Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zrovna jsem prisla od fyzio. a u toho sezeni mam syna hlidat aby byl narovnany. Mam doporuceni na nejake balancni podlozky, mic… hry aby posilil.
Malej bude mit v sobotu 7 mesicu/ tedy ukonceny 6 mes/ uz 14 dni leze a sedi, pred tydnem si stoupl. Z kazde polohy umi sam zpet, ale i tak ho vracim do lehu i ja, vadi mi jak dlouho sedi/ stoji. Treba v kocarku lehne jen kdyz je totalne k. o. a usne.
Já teda nevidím nic divného na tom, že 9mesicni dítě sedí… nejstarší syn si sedl až v 10 měsících, ale maldsi deti obe sedely uz od 7 mesicu. Ale teda nikdy jevydrzel nidko sedet tak dlouho. Vzdycky dolezli pro hracku, postavili se u něčeho, pak chvíli seděli s hračkou, pak zas odlezli… půl hodiny sedět mi vydrží stěží i teď, a to je nejstarší predskolak. Sedí dlouho jen když musí (mhd, doktor) a i u toho občas vyvádí. Spíš bych vymyslela nějaký aktivnější program, než přemýšlela, jak vyřešit sezení. A pokud se do sedu dostane sama, tak určitě se sama umí dostat i z nej, takže v případě nepohodlí se prostě usadí, položí jinak. Pokud si sama nesedne, tak ji neposazuj. Nemůžeš se pak divit, že sedí špatně a ještě u toho pláče. Nejmladší taky ze začátku seděla shrbene, dle doktorky se to samo spraví, až se ještě víc posílí. A taky že ano, do měsíce už seděla krásné.
Sedaji si sami. Nikdy jsem je neposazovala. Sednou si, lehnou si taky. Nevim, proc tu do me hned zacinate sit. Chtela jsem jen radu, kam se chodi kdyz si myslim, ze ma spatny zadicka a zda se mi, ze je pri sedu hrbata. Zkusila jsem ji pak polozit sama a prestala mi plakat. To je vse. Syn kterymu je ted 11let uz mi sedel v 7m a v 9m uz mi chodil. Kazde dite je jine. Malo ktera z vas mi tu napise opradovou odpoved. Uz jme objednane k fyzioterapeutovi, jak mi radila pani Pepiko jako prvni. Dekuji za kritiku
@DunovskaPavla píše:
Sedaji si sami. Nikdy jsem je neposazovala. Sednou si, lehnou si taky. Nevim, proc tu do me hned zacinate sit. Chtela jsem jen radu, kam se chodi kdyz si myslim, ze ma spatny zadicka a zda se mi, ze je pri sedu hrbata. Zkusila jsem ji pak polozit sama a prestala mi plakat. To je vse. Syn kterymu je ted 11let uz mi sedel v 7m a v 9m uz mi chodil. Kazde dite je jine. Malo ktera z vas mi tu napise opradovou odpoved. Uz jme objednane k fyzioterapeutovi, jak mi radila pani Pepiko jako prvni. Dekuji za kritiku
Tak pokud si sedají samy, což jsi na začátku nenapsala, a na dotazy nereagovala. pak určitě to fyzio. U nás ale chtěla nejdřív vyšetření od neurologa a doporučení od něj..
Dál taky můžeš zkusit plavání pro děti, tam se to taky může zlepšit. A nebo ještě chvilku počkat, protože je možné, že potřebuje čas, aby se zpevnila. Ale to ti ten fyzio řekne.