Místo Vánoc dovolená

Napsat příspěvek
Velikost písma:
33005
26.11.22 17:52
@hanka.br. píše:
Já nevím co ty maminky vede k tomu, že musí za každou cenu být tak ukrutně pravdomluvné a „nehrát“ si na Ježíška. Lenost? Nic jiného mě nenapadá. Ono je to prostě snadné - na kouzlo nehrajeme, na Vánoce taky. A ještě jsou zasažené, když nemají kouzlo kazit ostatním. V první řadě to kouzlo berou vlastním dětem.

Zas bych nedělala trágu z toho, že někdo slaví jinak, nepodporuje víru v kouzelné bytosti apod. Máme v rodině praktikující evangelíky a v této komunitě se také Ježíšek nadelujici dárky nevede, v některých rodinách pak s tím, jak děti odrostly obdarovávání zrušili úplně, protože pro ně je podstata Vánoc prostě v něčem zcela jiném. :nevim:
V tomto ohledu bych tedy spíš doporučovala vzájemný respekt (a to tedy i od těch dětí z „nejeziskovskych“ rodin). :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
26.11.22 17:53
@vokishka píše:
tak ono stačilo, aby tvůj syn všechny patřičně poučoval o Ježíškovi a někdo z dětí kvůli tomu plakal. Tak z toho byla vychovatelka ve špatné náladě. Prvnáci jsou prostě malí

Mě říkal, že to pár dětem řekl, a oni mu stejně řekly, že kdo na něj věří, tak k němu chodí. Takže snad žádná újma se nekoná. Další spolužák mu dával x důkazu, takže stejně nikoho nepřesvědčil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217

@Dollorres
Mi taky hodně vadilo, že jedno děvče kdysi dávno nastoupilo na moji dceru a začlo vykládat, že Ježíšek není a dárky nosí rodiče. Chtěla být strašně zajímá, tak to vykřikovala na děti. Ale stačilo ji bokem požádat, jestli by byla natolik kamarádská. Když ví a vidí, že jiné děti věří, že Ježíšek existuje. Jestli si svoji informaci může nechat pro sebe a ostatní nechat, ať věří.
To se mi od tebe nelíbí. Ty si veď své dítě, jak chceš. Ale vysvětli mu, jak je vhodné s tou informací naložit. A nekazit radost jiným dětem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
@Dollorres píše:
O tom jsme se bavili xkrat, on ví, že je to taková hra a každý to má jinak a žádala jsem ho ať do toho nikomu nezasahuje.Stejně má asi potřebu sdělovat jak to je.

To bych se ho ale tedy asi zeptala, jak to bylo. A pokud to udělal z nějaké potřby, tak bych mu asi vysvětlila, že to od něj bylo bezohledné.
Jinak jestli je vaší rodině fuk, tak to neřeš a jeďte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29632
@Svistice píše:
@Dollorres Jak kdo tráví Vánoce je fuk (to ho z kolektivu fakt nevycleni).
Nicméně me překvapuje, tze Ti nedošlo, ze v českém prostředí si určitě tak 90% rodin na Ježíška hraje. Navíc dnes na něj děti věří (k mému překvapení) déle, než za našeho dětství. Takže je fakt zvláštní, že jsi dítě needukovala, jak s „Jeziskovskou“ informací nakládat v kolektivu vrstevníků. Tak ti to holt musela vysvětlit vychovatelka.

