miminko v nemocnici - problém s odstříkáváním

64
18.8.06 18:48

miminko v nemocnici - problém s odstříkáváním

Máme týdenního chlapečka, bohužel je od porodu v nemocnici na JIPce a zatím mu dávají výživu sondou. Snažím se udržet si mléko, brzy mu ho doktoři chtějí začít po kapkách dávat, ale hrozně s tím zapasím. Koupila jsem si odsávačku, ale s tou mi to nejde vůbec. Pár kapek vždycky vydoluju jen ručně, ale je toho čím dál méně. Pokouším se o to každé 3 hodiny, jak mi v nemocnici doporučili. Navíc mám asi špatnou techniku, takže jedno prso už mě pěkně bolí, asi začínající zánět. Určitě je to taky psychikou, ale jak mám být v téhle situaci klidná…

Neporadíte mi někdo, jak se dá odstříkávat a jestli je vůbec možný udržet si laktaci třeba i několik týdnů, když dítě nemám u sebe?

díky moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
868
18.8.06 18:54

Ahojky,

tak s technikou Ti bohužel neporadím (mně odsávání nešlo vůbec :( ), takže snad jen Laktační liga.

Ale snad Tě potěší, že má kamarádka měla chlapečka v nemocnici taky od narození a kojit začala až po 3 týdnech. Do té doby pouze odstříkávala a vozila mlíčko bobkovi do nemocnice. Takže TO URČITĚ JDE :! :! :!

Držím pěsti, ať jste oba brzo v pořádku !

Peťula

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
583
18.8.06 19:00

ahoj, já sice kojím už druhý rok, takže jsem možná v jiné situaci než ty, když se ti laktace teprve rozbíhá. Ale nedávno jsem měla dcerku taky v nemocnici, odstříkávala jsem ručně, nějak se mi žádná odsávačka neosvědčila. Funguje když si vlezeš do teplé sprchy-možná nereálné každé 3hodiny, ale..
Držím palce ať se bobánek co nejdřív dá do kupy a můžeš být s ním. A když nebude mlíčko, nesmutni, na umělém mléku vyrostlo spoustu dětí a taky jsou zdravé a čilé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9262
18.8.06 19:02

Ahojky,

určitě udržet mlíčko - jde. Jedna mamka od nás z deníčku odstříkává do dnes - malá má 9m. Neboj zvládneš to a pak se rozkojíš.
A techniku - zkus to ukázat sestřičkám v porodnici a když nebudou ochotné tak zavolej na Laktační ligu. Jinak obecně je dobré - teplá sprcha a teplý nápoj před odstříkáváním. Prsa jakoby svěsit dolů - předkolnit se a protřepat. Já třeba i v předklonu odstříkávala. Hodně pít, zkus meltu, kojící čaj. Odsávačky jsou dobré od Aventu. Hlavně né prý pístovou - ta dost bolí.
Už moc nevím.
A pokud se nepodaří tak se hlavně nestresuj - někdy to prostě nejde. I bez kojení jsi báječná maminka a děláš pro své dítko to nejlepší.

Ahoj Iva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
374
18.8.06 19:09

miminko

Ahojky ,taky jsem měla miminko v nemocnici od od 10 dne po narození asi tak 14 dní ,kojit jsem nesměla malá byla stále pod svělem .Mlíčko jsem vozila 2× denně ,naštěstí jsem se naučila odstříkávat ručně protože mi to odsávačkou nešlo vůbec .Je těžký takhle poradit správnou techniku .Pro začátek bych zkusila rozmasírovat ve sprše .Vždycky jsem obě prsa odstříkávala jednou rukou obejmula prso u těla tak abych tlačila za dvorcem směrem k bradavce ne ale stálým tlakem ale přerušovaně ..dost mi to připomělo dojení krávy :D

Fakt je to těžký takhle vysvětlit ,ale snad jsem ti trochu pomohla ,jinak na udržení mlíka na tvorbu mi dost pomohlo dát si do podprsenky látkovou plínu aby byli prsav teple

Jinak ještě zkusit nějaký lepší typ odsávačky ,ale to už by ti měli napsat holky s kterou měli nejlepší zkušenost !!

Držím palečky Majdalenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1098
18.8.06 20:47

Já taky měla miminko od narození na JIP a z odsávaček jsem byla šílená, ale hodně mi pomohlo odstříkávání ručně ve sprše, prostě jsem pod tekoucí vodou odstříkávala. Mlíko jsem nemusela schovávat neboť Davídek byl na kapákách a mlíčko dostával až po pár dnech. Jo a odstříkávala jsem si i někdy častěji než po třech hodinách. Ze začátku to byla fuška, ale tak po pěti dnech se to zlepšovalo a kojím do teď :D :D :D
Přeji ať je tvé miminko v pořádku a ať se ti mlíčko rozjede a kdyby né, nic si z toho nedělej, někdy ty nervy taky působí!!!!
Danny
PS: Ještě jsem chtěla napsat, že jsem si ty prsa hodně masírovala při tom odstříkávání a ze začátku to šlo opravdu špatně!!! Potom jsem odstříkavala Davídkovi, když jsem přišla za ním na JIP a mám pocit, že tam se mi to rozběhlo nejvíc, když jsem ho viděla. Možná někdo řekne, že je to blbost, ale já si řekla, že jsou to přeci jen hormony a pohled na Davídka mi pomáhal!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3420
18.8.06 20:52

Výborná je taky odsávačka Medela elektrik-je buď na jedno nebo na obě prsa naráz.Nebolí a jde to rychla,navíc je dvoufázová-stimuluje tvorbu mléka.Doporučuju!
Jde snad i půjčit od laktačních poradkyň za poplatek,alespoň u nás vOstravě.
 Gabka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
583
18.8.06 20:57

s tím, že mlíčko se nejvíc spustí když jsi u mimča, souhlasím..když mi dali malou po týdnu z JIPky, valilo se ze mě proudem.. a to i teď, po dvou letech kojení..
mlíčku zdar!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
162
18.8.06 21:03

ahoj,
odsavam uz 4 mesice, osvedcila se mi rucni odsavacka od Aventu a elektricka od Medely - tu ti bez problemu pujci na Laktacni lize. Take zalezi jaka mas prsa, ja mam hodne mala, takze pistovka nebo rucni odstrikavani proste nefunguje…
Nejlepsi je odsavat pres den kazde dve hodiny a v noci kazde tri…

At je miminko brzy s tebou,

Ropuska

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
18.8.06 21:41

Evushko, odsávačka mini elektrik je hodně dobrá, já s ní taky odstříkávala, miminko mi nesálo týden a mlíčko jsem udržela, i když to bylo vždy jen pár kapek.
Odsávačku od medely mám, ráda ti ji půjčím, napiš mi adresu SZ a já ti ji pošlu. Třeba ti pomůže, uvidíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1070
18.8.06 21:48

Ahoj,

mě sestřička učila jak se má odstříkávat, před tím jsem to dělala blbě a vůbec mi to nešlo. Pokusím se to nějak popsat. Jinak platí to co holky radily - teplá sprcha, protřepat, v předklonu..

udělej si z palce a ukazováku jakoby písmeno C a polštářek každého prstu přilož na okraj dvorce -buď dolů a nahoru nebo ze stran a tlakem prstů DOVNITŘ k tělu by mělo mlíčko začít stříkat, ale může i jen kapat. Bylo mi řečeno, že to právě není jako dojení, tj. že taháš ven (já nikdy nedojila, tak nevím), fakt tlač dovnitř a mě se někdy podařilo nahmatat i žlázu a to to pak stříkalo.

Přeju hodně štěstí a snad se podaří i to odstříkávání, jak psala IvaV, tak ta holka co odstříkává do teď je moje kamarádka a malé je už skoro 11 měsíců, ale má odsávačku-ruční

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
18.8.06 22:11

Moc vám všem děkuju za tipy, pokusím se to využít a hlavně se uklidnit… ach jo, už aby byl Filip doma :cry:

Popilio , poslala jsem ti SZ, došla? Zdálo se mi že to nějak zlobí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
19.8.06 00:02

Evush SZ nedorazila, zkusím chvilku počkat, jinak e-meil mám popilio@centrum.cz tak když tak tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
19.8.06 11:27

Popilio , poslala jsem ti mail, snad už je to OK

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
19.8.06 16:15

Odsávačky
Ahoj - jen ke zkušenostem s odsávačkami - měla jsem možnost vyzkoušet v nemocnici ruční odsávačku Medela - šlo to dost ztuha, možná jsem ještě nebyla řádně „rozkojená“, nevím. Z mého pohledu to šlo špatně, protože s tou ruční se vyvíjí na můj vkus malý podtlak.
Zato když jsem přišla domů, měla jsem tady už elektrickou odsávačku, taky od Medely, model Swing - na jedno prso, dvoufázová. Je super super super. Odsává dokonale :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí