Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Zdravím holky,
mám tu takový nešvar. Mám měsíční dcerku, která mi odmítá spát v postýlce. Nejdřív tam spala bez problémů, ale jednou v noci když jsem ji kojila jsem u kojení usla, takže malá spala se mnou v posteli a od té doby v postýlce ani za nic. Ani když ji mám zabalenou, nic. Když mi usne při kojení, tak ještě chvíli počkám než usne tvrdě a pak jí dávám opatrně do postýlky, ale ve chvíli, kdy ji do postýlky položím se okamžitě vzbudí. Nemáte nějaké rady, jak ji zase naučit spát v postýlce?
Je to malý miminko, má spát pěkně vedle mámy. Proč ji takhle separovat? Co blaznis?
@Lucie_Sx jak přesně se miminko může naladit na dech matky, když frekvence dýchání novorozence je značně odlišná od dospělého
není to rypani, já už tohle četla několikrát a je to úplná hloupost. Jsou známy i případy, kdy dítě zemřelo v posteli s rodiči či matce na těle v šátku
Jen upřesňuji, fakt mě jen zajímá, odkud tohle vzniklo. Jinak jsem taky zastáncem společného spaní, sama jsem měla v posteli obě děti a i teď dost často spí naše tříletá se mnou. Ale nemyslím si, že to riziko SIDS snižuje
Asi je potreba rozlisit sids a zastavu/pauzu v dechu, u sids pry clovek neudela nic, i kdyby byl u toho (nevim).
Ono to asi jako vsechno bude mit vyhody a nevyhody, ktere budou ve finale sul nul. U ditete v posteli se totiz dite i matka dechove sladi a navzajem vnimaji. Mne se primo stalo, ze me z niceho nic vzbudil hrozne blbej pocit, otocim se a syn „nedychal“, strcila jsem do nej, udelal dlouhy nadech a spal dal.
U ditete v postylce je clovek odkazany na techniku, no, nevim jak vam, ale mne taky vsemocna nepripada, resp. proste nebude nikdy stoprocentni. Kolikrat se mi stalo, ze jsem v noci vyndala dite, rvalo to, vypla jsem to a uz nezapla. Atd. Pak stejne skoncilo v posteli.
Plus jsou ve hre dalsi faktory, treba ze po druhe hexe je riziko sids dvojnasobne a nikdo to neresi.
@Aduš8 píše:
@Lucie_Sx jak přesně se miminko může naladit na dech matky, když frekvence dýchání novorozence je značně odlišná od dospěléhonení to rypani, já už tohle četla několikrát a je to úplná hloupost. Jsou známy i případy, kdy dítě zemřelo v posteli s rodiči či matce na těle v šátkuJen upřesňuji, fakt mě jen zajímá, odkud tohle vzniklo. Jinak jsem taky zastáncem společného spaní, sama jsem měla v posteli obě děti a i teď dost často spí naše tříletá se mnou. Ale nemyslím si, že to riziko SIDS snižuje
Je pravda, ze jsem to nikde neoverovala, protoze to mam vyzkousene. Dite nedycha stejne rychle, samozrejme, ale vnima ten dech.
Napriklad nejlepsi metoda uspani u nas lehnout si obliceji k sobe, zavrit oci a dychat jako ve spanku.
@Lucie_Sx jenže jako SIDS je označováno jakékoliv nevysvětlitelné náhlé úmrtí kojence. A ani doktoři neví, co mu předchází a co ho způsobuje. Nemůžou vědět, že kdyby se třeba matka vzbudila, dítě by přežilo. Mně by fakt jen zajímalo, jak se může sladit kojenec s rychlou dechovou frekvenci s dospělým, který dýchá pomalu a hluboce. Z medicínského hlediska je to prostě blbost. Neobhajuji techniku, s tím to nemá nic společného.
@Aduš8 píše:
@Lucie_Sx jenže jako SIDS je označováno jakékoliv nevysvětlitelné náhlé úmrtí kojence. A ani doktoři neví, co mu předchází a co ho způsobuje. Nemůžou vědět, že kdyby se třeba matka vzbudila, dítě by přežilo. Mně by fakt jen zajímalo, jak se může sladit kojenec s rychlou dechovou frekvenci s dospělým, který dýchá pomalu a hluboce. Z medicínského hlediska je to prostě blbost. Neobhajuji techniku, s tím to nemá nic společného.
Určitě jsem videla nejake studie, ktere spojovaly spani v posteli s nizsim rizikem dechovych obtizi u dítěte. Tech pricin se zmiňuje vice, jak matka dycha, rytmicky tak ovlivnuje dychani ditete a dokaze ho tim znovu „nastartovat“, take se dite v posteli casteji a dele koji, coz stimuluje dechové centrum. Cetla jsem tehdy i o tom, ze se v tomto ohledu zkouma i jine slozeni vydechovaneho vzduchu matky, ktery by opet mel dokazat stimulovat odpoved u ditete. Takze potencionálních medicinskych vysvetleni je vicero, nebo alespon bylo par let zpet, priznam, ze vice jsem to nestudovala.
U deti, ktere spi s rodicem v tesnem kontaktu byly take namereny nizsi hladiny cortisolu.
U společného spani jde spise o to vyloucit rizikove faktory- mekky povrch (gauc), rodic kurak, pretopena mistnost, prikryvka pres hlavu.
@Aduš8 píše:
Viz @Villanelle .
U toho dychani nejde o frekvenci, uz jsem to psala. Ale jde o vnimani dechu jako takoveho.
Vzdyt si to sama vyzkousej.
Treba spim s ditetem a to dite spi dve tri hodiny.
Spi samo a spi pul hodiny.
Nebo se rano vzbudim, zvednu, vstanu a pet minut po me se vzbudi dite. Spim dlouho - a dite spi taky dlouho (zobecnuju).
To dite matku vedle sebe prokazatelne vnima i ve spanku a ted je otazka, jak presne se to projevuje, to je predmetem tech zkoumani.
@Lucie_Sx píše:
Viz @Villanelle .U toho dychani nejde o frekvenci, uz jsem to psala. Ale jde o vnimani dechu jako takoveho.
To dite matku vedle sebe prokazatelne vnima i ve spanku a ted je otazka, jak presne se to projevuje, to je predmetem tech zkoumani.
Vzdyt si to sama vyzkousej.
Treba spim s ditetem a to dite spi dve tri hodiny.
Spi samo a spi pul hodiny.
Nebo se rano vzbudim, zvednu, vstanu a pet minut po me se vzbudi dite. Spim dlouho - a dite spi taky dlouho (zobecnuju).
Teda s timhle vnimanim ditete mam naprosto stejnou zkusenost!!! Kdyz spim s dcerou pres den, da klidne 3h,,sama tak hodinu (nyni) a byvaly casy, kdy jeste mnohem min (a to nevstavala, nedelala kraval, ale treba jsem si jen neco cetla 2m od ni).
K dotazu zakladatelky- spanek deti se hrozne meni, to je asi prvni fakt, se kterym je treba se smirit jako s nemennym
nam spala dcera do 4m cca v postylce, presouvala jsem po usnuti. Ze dne na den konec, tak putovala k nam do postele a uz ji tu mame rok
me hrozne pomohl profil/web spankove antropolozky „Prosim spinkej“, diky jejim prispevkum a clankum jsem se spanim v pohode, i kdyz byly doby, kdy v pohode fakt nebylo. A pomohlo mi to vyradit si z hlavy spoustu dogmat, kterymi bych se pak mohla vesele tyranizovat ![]()
@Lucie_Sx píše:
Asi je potreba rozlisit sids a zastavu/pauzu v dechu, u sids pry clovek neudela nic, i kdyby byl u toho (nevim).Ono to asi jako vsechno bude mit vyhody a nevyhody, ktere budou ve finale sul nul. U ditete v posteli se totiz dite i matka dechove sladi a navzajem vnimaji. Mne se primo stalo, ze me z niceho nic vzbudil hrozne blbej pocit, otocim se a syn „nedychal“, strcila jsem do nej, udelal dlouhy nadech a spal dal.
U ditete v postylce je clovek odkazany na techniku, no, nevim jak vam, ale mne taky vsemocna nepripada, resp. proste nebude nikdy stoprocentni. Kolikrat se mi stalo, ze jsem v noci vyndala dite, rvalo to, vypla jsem to a uz nezapla. Atd. Pak stejne skoncilo v posteli.
Plus jsou ve hre dalsi faktory, treba ze po druhe hexe je riziko sids dvojnasobne a nikdo to neresi.
Teda koukam ze mi dite prezilo, spalo v postylce a nemelo monitor dechu a v postylce spal tedy v zavinovacce ale v pohode.
@lilith1 píše:
Teda koukam ze mi dite prezilo, spalo v postylce a nemelo monitor dechu a v postylce spal tedy v zavinovacce ale v pohode.
Názor jako noha.
Stejně jako jsme většina přežili, i když jsme na kole jezdili bez helmy, tak nehoda se stát mohla a helma by zabránila třeba vážnějším zranění nebo smrti. Pro většinu irelevantní, pro těch par nebozaku by to změnilo vše.
Stejně tak většina novorozenců nepřestane dýchat. Ale těch par, co přestanou, by monitor mohl zachránit. Nebo ta matka ![]()
@Lily-of-the-valley píše:
Názor jako noha.Stejně jako jsme většina přežili, i když jsme na kole jezdili bez helmy, tak nehoda se stát mohla a helma by zabránila třeba vážnějším zranění nebo smrti. Pro většinu irelevantní, pro těch par nebozaku by to změnilo vše.Stejně tak většina novorozenců nepřestane dýchat. Ale těch par, co přestanou, by monitor mohl zachránit. Nebo ta matka
Ja vim, ale za nas ani nic takoveho nebylo..
@Ernais Tak to jsem nevěděla, já se o to moc nezajímám, jen jsem někde zaregistrovala, že to existuje. Asi se to hodí pro děti, které v postýlce cestují mimo podložku monitoru.
@Aduš8 já si to overovala, jak to je a je to oblíbený 1000× opakovaný mýtus, že máma se na mimi naladí a nic mu neudělá. Statististicky výrazně více úmrtí novorozenců se děje u mámy v posteli, ne jenom sids - i když to se neví celkem proč, ale taky zalehnutí, máma usne u kojení s mimi v blbé poloze a to přestane dýchat… Já se třeba v tomhle období budila na změnu dechu kohokoli, nejenom mimča i když jsem spala na jiném patře, abych se vyspala. A stejně byli dny, že jsem byla tak unavená, že mě třeba vyplo i s mimčem i v sedu u kojení a úplně jsem stratila povědomí, co dělám.
Já bych asi zkusila tu přiraženú postýlku, ale aby se nedotýkala postele a ověřit, jestli monitor nesnímá i rodiče
. U nás na dřevěné podlaze někdy snímal i kroky nebo tak. Taky jsme měli jeden poplach - u donošeného zdravého mimča a nemyslím, že byl planý, ale že se pak mimčo vzbudilo na ten zvuk a začalo dýchat samo. To si aspoň myslím, protože jinak jsme za asi 8m něměli žádný
.
Ale tedy to riziko u donošence je nízké. Týká se to více nedonošenců.