Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem mam 2mesičního prcka a 4 léťáka. Chci se zeptat jak to delate v těch vedrech?
Mame naštěstí bázen doma tak sem byla cele dny na zahradě a starší se cvachta a plave v bazenu a malý je v houpatku nebo v kocarku kdyz spi a sme cele dny venku. Jen mam porad výčitky ze je prcek porad venku. Jak to delate vy??
A od kdy ste meli nejaky režim s detatkama?
Dělám to stejne jako ty. Nikam nejezdíme, nehodlám malou 3 měsíční trápit v rozehřátém autě. A kluci 3 a 5 se cachtaji v bazénu na zahradě. Jsme venku tak do 11h a pak az po 16h. Pokud se chtějí kluci zchladit i přes poledne v bazénu, tak nejdriv uspim malou a jdu s nima na pul hodky do bazénu. Mam otevřené okno, takže když mala zabreci tak ji slyším.
Proč výčitky? To je snad dobře, že je celý den venku, pokud je ve stínu, tak je venku někdy lépe než doma.
Co se týče režimu, tak nějaká pravidelnost se mi dařila asi až tak ve 3 měsících, u novorozenců je režim prostě to, že spí a jedí
.
My jsme měli dva roky zpět touhle dobou 2,5mes, skoro 2r a skoro 5r. Fungovali jsme normálně, horka trávili na koupališti, nebo venku na zahradě.
Na kočár jsem udělala opatření, aby na malého nesvítilo, byl v plence jenom a chodili do stínu. Taky jsme byli furt venku, starší by v létě doma nevydržely.
Loni nastesti nebyla takova vedra, ale s novorozenou a dvouletackou jsem byla skoro porad na hristi, ve stinu. Letos si holky hraji na balkone pod slunecnikem, a uz je to o neco veselejsi.
Já mám sice už 10. měsíčního, ale i kdybych měla miminko, tak to řeším stejně jako ty a v době od cca 12 do cca 15 jsem zalezlá doma. Ostatně jako teď
Cerne svedomi bych mela, kdyby jsme byli zalezli doma.
a rezim- minimalne do roka a pul nebyl. spala jal to prislo. vetsinou nekde cestou v satku nebo v aute, na hristi na dece pos stromem, nekdy doma. dokud jsem kojila, tak taky podle chuti, na hodiny jsem nejal nezvladala koulat. okolo tech 9m uz se to s jidlem stabilizovalo alespon na obedy, pak postupne i vecere. svaciny mi ji spis tak podle chuti nepravidelne mezi hlavnimi jidly do ted.
Jééé a proč výčitky? Výčitky bych měla, kdybych byla celej den zalezllá doma. Já jsem loni s dětma (syn je na konci listopadu), chodila normálně ven - hlavně na dvůr do bazénu, ale i na koupák do stínu.
Kamarádka má mimčo na konci května a od začátku fungovala taky venku - a to byly zrovna ten rok šílený hice ![]()
Režim? Co to je?
měli jsme jakýs takýs režim od cca 6m - ale byl to režim jako že mezi 12-13hod oběd, pak spát, večer kolem 9 vykoupat a jít spát. Nic velkýho. ![]()
My tato vedra trávíme celý den na koupališti - od 9 hodin cca do 16 hodin.Je nám tam lépe. I pětiměsíční dcerce, je pořád ve stínu pod stromy, lépe spí venku v kočárku než v bytě za zataženými žaluziemi. A tím i lépe v noci, protože i u nás platí, čím kvalitnější spánek přes den, tím lepší noční spánek. Když jsme museli být doma v bytě k vůli tomu, že tříletá byla nemocná, nejmenší mi v noci špatně spala.Jde jen o to, se tam dostat. Neřídím, ale pokud nemá auto klimatizaci, není o co stát. Pro nás to znamená deset minut v autobuse(lepší varianta než jít v tom vedru třičtvrtě hodiny pěšky).A potom se dostat na koupák, což je ještě pět minut chůze „betonem“.Mám UV clonu a přes ní ještě namočené bavlněné plenky.Pod stromy nepoužívám nic z toho. Malá je plně kojená a režim dětí neřeším. Jde hlavně o to nějak přežít ta vedra(a užít si prázdniny
)Rozhodně se nebudu vracet domů před polednem nebo po poledni, kdy je největší horko. Nabalíme nějaké jídlo(u nás na koupáku jde bohužel koupit jen rychlé občerstvení, kdyby se tam dalo sehnat normální menu, bylo by to ještě jednodušší)a jsme tam celý den.Doma nám nic neuteče. Bereme si i nějaké společenské hry, aby se děti zabavily, když už se nechtějí koupat. Většinou tam potkají spoustu kamarádů ze školy. Je na tom fajn, že ty hry tam opravdu hrají, protože mobil nebo tablet tam má k vůli riziku ztráty málokdo
.
Dekuji všem za příspěvky. Výčitky protoze mi prijde ze malý neni skoro doma a porad ho někde tahám
ale to uz tak u druhých asi je. Ale je fakt ze doma je jeste hůř nez venku.
Mám 3měsíční a 3 letého, jsme u tchán ovců na baráku, je tu spousta stínu na zahradě a bazén, takže jsme venku pořád. Malá je buď v plence nebo dám přebalovaví podložku a svléknu úplně. Máme i vaničku, tak ji sem tam vykoupu.Tak pokud je mimco venku spokojene, tak je mu teď lip nez doma, z toho bych si výčitky nedělala. Horší jsou rodiny, které jsou naopak zalezle doma u televize, počasí nepočasí!