Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Kelsey píše:
Ať si neslaví. Vidíš, jak znechuceně o Vánocích uvažuje. Její věc. Její volba. Ať její děti hlavně neobtěžují druhé děti.
Tak tezko rict, jestli obtezoval, nevime, co presne tam probehlo. Synovi je 7 a z dotazu chapu, ze se o tom ve skole bavi a ze uz mu to dost v hlave srotuje. Staci jedno dite ve tride, ktere se to dozvi (uprimne, obcas poustim televizi nebo radio a mam pocit, ze moje dite jednou bude poradne vnimat a dozvi se to z nejake chytre reklamy) a bude to ven ![]()
@Dollorres píše:
Někdo na to není. Dokonce ani některé děti ne. Připadala bych si strašně nepatřičně hrát na ně tuhle hru, když s tím nesouzním. A neřekla bych, že je to pohodlnější, dárky stejně musím skrýt, aby měly překvapeni.
Ale to je v pořádku. Jen si srovnej své uvědomělé dítě. Ať nechá kamarády věřit dál. A nebuď překvapená, že se na něj někdo hodně zlobí. To ti tady říkáme. Doma si dělej co chceš. Ale nebuď sobecká i za dveřmi. Vysvětli svým dětem, ať si informaci nechají pro sebe.
@Dollorres píše:
Někdo na to není. Dokonce ani některé děti ne. Připadala bych si strašně nepatřičně hrát na ně tuhle hru, když s tím nesouzním. A neřekla bych, že je to pohodlnější, dárky stejně musím skrýt, aby měly překvapeni.
Prostě se ti nechce. To je celé.
Ja synovi rekla, ze Milulas je prevleceny clovek a Jezisek neexistuje uz ve skolce. Pokud jsou rodice, kteri tohle detem bulikuji do hlavy, tak se budou muset vyporadat i s tim, ze nekdo tohle nepodporuje nebo slavi Chanuku nebo mu darky nosi deda Mraz. Nemam zodpovednost za cizi rodiny a jejich vychovu. To at si vyresi doma.
To bych take odpovedela druzinarce.
K tomu zbytku - udelejte si takove Vanoce, jake chcete vy. Takze klidne u more.
@Kelsey píše:
@Dollorres
Mi taky hodně vadilo, že jedno děvče kdysi dávno nastoupilo na moji dceru a začlo vykládat, že Ježíšek není a dárky nosí rodiče. Chtěla být strašně zajímá, tak to vykřikovala na děti. Ale stačilo ji bokem požádat, jestli by byla natolik kamarádská. Když ví a vidí, že jiné děti věří, že Ježíšek existuje. Jestli si svoji informaci může nechat pro sebe a ostatní nechat, ať věří.
To se mi od tebe nelíbí. Ty si veď své dítě, jak chceš. Ale vysvětli mu, jak je vhodné s tou informací naložit. A nekazit radost jiným dětem.
@beruska9 píše:
Ted uz par let ne, s mensimi detmi jsme to absolvovali a klidne bych to udelala znova. Vanoce v teple na plazi jsem absolvovala…nevim, 7×? ParadaJak moc exoti budete zalezi, v jake socialne skupine se pohybujete. Nekde budou asi koukat, nekde se mozna par deti bude predhanet, kdo byl ve vetsi exotice. Je to pro tebe opravdu tak dulezity faktor pri rozhodovani?
Hele jo i ne. Syn není zrovna oblíbenec a má to občas těžký, a nechci mu tím způsobit nějakou záminku proto, aby byl v další oblasti jinde.
Uprimne, nedavno jsme v praci meli docela zivou diskusi na tema, jak moc jsou nebo nejsou deti schopne chapat, ze nekdo je „jiny“ (v nejakem smyslu). Byla jsem v mensine, kdyz jsem tvrdila, ze jsou, kdyz se jim to normalne poda. Ale ted uz zase chapu, proc jsem byla v mensine
Ono to totiz nejsou schopni chapat ani dospeli
![]()
@beruska9 píše:
Tak tezko rict, jestli obtezoval, nevime, co presne tam probehlo. Synovi je 7 a z dotazu chapu, ze se o tom ve skole bavi a ze uz mu to dost v hlave srotuje. Staci jedno dite ve tride, ktere se to dozvi (uprimne, obcas poustim televizi nebo radio a mam pocit, ze moje dite jednou bude poradne vnimat a dozvi se to z nejake chytre reklamy) a bude to ven
Nemusí. U nás některé dárky nosil Ježíšek, jiné dávali lidé, kteří chtěli někoho potěšit. Vzali to jako samozřejmost a nedivili se pak reklamám, nákupům atd.
@beruska9 Dcery věřily do 10-11 let. Už nevěří. Ale taktně mlčí a pomáhají nám, aby mladší brácha mohl věřit dál. Syn 9 let věří. Dokud nepůjde na budovu druhého stupně. Tak může taky věřit.
@Dollorres píše:
Hele jo i ne. Syn není zrovna oblíbenec a má to občas těžký, a nechci mu tím způsobit nějakou záminku proto, aby byl v další oblasti jinde.
Asi to úplně obvyklé není. Ale třeba Vánoce na horách nejsou nic neobvyklého.
@hanka.br. píše:
Já nevím co ty maminky vede k tomu, že musí za každou cenu být tak ukrutně pravdomluvné a „nehrát“ si na Ježíška. Lenost? Nic jiného mě nenapadá. Ono je to prostě snadné - na kouzlo nehrajeme, na Vánoce taky. A ještě jsou zasažené, když nemají kouzlo kazit ostatním. V první řadě to kouzlo berou vlastním dětem.
Fýha, tady je ale kritiky.. No pokud je to taková národní povinnost dělat dětem ty „správné“ české Vánoce, tak už se nedivím, proč se tolik lidí na Vánoce zadlužuje. Když ty dárky nosí Ježíšek, tak ten určitě nemusí řešit, kolik peněz mají rodiče.
Začínám zjišťovat, že to povinné chození do kostela mělo v hromadě nevýhod aspoň jedno pozitivum - že nás naši nekrmili tímhle nesmyslným vánočním paskvilem
Pokud je řeč o Ježíškovi, tak ten na rozdíl od amerického Santy dárky fakt nenosí. To si jen poměrně nedávno čeští pohané vymysleli a nějak se to uchytilo. Ale proti gustu žádný dišputát. Je v pořádku, že to tak spousta lidí praktikuje.
Jen je potřeba si uvědomit, že ne každý to tak má. A to by si měla uvědomit i ta družinářka a neměla by se zlobit na dítě, které nevěří pohádkám. A pokud s tím má takový problém a má potřebu to řešit, tak ať dětem vysvětlí, že každý Vánoce slaví jinak. Třeba mají ve třídě cizince, kteří slaví např. pravoslavné Vánoce. Doufám, že se stejným zájmem ta družinářka řeší také trauma dětí z chudých rodin, které k Vánocům nedostaly skoro nic. Je přeci hrozně neohleduplné, když se bohaté děti chlubí s dárky před těmi chudými.. (Ježíšek na ně asi zapomněl?)
@marin píše:
A není to třeba tvému klukovi líto, že u Vás to tak není a nešrotuje mu to v hlavě, tak proto přesvědčuje ostatní? Asi by si s ním měla promluvit, co ho k tomu vede.Třeba by to chtěl mít jako ostatní. Znala jsem jednu rodinu, jejichž rodiče byli Svědci Jehovovi, a tam se nic neslavilo ani Vánoce, narozeniny… A dětem to líto bylo.
On má rád Vánoce, baví ho přemýšlet o tom, koho a jak podaruje. Ježíška k tomu nepotřebuje. Líto mu bylo jen to, že jsme nepekli a neměli vyzdobu, ale to jsme kvůli němu začali a je spokojený.
@beruska9 píše:
Tak tezko rict, jestli obtezoval, nevime, co presne tam probehlo. Synovi je 7 a z dotazu chapu, ze se o tom ve skole bavi a ze uz mu to dost v hlave srotuje. Staci jedno dite ve tride, ktere se to dozvi (uprimne, obcas poustim televizi nebo radio a mam pocit, ze moje dite jednou bude poradne vnimat a dozvi se to z nejake chytre reklamy) a bude to ven
Překvapivě mě vysoce racionální a analytický založené dítě věřilo až do začátku třetí třídy. I přes všechny Alza panáčky zaručující včasné doručení darku atd. I přes spolužáka ve školce, který si pustil pusu na špacír. Proste věřit chtělo.
Stejně tak věřilo, že ten mikulášský balíček za oknem je od skutečného Mikuláše. Že do školky a na školní besídky chodí převlečení lidé (často tam rozeznal i známé tváře), ale nám doma za oknem nechává nadílku ten pravý Mikuláš.
Pak se jednou zcela vážně zeptal, jak to ten Ježíšek technický dělá, když jsou zavřená okna, babička v kuchyni myje nádobí atd. a spekuloval nad tím tak vědecký a racionálně, že už jsem neměla „koule“ mu v těch 8+ lhát a vymýšlet báchorky a snažit se ho přesvědčit o kouzlech. Tak jsem kapla božskou.
Vzal to v pohodě, naopak měl pocit, že je velkej kluk, když ví jak to je. A hrozně si užívá to hraní na Ježíška pro mladší ségru.
Příspěvek upraven 26.11.22 v 18:21
@Dollorres píše:
jestli děti přesvědčoval, že Ježíšek není, tak si popularitu moc nezvýšil. V okolí rodiny na dovolené jezdí, ale tedy všichni na hory, aby měli „bílé Vánoce“. Do tepla jezdí jen samotní dospělý.
Pokud u vás v okolí nikdo takhle nejezdí, tak až si budou vyprávět, co dělali o prázdninách. Bude nejspíš za exota
@Dollorres píše:
Víš, že mě to vůbec nepřekvapuje?
@Kelsey píše:
Ale to je v pořádku. Jen si srovnej své uvědomělé dítě. Ať nechá kamarády věřit dál. A nebuď překvapená, že se na něj někdo hodně zlobí. To ti tady říkáme. Doma si dělej co chceš. Ale nebuď sobecká i za dveřmi. Vysvětli svým dětem, ať si informaci nechají pro sebe.
Tohle mu opakuju každoročně, ať do toho nezasahuje. Letos to nevydržel, ale taky jsme si to vysvětlili, že to nemá moc smysl, protože každý na to má svůj názor.