Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Chci se zeptat, tak trochu mě to napadlo, když jsem tady nedávno viděla diskuzi na nějaké téma, kde se řešily finance mezi partnery. Jde o to, že já jsem ještě student, mám brigádu a dostávám penize od rodičů, abych utáhla svůj nájem v Praze, měla na jídlo a tak. Ale problém je, že prakticky můj přítel vydělává, má normální práci a odmítá mi jakkoliv přispět nebo i něco zaplatit.No a chci se zeptat, myslíte, že by mi třeba přítel měl tu a tam finančně pomoci? Jakože dám příklad - třeba nedávno jsme spolu byli nakupovat a jako líbily se mu jedny šaty a jedno tílko a mně se to líbilo taky, ale stalo to docela hodně (jakože dohromady nějakých 1500 korun) a jako přítel prostě, at si to koupím, ale já ted fakt počítám každou korunu…tak jsem to nakonec nekoupila. A takto je to furt. Respektive vždy mi třeba něco pošle nebo řekne mi - hele, to se mi líbí, hele, to by ti slušelo, to si kup, tohle na tobě bude vypadat dost pěkně. Navíc mi říká, jak bych měla chodit do fitka nebo nějak sportovat, ale samozřejmě, že za moje peníze. A není to zas tak levná záležitost.
Jakože já tady nechci dělat chudinku, že chci, aby za mě všechno platil, ale spíše mě trochu irituje, jak si pak stěžuje, že například nosím furt dokolečka jen 2 páry bot nebo si nekupuji žádné nové oblečení, protože reálně na to nemám peníze. Nebo že jsem strašně dlouho nebyla nikde u kadeřnice nebo tak, ale já prostě na to peníze ted fakt nemám, jsem rada, když zaplatím nájem, mobil, jídlo a třeba dojedu za rodiči na víkend nebo někam s kamarády na výlet jednou za měsíc a něco mi zbyde na případné extra výdaje, kdyby cokoliv (léky, něco se rozbije, nějaká kosmetika, hygiena atd…)
Přitom peníze má, plat má dobrý a ještě vždy vidím, jak mu nedělá třeba problém si najednou koupit mobil za 20 tisíc nebo případně koupit si nová sluchátka za 5 tisíc korun a tak, ale mně vždy řekne, že hold pokud na ty věci nemám peníze, tak prostě ať si to nekupuji. Ale pak si stěžuje, že nosím staré nebo obnošené věci nebo že o sebe nedbám…Rodiče mi nárazově přispějí více, když potřebuji, ale mám dva další sourozence, co studují na vysoké škole a hold se to prostě prodraží. Jako ted na léto mám aspoň ještě jednu brigádu, takže snad budu mít více peněz. Jako nedá mi to srovnávat třeba s mým minulým ex, který mi sice nekupoval všechno, ale třeba mi vždy něco přispěl nebo i ten oběd za mě zaplatil, ale současný přítel kolikrát očekává, že i ten oběd za sebe, dokonce i za něj zaplatím, když jdeme ven se najíst.
1. Nabídnout by se měl
2. Ty bys to neměla vyžadovat
3. Není normální, že chlap řeší, kolik máš párů bot nebo že sis dlouho nekoupila nic na sebe
@Anonymní píše:
@Tomie jako tam ani nejde o to, že bych po něm nutně chtěla, aby mi to platil, já si to zaplatím sama, jak oblečení, tak i tedy to jídlo, ale spíše mi vadí, že on mi prostě třeba řekne, že se mu něco líbí - šaty, boty, tričko atd, a prostě mi řekne, ať si to koupím. Jakože mně se to třeba líbí taky, ale prostě vím, že tento měsíc mám třeba budget jen na jeden pár bot, jedno tričko, jedny kalhoty, jednu mikinu…ale on mi stejně třeba řekne - hele, toto tilko ale je taky moc pěkné a tento klobouk taky, to by sis taky měla koupit…jenže já mu řeknu - hele, už si kupuji toto, toto a toto a prostě kdybych si koupila ještě toto a toto, tak už mi to zasáhne vice do rozpočtu a budu muset ušetřit někde jinde..načež on se urazí a řekne, že tedy ať si to nekoupím, když na to nemám - přitom třeba já mu navrhnu, že mi tedy třeba může to tilko koupit, je to fakt třeba 200 korun a on, že na co by mi to kupoval, že je to přeci pro mě, tak si to mám zaplatit jáale jako neptám se takto normálně, ale je to i takto s jídlem - kolikrát se me zeptal, zda muzu zaplatit oběd, večeři atd…
A co podnikáte mimo šopování a chození na obědy/večeře?
Máte nějaké společné zájmy?
Jak se projevuje jinde?
Utnula bych společné nakupování a chodila sama, nebo s kamarádkou - koupíš si v klidu co chceš/můžeš.
Proč s ním chodíš nakupovat, když víš, jak to probíhá a je ti to nepříjemné?
Obecně - není důležité, jak velké má člověk zdroje, ale jak je ochotný se o ně s partnerem/partnerkou dělit.
A u toho příštího si všímej, jestli ti sám od sebe udělá občas radost třeba maličkostí - jde o tu pozornost, ne o výši cenovky dárku.
Tak se bude chovat v budoucnu - jsme v tom společně, nebo jedu si sám na sebe a ty se postarej, jak umíš.
Přesně to jsou příběhy tady na EM "on má 50 tis, já 10 RD a chce dělení nákladů domácnosti přesně napůl, co mám dělat? Odpověď zní : nepořizuj si rodinu se sobeckým pakem ![]()
Ten tvůj buránek by mě odrazoval hloupými pindy, kritizováním a požadavky na to, jak máš vypadat, co máš nosit, co si máš kupovat.
O tom, v čem budu chodit si, s dovolením, rozhoduji sama.
A pokud má pocit, že TYHLE šatičky s kloboukem bych podle něj nutně měla mít ve skříni, pak ano - ať je koupí. ![]()
Jestli za sebe utrácí tisíce a není mu trapné říct studentce, aby mu zaplatila jídlo, pak je to fakt špatně, sorry. ![]()
@Anonymní píše:
@Any9 on to ví, jinak jako ja mám brigádu a hledám si ještě druhou, abych na ty věci měla, spíše mě trápí, že mi říka, co si kupovat a co dělat a co platit a tak a když mu tedy třeba řeknu - hele, klidně si to koupím nebo klidně si to zaplatím, ale mohl bys mi aspoň něco přispět, když už tedy po mně toto chceš, třeba ja zaplatím těch 70-80% a ty mi doplatis těch 20-30%? Nebo třeba když jdeme nakupovat jídlo nebo jdeme ven, tak by nejradši vždy platil napůl nebo se me zeptá, zda muzu to zaplatit cele, jen nekdy se stane, ze to zaplatí cele
Proc ty, kdyz on je ten, co vydelava? ![]()
@truelly píše:
Má tvůj přítel vysokou školu?
Leda Života podle jeho pristupu k utraceni „to si kup, to si kup, to si kup“.
Zakladatelko, podle mě je to vyžírka, když musíš platit celý nákup. Nechat se živit od studentky může chtít jen nějaký křupan, který smrdí korunou.
Nechat tě platit jídlo pro oba, to je slušnej masakr a hnusný by to bylo i kdybys už normálně pracovala. Že se nestydí. Vykašli se na nej, tohle nemáš zapotřebí. Je to sobec a lakomec a úplně pito. měj.
No fuj, nechava studentku za sebe platit obed v restauraci? To snad ne! Ty kecy bych taky nedala. Jak to asi bude vypadat, az budete mit potomka? To potahnes taky vsechno sama a on bude jen vymyslet, co by dite melo nosit? Ja bych neriskovala. A druhou brigadu si beres jen proto, abys mela na jeho rozmary a obedy? Jdi ty. Pokud mas kapacitu na druhou brigadu, tak prosim, ale s vydelanymi penezi bych na tvem miste hospodarila jinak, nez nakupem hadru. Poradne si to rozmysli. At nezaplaces u zkouskoveho…
@Anonymní píše:
Chci se zeptat, tak trochu mě to napadlo, když jsem tady nedávno viděla diskuzi na nějaké téma, kde se řešily finance mezi partnery. Jde o to, že já jsem ještě student, mám brigádu a dostávám penize od rodičů, abych utáhla svůj nájem v Praze, měla na jídlo a tak. Ale problém je, že prakticky můj přítel vydělává, má normální práci a odmítá mi jakkoliv přispět nebo i něco zaplatit.No a chci se zeptat, myslíte, že by mi třeba přítel měl tu a tam finančně pomoci? Jakože dám příklad - třeba nedávno jsme spolu byli nakupovat a jako líbily se mu jedny šaty a jedno tílko a mně se to líbilo taky, ale stalo to docela hodně (jakože dohromady nějakých 1500 korun) a jako přítel prostě, at si to koupím, ale já ted fakt počítám každou korunu…tak jsem to nakonec nekoupila. A takto je to furt. Respektive vždy mi třeba něco pošle nebo řekne mi - hele, to se mi líbí, hele, to by ti slušelo, to si kup, tohle na tobě bude vypadat dost pěkně. Navíc mi říká, jak bych měla chodit do fitka nebo nějak sportovat, ale samozřejmě, že za moje peníze. A není to zas tak levná záležitost.
Jakože já tady nechci dělat chudinku, že chci, aby za mě všechno platil, ale spíše mě trochu irituje, jak si pak stěžuje, že například nosím furt dokolečka jen 2 páry bot nebo si nekupuji žádné nové oblečení, protože reálně na to nemám peníze. Nebo že jsem strašně dlouho nebyla nikde u kadeřnice nebo tak, ale já prostě na to peníze ted fakt nemám, jsem rada, když zaplatím nájem, mobil, jídlo a třeba dojedu za rodiči na víkend nebo někam s kamarády na výlet jednou za měsíc a něco mi zbyde na případné extra výdaje, kdyby cokoliv (léky, něco se rozbije, nějaká kosmetika, hygiena atd…)
Přitom peníze má, plat má dobrý a ještě vždy vidím, jak mu nedělá třeba problém si najednou koupit mobil za 20 tisíc nebo případně koupit si nová sluchátka za 5 tisíc korun a tak, ale mně vždy řekne, že hold pokud na ty věci nemám peníze, tak prostě ať si to nekupuji. Ale pak si stěžuje, že nosím staré nebo obnošené věci nebo že o sebe nedbám…Rodiče mi nárazově přispějí více, když potřebuji, ale mám dva další sourozence, co studují na vysoké škole a hold se to prostě prodraží. Jako ted na léto mám aspoň ještě jednu brigádu, takže snad budu mít více peněz. Jako nedá mi to srovnávat třeba s mým minulým ex, který mi sice nekupoval všechno, ale třeba mi vždy něco přispěl nebo i ten oběd za mě zaplatil, ale současný přítel kolikrát očekává, že i ten oběd za sebe, dokonce i za něj zaplatím, když jdeme ven se najíst.
Nóo,
tak to není dobrý matroš pro život. Buď je to totalní blb, nebo držgrešle. Ale spíš kombinace obojího bohužel. Já bych s e ho zbavila.
@Dája999 nechodíme jen nakupovat, chodíme spolu všude možně, do kina, do přírody, na výlety, prostě všechno mozne podnikáme - jakože já chodím prakticky vetsinu času chodit sama nakupovat, spíše tam je problém, že když už jdeme spolu nakupovat, tak se projevuje takto, případně třeba vidí něco někde zajímavého a vyfotí mi to a pošle ![]()
Jako on je dobrý člověk, pomáhá mi, je milý a vstřícný, v ničem není jiný problém, jen jde o ty finance. Že prostě si mysli, že každý musí platit za sebe, případně že prostě se máme střídat, že on jako nekdy něco zaplatí, ale je to takové, že každý si máme kupovat to svoje, ale zároveň že prostě se máme dělit o finance a že ty obědy zaplatím já a on to zaplatí zase nekdy jindy - což jako ja s tím nemám problém, ale spíše mě zlobí, že prostě mi pak vyčítá, že nemám nějaké nové oblečení (mam, ale prostě to kupuji postupně, nekoupim si najednou několik novych outfitu) a ze třeba nechodím do fitka nebo neoc takového - moje spolubydlící sice není profesionální kadeřnice, ale je sikovna, takže vlasy mam vždy upravené, zastrizene a rozhodne ne neupravené, takže tam zatím nepotřebuji jít a tak…chodím běhat normálně, nepotřebuji fitko
pokud chce, abych chodila do fitka, at mi to zaplatí, mně stačí chodit ven nebo si zacvicit doma podle online videa ![]()
Ne, nemusí ti nic přispívat a co je za problém mu na tyto jeho reco odpovědět „teď momentálně nemám peníze, nemůžu si nové šaty/cokoli dovolit“? Když jdete na jídlo, měl by platit převážně on, ale taky ne vždy přeci.
@Anonymní píše:
@Dája999 nechodíme jen nakupovat, chodíme spolu všude možně, do kina, do přírody, na výlety, prostě všechno mozne podnikáme - jakože já chodím prakticky vetsinu času chodit sama nakupovat, spíše tam je problém, že když už jdeme spolu nakupovat, tak se projevuje takto, případně třeba vidí něco někde zajímavého a vyfotí mi to a pošleJako on je dobrý člověk, pomáhá mi, je milý a vstřícný, v ničem není jiný problém, jen jde o ty finance. Že prostě si mysli, že každý musí platit za sebe, případně že prostě se máme střídat, že on jako nekdy něco zaplatí, ale je to takové, že každý si máme kupovat to svoje, ale zároveň že prostě se máme dělit o finance a že ty obědy zaplatím já a on to zaplatí zase nekdy jindy - což jako ja s tím nemám problém, ale spíše mě zlobí, že prostě mi pak vyčítá, že nemám nějaké nové oblečení (mam, ale prostě to kupuji postupně, nekoupim si najednou několik novych outfitu) a ze třeba nechodím do fitka nebo neoc takového - moje spolubydlící sice není profesionální kadeřnice, ale je sikovna, takže vlasy mam vždy upravené, zastrizene a rozhodne ne neupravené, takže tam zatím nepotřebuji jít a tak…chodím běhat normálně, nepotřebuji fitko
pokud chce, abych chodila do fitka, at mi to zaplatí, mně stačí chodit ven nebo si zacvicit doma podle online videa
![]()
On není milý a dobrý, on je s prominutím ho^vado. Prober se!!
Takhle se dobrý muž nechová.
Asi bych takovouhle lásku brala jako přechodný vztah. A ne vážně, ne trvale, ne s vyhlídkami. Občas bych mu řekla, že nemůžu s ním jít tam nebo tam, neboť a/ jsem na brigádě, b/učím se, c/ hledám si ještě jednu brigádu. A až bych dostudovala, pokud to vůbec s ním ty dva roky vydržíte, tak bych mu řekla, že s ním už chodit nebudu. Ten, kdo má někoho opravdu rád, ten mu občas udělá sám od sebe radost. Tenhle pán si zřejmě myslí, že musíte být ráda, že s vámi chodí a snaží se z vás udělat člověka na úrovni. Přitom sám nemá úroveň. Kdo to jakživ slyšel, aby chlap, co vydělává, byl takhle hladový k člověku, kterého miluje? On si z vás normálně nefér utahuje. Chovala bych se stejně. Zauvažovala bych nahlas, že nejlépe placenou brigádou by asi byl sex za prachy. A bavila bych se, co by tomu pan škudlil řekl…
@Anonymní píše:
@Dája999 nechodíme jen nakupovat, chodíme spolu všude možně, do kina, do přírody, na výlety, prostě všechno mozne podnikáme - jakože já chodím prakticky vetsinu času chodit sama nakupovat, spíše tam je problém, že když už jdeme spolu nakupovat, tak se projevuje takto, případně třeba vidí něco někde zajímavého a vyfotí mi to a pošleJako on je dobrý člověk, pomáhá mi, je milý a vstřícný, v ničem není jiný problém, jen jde o ty finance. Že prostě si mysli, že každý musí platit za sebe, případně že prostě se máme střídat, že on jako nekdy něco zaplatí, ale je to takové, že každý si máme kupovat to svoje, ale zároveň že prostě se máme dělit o finance a že ty obědy zaplatím já a on to zaplatí zase nekdy jindy - což jako ja s tím nemám problém, ale spíše mě zlobí, že prostě mi pak vyčítá, že nemám nějaké nové oblečení(mam, ale prostě to kupuji postupně, nekoupim si najednou několik novych outfitu) a ze třeba nechodím do fitkanebo neoc takového - moje spolubydlící sice není profesionální kadeřnice, ale je sikovna, takže vlasy mam vždy upravené, zastrizene a rozhodne ne neupravené, takže tam zatím nepotřebuji jít a tak…chodím běhat normálně, nepotřebuji fitko
pokud chce, abych chodila do fitka, at mi to zaplatí, mně stačí chodit ven nebo si zacvicit doma podle online videa
Já ti nevím - dobrý, milý, vstřícný chlap a zároveň ti vyčítá nedostatek nových modelů, návštěvy fitka, kadeřnice apod.
Tak mu hoď na papír svůj rozpočet na měsíc - tolik mám, tolik potřebuji na bydlení, jídlo a nezbytné výdaje, tolik mi zbývá na útratu za hadříky, šminky a restaurace.
Mně by asi docela dost vadilo, že je buď neschopný pochopit, že víc utratit nemůžeš a místo, aby byl nadšený, že jsi zodpovědná a koupíš si jen to, na co máš, do tebe valí nějaké své představy o holce z fitka, v modelech a s účesem od profíka.
Hrozně by mi to sráželo sebevědomí, že mu nestačí, jaká jsem a vyžaduje něco jiného/lepšího.
A jestli je tak výrazně zaměřený na vzhled partnerky a zároveň neschopný pobrat, že máš k dispozici na útratu nějakou částku, kterou nenafoukneš, pak bych měla fakt obavu s někým podobným uvažovat o budoucnosti/rodině.
Ono to není vždycky o perfektním vzhledu - jsou období, kdy to fakt není „na modelku“ a není nad to mít vedle sebe parťáka, který to chápe a ne týpka, pro kterého jsem nedostatečně dokonalá.
Ale třeba jsi s tím v pohodě a jsi připravená vypadat za každých okolností perfektně a pokud v nemoci, oslabení, problémových obdobích apod. nebudeš - nebude ti vadit poslouchat jeho narážky a kritiku.
Pro mě by to nebylo. ![]()
Jako asi takto, můj zaměstnavatel je ke mně galantnější, než tvůj „přítel“ k tobě. O tom co pro mě dělá manžel snad ani nebudu nic psát.
Ono je to nějaké zvedání ega, že nemáš a musíš mu to pořád říkat. Bude mu to nějakým způsobem dělat dobře. Má nad tebou převahu.