Mírná ventrikulomegalie

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7735
11.11.14 18:27

@Nicol-8 Ahoj, hlavně buď v klidu :hug:. Z jednoho UZ bych špatná nebyla. Mně nedávno z jednoho UZ vystrašili, že miminko vůbec nepřibírá, že má málo plodovky a že máme rozdíl mezi hlavičkou a bříškem 6 týdů!!! Byla jsem z toho 2 dny na mrtvici. Jenom jsem brečela. Na UZ za 3dny bylo všechno jinak. Plodovky akorát, miminko přibralo a rozdíl mezi bříškem a hlavičkou se nám zmenšil. Takže za mě, hlavně buď v klidu, připadá mi, že nás doktoři zbytečně na základě jednoho vyšetření stresují a plaší. :hug:. Asi jsem ti moc nepomohla, ale snaha byla ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
959
11.11.14 18:34
@eviku-miluna píše:
@Nicol-8 Ahoj, hlavně buď v klidu :hug:. Z jednoho UZ bych špatná nebyla. Mně nedávno z jednoho UZ vystrašili, že miminko vůbec nepřibírá, že má málo plodovky a že máme rozdíl mezi hlavičkou a bříškem 6 týdů!!! Byla jsem z toho 2 dny na mrtvici. Jenom jsem brečela. Na UZ za 3dny bylo všechno jinak. Plodovky akorát, miminko přibralo a rozdíl mezi bříškem a hlavičkou se nám zmenšil. Takže za mě, hlavně buď v klidu, připadá mi, že nás doktoři zbytečně na základě jednoho vyšetření stresují a plaší. :hug:. Asi jsem ti moc nepomohla, ale snaha byla ;).

Děkuju :) no já jsem taky pár slziček uronila to jo..ale když si vše pročítám, tak si opravdu říkám, že nás třeba straší zbytečně..ono jde o to, že mi neřekl, že je teda něco špatně, ale že je to prostě hraniční a chce si to pohlídat..ale víš, je to hlavička, mozek a to tě vždycky vyděsí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7735
11.11.14 18:59

@Nicol-8 já ti rozumím, jak se asi cítíš. Člověk má prostě hroznej strach o toho drobečka :hug:. Strašně důležitý je nestresovat se, aby se to nepřenášelo na prcka :hug:. Lehce se to říká a hůř se to dodržuje, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
959
11.11.14 19:06
@eviku-miluna píše:
@Nicol-8 já ti rozumím, jak se asi cítíš. Člověk má prostě hroznej strach o toho drobečka :hug:. Strašně důležitý je nestresovat se, aby se to nepřenášelo na prcka :hug:. Lehce se to říká a hůř se to dodržuje, že?

jo přesně tak jak říkáš :) pořád se uklidnuju tím, že to bude dobrý, ale zatim mi to moc nejde no :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7735
11.11.14 19:15

@Nicol-8 Musíš tomu věřit, že to bude v pořádku :hug:. Kdy máš termín?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
959
11.11.14 19:16

@eviku-miluna ted jsem 20+1…termín 30.3.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7735
11.11.14 19:21

@Nicol-8 a to že má mimi zvětšenou komoru ti řekli na tom 2. screeningu? :think:. Mně na druhém screeningu Dr. řekla, že se jí nezdají velké cévy na srdíčku a poslala mě na kardiologii. Kardiolog řekl, že je všechno v pořádku. Co doktor, to jinej názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
959
11.11.14 19:26

@eviku-miluna jj dneska mi to řekli, neřekl, že je ne zvětšená, ale hraniční :think: a chce to za tři týdny zkontrolovat…prý je to do 10 cm a my máme 8.29.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
20.11.14 10:39

Já si z toho nakonec vzala to, že jsme měli víc ultrazvuků než je běžné a měla jsem lepší možnost sledovat, jak mimi roste ;) jiné mají 3ultrazvuky za celé těhu a my jich měli asi 20 ;)
opravdu je hraniční 10 a my to tak měli (zjištěno na 2.screeningu), ale nakonec (když se narodil) na něm neshledali žádnou abnormalitu… 8,29 bych se nestresovala ;) Buď klidná, každý doktor-jiný názor, ale oni hodně straší…
Já měla v těhu PRÝ cukrovku (OGTT se jim nelíbil a měřila jsem si obden a hodnoty jsem měla spíš, že mi cukr chybí, než že bych ho měla hodně), a co jsem si vyslechla od doktorky, jak moc mu můžu ublížit, když si dám čokoládu navíc… jsem skoro nejedla, jak sjem se bála (a zůstalo mi to i 9měsíců po porodu)… 3týdny před porodem mě také strašili na 1UTZ, že máme málo plodovky-šla jsem na 2náhradní monitory a nic-další doktorka na UTZ říká, že nechápe, kde to tam ta její kolegyně viděla, ale že je tam vody, jak má…
Já, když jsem se to dozvěděla s tou hlavičkou, tak jsem se jim málem v čekárně zhroutila, jak jsem z toho byla v šoku (páč 1.screening úplně v pořádku) a děsně jsme se bála… Ale vše je ok a Miška se dokonce vyvíjí i rychleji než jiné děti (co můžu srovnávat s okolím-je mu 9měsíců a už obchází nábytek a občas se i pouští a sám stojí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.11.15 10:32

Holky, máte s tím některá zkušenost? Mne to řekli od 20 tt. a momentálně jsem ve 33 tt a pořád to přetrvává. Jak se Vám miminka vyvíjela po porodu? Děkuji, budu ráda za každé info.

