Místo Vánoc dovolená

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6794
26.11.22 19:57

@PaníBovaryová Ja se nikam netento. Ja svemu diteti rekla, ze Jezisek neexistuje.
Kdyby memu diteti ostatni deti, ucitelky, vychovatelky nerikaly, jak se tesi na Jeziska a ze Jezisek mu nic neprinese, kdyz bude zlobit a ze Jezisek je miminko v Betleme a podobny cancy, nemelo by to dite potrebu odvetit, ze Jezisek neexistuje.

Pokud se nejaci rodice rozhodli, ze budou svemu diteti cpat tyhle krestanske bullshity az do nastupu puberty, oukej, ale at nevyzaduji po okoli, at jim hraje do karet. To si budou muset zvladnout sami doma.
Stejne jako v sesty tride jejich deti zjisti, ze Buh svet opravdu nestvoril.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
26.11.22 20:03
@Svistice píše:
To jsme měli jako jednu z možností, ze někdo třeba zlobi. Když přišel z té školky v pěti letech, že Ondra vykládal… (navíc panucitelka všem vyzvedavajicim rodičům decentně nahlásila, že se jim tam stála taková situace, že to zarazily, s chlapečkem si to vysvetlily, ale že by se přesto děti mohli ptát, nektere že to vzaly až tak, že plakaly). Tak jsme predhodily variantu, že někde nosí Ježíšek, někde Santa Claus, v Nizozemí na Vánoce už nic nedostávají, protože dárky dostanou už na Mikuláše, v Rusku nebo Španělsku si zase na dárky musí počkat až do ledna, tak je možné, že k Ondrovi nechodí žádná kouzelná postava, protože na ní nevěří, a dávají rodice, nebo že třeba nebyl úplně hodný, tak museli za Ježíška zaskočit rodice. A že moje spolužačka Jehovistka třeba neslavila Vánoce vůbec, ani neměla dárky.
A nechala jsem to na dítěti. Prohlásil, že u nás nosí Ježíšek a u Ondry asi nechodí, protože občas ve školce zlobi. Dál to neřešil a věřil další tři roky.

Ty jo, tak dá se říct ze na 99% shodný příběh, jak u nás. Myslím, že nikomu Ježíška nevzal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1772
26.11.22 20:08

Nóóó 😁. Moje děti v šesti letech už tedy věděly, jak vznikají a rodí se děti. Když se o to zajímaly, tak jsem měla mlžit s čápem? Samozřejmě to bylo citlivě podané. S pětiletou jsem na její popud řešila rozdíl mezi jednovaječnými a dvouvaječnými dvojčaty.

@karkarka píše:
To by měl dítku někdo z dětí přesně v 6 letech vysvětlit, jak se souloži a odkud lezou děti. By mě zajímalo, jestli by s tím zakladatelka taky byla ok.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
26.11.22 20:11
@Dollorres píše:
Ty jo, tak dá se říct ze na 99% shodný příběh, jak u nás. Myslím, že nikomu Ježíška nevzal.

No ono jde o to, co, kolik jak a jakým dětem navykladal.
Mě o neexistenci Ježíška poučil o rok nebo dva starší spolupacient v nemocnici v mých pěti letech. A od té doby jsem neverila. Stačilo opravdu jen pár vět typu „Hele, víš že Ježíšek není a všechny ty dárky kupuji rodice?“
A musím s odstupem času říct, že v tomhle věku mi to bylo líto, že mi tu „víru v tajemno“ někdo takhle a tímto způsobem vzal. Jako nechat me věřit do první třídy by bylo bývalo fajn. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4928
26.11.22 20:11

Vždycky mi přijde vtipný, když se někdo pasuje do alternativní role (kdyby ses o tom nezačala tak obšírně rozepisovat, ani by mě nenapadlo, že je dovolená přes svátky takový dobrodružství) a pak je zasažen, protože se vymyká, dítě nezapadlo ideálně do kolektivu a nedejbůh to ještě někdo řekne nahlas.
Tak buď jedno nebo druhý, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35330
26.11.22 20:14
@Dollorres píše:
Ví, že budou dárky pod stromkem, o tom občas mluví. Už vyráběl první dárek pro babičku a obcas pronese, že koupíme tátovi dárek. Toť vše. Jinak si myslím, že by mu bylo úplně jedno, jestli by Vánoce byly za týden nebo v únoru. Časově to určitě ještě nevnímá.
To s tou chatou je zajímavý nápad, který si umím představit realizovat, jakmile budou umět oba lyžovat a někde ideálně s jistotou sněhu. :)

Proc mate stromek a jinak nic? Proc tradici stromku dodrzujete, kdyz na ostatni pecete?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42209
26.11.22 20:17
@mroe píše:
Proc mate stromek a jinak nic? Proc tradici stromku dodrzujete, kdyz na ostatni pecete?

Protože to chtěl syn?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35330
26.11.22 20:17
@VitaminC píše:
Proc by to nemohl tvrdit, kdyz ty druhe deti tvrdi, ze existuje a narusuji tak me pojeti vychovy?

Cim narusuji tvoje pojeti. K vam proste nechodi. K nim ano

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42209
26.11.22 20:19
@mroe píše:
Cim narusuji tvoje pojeti. K vam proste nechodi. K nim ano

Tím, že dle Vit. C neexistuje. Ne, že k nim nechodí. Když neexistuje, nemůže chodit k nikomu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21409
26.11.22 20:20
@VitaminC píše:
@PaníBovaryová Ja se nikam netento. Ja svemu diteti rekla, ze Jezisek neexistuje.
Kdyby memu diteti ostatni deti, ucitelky, vychovatelky nerikaly, jak se tesi na Jeziska a ze Jezisek mu nic neprinese, kdyz bude zlobit a ze Jezisek je miminko v Betleme a podobny cancy, nemelo by to dite potrebu odvetit, ze Jezisek neexistuje.Pokud se nejaci rodice rozhodli, ze budou svemu diteti cpat tyhle krestanske bullshity az do nastupu puberty, oukej, ale at nevyzaduji po okoli, at jim hraje do karet. To si budou muset zvladnout sami doma.
Stejne jako v sesty tride jejich deti zjisti, ze Buh svet opravdu nestvoril.

Bude se divit, ale treba katolici jsou prave ti, co velmi neradi vidi, kdyz se detem rika, ze jim darky nosi Jezisek. Nejake materialni dary nejsou to, co by na Vanocich uznavali. Evangelici 25.12. a pravoslavni nadeluji v lednu. Jezisek je spis novodoba zalezitost. A regionalni.
Podle me ses vztekla na krestanske bullshity zbytecne a vzala svemu diteti kus kouzla detstvi. Tvuj problem. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35330
26.11.22 20:21
@Havlova píše:
Protože to chtěl syn?

Mozna by chtel i toho Jeziska, cukrovi atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42209
26.11.22 20:23
@mroe píše:
Mozna by chtel i toho Jeziska, cukrovi atd…

Cukroví má taky. I nějakou výzdobu. S Ježíškem nevím, dceři se to líbilo, i synovi. My ho v dětství neměli a Vánoce jsem měla ráda i tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4928
26.11.22 20:27
@PaníBovaryová píše:
Bude se divit, ale treba katolici jsou prave ti, co velmi neradi vidi, kdyz se detem rika, ze jim darky nosi Jezisek. Nejake materialni dary nejsou to, co by na Vanocich uznavali. Evangelici 25.12. a pravoslavni nadeluji v lednu. Jezisek je spis novodoba zalezitost. A regionalni.
Podle me ses vztekla na krestanske bullshity zbytecne a vzala svemu diteti kus kouzla detstvi. Tvuj problem. :lol:

Právo spoilerovat šestiletým neexistenci ježucha s dárkama jako boj za náboženskou svobodu v českých zemích :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
26.11.22 20:29

@PaníBovaryová Ja se vubec nevztekla. Nejvic se v teto diskuzi vztekaji ti, co jsou prekvapeni, ze venku je svet, ktery ovlivuje jejich deti, a oni ten svet ovlivnovat nemohou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
26.11.22 20:33
@Netopirek píše:
Má právo říct, že mu nosí dárky rodiče. Ale ne tvrdit, že i všem ostatním, protože Ježíšek neexistuje

Jak to myslíš, že dítě nemá právo to tvrdit? Kdo určuje, co dítě smí a nesmí říct?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová