Mikuláš,Ježíšek,Santa a děda Mráz-jak vysvětit dětem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
25179
10.12.16 13:19
@toooja píše:
Nechapu to „kulturne implantovane“.
Neni nic „implantovane“.My dma vysvetlujeme tak, ze jsou ruzne staty.My pochazime z Ruska, tam chodi rozdavat darky Deda Mraz a Snehurka. V USA zas maji Santu a jeho pomocniky :skritky, sobi. A ruzne kultury maji to ruzne.Ja se nevyznam, kdo co nosi v jinych kulturach, treba Indie, Mexiko, v Asijskych statech…
Zijeme zde 20 let, deti jsou male, a ctim tradici cechu:pecu cukrovi, darecky rozdavame jakoo vseci zde a nosi Jezisek, deti Jeziskovi pisi dopisy. Takze tak u nas.Ale vedi, ze kdyby jsme zili v Rusku, tak darky by dostali od Dedy Mraza.
Ackoliv mala,6 let, uz asi pochopila, ze darky prece kupujeme my, rodice. ;)

prostě ty, které u nás nemají tradici a přesto se s nimi dnešní děti setkávají- prostřednictvím knížek, filmů nebo dětí cizinců. Není třeba si to vykládat jakkoli špatně ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24Martina
10.12.16 17:04

@pe-terka Ježíška přece nikdy nikdo neviděl jinak by mu nepřinesl darecky :lol: A bydli na nebi odkud vidí jak kdo zlobí :lol:

• Citovat
  • Upravit
167
10.12.16 18:55

Já jsem to dětem vysvětlila jednoduše: Ježíška nikdy nikdo neviděl a ani nikdo neví, jak vlastně vypadá- jestli je mladý, nebo starý…u nás se říká, že ježíšek je malý andělíček..v jiných zemích, třeba v Americe, říkají Ježíškovi Santa, a myslí si, že vypadá jak stařeček v červeném oblečku s čepičkou. mimo jiné Santa je v překladu „svatý“, což se dá spojit s Ježíškem. A v rusku je to taky stařeček, kterému říkají Děda Mráz, protože všude chodí Ježíšek v zimě…ale jinak že je to jeden a ten samý, akorát si ho v každé zemi děti jinak představují a jinak mu říkají…:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
10.12.16 21:34
@Majka4 píše:
Já jsem to dětem vysvětlila jednoduše: Ježíška nikdy nikdo neviděl a ani nikdo neví, jak vlastně vypadá- jestli je mladý, nebo starý…u nás se říká, že ježíšek je malý andělíček..v jiných zemích, třeba v Americe, říkají Ježíškovi Santa, a myslí si, že vypadá jak stařeček v červeném oblečku s čepičkou. mimo jiné Santa je v překladu „svatý“, což se dá spojit s Ježíškem. A v rusku je to taky stařeček, kterému říkají Děda Mráz, protože všude chodí Ježíšek v zimě...ale jinak že je to jeden a ten samý, akorát si ho v každé zemi děti jinak představují a jinak mu říkají…:-)

jj, to je právě taky dilema, které si v sobě řeším. Jestli ty světce dětem prezentovat jako jednotlivce, pro každou zemi odlišné, nebo že je to jeden a je pouze v každé zemi jinak nazýván.
Je fakt, že tím, jak ho nikdo nikdy neviděl lze vysvětlit ty vzhledové a technické odlišnosti - vlastně jsou to představy lidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí