Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Rada bych ozivila diskuzi.Mam nove zavedenou Mirenu od pondeli, takze dva dny. A par otazek
Holky citili jste ji? Nemyslim na pohmat ale jakoby tlak v podbrisku. Je to normalni a jak dlouho to bude trvat? Stalo se nektere z vas ze ji vase telo vypudilo? Citi ji vasi parteri? Co vaha, sla nahoru? A vubec jak jste spokojene? ![]()
Do Mireny se mi brutálně nechtělo, ale metrorhagie a nechutné zkracování intervalu na 3 týdny mě přesvědčily zkusit to.
ženský si jí celkem i chválí, tak si říkám „jo“…
zpočátku tlaky, přesně jak popisujete, tlaky, špinění, neustálé krvácení, takže 3 týdny z měsíce jak blbílek s vložkou ![]()
a pořád nějaký tlaky, cuky, měla jsem pocit že někam pochoduje, no divný prostě, nonstop špinění, občas bolesti
na kontrole po 3 měs. Mirena někde úplně jinde, lezla dolů do hrdla a vůbec…bojdel… ![]()
tak sem halt šla na přerovnání " to nic nebude, se nebojte, jen jí poposunem zpátky…fpohodě…" i kdeže
slavná Mirena byla zapíchlá v děl hrdle do stěn, překroucená, dělala tam piruetu…děs, málem to nešlo ani vyndat natož nějak posunout
tělo se prostě rozhodlo Mirenu vypudit a ta se nechtěla dát a nožičkama se zabodla a držela…
a tak jsem ukončila tento pokus a více již ani zaboha…
…snad mi výrobce alespon něco z peněz vrátí…doufám
Mám ji více jak rok a jsem spokojená. Ze začátku špinění. Teď pohoda. Partner ji necítí. Váha nahoru nešla. Za mě dobrý.
Ahoj, mam mirenu 4 mesice takze zadna extra zkusena nejsem
citila jsem ji prvni den pouze pak se tyden nedelo nic a po tydnu jsem zacala spinit, jen opravdu malilinko ale trvalo to mesic. Potom to prestalo a od ty doby nic. Zadny krvaceni ale kojim teda.
Manzel nerikal ze by ji citil
mam po porodu porad nejaky to kilo navic a ted se to nejak zastavilo a nejde to dolu. Tezko rict jestli je to mirenou
jo a celkem se zhorsila plet, neni to nijak katastrofa ale moje krasna plet je v haji
at dobre slouzi ![]()
@Borrealis Nedes me, to je ta nejhorsi mozna varianta. Porad doufam, ze citim ty tlaky protoze je to cerstve. Citim je jen kdyz sednu, kdyz chodim tak je to dobry..No uvidime..
@marketta1 ja si mirenu nechala dat pri kojeni nejakych 5m po porodu, dle meho gyn dr.si lepe seda nez naskoci MS cyklus…mam ji ted skoro 4m, zavedeni jsem ani necitila, malilicko pobolival podbrisek asi 3 hodinky po zavedeni, nicmene asi tyden po zavedeni jsem zacala spinit a v podstate to spineni trvalo v docela velke intenzite vice nez 2m, porad kojim, zkusila jsem ascorutin a asi bez efektu, 3m po zavedeni to trosku zeslablo a uz jsem prodelala i dny vez spineni, ale taky treba tri dny za sebou jak ms a za tyden znovu. Partner ji neciti, ja taky nepocituju zadne obtize, netloustnu ale ani nehubnu byt mam docela striktni jidelnicek a hodne cvicim, ale Mirenu bych nevinila…celkove bych byla spkojena ALE to spineni je uz silena otrava…jsem pomalu 4m porad s intimkou, je to uz dlouhe…dam tomu jeste cas, treba po ukonceni kojeni se se to srovna
nekterym holkam to trvalo i 6m to spineni
@lucillee „zašpiním“ sem tam i teď, a to ji mám přes rok, ale mně to celkem nevadí. Jsem ráda, že nemusím myslet na prášky, který mi stejně nedělaly dobře.
@marketta1 píše:
Rada bych ozivila diskuzi.Mam nove zavedenou Mirenu od pondeli, takze dva dny. A par otazekHolky citili jste ji? Nemyslim na pohmat ale jakoby tlak v podbrisku. Je to normalni a jak dlouho to bude trvat? Stalo se nektere z vas ze ji vase telo vypudilo? Citi ji vasi parteri? Co vaha, sla nahoru? A vubec jak jste spokojene?
Necítila jsem ji, ze začátku tuším trošku jako bych to měla dostat. Já si ji nenahmatám - resp. to nezkouším. A chlap o ní neví. Váha mi jde dolů, když chci. Nevysvětlitelné přibírání není.
Mám ji asi 1,5 roku. Dost jsem četla, že 2-3 roky dobrý a pak začala zlobit, tak uvidíme. Jinak já běžně menstruuju.
Holky a myslite ze ty tlaky v podbrisku jsou normalni? Jeto teda teprve dva dny co ho mam zavedene ale i tak, mely jste je taky? neni t zadna bolest, proste kdyz si sednu tak ty tlaky citim..
Já jsem měla mirenu 2× vždy po 5 letech, a úplně super, první měsíc jsem spinila a pak už jsem nevěděla co jsou vložky nebo tampony. Po zavedení mě trochu bolelo břicho ale pak dobrý, nikdy jsem ji necítila ani manžel nic neříkal. Váha úplně v pohodě když jsem chtěla zhubla jsem a když jsem se nehlidala tak jsem přibrala, takže tak jak normálně. Za mě 100% spokojenost a po porodu jdu do ni znovu.
@lipovka píše:
@lucillee „zašpiním“ sem tam i teď, a to ji mám přes rok, ale mně to celkem nevadí. Jsem ráda, že nemusím myslet na prášky, který mi stejně nedělaly dobře.
Já právě špiním ale zatím v podstatě pořád…jen někdy víc a jindy méně…prášky jsem nechtěla, ale skoro si říkám, jestli v něčem ta Mirena není prostě horší…včera jsme o tom diskutovaly s kámoškou, která ji má už rok a pravidelně menstruuje, prý teď měla v podstatě těhotenské příznaky, bolavá prsa, to měla vždy když byla těhotná a prostě cítila, že je „něco jinak“ no a pak neobvykle dlouhé a silné krvácení, takže jakoby takový spontánní potrat…zvažuje vyndání Mireny, prý tohle moc psychicky nedává ![]()
Ahojky, zajímali by mě zkušenosti někoho, kdo má Mirenu delší dobu. Do teď užívám HA a bylo mi nabídnuto tělísko. Na interneru jsem četla nežádoucí účinky:padání vlasů, ztráta libida a neschopnost dosahovat orgasmu, bolesti hlavy, artritické bolesti končetin, náladovost…dost mě to vyděsilo. Hlavně ztráta libida
máte s tím některá zkušenost?
Tak po necelých dvou letech jsem si nechala mirenu vyndat. A je to úleva. Stále se opakující kvasinkové infekce jsou pryč, lepší pleť, nervy v pohodě, vracím se do normálu. mám za sebou víc jak půl roku bez Mireny. Takže každý sám za sebe musí rozhodnout, jak s tím naložit. jsou to hormony, né lentilky. zatím
Já ji měla 2× po dobu 10 let, u mě fungovalo výborně a žádné vedlejší účinky na mě nepůsobily, až porodim nechám si ho zavést znovu, ale každému nesedne, je to risk já ho mám vyzkoušené a jinou antikoncepci bych už nechtěla, mě totiž zase nesedly prášky
No tak já má Mirenu právě 5 měsíců…4 měsíců jsem špinila, ale doufala v lepší zítřky…pak na 3 týdny špinění ustalo, ale jakási mykóza, svědění, podobné obtíže jsem řešila i během špinění…no a teď už týden krvácím doslova jak píchlý prase a říkám si, jak dlouho to ještě vydržím…mám pocit, že Mirena je jakýsi experiment co všechno vydržím.
Dávám jí půl roku a pak se uvidí, zatím teda o nějakém komfortu a pohodě nemůže být řeč, podobný diskomfort jsem v životě nezažila… ![]()