Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem maminkam malych čertíků
Jak to mate vy ve školkách?
Dcera 3/4 roku, předtím rok chodila do jeslí. V jesličkách pochopitelně strašit deti nemohou, to souhlasím, ale co už ty vetší naší čerti co čas od času nechcou poslouchat a zlobí? Za nás si pamatuji když byl Mikuláš ve školce přišel s pořadnym čertem co měl pytel a nebyl zrovna k pomilování
Šel s něho až strach a taky nas pořadně počertil, nás zlobive děti. A učitelky nás ještě nabonzovali co a jak jsme delali a čím jsme je zlobili, tudiš čert věděl. Samozřejmě že jsme pak dostali odmenu tak či onak se slibem že se polepšíme a už zlobit nebudeme
Dcera měla dneska Mikulaše a přistup takovy že čerta mohli tahat za ocas klidne si do nej kopnout apod. Dostali balíčky a nic víc, jen zaspívali Mikulaši a čert stal jak tlk
Ja nevím, ale docela jsme se těšila že dcerka přijde domu a bude mi slibovat že už bude hodna a nebude zlobit a bude poslouchat
Ja na čerta třeba vzpominam v dobrem i když mě fakt polekal, ale nakonec jsem stejně vedela že je to převlečeny pan učitel s uklízečkama
A co vy mamči? Jste spokojene s tím přístupem dnešních čertů? ![]()
Pamatuju si z jedné zdejší diskuze, že čert ve školce vzal do pytle kluka, který se tam počůral a následně byl předmětem posměchu všech. Já tedy nejsem učitelka v MŠ, ale něco takového bych si na triko nevzala. Takže i když syna ve školce zatím nemám, jsem zastánce strašení s mírou.
Dneska to tak je se vsim..kdysi nyl k ucitelum respekt, dneska za to ze da decku pohlavek musi rezignovat..z deti rostou cajicci a rozmazlenci..my budem mit zitra prviho mikukace s certem. Vybrala jsem sice na pohled min hrozne ale reknu mu at ho postrasi radne…ve skolce meli dneska, bohuzel tak nebyl tak nevim. Ale zase jsem mozna rada, poprve bych u toho chtela byt a, nechci aby byl zmateny ze chodi tolik certu a tolik dni za sebou..
Tak ja teda nemam rada, kdyz certi zbytecne desi deti. Kdyz byl bracha malej, tak ho tak vydesil, ze dostal zachvat. A to se schoval pod postel, nasi ho nemohli dostat ven. Od te doby nechaval Mikulas darky na balkone. A uprimne, nasi nas nikdy nepotrebovali strasit certem, jejich vychovne prostredky vzdycky stacily
Neměla jsem ráda show s Mikulášem a čertem jako dítě. Nevidím jediný důvod strašit děti čertem a vyhrožovat jim, že je odnese do pekla, když budou zlobit.
Nechápu, že někoho baví, děsit děti
Pokud Mikuláš s čertem dávají dětem dárky, nevidím důvod, aby čert ty děti děsil. Ve školce, kam chodily moje děti, taky byl vždy hodný Mikuláš, čert a anděl. Ty citlivější děti z toho aspoň nebyly vystrašené a užily si to. Obě děti mám na ZŠ a tam chodí jako Mikuláš, čerti a andělé deváťáci a je to pro všechny legrace a užívají si to
Ze třídy poberou ty zlobivé, ale nakonec je zase vrátí, všichni se baví - včetně prvňáčků.
Mikulas, anděl a čert by měli být pohádkové postavy žádné tahání za ocas žádné kopání, líbí se mi právě ta kouzelná stránka. Anděl má děti chránit čert malinko dělat bububu Mikuláš má být moudry hodny… Nelíbí se mi strašení děti, to je nesmyslne, ale zas dělat z toho uplnou saskarnu to bych taky nedělala..
Jako vsechno, je to o lidech a jak se k tomu přistoupí. Smyslem by ale rozhodne nemělo být děti strasit.
Kdyby cert deti strasil, stezovaly by si hystericky matky co ma co deti strasit pa. chant a hnaly by to az do Strasbourku nebo kam
Ale, ale, ale holky moje, tak to nemyslím že jim udelat trauma
To bych ani ja nechtela to je samozřejmé. Ale krapet bu bu bu neuškodi
Někteří lidi jsou fakt na hlavu že tak vydesí decka až se s toho potentujou to slouhlasím. Ale aspon ten respekt vůči čertikovi by měli mit a ne s neho delat kopací balon
Tohle mám namysli. A zpívají aspon nejakou tu basničku či písničku jako za nás, u Vas ve školkách? To tež byla vždy tradice a dneska nic dost smutné.
Ja nevim, no, me jinak velmi nebojacne dite ma z nejakeho duvodu z certu opravdu strach, a to ji nikdy zadny nic neudelal ani ji s nimi nestrasime. Ja ji ujistuju, ze ji cert fakt nic neudela, kdyby ji jeste mimo sve pritomnosti zacal strasit, hysterak by z toho mela priserny a tyden by se budila v noci hruzou. Nemam nic proti straseni certem, pokud cert dane dite zna a vi, ze to snese a kde je mira. Ale aby si ve skolce stoupnul pred osmadvacet cizich deti a strasil je tam, kdyz ne kazde to snese, to by se mi tedy hrube nelibilo. Dekuji, sve dite si vychovam sama.
Dcera prisla ze skolky hrda sama na sebe, ze se certa bala jen trochu a ze byla statecna.
Pred nedavnem tu bylo obrovske halooo ohkedne piratske lebce ve skolce. Co by asi udelali certi?
to by bylo na zalobu
A co kdyz nekterym deckam skodi i to krapet bu bu bu? Dcera loni certa jenom spatrila, skocila mi do naruci, pritiskla se jako kliste, oblicej zaborila do ramene, odmitla se byt jenom ohlednout a porad mi vydesene rikala do ucha - mami, ja chci domu! A to stal cert deset metru od ni a byl to kamarad.
Ovsem kopat do certa by se mi hrube nelibilo. Kope se leda tak do mice - nekopeme do lidi, do zvirat, ani do veci. Nebudeme kopat ani do certu.
Jsem spokojená, vychovala jsem si hodné děti, které netřeba strašit čertem
Abych zachraňovala svoje mezery tím, že je zalátá bububu od čerta, mi přijde přinejmenším podivné.
Syn mel dnes mikulase taky a vse pry bylo v poradku certa se vubec nebal ztoho mel srandu zpivali a dostal balicek, me spis vadi ze uz se dnes moc netresta, proto z deti sou nevychovani spratci, na nas se cert nemusel nikdy pouzivat protoze sme dostavali takze vychovani sme byli velice dobre.
Příspěvek upraven 04.12.15 v 17:54
Syn měl Mikuláše s čertem dnes a učitelka mě rovnou upozornila, že čert děti nestraší. Syn prej k čertovi šel, pohladil ho a smál se. Dostal perníčky a ovoce. A asi to dopadlo dobře, žádný dítě nevypadalo vystrašeně a to je dobře. Já nevim, proč by dítě mělo být vystrašené a slibovat hory doly jen proto, že má bobky z čerta.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.