Místo Vánoc dovolená

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30408
26.11.22 18:22
@Pakočka píše:
Fýha, tady je ale kritiky.. No pokud je to taková národní povinnost dělat dětem ty „správné“ české Vánoce, tak už se nedivím, proč se tolik lidí na Vánoce zadlužuje. Když ty dárky nosí Ježíšek, tak ten určitě nemusí řešit, kolik peněz mají rodiče.

Začínám zjišťovat, že to povinné chození do kostela mělo v hromadě nevýhod aspoň jedno pozitivum - že nás naši nekrmili tímhle nesmyslným vánočním paskvilem :lol: Pokud je řeč o Ježíškovi, tak ten na rozdíl od amerického Santy dárky fakt nenosí. To si jen poměrně nedávno čeští pohané vymysleli a nějak se to uchytilo. Ale proti gustu žádný dišputát. Je v pořádku, že to tak spousta lidí praktikuje.

Jen je potřeba si uvědomit, že ne každý to tak má. A to by si měla uvědomit i ta družinářka a neměla by se zlobit na dítě, které nevěří pohádkám. A pokud s tím má takový problém a má potřebu to řešit, tak ať dětem vysvětlí, že každý Vánoce slaví jinak. Třeba mají ve třídě cizince, kteří slaví např. pravoslavné Vánoce. Doufám, že se stejným zájmem ta družinářka řeší také trauma dětí z chudých rodin, které k Vánocům nedostaly skoro nic. Je přeci hrozně neohleduplné, když se bohaté děti chlubí s dárky před těmi chudými.. (Ježíšek na ně asi zapomněl?)

Správné české Vánoce jsou o dárcích a zadlužování? To říká kdo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
26.11.22 18:22
@Kelsey píše:
@beruska9 Dcery věřily do 10-11 let. Už nevěří. Ale taktně mlčí a pomáhají nám, aby mladší brácha mohl věřit dál. Syn 9 let věří. Dokud nepůjde na budovu druhého stupně. Tak může taky věřit.

No vidis, ja nevim, kdy jsem na to prisla ja, ale vim, ze jsme resili darky s brachou, kdyz byl mladsi mimino, takze 8-9. Me zase prijde divne verit do 11 :nevim: Je na to nejaka ofiko hranice, kdy uz to deti muzou rikat nahlas? Souhlasim, ze 6-7 bude asi spis brzy, ale ze se z toho dela hned takove drama, tomu nerozumim :nevim: Vubec si nevybavuji, ze by pak pro me Vanoce ztratily nejake kouzlo, spis jeste pribyla radost z obdarovavani :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
26.11.22 18:23
@VitaminC píše:
Ja synovi rekla, ze Milulas je prevleceny clovek a Jezisek neexistuje uz ve skolce. Pokud jsou rodice, kteri tohle detem bulikuji do hlavy, tak se budou muset vyporadat i s tim, ze nekdo tohle nepodporuje nebo slavi Chanuku nebo mu darky nosi deda Mraz. Nemam zodpovednost za cizi rodiny a jejich vychovu. To at si vyresi doma.
To bych take odpovedela druzinarce.
K tomu zbytku - udelejte si takove Vanoce, jake chcete vy. Takze klidne u more.

Tohle ji říct, tak to teprve začne být osobní :mrgreen: Ale souznim :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
26.11.22 18:24

Jeďte, napak mu to že byl někde cestovat budou spolužáci spíš závidět.

Fakt neřeš co na to lidi, řešte to, co vy chcete dělat a jak vám to vychází do rozpočtu a kalendáře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
26.11.22 18:29
@Svistice píše:
Překvapivě mě vysoce racionální a analytický založené dítě věřilo až do začátku třetí třídy. I přes všechny Alza panáčky zaručující včasné doručení darku atd. I přes spolužáka ve školce, který si pustil pusu na špacír. Proste věřit chtělo.
Stejně tak věřilo, že ten mikulášský balíček za oknem je od skutečného Mikuláše. Že do školky a na školní besídky chodí převlečení lidé (často tam rozeznal i známé tváře), ale nám doma za oknem nechává nadílku ten pravý Mikuláš.
Pak se jednou zcela vážně zeptal, jak to ten Ježíšek technický dělá, když jsou zavřená okna, babička v kuchyni myje nádobí atd. a spekuloval nad tím tak vědecký a racionálně, že už jsem neměla „koule“ mu v těch 8+ lhát a vymýšlet báchorky a snažit se ho přesvědčit o kouzlech. Tak jsem kapla božskou.
Vzal to v pohodě, naopak měl pocit, že je velkej kluk, když ví jak to je. A hrozně si užívá to hraní na Ježíška pro mladší ségru.
:mrgreen: No u nas to mozna bude mit podobny prubeh…zatim obcasne otazky odrazim protiotazkou, co si mysli on, jak to je, a zatim to taky vypada, ze spis verit chce…ale je chytry jak opice, myslim, ze brzy mu to stejne dojde. Uz jsem mela namale pri dotazu, jak muze Jezisek nosit darky, kdyz umrel :mrgreen: (diky, Velikonoce…). A to uz nejakym myslenkovym skokem prekonal stehovani z anglicky mluvici zeme a prerod Santu v Jeziska :mrgreen:

Příspěvek upraven 26.11.22 v 18:31

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7858
26.11.22 18:30
@hanka.br. píše:
Ale já nemluvím o tom, že někdo slaví „jinak“, ale o tom, že se někomu prostě nechce slavit vůbec a to ani kvůli vlastním dětem. Nemluvě o těch cizích.

máš recht, soudružko! Neslavit by rozhodně mělo být trestné. Kdo neslaví, slaví proti nám. A když to tak dělám já i Máňa od vedle, tak je to tak správně a žádný vybočovače z řady tady nechceme. A když už chce vybočovat, ať si následky nese sama a ať kouká to svý děcko naučit pořádně přesvědčivě lhát. Protože jestli náš Pepíček pochopí už před dovršením plnoletosti, že Jěžíšek byl jenom kec, tak se z toho nervově zhroutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
26.11.22 18:32
@Netopirek píše:
jestli děti přesvědčoval, že Ježíšek není, tak si popularitu moc nezvýšil. V okolí rodiny na dovolené jezdí, ale tedy všichni na hory, aby měli „bílé Vánoce“. Do tepla jezdí jen samotní dospělý.
Pokud u vás v okolí nikdo takhle nejezdí, tak až si budou vyprávět, co dělali o prázdninách. Bude nejspíš za exota

To vypadá, že už snad pochopil, že takhle by pokračovat dál neměl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
26.11.22 18:32
@beruska9 píše:
No vidis, ja nevim, kdy jsem na to prisla ja, ale vim, ze jsme resili darky s brachou, kdyz byl mladsi mimino, takze 8-9. Me zase prijde divne verit do 11 :nevim: Je na to nejaka ofiko hranice, kdy uz to deti muzou rikat nahlas? Souhlasim, ze 6-7 bude asi spis brzy, ale ze se z toho dela hned takove drama, tomu nerozumim :nevim: Vubec si nevybavuji, ze by pak pro me Vanoce ztratily nejake kouzlo, spis jeste pribyla radost z obdarovavani :nevim:

Tak mi zas přijde divné, že děti někde nevěří dýl nebo jim to rodiče řeknou a klidně ve věku školkaře. Ale každého věc. Ať si každý dělá ve své rodině, jak uzná za vhodné. Ale dětem druhých dá možnost věřit dál. Tzn. svoje děti si srovnat, ať mlčí. To je takový problém?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
26.11.22 18:33
@Dollorres píše:
Tohle ji říct, tak to teprve začne být osobní :mrgreen: Ale souznim :palec:

Souzníš se sobectvím a ukázkou minimální emoční inteligence? Hele řeklas, že syn nemá úplně nejlepší postavení ve třídě. Uvědomuješ si, že schopnost jednat s lidmi je hodně závislá právě na té emoční inteligenci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
26.11.22 18:33
@vulpes píše:
máš recht, soudružko! Neslavit by rozhodně mělo být trestné. Kdo neslaví, slaví proti nám. A když to tak dělám já i Máňa od vedle, tak je to tak správně a žádný vybočovače z řady tady nechceme. A když už chce vybočovat, ať si následky nese sama a ať kouká to svý děcko naučit pořádně přesvědčivě lhát. Protože jestli náš Pepíček pochopí už před dovršením plnoletosti, že Jěžíšek byl jenom kec, tak se z toho nervově zhroutí.

A vis, co je na tom nejsmutnejsi? Ze jestli se nepletu, soudruzka je ucitelka :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18646
26.11.22 18:34
@hanka.br. píše:
Víš, že mě to vůbec nepřekvapuje?

To me taky napadlo :mrgreen: chtěl byt zajímavý a teď je ještě za většího exota

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
26.11.22 18:35
@hanka.br. píše:
Správné české Vánoce jsou o dárcích a zadlužování? To říká kdo?

No alespoň ta část českých Vánoc, která se tu řeší, je o tom, že dárky nosí Ježíšek. Někdy se k tomu dodává, že to, jaké dárky dítě od Ježíška dostane, souvisí s tím, jak bylo hodné.

No ale potom přijdou po Vánocích děti do školy a jedničkáři z chudé rodiny, který dostal svetr a ponožky, se chlubí třídní průšvihář s novým ajfounem.

Takže ano, z toho dětského pohledu ty české Vánoce hodně o dárcích jsou, když jim cpeme, jak dárky nosí Ježíšek. Blbý je, že tomu kolikrát podléhají i rodiče a dělají Vánoce nad své poměry..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42092
@Dollorres píše:
To vypadá, že už snad pochopil, že takhle by pokračovat dál neměl.

A on by chtěl jet? Nebo by chtěl tradiční Vánoce. Co oslavit Vánoce a pak odletět? Holt by byly dříve. Nebo naopak přiletět a pak je oslavit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15154
@hospodki píše:
Přesně. Jedna uvědomělá matka má potřebu zničit dalším 20 dětem ve třídě kouzlo Vánoc :roll: fakt věřit, ze šestileté dítě si necha pro sebe je takový drb… no ehm :zed:

To by měl dítku někdo z dětí přesně v 6 letech vysvětlit, jak se souloži a odkud lezou děti. By mě zajímalo, jestli by s tím zakladatelka taky byla ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
26.11.22 18:36

Teda že by mi nějaká omezená družinářka stála za to, abych nejela na dovolenou, když můžu a jste v tom jako rodina za jedno? :D :D. Tak to vůbec, jela bych určitě. Aspoň bude mít syn zážitek, jak slaví jinde. u holky ve třídě taky byly děti, kde Vánoce neslavily nebo jindy nebo jinak a nijak ji to nepoznamenalo, ani nechápu proč by mělo. V tomhle věku by právě měla akorát tak starosti, jestli ji v zahraničí Ježíšek najde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová