Místo Vánoc dovolená

Napsat příspěvek
Velikost písma:
53518
27.11.22 08:52
@beruska9 píše:
Pust mu tohle :D
https://youtu.be/tuFr76btbnE
Že je to nestáhlo ke dnu 8o :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22004
27.11.22 08:57
@Sisika9 píše:
Někteří hloupí lidé věří na boha, některé hloupé děti na Ježíška. To bych mu řekla před tou družinářkou :nevim:

Člověk, který by byl schopen něco podobného vypustit z pusy, je duševní mrzák.
To zcela bez pardonu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
27.11.22 09:07
@Russet píše: Že je to nestáhlo ke dnu 8o :mrgreen:

Profici no…zjevne cast roku travi na Christmas Island :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
27.11.22 11:15
@anavi13 píše:
@Dollorres víš ta dovolená není špatný nápad. Máš to vymyšlené dobře. Ale syn bude vyčnívat. Obávám se, že v tomto věku se nebude ještě chlubit dovolenou, ale bude mu líto, že přišel o Vánoce jako mají ostatní děti. Vidíš, že sám je chce slavit a nutí vás do toho. Věřím, že je mu někde v koutku duše líto, že u vás neexistuje ten Ježíšek. Jen to neumí říct. U toho mladšího se hodně zamysli. Děláš z něj mimino. Kdyby jste slavili Vánoce normálně tak je vnímá mnohem víc. Víc se mu věnuj, víc mu naslouchej. Už není malý. To, že není nadšený ze svíčky je proto, že nejsi nadšená ty.Moje mamka Vánoce taky nedělala úplně podle tradic. Měli jsme to osekané. Mě je to v dospělosti líto. Trochu mě mrzí, že nám to kouzlo Vánoc neudělala větší. Miluji tradice a dětem se snažím dělat Vánoce jedinečné. A není to o dárcích. Ty dostanou pod stromeček tři. Je to o tom jaká se vytvoří kolem Vánoc atmosféra.

On chce zapadnout, někdy mu to zrovna moc nejde, ale chce. Takže z toho jsem taky trochu na vážkách, ale doufám, že tím, že o to úplně nepřijde se to vynahradi.
S tím mladším to slychavam často, tak na tom vážně něco bude.

My ty Vánoce taky zrovna moc neproživali. A já to nejspíš neumím uchopit, nepovedlo se mi to. A manžel ty tradice nepřevzal, přestože to měl se vším všudy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
27.11.22 11:28
@Dollorres píše:
On chce zapadnout, někdy mu to zrovna moc nejde, ale chce. Takže z toho jsem taky trochu na vážkách, ale doufám, že tím, že o to úplně nepřijde se to vynahradi.
S tím mladším to slychavam často, tak na tom vážně něco bude.My ty Vánoce taky zrovna moc neproživali. A já to nejspíš neumím uchopit, nepovedlo se mi to. A manžel ty tradice nepřevzal, přestože to měl se vším všudy.

Dítě západně, pokud bude sebevědomě a vnitřně spokojeně. Pokud jeho máma není pevná v kramflekach, jestli jesuper nápad jet na Vánoce do tepla, nebude jistě ani to dítě.

Děti mají ve škole opravdu velmi zajímavé kolektivy (na můj vkus až moc) a fakt nikdy neřešily, že někdo putuje přes svátky od maminky k tatínkovi s batůžkem, že u někoho asi ani nic moc Vánoce nejsou (to spíš asi je smutné to dítě, že nemá zážitky jako spolužáci) nebo že někdo jel na jarnaky místo na hory do Egypta k moři.
Ani nereší, že někdo jezdí k moři každý rok a oni byli třeba zatím jen 2×. Protože převzali naše rodinné hodnoty, kdy není podstatné kolikrát more, ale že jedeme na dovolenou, kde něco poznáme a zažijeme. Takže pro ně bude fajn i týden pod stanem někde v ČR v kempu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
27.11.22 11:34
@anavi13 píše:
@Dollorres víš ta dovolená není špatný nápad. Máš to vymyšlené dobře. Ale syn bude vyčnívat. Obávám se, že v tomto věku se nebude ještě chlubit dovolenou, ale bude mu líto, že přišel o Vánoce jako mají ostatní děti. Vidíš, že sám je chce slavit a nutí vás do toho. Věřím, že je mu někde v koutku duše líto, že u vás neexistuje ten Ježíšek. Jen to neumí říct. U toho mladšího se hodně zamysli. Děláš z něj mimino. Kdyby jste slavili Vánoce normálně tak je vnímá mnohem víc. Víc se mu věnuj, víc mu naslouchej. Už není malý. To, že není nadšený ze svíčky je proto, že nejsi nadšená ty.Moje mamka Vánoce taky nedělala úplně podle tradic. Měli jsme to osekané. Mě je to v dospělosti líto. Trochu mě mrzí, že nám to kouzlo Vánoc neudělala větší. Miluji tradice a dětem se snažím dělat Vánoce jedinečné. A není to o dárcích. Ty dostanou pod stromeček tři. Je to o tom jaká se vytvoří kolem Vánoc atmosféra.

Kvůli Vánocům vyčnívat nebude. Dneska jsou už naprosto běžně v kolektivech děti cizinci, kteří mají Vánoce jinak nebo vůbec, děti alternativních rodičů jako je zakladatelka, děti sociálně znevýhodněné. To bylo možná za nás, že kdo neměl všechno jako my, byl jiný, ale dneska je jinakost úplně normální a Vánoce jsou tenký led.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
27.11.22 11:40
@Svistice píše:
Tak návod na takovou větu opravdu nedostali. :roll:

Prave ze tim bylo mysleno, ze dite kasle na vsechny navody, ale rekne presne to, co citi a jak to ono vnima.

Do urciteho veku deti nechapou lez, nerozumi tomu, nepoberou pokyn „je to takhle, ale rekni tohle“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
27.11.22 11:46
@Lucie_Sx píše:
Prave ze tim bylo mysleno, ze dite kasle na vsechny navody, ale rekne presne to, co citi a jak to ono vnima.Do urciteho veku deti nechapou lez, nerozumi tomu, nepoberou pokyn „je to takhle, ale rekni tohle“.

Bude to samozřejmě dítě od dítěte. Naše ti v těch šesti probralo vcelku dobre, nějak i pochopilo že význam „milosrdné lži“ a hraní té komedie.
A proto je lepší v některých věcech dětem nelhat, ale zase jim třeba neříkat celou syrovou pravdu. Takže za mě u nás Ježíšek nechodí, protože na něj nevěříme, jinde chodí, protože verej. Než dítěti říct, že Ježíšek není, tudíž u nás doma nechodí a u Nováků dítě lakujou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40398
27.11.22 12:29
@Dollorres píše:
Asi to beru moc osobně, ale měla jsem z ni takový nepříjemný pocit. Ale třeba je to jen můj osobní dojem a nic špatného zatím není.

Být družinářka, tak si tohle vůbec nedovolím… :)

Třeba u nás, velké město, jen v paneláku jsou děti mongolské, vietnamské, ukrajinské, ruské, černošské, pak začíná být moda pohanských Vánoc, různě se to namíchá ve třídě a já bych měla někomu něco vymlouvat a domlouvat ohledně Ježíška?
Tipuju, že bych mohla dooost narazit, je to tenký led, asi budete nějaká vesnice, že?

Dcera tak od pěti věděla, jak to je s Ježíškem, další děti v rodině taky tak, ale za to věděla asi taky od pěti, jak to slaví v které zemi, kdo tam roznáší dárky atd.

Taky měla jednu hlavní kamarádku z muslimské rodiny, od školky, bylo někdy zábavné poslouchat, jak spolu diskutují o našem Ježíškovi…
A její kamarádka z Ruska, co tu byli její rodiče snad už dvacet let, dostávala dárky jednou na náš 24.12. a podruhé na jejich Nový rok a pak ještě něco slaví 7. ledna, to dcera chtěla taky a to jsem tedy už zamítla… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
27.11.22 12:59

Jsem se schválně ptala čtvrťáka, jak to mají s Ježíškem u nich ve třídě. Ví to jen u nejbližších kamarádů (že jeden ještě loni věřil) jak je na tom zbytek netuší a nezajímá ho to. A ve družině jsou od družinářky prý instrukce Ježíška neřešit (jsou ale smíchaní i s mladšími dětmi).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
27.11.22 13:30
@free333 píše:
Být družinářka, tak si tohle vůbec nedovolím… :)

Třeba u nás, velké město, jen v paneláku jsou děti mongolské, vietnamské, ukrajinské, ruské, černošské, pak začíná být moda pohanských Vánoc, různě se to namíchá ve třídě a já bych měla někomu něco vymlouvat a domlouvat ohledně Ježíška?
Tipuju, že bych mohla dooost narazit, je to tenký led, asi budete nějaká vesnice, že?

Dcera tak od pěti věděla, jak to je s Ježíškem, další děti v rodině taky tak, ale za to věděla asi taky od pěti, jak to slaví v které zemi, kdo tam roznáší dárky atd.

Taky měla jednu hlavní kamarádku z muslimské rodiny, od školky, bylo někdy zábavné poslouchat, jak spolu diskutují o našem Ježíškovi…
A její kamarádka z Ruska, co tu byli její rodiče snad už dvacet let, dostávala dárky jednou na náš 24.12. a podruhé na jejich Nový rok a pak ještě něco slaví 7. ledna, to dcera chtěla taky a to jsem tedy už zamítla… :lol:

Přesně to mě taky hned po přečtení úvodního příspěvku. Nedovolila bych si upozorňovat nějakou matku, ať si srovná své dítě, které to ostatním říká třeba nevhodným způsobem. Ale vysvětlila bych to těm dětem a naladila je na určitou tolerantní vlnu. Že v každé rodině to mají jinak.
S rodiči bych to neřešila. Ani s těmi, jejichž dítě věří, ani s těmi, kterých dítě to hlásá. Obě strany musí vědět, že nežijeme v bublině.

Nějak nechápu, jak některé dítě může věřit ještě v 10 letech. Podle mě věří, že věřit chce, k vůli rodičům, tradici v rodině, ale ve skutečnosti ví, jak to je. Jen nechce zklamat.
To se dítě dosud nedostalo k žádným dětským knížkám nebo filmům? Samo si do 10 let nic nepřečetlo? Moje dcera aktuálně 10 let čte už dívčí romány, v těch se na Ježíška nehraje. Nebo rodiče ty kapitoly a pasáže záměrně vynechávali? Nebo ve škole? To těžko. Moje děti mají od malinka rády děti z Bullerbynu nebo Vánoční pohádky, kde je to nastíněno.
Naše děti s paní učitelkou vyrábí přáníčka nebo dárečky pro nás rodiče, rozebírají různé vánoční zvyky a tradice, stejně tak my s dětmi v práci. A ano, pracuje se i s tím, jak a kdo nosí dárky v jiných zemích. Snad už od druhé nebo třetí třídy frčí různé vánoční kolotoče ve třídách. Spolupracujeme s dalšími organizacemi(škola dětí i my, i moje škola v dětství) nebo se zapojujeme do projektů, kde je jasné, že se lidé obdarovávají navzájem.

Naše děti věřily taky naposledy v první třídě, to už s otazníkem. Věří jen nejmenší pětiletá, ale je dost chytrá, žije mezi staršími sourozenci a už je druhý rok ve třídě, kde jsou převážně předškoláci. Jsem přesvědčena, že naposledy :mrgreen: Její otázky a úvahy směřují k odhalení pravdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
27.11.22 13:42
@Svistice píše:
Bude to samozřejmě dítě od dítěte. Naše ti v těch šesti probralo vcelku dobre, nějak i pochopilo že význam „milosrdné lži“ a hraní té komedie.
A proto je lepší v některých věcech dětem nelhat, ale zase jim třeba neříkat celou syrovou pravdu. Takže za mě u nás Ježíšek nechodí, protože na něj nevěříme, jinde chodí, protože verej. Než dítěti říct, že Ježíšek není, tudíž u nás doma nechodí a u Nováků dítě lakujou.

No ale nikdo nevime, jestli Jezisek je nebo neni.
Mas dukaz, ze Jezis/Buh neexistuje? :mrgreen:. Klidne muze fakt existovat.

Takze jo, to s tou virou pouzivam taky nejak podobne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
27.11.22 13:48
@Svistice píše:
Jsem se schválně ptala čtvrťáka, jak to mají s Ježíškem u nich ve třídě. Ví to jen u nejbližších kamarádů (že jeden ještě loni věřil) jak je na tom zbytek netuší a nezajímá ho to. A ve družině jsou od družinářky prý instrukce Ježíška neřešit (jsou ale smíchaní i s mladšími dětmi).

Jedná správně. Pojetí Vánoc je v dnešním multikulturním prostředí hodně tenký led, je lepší se mu vyhnout. A pokud jev kolektivu dítě odlišné kultury, má právo, aby jeho spolužáci znali tradice v jeho zemi, aby mělo možnost za pomoci pedagogů je představit. A srovnat s našimi. Jsou k tomu metodiky pro výchovné poradce a školní speciální pedagogy, jak tyto děti začlenit plus pojetí jejich hodnot.
Máme v blízkém okolí minimálně 2 dětské domovy. Každoročně na všech školách běží projekty s tím spojené. Plus dárky pro klienty různých pobytových zařízení sociálních služeb. Máme tu velké centrum plus další ve vesnicích.

Teď se nás dotazovala třídní učitelka dcery ve druhé třídě, že by děti ráda vzala na akci s wokshopem, tradiční křesťanské pojetí Vánoc, pořádáno v kostele. Předala nám k tomu materiály a prý, kdyby byl někdo výrazně proti, jeho dítěti bude zajištěn jiný program s jinou třídou, kdyby bylo víc, tak se nepůjde.
I učitelka páťačky má hodně akcí a projektů, kde to dítěti utajit už nelze. S dítětem, které věří, se už v tomto věku nepočítá.

Ty Vánoce na školní půdě, zvlášť tam, kde je multikulturní prostředí, jsou dost tenký led a mělo by se s nimi zacházet jako s politikou. Zbytečně nezabředávat do detailů a zohlednit to, srovnat v objektivní rovině. Nelze brát ohled na to, že Pepíček ze z třetí nebo čtvrté třídy ještě věří na Ježíška.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76304
27.11.22 13:53

@1Pears1 přesně tak, já teď s 6letou vyplňuji předškolácký sešit pro děti 5 - 6 let, je tam strana věnovaná různým tradicím na Vánoce v různých zemích

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76304
27.11.22 13:55

@1Pears1 a také nevěřím tomu, že by existovalo 10-12 leté dítě, které opravdu věří na Ježíška, ty děti to jen hrají, aby to rodičům nebylo líto

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová