Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Máme Michaelu, příjmení čtyřslabičné (9 písmen), má to dlouhé, ale Míšu bych nedala i když jí téměř jinak neřekneme
.
Dejte ji normální hezké Michaela a je to
.Míšo jí přeci budete říkat tak jako tak, ale v rodném listě, občance, pase se to fakt nehodí.
Michaela bych dala (sama jsem) Michala mi přijde tvrdé a Míša opravdu domácké…když si představím, že z ní bude vážená osoba, tak si myslím tím jménem trochu ztratí na serióznosti
psát se to naučí a říkat si může nechat jak chce ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, takový rychlý průzkum… Konečně jsme vybrali jméno pro holku - Míša. Protože bude mít dlouhé příjmení (pět slabik), napadlo nás zkusit prosadit na matrice jen zkrácené „Míša“, ne Michaela /Michala, jak je to běžné. Teď se ale dohadujeme, jestli to není až moc domácké, zdrobnělé, soukromé. Např. pokud by chtěla jednou kandidovat na prezidentku, aby ji lidi brali vážně.Nějak si nedovedu představit třeba soudkyni nebo policistku Míšu
Budu ráda za vaše názory! Zejména pokud se vyjádří Michaely a Michaly, které mají vlastní zkušenost.
prosím o zachování anonymity…děkuji
tak nám se narodí také MICHAELA… no a co že bude mít dlouhé jméno?? rozhodně je napalici dát ji do rodnýho listu „MÍŠA“ to by mě ani nenapadlo
![]()
Souhlas s většinou-Míšu bych fakt nedala, Michaela je moc hezký jméno, žádná davovka a s příjmením na pět slabik ještě žádná hrůza-já chodila do školy s holkou, co měla příjmení šestislabičné a byla Michaela taky ![]()
Michalu bych spíš nedala, většina lidí je zvyklá na Michaelu a budou ji bohužel soustavně přejmenovávat. I s Michalou jsem chodila a často se musela připomínat, že není Michaela, opravovat papíry a tak. Ale i ta Michala určitě tisíckrát lepší než Míša, to opravdu nee. Můj názor.
@ametyst jj přesně tak…vím, že výběr jména je asi důležitý…ale pak přijde nějaký frajer a vezme si jí a bude ![]()
@Natálka26 píše:.. píše někdo s nickem Natálka:-)
Já bych zdrobnělinu nedávala, já je obecně nemám ráda, líbí se mi jména vcelku bez zdrobnělin takže - Michaela - nesnáším Míša, Josef - nesnáším Pepa, Daniela - nesnáším Danča, Gabriela - nesnáším Gabča… a takhle bych mohla pokračovat, prostě mám ráda ty jména tak jak jsou ne zdrobněliny a zkomoleninyNeberte to nijak zle jen se mi to nelíbí
@hofka
Natalie mi neprošla, že už tu někdo takový nick má. Bohužel ![]()
Taky jsem proti Míše. Je to zvláštní, ale u holky je hezčí ta Michaela než Michala. My teď čekáme kluka a bude se jmenovat Michal, ten mi ke klukovi sedí víc než Michael.
Manžel je Michal a nikdy s tím neměl problém, v životě se ho nikdo nezeptal jak je psaný, prostě Michal. Kolega v práci je Michael a všichni mu říkají Míšo, Michale a on opravuje že je Michael, to mi přijde divný.
Ahoj jmenuji se Michaela
všude mi říkají míšo. když slyšim michalo tak se mi ježí chlupi zlostí
naopak když mi někteří např. učitelé říkali slečno Michaelo raky jsem z toho nebyla nadšená
klidně bych se jmenovala Míša
i když by to vypadalo třeba zvláštně..:)
@lennel píše:
Taky jsem proti Míše. Je to zvláštní, ale u holky je hezčí ta Michaela než Michala. My teď čekáme kluka a bude se jmenovat Michal, ten mi ke klukovi sedí víc než Michael.
Manžel je Michal a nikdy s tím neměl problém, v životě se ho nikdo nezeptal jak je psaný, prostě Michal. Kolega v práci je Michael a všichni mu říkají Míšo, Michale a on opravuje že je Michael, to mi přijde divný.
to mě taky. a manžel je také MICHAL ![]()
Je to hezké pro malé dítě- MÍŠA…ALE jako dospělá mít v OP napsáno „Míša“ je prostě divný…a MICHALA SE MI TAKÉ NELÍBÍ
Míša neeee… představ si, že je Ti 40 let, seš nějaká uznávaná advokátka a musíš se představovat jako Míša?!