Mentálně postižené dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8437
12.1.15 19:24
@kelynka píše:
Je potreba doporuceni??

My jsme měli doporučení od pediatry z té tříleté prohlídky. Víc napíšu po SZ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7157
12.1.15 19:26

@brisco super, dekuji :palec: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8437
12.1.15 19:37
@kelynka píše:
@brisco super, dekuji :palec: :hug:

Posláno. Nechci dělat takhle na dálku diagnozu, ale doporučila bych dvě věci: 1. mluvící kočka, 2. hrubá motorika (umí skákat snožmo, šlapat na kole…?)

:hug:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8437
12.1.15 19:48

Jo, to doporučení. Myslím, že berou i bez. Ale raději si zavolej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.3.15 14:34

Potřebuju poradit. Už jsem tak trochu zoufalá.

Syn se narodil 25tt, hodně velké problémy, půl roku v nemocnicích. Dnes mu jsou 3 a 3/4 roku - nemluví, nechodí na nočník, neukousne si jídlo. Jídlo a řeč řešíme na speciální logopedii u paní Kejíkové. Ale fakt nevím, jak na ten nočník. Vysazuje, vysazujeme, ale je to boj. Nechce sedět, vzteká se. Mám pocit, že mu to je jedno.

Nemáme žádnou dg. Podle neurologa - chodíme jen tam, je jen opožděný. Takže nemáme nárok na žádný příspěvek. Přitom se sám neobleče, nenají.

Motoricky je na tom dobře.

NEvím, co mám dělat, koho kontaktova, kam se obráti. Jak mu pomoci? Teď je to ještě trochu těžší, máme doma 4m miminko.

Ale nechci ho nechat jen tak ladem. Chodí teda do speciální školky, kde pokroky dělá.
Rozumí skoro všemu, lehčím povelům určitě. Složitější konstrukce jak kdy a jak co.

PoraĎte mi, prosím, jsem už fak dost zoufalá a nevím, kam se pohnout.

• Citovat
  • Upravit
2565
14.3.15 14:44

Odkud jsi, jestli by ta pomoc nebyla pro tebe moc daleko. U nás je skvěla lékařka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6814
14.3.15 15:01

Anonymní určitě bych kontaktovala ranou péči, jezdí do rodin, hodně pomůžou a poradí, je to zdarma a k dětské psycholožce chodíte? Ta by měla v tomto případě udělat diagnozu spíš než neurolog :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
14.3.15 15:03

Najdi si ranou péči ve svém okolí, mají kontakty na webu ranapece.cz. Existuje příspěvek na péči. Není závislý přímo na diagnóze, ale na schopnostech postiženého. Myslím, že ve třech letech, pokud nemluví, sám se nenají a je na plenkách, i čistě na PMR něco dostanete. A poohlédla bych se po jiném neurologovy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4332
14.3.15 15:44

Ahoj.
Mám pro Tebe pár rad.
1. Píšeš, že syn navštěvuje specku školku. Zřejmě Vám ji musel někdo doporučit, tudíž syn má nějakou diagnozu. Záleží na co se Vaše spec. školka zaměřuje. (jsou specky na mentálně postižené děti, na děti s PAS, na děti s fyzickým ostižením).
pokud je Vaše školka zaměřena na mentální postižení, tak v ní zkus navštívit člověka, který má na starosti přijímání dětí. Ten Ti bude schopen říci, které SPC (speciální pedagogické centrum) je školce garantem (záštitou).
Dám příklad. U nás ve městě je specka MŠ a ZŠ, nicméně je zaměřena na mentálně postižené i děti s PAS - pro děti s MR je záštitou SPC v okresním městě a pro děti s PAS je to SPC v krajském městě.
Jakmile budeš vědět, které SPC je garantem, tak se zkus domluvit na diagnostice jejich odborníkem. Není to bolestivé (spíše bolestné při prvotnm zjištění nějaké té diagnozy), jenom to bude stát čas.
2. Zajdi si za Vašim pediatrem a promluv si s ním o tom, jaké jsou jiné možnosti vyšetření u jiného neurologa. Momentálně neřeš nedonošenost syna, ale to, že se nevyvýjí tak, jak by bylo běžné. My jsme také neměli štěstí na první neuroložku a na mé naléhání mi dětská doktorka pomohla nejenom s tím, že mi doporučila neuroložku v krajském městě, ale dokonce jí osobně zavolala a domluvila nám závratně rychlý termín (zřejmě si byla vědoma, že první volba nebyla opravdu dobrá), i tak dcerku nakonec čekala magnetická rezonance.
3. Pokud jsi tak ještě neudělala, tak požádej pediatra o pleny na předpis. Od 3 let Vám může pediatr napsat recept na pleny hrazené pojišťovnou a to rozhodně není malá částka. Vím to, má dcera má také pleny celodenně.
4. V mezidobí kontaktuj nejbližší rannou péči a domluv si konzultaci.
Chci Ti napsat, že jsi skvělá mamča, je moc dobře, že se zajímáš a ptáš.
Stran příspěvku na péči bych Ti poradila klidně v SZ. Nicméně, bohužel musíš mít pro syna nějakou diagnozu, jelikož lékaři posudkové služby jsou byrokrati a čumí hlavně do tabulek.Moc záleží na tom, co jim do zpráv napíšou lékaři, ale to fakt raději v SZ, pokud budeš chtít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2402
14.3.15 19:03

Jsem z Olomoucka.

Ranou péči jsem kontaktovala už dávno. A vzhledem k tomu, že synova dg. je Jiný nedostatek předpokládaného normálního fyzilogického vývoje. A na oči či sluch se neprojevila žádná nedostatečnost, tak nás pod svá křídla nevezmou.

Školka spolupracuje se SPC, tam jsme byli a ti se řídili vyšetřením z nurologie, takže dg stejná.

K psychologovi nás nikdo zatím neposlal, tak to si vyžádám a zkusíme i to teda.

Ve SPC i ve školce nám řekli, že s touto dg příspěvěk nedostaneme. No asi to zkusíme podat, za to nic nedám. Buď něco dají nebo ne.

O plenkách jsem nevěděla, to se zeptám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2402
14.3.15 19:10

Pořád mám pocit, že jsem něco zandebala. Cvičila jsem se synem dva roky. Řídila se radami odborníků, ale asi jsem se málo ptala? Ale na co jsem se měla ptát, když jsem nevěděla. A když už jsem se zeptala, tak odpovědi byly takové, jaké vám píšu - on to donžene, to není problém. :(

Mám pocit, že je pozdě. Dochází mi síly. Navíc 4m dcerka je dost náročné miminko. A já bych chtěla pro děti udělat co nejvíc.

Navíc jsem v tom hodně sama. Manžel v sobě nemá tu potřebu to nějak posunout. Vše bylo spíše na mě. Pak pomáhal, snažil se, snaží. S dětmi to zvládá. Ale prostě všechno zařizování kolem je na mně. :(

Díky moc za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2565
14.3.15 19:19

@zuzu29 napsala jsem ti soukromou zprávu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
14.3.15 19:26

@zuzu29 Musíš mít tu správnou ranou péči. Je to sice krapet na palici, ale pro slichově nebo zrakově postižené to funguje extra. S mentálním postižením http://www.ranapece.cz/?…

Pokud nemáte žádnou velkou diagnózu, budeš muset oběhat psychologa, psychiatra a logopeda. Minimálně na tu řeč jsou další diagnózy. A toho neurologa určitě změň. Máte rezonanci mozku, aby bylo jasno, že je v cajku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2402
14.3.15 19:47

@kotyk to já vím. Tenrát jsme to řešili přes oči, protože měl Štěpík dg. i na oči. Ty se ale spravily samy a už tenkrát mi řekla ta pracovnice, že bez pořádné dg se nedostaneme ani do jiné RP. A tu jinou dg než máme nám nechce nikdo napsat.

No příští týden si vydupu psychologa. Musíme se někam hnout. A hned zkusíme ten příspěvěk na péči napsat.

MR mozku nemáme. Jen ultrazvuky z porodnice, jak byl nedonošený, tak mu mozek kontrolovaly asi 5 měsíců… a ty byli negativní, žádné krvácení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2565
14.3.15 19:58

@zuzu29 ještě mě napadlo, jak jsem jej slyšela plakat-nemá posstraumatický stres jak byl tak dlouho po nemocnicích? Jak jsi říkala že je nesvůj když je bez tebe. Prostě má strach i z nových a neznámých věcí. Problémy s nočníkem mají i zdravé děti. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová