Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Dollorres tak za prvé tříleté dítě už Vánoce vnímá a hodně. Však je to všude kolem nás. Takže se ptej i svého druhého dítěte. Už to není mimino. Druhému bych velmi pečlivě tu dovolenou vysvětlila. Přece jenom už vnímá, kdy má ten Štědrý večer být. Aby mu to pak najednou pod tou palmou nebylo líto. Nebo bych se minimálně připravila na to udělat Vánoce i na té dovolené. Pokud tě donutil péct cukroví atd. tak mu to totiž asi úplně jedno jako tobě není. Možná by si opravdu přál ty kouzelné Vánoce. Já si pamatuji s dětství, že i když už jsme na Ježíška nevěřili, tak ten den jsme milovali. Úplně upřímně bych asi byla na naše hodně naštvaná, kdyby nám ho takto vzali. Prostě pro mě jsou Vánoce být doma a mít ty tradice. Vůbec nejde o víru v Ježíška, ale o ten výjimečný den. Dovolená by mi v ten termín vadila.
Co se týká školy. Měla by jsi to synovi lépe vysvětlit a být víc tolerantní k ostatním. Jako je jedno v co kdo věří. Ráda dětem vysvětlím, že těmto lidem Ježíšek dárky nenosí, že to mají jinak. Proč ne, ale stejně by to měla respektovat i druhá strana. Ne přesvědčovat o neexistenci Ježíška, ale vysvětlit, že máte doma jiné tradice. Prostě pro někoho ten Ježíšek existuje, pro jiného ne. Představ si, že i já jako dospělá jsem ráda, že v tom kouzlu Vánoc můžu žít. Jinak Vánoce vnímá už i můj dvouletý syn. Užívá si výzdobu, povídání o Vánocích. Těší se na dárky, pečení atd.
@Thomassss píše:
Jak to myslíš, že dítě nemá právo to tvrdit? Kdo určuje, co dítě smí a nesmí říct?
Má právo to tvrdit, ale nemá právo vnucovat. Stejně jako ostatní nemají právo vnucovat svůj názor jemu. Lepší?
@hospodki píše:
Hele tady nikdo neřeší kde budou slavit. To je vsem napříč diskuzi sumak, ale to, ze má dítě co je neoblíbene a do kolektivu nezapadá a postupně je vidět proč - slepici pr. delka
není, psalo se tu, jak okrádá děti o kouzlo Vánoc a že má evidentně osobní problém s Vánoci apod. K debatě o Ježíškovi mezi dětmi ve škole nějak nevím, co říct, to je snad běžná věc
Pokud děti fakt věří a chtějí věřit, tak jim nějaký spolužák, který tvrdí opak bude fuk, jak tu ostatně už někdo potvrdil vlastní zkušeností. Nikdy mě nenapadlo řešit, kdo a kde to mým dětem vyslepičil, zkrátka přirozený vývoj, netřeba dělat z komára velblouda jen proto, že rodiče by chtěli, aby na něj věřili do 18.
@anavi13 Souhlas. Příbuzných loni dvouapullety ty loňské Vánoce poprvé prožíval. Na letošní je už vyloženě naklepané.
Pokud si dobře pamatuji, naše děti to měli tak nějak obdobně. V roce a půl Vánice dobrý, ale ještě to úplně nesecvakavali, další rok už super, ve třech jasně povědomí o výjimečném dní, speciální štědrovečerní tabuli, pečení cukroví, zdobení stromečku.
Takže bych fakt tvrdila, že tříletému dítěti je to úplně fuk. Samozřejmě pro něj bude nejdůležitější být s rodiči a pokud rodina doteď advent a Vánoce neprožívá, tak to asi vezme v pohodě i na písku bez stromečku. Ale nedělala bych z něj nevnímáme mimino, kterému je úplně sumak, co se okolo něj děje.
Nicméně mě přijde, že zakladatelka má obecně (na základě jejich jiných diskuzi) trochu problém s tím nedělat ze svých dětí menší a neschopnější, než ve skutečnosti jsou. ![]()
@Svistice píše:
Odkud lezou děti věděly děti už mnohem dřív, než v sesti letech.
přesně tak, dcera má 6 a ví to už dávno
@Netopirek píše:
Má právo to tvrdit, ale nemá právo vnucovat. Stejně jako ostatní nemají právo vnucovat svůj názor jemu. Lepší?
Nevím, proč sem najednou pleteš vnucování. Dítě má právo tvrdit, že dárky nosí rodiče, protože je nenosí Ježíšek, stejně jako jiné dítě má právo tvrdit, že dárky nosí Ježíšek, protože je nenosí rodiče.
Ježíš, tady je to zas ode zdi ke zdi. Vyhrocený na obou stranách. U nás se na Ježíška věřilo, já osobně dost dlouho, ale protože jsem chtěl, nechtěl jsem se vzdát toho kouzla. Stejně to chceme praktikovat i u našeho dítěte, určitě to nechceme mít jako u zakladatelky, protože nám to přijde škoda, sebrat to kouzlo. Už jen to, že tříletý Vánoce neřeší mi osobně přijde smutný, takto bychom to doma nechtěli. Ale zas na druhou stranu nikdo nemůže nutit nikoho, co má svým dětem říkat a ty výčitky, že zakladatelky syn zkazil ostatním dětem Vánoce, to mi přijde taky jako extrém. Prostě oni to tak mají, je to jejich věc a jako my máme nárok na tu hru s Ježíškem, oni zas mají nárok na to to mít po svém a jejich syn určitě není za nic zodpovědný a ani jeho rodiče. To by se mohla zas zakladatelka rozčilovat, že ostatní děti pletou tomu jejímu hlavu, takhle to prostě nefunguje a je jasný, že když mu řekne, že to nemá říkat, tak to na just řekne a na konec, proč by ne, jdou to děti, tak to řeší a tady se z něho udělá hned přechytralý fracek a malý grinch. Stačí když ostatním dětem rodiče řeknou, že u nich se věří a u Honzíka ne, že každý to má jinak.
@Thomassss píše:
Nevím, proč sem najednou pleteš vnucování. Dítě má právo tvrdit, že dárky nosí rodiče, protože je nenosí Ježíšek, stejně jako jiné dítě má právo tvrdit, že dárky nosí Ježíšek, protože je nenosí rodiče.
Přesně.
@stinga syn ví ve čtyřech letech odkud lezou děti
čápa jsem nedávno vysvětlovala, proč se to tak říká.
@Svistice právě. Druhý syn má skoro čtyři roky a ten už to vnímá úplně. Je naprosto nadšený z výzdoby. Mě baví to povídání kolem Vánoc. Krásně to vnímá a užívá si to. Mě ty Vánoce dávají hromadu prostoru udělat dětem trošku jiný program než v průběhu roku. Oba dva byli dnes uchváceni zpíváním koled u vánočního stromu.
@Svistice přesně. Ve 2,5 byl wow efekt se svetylky a ze jsou dárky, ve 3,5 už vylozene teseni a teď má 4,5 a otravuje minimálně měsíc s tím, ze uz pomalu vyrábíme - malování svíček, ozdob, museli jsme koupit vatu na zasnezenou vesnicku atp. I já se zas těším na Vánoce když vidím to nadšeni. Hlavně když jsem prohlásila, ze dárky jsou mezi nim a Ježíškem, ze rodiče nerozhodují co je a není blbost. Nepřinese všechno, ale něco jo a klidně padesate autíčko ikdyz me prijde ze ji h má dost
![]()
@mroe píše:
Proc mate stromek a jinak nic? Proc tradici stromku dodrzujete, kdyz na ostatni pecete?
Abychom měli kam strčit dárky, a navíc syna bavi zdobit.
@hospodki Já třeba výzdobu neprožívam (jestli zítra děti výzdobu s tatínkem okna, tak bude i výzdoba pro kolemjdoucí
), i když si trvám na adventním venci (letos se jeho výroby naštěstí chopila dcera s babičkou
). Zase je pro mě důležité domaci cukroví, rybí polévka a salát. Aktivity jako bruslení, dát si svařák. Návštěvy mi nevadí, ale když nebudou, nebudu se cítit ochuzena.
Starší dítě by sneslo dostat třeba jen jeden dárek, ale nemít dobrovolně kapra, salát a cukroví (v podobě výtvorů, na které je už zvyklý) by nedal. Také by mu chyběla trávit část svátků se širší rodinou (pendlujeme jak blbci v podstatě jen kvůli němu). Mladší by jídlo bylo celkem fuk, zato dárky jsou pro ni v jejím věku top a pak stromek a výzdoba.
Takže Ježíšek pod palmami, navíc v zemi bez křesťanské tradice, by je moc nebral.
Je to o zvyklostech v dane rodině. Děti to kopírují. Nicméně pokud to má někdo hozené jinak, tak předpokládám, že je i tom bytostně přesvědčen a nepotřebuje mít svolení emimina a netrne, jestli dítě nebude za mimone.
@Dollorres píše:
Dárky se dají strčit i pod nazdobené vetve. ![]()
@Dollorres píše:
A proc je musite nekam strkat, kdyz jezisek je pod stromek nenosi?
@mroe píše:
A proc je musite nekam strkat, kdyz jezisek je pod stromek nenosi?
Je tohle nutné? ![]()