Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Tarjei Nevím jak u ostatních, ale mně se z bezbolestné menstruace stala trochu bolestná, občas mám křeče, co mi vystřelují do konečníku. Při určitých polohách v sexu to bolí, protože čípek je nízko. Kvůli tomu právě už ani nemůžu používat klasickej menstruační kalíšek. Ta bolest se nedala vydržet. Samotnou by mě nenapadlo, že to je obrácenou dělohou. Řekl mi to až gynekolog při prevenci.
Přidám se. Jednou jsem na ně narazila na netu, přiznám se, že jsem o nich dříve nějak moc nevěděla, jen, že něco takového existuje. Protože mi přestaly vyhovovat vložky (při silném krvácení a v práci, kde jsme neustále v pohybu a v podstatě bez možnosti odejít na WC) jsme hledala něco jiného. Nakonec po několikadenním studování informací na netu jsem se pro jeden rozhodla, myslím, že to byl LilCup. No, ano, četla jsem, že manipulace s ním zabere nějakou dobu, ale také jsem četla, že i při silném krvácení mohou být zavedeny několik hodin, což po pár minutách, kdy jsem ho vytáhla, protože to bylo dost nepříjemné, jsem zjistila, že je skoro z poloviny plný, takže putoval do krabičky a do skříně s tím, že někdy možná časem ho použiju. Přešla jsem tedy na tampony a jsem nadmíru spokojená. Toliko moje osobní zkušenost ![]()
@Tableta Tak delohu prevracenou nemam, mudr nic nerikal a ms moc bolestivou nemam. Hodne pomaha kontryhel misto osmi dnu ji mam 5 dnu a neni tak silna. Ale i tak ten kalisek stale couha, coz by nemel. Asi ji mam kratkou
.
Chtěla bych jse vás jako zkušeňejších zeptat
.
Chci začít s MK jsem ještě panna a bezproblémů používám tampony(mini)
A nevím který z kalíšků je menší a vhodnější už jsem se koukala po me luna s soft
tak případně s kterým jste začínali vy?
![]()
@Celaena Když jsi panna, tak bych to nezkoušela. Je nutné strčit ten kalíšek dovnitř a přesvědčit se, že těsní. A při vydávání je zase dobré kalíšek prstem okolo uvolnit, jinak je to nepříjemné rvát ho pod tlakem ven. A ven už tedy jde otevřený, ne složený. Takže, pokud nemáš opravdu hodně pružnou panenskou blánu, tak tam nepůjde ani ten nejmenší kalíšek.
@Celaena ja jsem po 3 porodech, koupila jsem kalíšek velikosti S i M a pořád nějak nemám odvahu to vyzkoušet, přijdou mi veliký… jinak je mám z AliExpressu za 2€, jsou úplně stejný jako ty dostupné v ČR
@Zdendula82 na tom něco je
ale za skoužku nic nedám a při nejhorším si počkám až si najdu chlapce
![]()
Se kterou značkou jsi začínala a jakou mi doporučila? Jak jsem psala výše koukala jsem na melunu S soft s očkem.
A kalíšek se dává na začátek pochvi jen tak aby nebyl vidět že?
@Celaena Já mám Lilo cup 2 a tu tyčku, za kterou se vydává jsem ustřihla, protože mi vadila a cítila jsem jí. Jinak kalíšek se naopak dává stejně jako tampony, čili co nejhlouběji a musí se přicucnout, aby těsnil. Jinak bys ho mohla cítit a bylo by ti to nepříjemné. Ve složené stavu je kalíšek velký asi jako ty největší tampony a v rozložené stavu jsou to v průměru cca 3 cm. Pořádně si přečti, jaké rozměry má ten, který chceš zkusit. Ale myslím, že pokud ho do sebe dostaneš, tak tě to při vydávání bude hodně bolet. A nebo si porušíš blánu. Být tebou, tak s tím nespěchám. Jestli jde o ekologii, tak existují i látkové vložky, které jdou prát.
@Zdendula82, nakonec jsem si koupila tu melunu (jsem hroznej paličák
) a prodělala jsem s ním sive jen jednu ms ale dobré konečně se nemusím plížit u zdi jak ninja ze strachu že jsem protekla (mám silnou ms). Takže sláva kalíšku!!!
@Hofida píše:
@Celaena ja jsem po 3 porodech, koupila jsem kalíšek velikosti S i M a pořád nějak nemám odvahu to vyzkoušet, přijdou mi veliký… jinak je mám z AliExpressu za 2€, jsou úplně stejný jako ty dostupné v ČR
A když jsem to zvládla já tak i ty chce to cvik (mě to trvalo den) a pak je to pohoda, neváhej
![]()
Ahoj všichni ![]()
jdu si k Vám pro radu. Zkusila jsem před pár dny poprvé kalíšek, je to super, neprotéká, naučila jsem se to i vyndat v zásadě bez bolesti, zandavání vůbec není problém. Jenže… od prvního dne co ho mám docela trpím. Mám LadyCup, nejmenší velikost (byť je mi nad 25, ale nerodila jsem, jen jsem spíš užší), mám ho zavedený dole, i nahmatám, že je dobře rozevřený, ale už chvíli po zavedení mě začne tlačit v podbřišku, dost brzo se přidal i nepříjemný tlak na konečník. Od prvního dne trpím hroznou zácpou. Zároveň evidentně tlačí i na močové cesty nebo možná i na měchýř samotný - nedaří se mi se vyčůrat úplně, pocit že bych zvládla ještě tam furt zůstává. Ale to jsem si zvykla, prostě jsem vyndavala cca po 4 hodinách.
Nemůžu říct, že by to byla příšerná bolest, to vůbec ne, spíš je to jako klasické menstruační bolesti, ale bez kalíšku třeba do druhého dne zmizí, s kalíškem přetrvávají furt. A k tomu teda to vyprazdňování, to je děs ![]()
Máte někdo nějaký nápad? Ze všech informací co jsem našla vyplývá, že spousta žen jej na toaletě pokaždé vyndavá, protože mají orgány prostě blízko sebe a ty cesty to stlačuje. Ale to přeci není řešení. Navíc aktuálně jsem bez kalíšku, ale na záchod si stejně nemůžu dojít, furt je mi těžko ![]()
Ahoj holky.
Chtěla bych se zeptat na vaše tipy ohledně používání kalíšku. Jedu si na něm třetí měsíc a jsem moc spokojená, už jsem si jistá v zavádění a relativně se na něj můžu spolehnout. Jediné, co mě trochu trápí a limituje, je špinění „ze zbytků“.
Vždy, když kalíšek zavádím/vyměňuji, určité množství krve mezitím steče do pochvy a zůstane na jejích stěnách. Když člověk zaváděl tampon, po jeho cestě dovnitř se to nasáklo, ale u kalíšku tato krev zůstane na poševních stěnách jakoby pod ním, a to pak postupně vytéká a špiní prádlo. Není to nová, protékající krev, fakt jen zbytečky, ale objevuje se to průběžně po delší dobu. Jak tohle řešíte? Vyplachujete se nějak, vytíráte? Intimky mě otravují, kalíšek chci používat proto, abych právě nic nemusela mít v kalhotkách.
Děkuju za postřehy ![]()
Z.
@Anonymní píše:
Ahoj holky.
Chtěla bych se zeptat na vaše tipy ohledně používání kalíšku. Jedu si na něm třetí měsíc a jsem moc spokojená, už jsem si jistá v zavádění a relativně se na něj můžu spolehnout. Jediné, co mě trochu trápí a limituje, je špinění „ze zbytků“.
Vždy, když kalíšek zavádím/vyměňuji, určité množství krve mezitím steče do pochvy a zůstane na jejích stěnách. Když člověk zaváděl tampon, po jeho cestě dovnitř se to nasáklo, ale u kalíšku tato krev zůstane na poševních stěnách jakoby pod ním, a to pak postupně vytéká a špiní prádlo. Není to nová, protékající krev, fakt jen zbytečky, ale objevuje se to průběžně po delší dobu. Jak tohle řešíte? Vyplachujete se nějak, vytíráte? Intimky mě otravují, kalíšek chci používat proto, abych právě nic nemusela mít v kalhotkách.
Děkuju za postřehy
Z.
Používám ho už delší dobu a vždycky měním pod sprchou abych ty zbytky vypláchla. Nikde na veřejnosti ho neměním. Vždycky v klidu domova. Pokud nemáš nějak extra silnou MS tak vydrží i 12 hodin.
chápu jak to myslíš, taky se mi to děje.
Nějak moc to neřeším. Dělávám to tak, že kalíšek vyndám, pak vykonám potřebu, prostě chvíli na záchodě ještě posedím a ono ještě něco odteče. Pak zavedu kalíšek, důkladně se utřu a pak to špinění téměř není (nebo za hodinu, dvě, skočím znovu na toaletu, to minimum, co by mohlo téct, tak utřu znova a spodní prádlo je čisté.
Anonymně, nemusí nikdo tušit, jak přesně to u mě probíhá
![]()