Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Kup sedatko do vany s prisavkama. Proc byla ve velke vane? Prijde mi mala. A ano placat mezi lopatky. Bude se ti bat vody kdyz to bude na ni moc
No já nevím jak se koupala. Já dítě v tomhle věku ještě měla ve vaničce položené na ruce a nebo - pokud už leželo samo, jsem měla vody tak, aby mu nešla nad obličej a hlídala jsem aby neotočil hlavu pod vodu.
A jinak ano… plácat mezi lopatky.
Prvni pomoc nam ukazovali pri propousteni z porodnice. To neni bezne vsude? Jinak „placat mezi lopatky“… ono je vhodne spis nez dlani bouchnout spodni casti dlane smerem k hlavicce ditete. Nevim jak to vysvetlit. Jako neplacat rovne do zad, ale jakoby se tim pohybem snazit tu vodu nebo cokoli jineho vyrazit ven. Dite je vhodne mit oprene o predlokti druhe ruky s hlavou niz. Ja tedy ale nez bouchnu, tak dite otacim hlavou dolu a to vzdy nastesti stacilo. Pred tim, nez dite zacnes bouchat, zjisti, jestli situaci nezvladne samo (dej mu par sekund). Obcas to vypada desive, ale deti jsou prekvapive v pohode a poradi si sami ![]()
Když to vykasle, tak neřešit. Jinak 5mesicni samo ve vaně či jak? Mám stejně starého a lehátko a vanička ![]()
Musíš dítě hlídat. Když se mi zakuckali, tak jsem trošku poplácala po zádech. Mám podzimní děti a jedno jarní. Takže všichni stihli i letní dětský bazén venku. Nejmladší na lehátku. Taky se občas zakuckali, než se naučili potápět.
Vaničku dětskou jsem měla na domácí zelí
. Na koupání dětí mi přišla zbytečná. Nepoužívala jsem to. My jsme to od někoho dostali. Jestli jsem v tom 2× koupala nejstarší? Mi to přišlo nepohodlné štrachání se. Poslala jsem to dál. Na sběrák
. Koupala jsem od začátku ve velké vaně. Měla jsem pěnové lehátko a napřed jsem na něj dala plenku. Vody měli přiměřeně, aby to nebylo moc, ale na kopání a cákání akorát. Pak si na něj i na břicho lehali.
Zachovala jsi se správně. Přetoceni na předloktí je v tomto pripade moc. Akorát by se ti pozvracela. Ony ty deti to opravdu umi zvládnout. Prvni pomoc bych davala az v případě, ze se opravdu dusi.
Mame takove to klasicke lehatko a vzdy napustim tolik vody aby se pri otoceni hlavičky nemohla nalokat. Za me je nejlepší látkové lehatko Péťa. Mam rada klasiku. Ale pozor, do bezne vanicky se nevleze jen do té klasicke velké nebo do vany, tak by se ti mohlo hodit. Navic má zarážku a maly sklon, tak mala nesjíždí. ![]()
Dobrý den,
jsem maminka 5 měsíční holčičky. Dnes se koupala ve velké vaně napuštěné vodou. Pod mým dohledem.
Nalokala se vody a začala kuckat neboli se trochu dusit a popadávat dech.
Začala jsem ji bouchat do zad a do 10 sekund to bylo OK.
Ale byla jsem z toho vyjukaná.
Co dělat v takovém případě. Mám si ji dát na předloktí a bouchat ji mezi lopatky hlavou dolů jako kdyby se dusila předmětem. Nebo ji při zakuckání stačí poplácat.
Díky za rady!
Na videa první pomoci jsem se už koukala.
Jsem čerstvá máma a trochu jsem z toho nějaká vyjukaná.