Míša nebo Michaela - jméno pro holčičku

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44199
5.3.14 12:44
@Anonymní píše:
TADY ZAKLADATELKA! Nemám kapacitu odepisovat na všechno, ale všem moc děkuju! Tušila jsem, že Míša nebude favorit, ale takovou čočku jsem teda nečekala :lol: Dala jsem to přečíst manželovi a je to myslím jasný :lol: Ono je potřeba říct, že jsme se nemohli fakt hrozně dlouho dohodnout a jako základní požadavek jsme si dali dvojslabičnost jména, jako mají další děti. Ale je to fakt ulítlé, sama to vidím. Díky moc! mmch takhle úspěšnou diskuzi jsem tu ještě neměla :oops:

Vykašlete se na konvence. Máme taky pětislabičné příjmení a jedna z dcer má dvě jména - jména, které spolu krásně souzní a hodí se i k příjmení. I teď, po více než 5 letech, jsme rádi, že jsme jí to dali dohromady a líbí se to i lidem v okolí..Teď se narodila ve městě holčička, která má stejná dvě jména jako naše dcera.Asi nám záviděli nebo co :cert:
Nejstarší syn má jméno jedno a nejmladší dcerka taky jedno..Taky jsme napřed vehementně dávali dohromady dvě, aby si holky nezáviděly..Ale vždy jsme se tomu jen zasmáli a řekli jsme si, chudák dítě..TAk má jedno..
Dále jsme řešili problém, že už máme v rodině hodně žen a všichni záměrně vybírali krátká jména. Tak ta, která by se nám líbila, už byla použitá..Nechtěli jsme, aby se dcera jmenovala po žijícím příbuzném..Nakonec jsme vybrali, ale taky to byl „boj“..
První dvě děti mají jména začínající samohláskou(ta dcerka teda jen to první používané) a nejmladší souhláskou. Taky jsme chtěli na samohlásku, ale všechna líbivá už v rodině jsou.

Já jsem poměrně tolerantní, co se týče výběru jména..Dá se říct, že nemám nic proti ničemu, pokud to zní trochu normálně..Ale ta Míša je fakt uhozená, to sama cítíš..Michaelu mám sestřenici, hodně kamarádek se tak jmenuje taky a teď se to jméno po dlouhé odmlce, kdy se vyskytovalo sporadicky, občas vrací jako „vykopávka“,malou Michaelu znám taky. My jsme pro třetí dítě vybrali taky takovou „vykopávku“ - v dnešní dospělé generaci se vyskytuje to jméno často, u dětí sporadicky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85448
5.3.14 12:46
@Anonymní píše:
Ahoj, takový rychlý průzkum… Konečně jsme vybrali jméno pro holku - Míša. Protože bude mít dlouhé příjmení (pět slabik), napadlo nás zkusit prosadit na matrice jen zkrácené „Míša“, ne Michaela /Michala, jak je to běžné. Teď se ale dohadujeme, jestli to není až moc domácké, zdrobnělé, soukromé. Např. pokud by chtěla jednou kandidovat na prezidentku, aby ji lidi brali vážně. :mrgreen: Nějak si nedovedu představit třeba soudkyni nebo policistku Míšu :mrgreen: Budu ráda za vaše názory! Zejména pokud se vyjádří Michaely a Michaly, které mají vlastní zkušenost.
prosím o zachování anonymity…děkuji

Zdrobnelinu bych jako jmeno urcite nedavala. To uz bych radeji vybrala jmeno JINE.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1498
5.3.14 12:54

Delam v nemocnici a kdyz vidim jak nam lezi 80-ti a vicelete babicky a maji zdrobnelinu jmena, tak to fakt zaujme a je to az osklive.
rozhodne bych nedala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Zzzuuz
5.3.14 12:55

Pokud se bojíš dlouhého jména, tak si z toho nic nedělej. Naše dcera je Michaela Alexandra a čtyřslabičné příjmení k tomu a nevadí nám ta délka (snad nebude vadit ani dceři). A co se týče té zdrobněliny, tak mě se to zase nezdá až tak katastrofální. Jsou různá jména a na dnešní dobu by ani Míša nebyla nic neobvyklého…

• Citovat
  • Upravit
24798
5.3.14 12:55
@Anonymní píše:
TADY ZAKLADATELKA! Nemám kapacitu odepisovat na všechno, ale všem moc děkuju! Tušila jsem, že Míša nebude favorit, ale takovou čočku jsem teda nečekala :lol: Dala jsem to přečíst manželovi a je to myslím jasný :lol: Ono je potřeba říct, že jsme se nemohli fakt hrozně dlouho dohodnout a jako základní požadavek jsme si dali dvojslabičnost jména, jako mají další děti. Ale je to fakt ulítlé, sama to vidím. Díky moc! mmch takhle úspěšnou diskuzi jsem tu ještě neměla :oops:

Nechce se mi hledat zákon nebo co to je, ale podle mě v současnosti nelze zapsat do RL zdrobnělou nebo domáckou podobu jména. Dřív to šlo…
Takže máte vyřešeno :mrgreen:

Dcera je Magdalena a čtyřslabičné příjmení, nepřijde mi nějak úplně extra dlouhé a kolonky zatím vždycky stačily :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13837
5.3.14 12:56

Jmenuje se tak dcera, Míšu bych do RL nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
5.3.14 12:56

Naše sousedka byla Alenka, nesnášela to až do smrti. Je to skoro pomsta dítěti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5204
5.3.14 13:00

Naše slečna je taky Michaela + jedenácti písmenkové příjmení.
Nikdy jsem s tím problém neměla a ve zdrobnělinách se vyžíváme doma..je to Míša, Miška, Michalka, u doktorky jí sestra říká Mišička..já jí říkám Míšánková, Míšane, Mišpulko a když zlobí, tak na ní voláme Michale.Ale to je prostě „per huba“ doma, nikam tohle nepíšeme a naopak celé jméno Michaela mi přijde o moc hezčí, než třeba ta Míša.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5204
5.3.14 13:02
Tamarka a Vilmička :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: jdu do kolen:-))
@Majinka7 píše:
Přeci Tamarka a Vilmička, ale nevím jestli by babičky měli radost :D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2401
5.3.14 13:06

To uz bych mozna na vasem miste spis premyslela, ze dam jmeno Misha. (pokud nemate typicky cesky prijmeni)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
5.3.14 13:12

Je to blbe a hlavne pokud to řešíte kvůli příjmení, tak přeci to se ji za cca 20let zmeni až si někoho vezme :) a mísa ji přeci všichni můžete říkat, ale oficiálně ať je michaela…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.3.14 13:23

Taky se jmenuji Michaela, ale nedovedu si představit že bych měla v RL napsané Míša :lol: Když se někde představuji tak jedině jako Michaela, a ať si už pak každý zvolí jak mi bude říkat, to už je mi potom vcelku jedno :lol: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
5.3.14 13:25
@Anonymní píše:

Tak dvojslabičných jmen je spousta - Lada, Nina, Nela, Běla, Marta, Anna, Stela, například. Třeba Eva je taky hezký jméno :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6623
5.3.14 13:26

Já bych zdrobnělinu nedávala, já je obecně nemám ráda, líbí se mi jména vcelku bez zdrobnělin takže - Michaela - nesnáším Míša, Josef - nesnáším Pepa, Daniela - nesnáším Danča, Gabriela - nesnáším Gabča… a takhle bych mohla pokračovat, prostě mám ráda ty jména tak jak jsou ne zdrobněliny a zkomoleniny :-) Neberte to nijak zle jen se mi to nelíbí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
5.3.14 13:26
@Sepishka píše:
To uz bych mozna na vasem miste spis premyslela, ze dam jmeno Misha. (pokud nemate typicky cesky prijmeni)

To vypadá hezky! Ale musí to ladit s příjmením. Misha Bláhová nezní moc dobře :think: :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze