Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Měl tu někdo stejný nápad? Máme 2 děti.
Necelé 3 r a 6,5 let a ten mladší zatím moc Vánoce nevnímá mi přijde a ten starší je má rad, ale na Ježíška si nehrajeme. Mě ani manžela Vánoce moc neberou. Jediná naše dekorace je stromek, věnec a adventní kalendáře. Kdysi jako bezdětní jsme to tak dělavali, že místo Vánoc jsme se sebrali a jeli cestovat. A teď nám to relativně chybí. A chtěli bychom zkusit na 14 dni Emiráty. S tím, že dárky bychom dětem dali něco před cestou a něco po návratu. A nějaký překvapeni sebou.
Je tu někdo, kdo to tak s dětmi děla? Zatím se synovi ten nápad líbí, ale samozřejmě už v tomhle věku si děti porovnávají zážitky z Vánoc a řeší se to ve třídě, tak aby nebyl příliš výstřední. Mě jen v poslední době zasáhla informace, když mi družinářka sdělovala, ať synovi vysvětlím, že nemá dětem říkat pravdu o Ježíškovi a nekazí to ostatním a u toho na mě koukala jak na vraha. A on z toho byl taky trochu rozhozenej, nechci aby byl za exota.
@Dollorres píše:
Necelé 3 r a 6,5 let a ten mladší zatím moc Vánoce nevnímá mi přijde a ten starší je má rad, ale na Ježíška si nehrajeme. Mě ani manžela Vánoce moc neberou. Jediná naše dekorace je stromek, věnec a adventní kalendáře. Kdysi jako bezdětní jsme to tak dělavali, že místo Vánoc jsme se sebrali a jeli cestovat. A teď nám to relativně chybí. A chtěli bychom zkusit na 14 dni Emiráty. S tím, že dárky bychom dětem dali něco před cestou a něco po návratu. A nějaký překvapeni sebou.
Je tu někdo, kdo to tak s dětmi děla? Zatím se synovi ten nápad líbí, ale samozřejmě už v tomhle věku si děti porovnávají zážitky z Vánoc a řeší se to ve třídě, tak aby nebyl příliš výstřední. Mě jen v poslední době zasáhla informace, když mi družinářka sdělovala, ať synovi vysvětlím, že nemá dětem říkat pravdu o Ježíškovi a nekazí to ostatním a u toho na mě koukala jak na vraha. A on z toho byl taky trochu rozhozenej, nechci aby byl za exota.
tak dovolenou bych neřešila, klidně bych jela. Moc nechápu, proč tě zasáhlo to od vychovatelky. Klidně bys mohla synovi vysvětlit, že jsou děti, které na Ježíška věří a že není moc pěkné jim brát jejich jejich víru a nadšení pro něco takového.
Záleží na tom, pro mě je důležité, abych o Vánocích cítila okolo sebe lásku širší rodiny a to učím i svoje okolí. Pro tebe to důležité není, rodinu asi nemáš, tak asi není problém, ne?
Jinak na toho Ježíška jsi mohla tedy upozornit syna sama. Vážně tě nenapadlo, že okolo 6 let ještě většina dětí věří?
No já nevím, však si to udělejte jak chcete, nikde není psáno, že musíte uniformně slavit Vánoce,,tak jak se má". Nicméně působíš tak, že se chceš lišit, ale moc si za tím nestojíš. Proč tě zasáhla žádost družinářky, aby syn neříkal pravdu o Ježíškovi dětem? Mně to přijde celkem logické, že ti to řekla a navíc jste ho jako rodiče měli upozornit hlavně vy. Když ti jsou Vánoce tak starsne jedno, jak píšeš, tak tomu moc nerozumím, že tě to zasáhlo. ![]()
@Dollorres Jak kdo tráví Vánoce je fuk (to ho z kolektivu fakt nevycleni).
Nicméně me překvapuje, tze Ti nedošlo, ze v českém prostředí si určitě tak 90% rodin na Ježíška hraje. Navíc dnes na něj děti věří (k mému překvapení) déle, než za našeho dětství. Takže je fakt zvláštní, že jsi dítě needukovala, jak s „Jeziskovskou“ informací nakládat v kolektivu vrstevníků. Tak ti to holt musela vysvětlit vychovatelka.
@Svistice píše:
Navíc dnes na něj děti věří (k mému překvapení) déle, než za našeho dětství.
To je tím, že je hodně opečováváme a chráníme.
Jedna spolupracovnice si myslela, že její 12-leté dítě stále věří a byla s tím hrozně spokojená. Ve třinácti ji tedy dítě vyvedlo z omylu. A je to přesně ta hodně protektivní maminka, písemky jsou problém, protože to je moc stresu, dítě radši půjde na učňák, aby nemuselo projít přijímačkami a podobně.
@vokishka píše:
tak dovolenou bych neřešila, klidně bych jela. Moc nechápu, proč tě zasáhlo to od vychovatelky. Klidně bys mohla synovi vysvětlit, že jsou děti, které na Ježíška věří a že není moc pěkné jim brát jejich jejich víru a nadšení pro něco takového.
Asi to beru moc osobně, ale měla jsem z ni takový nepříjemný pocit. Ale třeba je to jen můj osobní dojem a nic špatného zatím není.
@Dollorres píše:
Asi to beru moc osobně, ale měla jsem z ni takový nepříjemný pocit. Ale třeba je to jen můj osobní dojem a nic špatného zatím není.
tak ono stačilo, aby tvůj syn všechny patřičně poučoval o Ježíškovi a někdo z dětí kvůli tomu plakal. Tak z toho byla vychovatelka ve špatné náladě. Prvnáci jsou prostě malí
Zkušenost nemám, my slavíme Vánoce doma a u stromku, ale třeba rodiče mého ex takhle jednou na svátky odjeli a byli nadšení, spokojení a moc se jim to líbilo. Takže pokud rádi cestujete a máte na to, tak bych do toho šla, naopak bych to viděla jako zajímavé, že si děti budou říkat, že každý slavil jinak. Ježíšek je přece kouzelný a může za Tvými dětmi i do Emirátů, ne? ![]()
@Mariane.B píše:
Záleží na tom, pro mě je důležité, abych o Vánocích cítila okolo sebe lásku širší rodiny a to učím i svoje okolí. Pro tebe to důležité není, rodinu asi nemáš, tak asi není problém, ne?
Jinak na toho Ježíška jsi mohla tedy upozornit syna sama. Vážně tě nenapadlo, že okolo 6 let ještě většina dětí věří?
O tom jsme se bavili xkrat, on ví, že je to taková hra a každý to má jinak a žádala jsem ho ať do toho nikomu nezasahuje. Stejně má asi potřebu sdělovat jak to je.
Jinak moje rodina je daleko a manželova nám do toho nezasahuje.
Nechtěla bych. Ani by takový dárek nepotěšil. My si teda na Ježíška hrajeme, přestože 2 děti ze tří nevěří. Je to hezká tradice a hezké období, které začíná zítřkem. Máme své zavedené tradice. A máme zvířata. My chceme být i s nima. Brala bych variantu, že se půjčí soukromá velká chata v horách. A všichni a se vším se přesuneme tam. Tam proběhnou Vánoce a celkově volno. Vč. zvířat. Tak to jo. Jestli je brána i taková dovolená. K moři bych nechtěla v tomhle období.
Ve 3 letech dítě Vánoce neberou? Asi jsem měla v tom věku jiné děti nebo to bylo tím, že my je prožíváme. Tak to i malé dítě přebíralo.
Ale pokud ty a tvá rodina to takhle cítíte. Tak si udělejte jinou, svoji tradici. Hlavní je, ať to vyhovuje tvé rodině.
Příspěvek upraven 26.11.22 v 17:45
@Dollorres píše:
Já nevím co ty maminky vede k tomu, že musí za každou cenu být tak ukrutně pravdomluvné a „nehrát“ si na Ježíška. Lenost? Nic jiného mě nenapadá. Ono je to prostě snadné - na kouzlo nehrajeme, na Vánoce taky. A ještě jsou zasažené, když nemají kouzlo kazit ostatním. V první řadě to kouzlo berou vlastním dětem.
@bjetuschka píše:
No já nevím, však si to udělejte jak chcete, nikde není psáno, že musíte uniformně slavit Vánoce,,tak jak se má". Nicméně působíš tak, že se chceš lišit, ale moc si za tím nestojíš. Proč tě zasáhla žádost družinářky, aby syn neříkal pravdu o Ježíškovi dětem? Mně to přijde celkem logické, že ti to řekla a navíc jste ho jako rodiče měli upozornit hlavně vy. Když ti jsou Vánoce tak starsne jedno, jak píšeš, tak tomu moc nerozumím, že tě to zasáhlo.
Tohle bude spis osobní, než Vánoční problém. Mam z ni pocit, ze ho nemá moc rada z dlouhodobějsiho hlediska. Tak tímhle to spíš podtrhla.
@Svistice píše:
Nicméně me překvapuje, tze Ti nedošlo, ze v českém prostředí si určitě tak 90% rodin na Ježíška hraje. Navíc dnes na něj děti věří (k mému překvapení) déle, než za našeho dětství. Takže je fakt zvláštní, že jsi dítě needukovala, jak s „Jeziskovskou“ informací nakládat v kolektivu vrstevníků. Tak ti to holt musela vysvětlit vychovatelka.
Tak to jsem mu samozřejmě řekla, každý rok si to připomínáme. Letos to nerespektoval.
@hanka.br. píše:
Já nevím co ty maminky vede k tomu, že musí za každou cenu být tak ukrutně pravdomluvné a „nehrát“ si na Ježíška. Lenost? Nic jiného mě nenapadá. Ono je to prostě snadné - na kouzlo nehrajeme, na Vánoce taky. A ještě jsou zasažené, když nemají kouzlo kazit ostatním. V první řadě to kouzlo berou vlastním dětem.
Přesně. Jedna uvědomělá matka má potřebu zničit dalším 20 dětem ve třídě kouzlo Vánoc
fakt věřit, ze šestileté dítě si necha pro sebe je takový drb… no ehm ![]()