Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
My jsme z Brna…Poprvé jsem tam s ní začala chodit v roce a půl, ale to bylo asi brzo. Pak jsme jeli do Francie a znovu jsme začali chodit až po návratu, to měla něco přes dva roky. Jí se to líbí moc. Momentálně má nejradši tyto pomůcky:
http://www.modroocko.cz/…--Educo-.htm
http://www.obchodhracek.cz/…gneticka-hra
Ten rybolov jsem jí objednala i domů. Jinak si tam může různě přesypavát fazole, čočku, prosívat, strouhat mýdlo a dělat bublinky…A dál tam bývají didaktické hračky - přiřazování obrázků, srovnávání kostek podle barev, velikostí…A je taky zajímavý sledovat, když s tím dítětem pracuje lektorka, člověk se ledacos přiučí ![]()
Na foniatrii jsme byli automaticky po narození, je nedonošená, a bylo to OK. Ona rozumí, řekne si co chce jíst, jestli chce jít za babičkou, jakou chce pohádku, ale odpovídá jo-ne. ![]()
Vitamíny zatím nedávám, sice jsem koupila ten NOOtropil, ale to je pěkně hnusnej roztok, to do ní nedostanu ![]()
Když jsme byli u psychložky, tak měla dát figurku do hrníčku a na hrníček. To zvládla, pak ji měla dát pod hrníček a mezi hrníčky a to už nepochopila. Taky jí odkývala že je holčička i chlapeček
a nechtěla skládat kostky tak, jak je skládala ta psycholožka, ale skládala si je po svém. Ostatní testy udělala v pohodě.
@Anonymní píše:
@brisco je fakt, že nočník pochopila celkem rychle, akorát na spaní má ještě plínku. Ta naše taky přesazuje
Zrovna včera tady byla diskuze o těch montesori hernách, chtěla bych určitě vyzkoušet a vychodíte kam? Nejste náhodou z Prahy?
A dáváš malé nějaké vitamíny? A na foniatrii jste byli?B.
Tak my jsme právě byli na třetí návštěvě u psycholožky a malá je prý v pořádku. Jen se vyvíjí svým tempem a je to nespíš dáno tím, že byla hodně nedonošená. A v lednu jdeme na logopedii. Sice se poslední dobou hodně rozmluvila, ale málokdo jí rozumí.
Ja mam syna s psychomotorickou retardaci a autistickymi rysy, jeho chovani je fakt otresny, pred par tydny mu byl pridelen asistent tak doufam ze mu snas pomuze, vzhledem ktomu ze nemluvi tak celej den jen vresti uz me znej boli hlava ![]()
Mam syna 16-tiletého syna s lehkou psychickou retardací, který má nepříjemný zvyk přitahovat problémy. Tedy nejen, že je s učením na štíru a vyžaduje nemalé úsilí z jeho i naší strany (mé a manžela), aby nějak prospíval ve zvláštní škole, kam už to dopracoval. Při každé příležitosti se musí bratřit se všemi okrajovými elementy společnosti. Např. utíká ze školy a pak se tahá s bandou nejhorších budižkničemů v okolí. Oni z toho samozřejmě mají velkou srandu, když ho navádějí, aby udělal to či ono, ale já mám strach. Posledně ho opili a manžel potom objížděl celé sídliště autem a hledal ho. Nakonec ho našel, přes jeho protesty odvedl do auta a zavezl domů, přičemž mu syn ještě poblil potahy. Nevím, co vymyslí příště. Učitele neviním. Kdybych měla na starost takový sbor andělů jako jejich třída, taky by mi určitě občas některý z nich frnknul…
@brisco ahoj, jaky tyden se holcicka narodila a kolik ji je?
@brisco moje holcicka je dle popisu hodne podobna tve holcicce.. Taky jsme hodne pozadu.. Narodila se 26.tyden, druhe dvojče..
@Anonymní píše:
Mam syna 16-tiletého syna s lehkou psychickou retardací, který má nepříjemný zvyk přitahovat problémy. Tedy nejen, že je s učením na štíru a vyžaduje nemalé úsilí z jeho i naší strany (mé a manžela), aby nějak prospíval ve zvláštní škole, kam už to dopracoval. Při každé příležitosti se musí bratřit se všemi okrajovými elementy společnosti. Např. utíká ze školy a pak se tahá s bandou nejhorších budižkničemů v okolí. Oni z toho samozřejmě mají velkou srandu, když ho navádějí, aby udělal to či ono, ale já mám strach. Posledně ho opili a manžel potom objížděl celé sídliště autem a hledal ho. Nakonec ho našel, přes jeho protesty odvedl do auta a zavezl domů, přičemž mu syn ještě poblil potahy. Nevím, co vymyslí příště. Učitele neviním. Kdybych měla na starost takový sbor andělů jako jejich třída, taky by mi určitě občas některý z nich frnknul…
mám takovou dceru, i věk odpovídá.
@Anonymní píše:
Ahoj. Tvůj syn je úplne normální pubos a jako vsichni pubosi cítí potřebu byt prijimany vrstevníky. Potíž je v tom, že jim asi mentalne uplne nestačí a oni toho zneužívají
chtělo by to nekoho v jeho veku, který by mu ukázal i jinou zabavu, třeba nějakého bratrance nebo tak
@kelynka píše:
@brisco ahoj, jaky tyden se holcicka narodila a kolik ji je?
Ahoj, Bohdanka se narodila ve 29.týdnu. Teď jsou jí čtyři roky. Nakonec nám byla diagnostikovaná vývojová dysfázie. Ale není to žádná tragédie, do práce chodím jen na půl úvazku a malá chodí normálně do školky + dva dny v týdnu do logopedické školky. Má horší řeč a motoriku, učitelky jí musí pomáhat s oblékáním atd., ale jinak je úplně jako ostatní děti.
@brisco tak to me mrzi, ale hlavne, ze muze chodit do normalni skolky.. Jak se to prejevilo ta vyvojova dysfazie? Musim si o tom precist.. Taky chodime k psycholozce i na logopedii.. Kdy malinka zacala vic mluvit?
@kelynka píše:
@brisco tak to me mrzi, ale hlavne, ze muze chodit do normalni skolky.. Jak se to prejevilo ta vyvojova dysfazie? Musim si o tom precist.. Taky chodime k psycholozce i na logopedii.. Kdy malinka zacala vic mluvit?
Ufff, tak ještě před rokem říkala max dvě slova dohromady a začínali jsme s jednoduchýma basničkama, to jí byly tři roky. Pak jsme si k tomu montessori přidali obyč. cvičení a logopedický kroužek na klinice LOGO. To udělala velký skok. Pak v létě u moře zkoušela plavat. A od září chodí do těch školek. Teď už pomalu začíná šlapat i na kole. nejlepší radu, co jsem dostala, byla „neřešit řeč, ale rozvíjet motoriku“. U nás to fakt funguje, ta řeč pak přišla sama. Ona vůbec pusu nezavře. Pořád se na něco ptá, nebo si pro sebe říká básníčky. Ze školky má plnou hlavu nějakýho Patrika
, prý už je velkej a půjde do školy a je hodnej a hraje si s ní. K Vánocům dostala atlas světa a tak pořád řeší, kde jaký zvířata žijí atd.
Jo a ještě z logopedie máme za úkol trénovat paměť, sluchovou i zvukovou. Čili ukážu tři obrázky a zakryju je a ona musí říct, co tam bylo. nebo řeknu tři slova a ona je musí zopakovat.
Jo ještě mě napadlo, děti s dysfázií požívají takové fráze, třeba nám řekla „jdu si pro bundu, zůstaňte tady a buďte hodní“ jako nám s manželem
, jak to má naposloucháno ze školky.
@kelynka Jak je stará Tvoje dcera, Zmínili se doktoři o dysfázii?
@brisco tak to nase mala rekne jen mama, tata, baba, deda, haf, papa a to je snad vse
Zrovna zitra jdeme k psycholozce, tak jsem zvedava, co nam rekne.. Zatim se nikdo o nejake dysfazii nezminoval, ach jo
Sarah mela 30.listopadu 3roky
@kelynka píše:
@brisco tak to nase mala rekne jen mama, tata, baba, deda, haf, papa a to je snad vseZrovna zitra jdeme k psycholozce, tak jsem zvedava, co nam rekne.. Zatim se nikdo o nejake dysfazii nezminoval, ach jo
Sarah mela 30.listopadu 3roky
Hele, ale Bohdanka na tom v těch třech letech nebyla o moc líp. Na tříleté prohlídce akorát pištěla mimi, mimi, jak tam doktorka měla panenku a to bylo všechno. Tou dobou taky začínala rozeznávat barvy
. mezi tím třetí a čtvrtým rokem udělala hodně velký skok.