém je, že prakticky můj přítel vydělává, má normální práci a odmítá mi jakkoliv přispět nebo i něco zaplatit.No a chci se zeptat, myslíte, že by mi třeba přítel měl tu a tam finančně pomoci? Jakože dám příklad - třeba nedávno jsme spolu byli nakupovat a jako líbily se mu jedny šaty a jedno tílko a mně se to líbilo taky, ale stalo to docela hodně (jakože dohromady nějakých 1500 korun) a jako přítel prostě, at si to koupím, ale já ted fakt počítám každou korunu…tak jsem to nakonec nekoupila. A takto je to furt. Respektive vždy mi třeba něco pošle nebo řekne mi - hele, to se mi líbí, hele, to by ti slušelo, to si kup, tohle na tobě bude vypadat dost pěkně. Navíc mi říká, jak bych měla chodit do fitka nebo nějak sportovat, ale samozřejmě, že za moje peníze. A není to zas tak levná záležitost.
Jakože já tady nechci dělat chudinku, že chci, aby za mě všechno platil, ale spíše mě trochu irituje, jak si pak stěžuje, že například nosím furt dokolečka jen 2 páry bot nebo si nekupuji žádné nové oblečení, protože reálně na to nemám peníze. Nebo že jsem strašně dlouho nebyla nikde u kadeřnice nebo tak, ale já prostě na to peníze ted fakt nemám, jsem rada, když zaplatím nájem, mobil, jídlo a třeba dojedu za rodiči na víkend nebo někam s kamarády na výlet jednou za měsíc a něco mi zbyde na případné extra výdaje, kdyby cokoliv (léky, něco se rozbije, nějaká kosmetika, hygiena atd…)
Přitom peníze má, plat má dobrý a ještě vždy vidím, jak mu nedělá třeba problém si najednou koupit mobil za 20 tisíc nebo případně koupit si nová sluchátka za 5 tisíc korun a tak, ale mně vždy řekne, že hold pokud na ty věci nemám peníze, tak prostě ať si to nekupuji. Ale pak si stěžuje, že nosím staré nebo obnošené věci nebo že o sebe nedbám…Rodiče mi nárazově přispějí více, když potřebuji, ale mám dva další sourozence, co studují na vysoké škole a hold se to prostě prodraží. Jako ted na léto mám aspoň ještě jednu brigádu, takže snad budu mít více peněz. Jako nedá mi to srovnávat třeba s mým minulým ex, který mi sice nekupoval všechno, ale třeba mi vždy něco přispěl nebo i ten oběd za mě zaplatil, ale současný přítel kolikrát očekává, že i ten oběd za sebe, dokonce i za něj zaplatím, když jdeme ven se najíst.
no nevidím moc perspektivu takového vztahu. Neříkám, že má povinnost ti něco dávat, ale at potom drží pusu ohledně oblečení.
@Anonymní píše:
Chci se zeptat, tak trochu mě to napadlo, když jsem tady nedávno viděla diskuzi na nějaké téma, kde se řešily finance mezi partnery. Jde o to, že já jsem ještě student, mám brigádu a dostávám penize od rodičů, abych utáhla svůj nájem v Praze, měla na jídlo a tak. Ale problém je, že prakticky můj přítel vydělává, má normální práci a odmítá mi jakkoliv přispět nebo i něco zaplatit.No a chci se zeptat, myslíte, že by mi třeba přítel měl tu a tam finančně pomoci? Jakože dám příklad - třeba nedávno jsme spolu byli nakupovat a jako líbily se mu jedny šaty a jedno tílko a mně se to líbilo taky, ale stalo to docela hodně (jakože dohromady nějakých 1500 korun) a jako přítel prostě, at si to koupím, ale já ted fakt počítám každou korunu…tak jsem to nakonec nekoupila. A takto je to furt. Respektive vždy mi třeba něco pošle nebo řekne mi - hele, to se mi líbí, hele, to by ti slušelo, to si kup, tohle na tobě bude vypadat dost pěkně. Navíc mi říká, jak bych měla chodit do fitka nebo nějak sportovat, ale samozřejmě, že za moje peníze. A není to zas tak levná záležitost.
Jakože já tady nechci dělat chudinku, že chci, aby za mě všechno platil, ale spíše mě trochu irituje, jak si pak stěžuje, že například nosím furt dokolečka jen 2 páry bot nebo si nekupuji žádné nové oblečení, protože reálně na to nemám peníze. Nebo že jsem strašně dlouho nebyla nikde u kadeřnice nebo tak, ale já prostě na to peníze ted fakt nemám, jsem rada, když zaplatím nájem, mobil, jídlo a třeba dojedu za rodiči na víkend nebo někam s kamarády na výlet jednou za měsíc a něco mi zbyde na případné extra výdaje, kdyby cokoliv (léky, něco se rozbije, nějaká kosmetika, hygiena atd…)
Přitom peníze má, plat má dobrý a ještě vždy vidím, jak mu nedělá třeba problém si najednou koupit mobil za 20 tisíc nebo případně koupit si nová sluchátka za 5 tisíc korun a tak, ale mně vždy řekne, že hold pokud na ty věci nemám peníze, tak prostě ať si to nekupuji. Ale pak si stěžuje, že nosím staré nebo obnošené věci nebo že o sebe nedbám…Rodiče mi nárazově přispějí více, když potřebuji, ale mám dva další sourozence, co studují na vysoké škole a hold se to prostě prodraží. Jako ted na léto mám aspoň ještě jednu brigádu, takže snad budu mít více peněz. Jako nedá mi to srovnávat třeba s mým minulým ex, který mi sice nekupoval všechno, ale třeba mi vždy něco přispěl nebo i ten oběd za mě zaplatil, ale současný přítel kolikrát očekává, že i ten oběd za sebe, dokonce i za něj zaplatím, když jdeme ven se najíst.
Bl.ec, rekla bych mu na rovinu jak na tom jsem, bud to at mi prispeje, kdyz ma problem s moji garderobou atd..nebo at drzi pysk..
Řekla bych, že je přítel škrt. Jako u toho oblečení bych ještě přimhouřila oko. Ale že si vydělávající partner nechává platit za jídlo v restauraci od přítelkyně studentky, ti je dost děsné. A jak jste spolu jinak dlouho?
A on tvoji finanční situaci zná?
Když mu řekneš, že dvoje boty točíš proto, že na víc nemáš, když mu řekneš, že to a to si nemůžeš dovolit koupit, tak co ti na to řekne?
Co se sportu týče, tak běh v parku je zadarmo (kromě vstupní investice do bot)
Já bych s ním nebyla.. je to škrt..Promluv si s ním, že jsi fakt studentka a že bys byla moc ráda a potěšilo tě, kdyby ti jednou za čas koupil šaty a pozval tě na oběd či koupil permici do fitka, tak to je…
Uvidíš, jak se bude tvářit..
ALE : na tvém místě bych šla na BRIGÁDU, protože žít tak, že nemám na nové tričko a mám dvoje boty, bych fakt nechtěla ani jako studentka…
(PS : makám od 18, obě vš dálkově, fakt vím, co stojí tričko, šaty i chleba…
s chlapem to ale budeš mít finančně tak, jak si to nastavíš od začátku… a pro tohohle jsi Popelka.. našla bych si (a vždy jsem si našla) takového, pro kterého budu Princezna, a který mi šaty koupí s Radostí…
kdyby měl k tomu blbé kecy ve stylu co furt točíš jedny hadry, tak to bych fakt nedala ani náhodou… Máš to zapotřebí? Jsi hezká?)
Příspěvek upraven 10.07.22 v 15:34
S takovým bych nebyla. Nejde o to, že ti to nekoupí, ale o to, že komentuje, že si nekoupíš sama.
Mně teda hlavně přijde divný, aby si tě týpek “oblíkal”, říkal, co máš nosit, všímal si, kolik máš bot, jestli chodíš ke kadeřníkovi… co to je za typa??? Nejsi jen jeho přívěsek?
Vztahů jsem měla hodně, nikdy jsme finance takto řešit nemuseli. Nikdy nebylo téma, i když jsme nebyli manželé. Šla bych od toho, celé to smrdí.
Jak dlouho jste spolu? Že to třeba nezaplatí oblečení, to bych ještě přešla, ale neměl by pak komentovat, jak chodíš oblečená, ale že za tebe ani nezaplatí oběd, to je hrozný.
@Lucy75 píše:
Já bych s ním nebyla.. je to škrt..Promluv si s ním, že jsi fakt studentka a že bys byla moc ráda a potěšilo tě, kdyby ti jednou za čas koupil šaty a pozval tě na oběd či koupil permici do fitka, tak to je…
Uvidíš, jak se bude tvářit..
ALE : na tvém místě bych šla na BRIGÁDU, protože žít tak, že nemám na nové tričko a mám dvoje boty, bych fakt nechtěla ani jako studentka…(PS : makám od 18, obě vš dálkově, fakt vím, co stojí tričko, šaty i chleba…
Příspěvek upraven 10.07.22 v 15:34
s chlapem to ale budeš mít finančně tak, jak si to nastavíš od začátku… a pro tohohle jsi Popelka.. našla bych si (a vždy jsem si našla) takového, pro kterého budu Princezna, a který mi šaty koupí s Radostí…
kdyby měl k tomu blbé kecy ve stylu co furt točíš jedny hadry, tak to bych fakt nedala ani náhodou… Máš to zapotřebí? Jsi hezká?)
„jsi hezká“
![]()
Tím jsi to zabila… Co to jako je ![]()
Skrt a ignorant (pokud jsi mu narovinu rekla, jaka je tva situace, ne jen naznacovala). Nebrat.
Je to teplouš. Který chlap si všímá bot, šatů nebo kadeřníka? A ty koukej makat, ať nemáš cizopasnické myšlenky.
Chci se zeptat, tak trochu mě to napadlo, když jsem tady nedávno viděla diskuzi na nějaké téma, kde se řešily finance mezi partnery. Jde o to, že já jsem ještě student, mám brigádu a dostávám penize od rodičů, abych utáhla svůj nájem v Praze, měla na jídlo a tak. Ale problém je, že prakticky můj přítel vydělává, má normální práci a odmítá mi jakkoliv přispět nebo i něco zaplatit.
No a chci se zeptat, myslíte, že by mi třeba přítel měl tu a tam finančně pomoci? Jakože dám příklad - třeba nedávno jsme spolu byli nakupovat a jako líbily se mu jedny šaty a jedno tílko a mně se to líbilo taky, ale stalo to docela hodně (jakože dohromady nějakých 1500 korun) a jako přítel prostě, at si to koupím, ale já ted fakt počítám každou korunu…tak jsem to nakonec nekoupila. A takto je to furt. Respektive vždy mi třeba něco pošle nebo řekne mi - hele, to se mi líbí, hele, to by ti slušelo, to si kup, tohle na tobě bude vypadat dost pěkně. Navíc mi říká, jak bych měla chodit do fitka nebo nějak sportovat, ale samozřejmě, že za moje peníze. A není to zas tak levná záležitost.
Rodiče mi nárazově přispějí více, když potřebuji, ale mám dva další sourozence, co studují na vysoké škole a hold se to prostě prodraží. Jako ted na léto mám aspoň ještě jednu brigádu, takže snad budu mít více peněz. Jako nedá mi to srovnávat třeba s mým minulým ex, který mi sice nekupoval všechno, ale třeba mi vždy něco přispěl nebo i ten oběd za mě zaplatil, ale současný přítel kolikrát očekává, že i ten oběd za sebe, dokonce i za něj zaplatím, když jdeme ven se najíst.
Přitom peníze má, plat má dobrý a ještě vždy vidím, jak mu nedělá třeba problém si najednou koupit mobil za 20 tisíc nebo případně koupit si nová sluchátka za 5 tisíc korun a tak, ale mně vždy řekne, že hold pokud na ty věci nemám peníze, tak prostě ať si to nekupuji. Ale pak si stěžuje, že nosím staré nebo obnošené věci nebo že o sebe nedbám…