• Citovat
  • Upravit
9
4.11.15 21:39

Ahoj, měli jsme zvětšenou komoru i po porodu, teď máme 1 rok a 21 měsíců a jsme naprosto draví. Asi do 1 roku jsme chodili na neurologii, ale vše bylo v pořádku. Dokud nezaroste miminku fontanela, dělá se po porodu ultrazvuk právě přes hlavičku. Zdeňka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.11.15 13:08

@AAmamča taky nás to bude čekat, po porodu máme jít také na ultrazvuk. Můžu se ještě zeptat, jak často jste na ultrazvuk chodili a o jak velké zvětšení šlo? Nám naměřili na obou stranách, vlevo 10,2 a vpravo 9,5. Jinak mi tvrdí, že všechno je v pořádku, tak snad i bude, ale raději se snažím na to nemyslet…

• Citovat
  • Upravit
9
14.11.15 22:40

Mírná ventrikulomegalie

Ahoj, poslední měření na UZ jsme měli v 34 týdnu a komory byly vlevo 10,6 a v pravo 6,5. Mírná ventrikulomegalie je v rozmezí 9-11mm. Jinak ultrazvuk se dělal v porodnici, potom ještě 2×, asi po šestinedělí a ve 3 měsících. potom nám dávali možnost chodit k dětskému radiologovi, ale komory se po porodu něměnily, tak jsme chodili jen na neurologii. Měli jsme toho také plnou hlavu, nemyslela jsem na nic jiného, ach jo. Vše dopadlo dobře, Táďa se vyvíjí v normě, je moc šikovný. Opadlo to až tak po půl roce jeho života, když člověk vidí, že je vše o. k. dle vývoje. Vaše komůrky taky nejsou nějak moc zvětšené, je to hodně podobné, dopadne to dobře, držím palečky při porodu, ať to zvládnete :mavam: S pozdravem Zdeňka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
5.12.15 13:38

Ahojky, brzy to budou 2roky, co se mi malý narodil (mno a v té době k němu přibyde bráška ;) Jinak my měli od 2.screeningu hraniční ventrikulomegalii… byla jsem na magnetické rezonanci, každé 3týdny jsem chodila na kontrolní UTZ a naposledy v porodnici po porodu malému dělali sono hlavičky a všechno naprosto v pořádku. Od té doby o níčem nevíme. Jo tedy je levák, což nevím, jestli by mělo vliv nebo ne ;) Takže hlavně se moc nestresovat-stejnak s tím člověk nic neudělá. Ale já byla děsně vystresovaná, co se všechno může stát-člověk se psychicky připravuje na možné následky, ale není je jak ovlivnit… Hodně štěstí a zdraví!!! At z toho nic nemáte a jen strašení ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
30.6.22 12:02

Mirna az stredni Ventrikulomegalie + CSP neprokazatelne

Ahoj holky,

Jen bych rada pridala svuj pribeh a povzbudila maminky ve stejne situaci.

Hranicni nalez nam nasli na druhem screeningu - obe komory 10mm. Byli jsme poslani do genettu, kde nam doktor Kulovany nameril 7mm a ujistil, ze je vse v poradku. Na dalsi bezne kontrole gynekolog nameril 14mm a zase nas posilal do genettu. Sli jsme tedy na vysetreni pres znameho do Vinohradske nemocnice, kde nam delali ultrazvuky doktor Vlk a Drochytek (oba doktori na jednicku). Pan Vlk udelal UTZ a nameril 11 mm a naprosto uklidnil, ze se neni ceho bat. Kazde mimi je jine a ze ma maly vetsi hlavicku a muze to byt jen fyziologicke. Od te doby jsem dochazela na kontrolotni UTZ jak ke svemy gynekologovi, tak i na Vinohrady. Na jednom vysetreni vsak pak doktor nevidel propojeni mozkovych hemisfer - CSP. Teorie byla takova, ze to pouze neni videt, jak ma maly vetsi komurky, ale ze tam je. Prisla se na to podivat i jina doktorka a ta v podstate hned rekla jasnou diagnozu, ze to tam neni a nashledanou. Byli jsme tedy odeslani na magnetickou rezonanci pro ventrikulomegalii a chybejici CSP. Vysledky potvrdili zvetsene komory 13-14 mm a CSP tam bylo patentni, takze vse v poradku. Do porodu jsme dochazeli na Vinohrady a za cele tehotenstvi jsem mela tak 30 ultrazvuku :D komory se mirne zvetsovaly s tim jak maly rostl, ale ne nijak vyznamne. Vzdy to bylo kolem 12-13 mm. Porod byl planovany cisar, jelikoz si tam pan sedel jako na trunu hlavou nahore. Porad nam bylo receno, ze ma vetsi hlavicku, tak jsem si predstavovala, jak asi bude vypadat, az se narodi. Narodil se krasnej chlapecek s normalni hlavickou :D ultrazvuk mu delali v porodnici, ale mel napadne malou fontanelu, takze nebylo vse videt. Zase nam rekli, ze tam nevidi CSP a byli jsme poslani na neurologii, tam doktor Klement take udelal ultrazvuk a vysetreni a zaver byl, ze pokud CSP uz bylo na MR, tak je to v poradku. Komurky vypadaly o neco mensi az v norme a rekl nam, ze to vypada velmi pozitivne vse. Ve 3 mesicich jsme meli kontrolu, kde se maly vyviji tak jak ma. Pouze lehky uklon hlavicky vpravo na brisku. Muzeme pry fyzio ci ne. Samo se to vetsinou opravi. Dalsi kontrola pote v 7 mesicich.

Tak to je nas pribeh. Ve zkratce to bylo straseni od sameho zacatku a probrecene hodiny. Nas chlapecek je krasne a zdrave miminko a cepicky newborn jsme odlozili akorat rychleji 😂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí