Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak to ja jsem delala pokus min. tyden jsem vzala Honzika do kina na Smouliky. Tak ze to dopadlo tak, ze po pul honine stresu nam pani vedle sedici rekla abych si ho nekam odvedla, nastvna jak nikdy jsem ji poslala nekam a opustili jsme kino…no, proste behal po schodech a pocital je a k tomu se mu libily ty osvetleny schody s cislama…tak ze 370 kc nekde, nastvana, zhroucena…ale poucena…nase dite v kine…uz nikdy!
@Anonymní píše:
My ji za to taky neokřikujeme, ona to teda nedělá tak často spíš zatíná ruce, to jsem se dozvěděla, že je taky autistický rys a prý jim to dělá dobře. Můžu se tě zeptat v kolikati začal tvůj chlapeček mluvit?
A to divadlo a kino závidím (v dobrém samozřejmě) u nás nehrozí, že s ní můžeme něco podnikat. Všude brečí.B
Nevím to přesně, tak jsem si to šla najít.
Od začátku byl pomalejší, první slova začal v roce. Takové to-máma, táta, mám, jo bába atd.On třeba vůbec nikdy klaicky nelezl, chodili jsme na vojtocku, i potom leyl tak, že ležel na zádech, odšoupával se nohama a hlavou. Nejde popsat.
Ve 14 měsících chodil okolo nábytku, v 16 měsících začal sám chodit. Řeč se mu vyvíjela taky pomaleji, léta jsme chodili na logopediimdo dnes má ve škole jednou týdně logopedickou hodinu v rámci výuky.
@Anna766 píše:
Nevím to přesně, tak jsem si to šla najít.Od začátku byl pomalejší, první slova začal v roce. Takové to-máma, táta, mám, jo bába atd.On třeba vůbec nikdy klaicky nelezl, chodili jsme na vojtocku, i potom leyl tak, že ležel na zádech, odšoupával se nohama a hlavou. Nejde popsat.
Ve 14 měsících chodil okolo nábytku, v 16 měsících začal sám chodit. Řeč se mu vyvíjela taky pomaleji, léta jsme chodili na logopediimdo dnes má ve škole jednou týdně logopedickou hodinu v rámci výuky.
jseš hodná, děkuji
Naše malá teda ani to bába, máma, táta atd. doteď nezačala říkat. Kdysi říkala asi tři slova, ale teď nic. Jinak je tabulková co se týče plazení, sezení, chození. K logopedce chodíme od dvou let, ale teď ji bojkotuje a přijde mi, že to ta logopedka s námi i vzdala.
B.
@nunanekHonzik píše:
Tak to ja jsem delala pokus min. tyden jsem vzala Honzika do kina na Smouliky. Tak ze to dopadlo tak, ze po pul honine stresu nam pani vedle sedici rekla abych si ho nekam odvedla, nastvna jak nikdy jsem ji poslala nekam a opustili jsme kino…no, proste behal po schodech a pocital je a k tomu se mu libily ty osvetleny schody s cislama…tak ze 370 kc nekde, nastvana, zhroucena…ale poucena…nase dite v kine…uz nikdy!
Tak Filípek je jinak moc hodnej, jen si bereme lístky radši někam na kraj, aby do nikoho nestrkal.
Taky kvůli mě, já chodím s fr. holí, tak abych nepřekážela.
Lidi jsou zlí, s tím nic nenaděláš. Fíla i když autista není, třeba rád rovná věci, v kauflandu jak vidí něco poghozeného kam to nepatří, tak to sebere a běží to dát k ostatním
Je, my taky rovname regaly! A nejradeji pomaha v restauraci…oba dva s pritelem jsme cisnici…tak aspon u tatky v praci muze prerovnavat lahve od coly do prepravek a myt sklenicky jako spravnej hospodskej. Me jeden cas prerovnaval obyvak, kdyz jsem treba prendala kytky nebo vazicku, nez jsem se otocila, vsechno bylo na starem miste.ted uz se inovaci v byte neboji, naopak, pomaha mi s tim… ![]()
@nunanekHonzik píše: …joa u nas bylo narvany kino…
Na šmoulech jsme ještě nebyli, Filík má ted střevní chřipku, byli se školou v bazénu.
On má spoustu dévédéček, pořád si je přerovnává. Má třeba komplet večerníčky, musí je mít srovnaný podle čísel jak jdou za sebou.
On třeba v kaufu vidí pohozenej rohlík v jogurtech, letí přes půl obchodu, vrátit ho k ostatním.
Manžel je z toho hotovej, no nemá tu trpělivost. Jinak filip miluje puzzle, stavebnice, má snad všechny naše i cizí zvířata. Takové ty z kaufu, ty plastový. Taky dinosaury. Strašně rád si staví zoo a tak.
@Anonymní píše:
jseš hodná, děkujiNaše malá teda ani to bába, máma, táta atd. doteď nezačala říkat. Kdysi říkala asi tři slova, ale teď nic. Jinak je tabulková co se týče plazení, sezení, chození. K logopedce chodíme od dvou let, ale teď ji bojkotuje a přijde mi, že to ta logopedka s námi i vzdala.B.
o je mi líto, to by neměla. Ona je tam od toho.
Filipovi je 11 a pracujeme s nín od mala do ted.Chci aby byl štastnej kluk i přes všechny hendikepy. Logoped je od toho aby pomohl.
Taky se mi stává že mi někdo řekne-jé já bych to do něj neřekl, vypadá normálně. Ale já to beru jako kompliment, je vidět ta práce s ním. A že té práce není málo. ![]()
Nam taky vsichni rikaj, ze vypada normalne o tom jsem tu uz psala nekde. Ale clovek, kterej zna trosku deti a ma je, to pozna.
@nunanekHonzik píše:
Nam taky vsichni rikaj, ze vypada normalne o tom jsem tu uz psala nekde. Ale clovek, kterej zna trosku deti a ma je, to pozna.
To víš že jo. Já osobně třeba nesnáším slovo postiženej. Já říkám že je jinej. Flilp třeba má moc rád děti, ale zároven se jich bojí. Musím chodit na hřiště s ním, dělat oporu.My se před rokem stěhovali, skoro rok trvalo než si našel kamarády, teprve ted začíná chodit trochu ven sám. A to je hřiště před domem, koukám na něj z balkonu. A to jde ven jen za menšími dětmi, nebo za těmi klidnějšími. Radši má holčičky, větších, stejně starých kluků se spíš bojí. Hodně dospělých ho chválí, jak je hodnej a tak. Já jsen taky ráda, na druhou stranu mám o něj tím větší strach.Je to přesně ten typ děcka, co by šel za pedofilem za půl suchýho rohlíku. ![]()
Prosím Tě, můžu se zeptat, jak vám mohli takhle brzo stanovit diagnozu? Nám řekli, že do tří let se nedá nic přesného určit… ![]()
Mám stejně starou holčičku. Těma ručičkama mává taky
, hlavně když se na něco těší. Když se jí něco povede, tak si zatleská. A když se fakt dobře baví, tak piští. Ale myslela jsem si, že je to taková obdoba mnutí rukou, já to taky dělám i kolega v práci, mám to tak samno od sebe
.
Byla jsem s ní u psycholožky, protože taky moc nemluví, v listopadu jdeme zase
Poprvé nám řekla, že je v normě, podruhé, že je trochu pozadu, tak jsem fakt žádostivá… ![]()
@Anonymní píše:
Naše malá to dělá taky - mává rukama, když se na něco těší nebo, když má radost. Nemůžu si vzpomenout, jak to odborně nazvat. Bylo mi řečeno, že je to autistický rys. Ale u nás byl PAS vyloučený, ještě teda pro jistotu a kvůli rané péči jdeme do Aply. Malá bude mít za tři měsíce tři roky, nemluví, rozumí málu v papírech má nerovnoměrný psychomotorický vývoj. Vypadá to asi na dysfázii a psycholožka mi říkala, že se u dysfázie ty autistické rysy objevují + teda ta mentální retardace. Taky se s tím nemůžu vyrovnat, pořád brečím a závidím ostatním zdravé děti. Nejhorší je ten strach, co s ní bude. Zase tady bulímHolky držte se!B.
@brisco my jsme s ní byli u jedné z nejlepších psycholožek tady v Praze. Diagnostikuje děti už od dvou let. Já jsem někde četla, že to dělá hodně dětí - to s těma ručičkama, dělala to i má sestřenice a je úplně zdravá, tak se tím neznepokojuj
Prý by to mělo okolo čtyř let vymizet, tak uvidíme. Naše si taky tleská, když se vyčurá do nočníku, tak aby jsme ji za to pochválili, tak na sebe takhle upozorňuje
anebo, když nám zatančí, tak začne tleskat, jaký se ji nepovedl ohromný prvek
A piští taky.
B.
Ale to zase dobrá, že chodí na nočník. Ta moje je z něj hysterická.
Pravidelně se mi na zahradě počůrá, pak mi přinese ty počůraný kalhoty. Zatím nechápe, že si je musí sundat předtím a ne potom, ach jo. Podle psycholožky to souvisí s tím mluvením.
Jinak je hodně snaživá, pomáhá mi doma vyndávat nádobí z myčky, věšet prádlo, luxovat, všechno by chtěla dělat. Nedávno mi vytrhala půlku čerstvě zasázených jahod, zatímco jsem plela jiný záhon.
Hlavní problém je to mluvení a nočník. Říká jen jednoduchá slova (bak, baf, bum, pích, tam, tak, toto…) Donedávna třeba bylo Pích vosa, včela i nůž, teď už se naučila říkat nůž, když mi ho podává z myčky.
My chodíme na montesori, je to fakt dobrý i pro děti, co mají nějaký problém. Nezkoušeli jste to?
@Anonymní píše:
@brisco my jsme s ní byli u jedné z nejlepších psycholožek tady v Praze. Diagnostikuje děti už od dvou let. Já jsem někde četla, že to dělá hodně dětí - to s těma ručičkama, dělala to i má sestřenice a je úplně zdravá, tak se tím neznepokojujPrý by to mělo okolo čtyř let vymizet, tak uvidíme. Naše si taky tleská, když se vyčurá do nočníku, tak aby jsme ji za to pochválili, tak na sebe takhle upozorňuje
anebo, když nám zatančí, tak začne tleskat, jaký se ji nepovedl ohromný prvek
A piští taky.B.
@brisco je fakt, že nočník pochopila celkem rychle, akorát na spaní má ještě plínku. Ta naše taky přesazuje ![]()
Zrovna včera tady byla diskuze o těch montesori hernách, chtěla bych určitě vyzkoušet a vychodíte kam? Nejste náhodou z Prahy?
A dáváš malé nějaké vitamíny? A na foniatrii jste byli?
B.
My ji za to taky neokřikujeme, ona to teda nedělá tak často spíš zatíná ruce, to jsem se dozvěděla, že je taky autistický rys a prý jim to dělá dobře. Můžu se tě zeptat v kolikati začal tvůj chlapeček mluvit?
A to divadlo a kino závidím (v dobrém samozřejmě) u nás nehrozí, že s ní můžeme něco podnikat. Všude brečí.
B