Většina dětí má ráda svou fantazii. Dcera, i když to věděla, tak pro ní i v pozdějším věku tak kolem 10 let, bylo důležité to tajemno, ta krása okamžiku. My právě zdobily dětem stromeček až těsně před Štědrým dnem, takže ho viděly až večer rozsvícený. Také na to mám z dětství vzpomínky. Potom už to bylo také krásné, ten sváteční čas, kdy se všichni sejdou, ale jiné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65222
26.11.22 17:54
@Dollorres píše:
Mě říkal, že to pár dětem řekl, a oni mu stejně řekly, že kdo na něj věří, tak k němu chodí. Takže snad žádná újma se nekoná. Další spolužák mu dával x důkazu, takže stejně nikoho nepřesvědčil.

tak asi to tak jednoduché nebylo, když to zaregistrovala vychovatelka v takové míře, že měla potřebu tě upozornit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
26.11.22 17:55

Ted uz par let ne, s mensimi detmi jsme to absolvovali a klidne bych to udelala znova. Vanoce v teple na plazi jsem absolvovala…nevim, 7×? Parada :mrgreen: Jak moc exoti budete zalezi, v jake socialne skupine se pohybujete. Nekde budou asi koukat, nekde se mozna par deti bude predhanet, kdo byl ve vetsi exotice. Je to pro tebe opravdu tak dulezity faktor pri rozhodovani?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
26.11.22 17:58
@Svistice píše:
Zas bych nedělala trágu z toho, že někdo slaví jinak, nepodporuje víru v kouzelné bytosti apod. Máme v rodině praktikující evangelíky a v této komunitě se také Ježíšek nadelujici dárky nevede, v některých rodinách pak s tím, jak děti odrostly obdarovávání zrušili úplně, protože pro ně je podstata Vánoc prostě v něčem zcela jiném. :nevim:
V tomto ohledu bych tedy spíš doporučovala vzájemný respekt (a to tedy i od těch dětí z „nejeziskovskych“ rodin). :kytka:

Ale já nemluvím o tom, že někdo slaví „jinak“, ale o tom, že se někomu prostě nechce slavit vůbec a to ani kvůli vlastním dětem. Nemluvě o těch cizích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29632
26.11.22 18:01
@Dollorres píše:

A není to třeba tvému klukovi líto, že u Vás to tak není a nešrotuje mu to v hlavě, tak proto přesvědčuje ostatní? Asi by si s ním měla promluvit, co ho k tomu vede. :nevim: Třeba by to chtěl mít jako ostatní. Znala jsem jednu rodinu, jejichž rodiče byli Svědci Jehovovi, a tam se nic neslavilo ani Vánoce, narozeniny… A dětem to líto bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
26.11.22 18:02
@Kelsey píše:
Nechtěla bych. Ani by takový dárek nepotěšil. My si teda na Ježíška hrajeme, přestože 2 děti ze tří nevěří. Je to hezká tradice a hezké období, které začíná zítřkem. Máme své zavedené tradice. A máme zvířata. My chceme být i s nima. Brala bych variantu, že se půjčí soukromá velká chata v horách. A všichni a se vším se přesuneme tam. Tam proběhnou Vánoce a celkově volno. Vč. zvířat. Tak to jo. Jestli je brána i taková dovolená. K moři bych nechtěla v tomhle období.
Ve 3 letech dítě Vánoce neberou? Asi jsem měla v tom věku jiné děti nebo to bylo tím, že my je prožíváme. Tak to i malé dítě přebíralo.
Ale pokud ty a tvá rodina to takhle cítíte. Tak si udělejte jinou, svoji tradici. Hlavní je, ať to vyhovuje tvé rodině.Příspěvek upraven 26.11.22 v 17:45

Ví, že budou dárky pod stromkem, o tom občas mluví. Už vyráběl první dárek pro babičku a obcas pronese, že koupíme tátovi dárek. Toť vše. Jinak si myslím, že by mu bylo úplně jedno, jestli by Vánoce byly za týden nebo v únoru. Časově to určitě ještě nevnímá.
To s tou chatou je zajímavý nápad, který si umím představit realizovat, jakmile budou umět oba lyžovat a někde ideálně s jistotou sněhu. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
26.11.22 18:03
@hanka.br. píše:
Ale já nemluvím o tom, že někdo slaví „jinak“, ale o tom, že se někomu prostě nechce slavit vůbec a to ani kvůli vlastním dětem. Nemluvě o těch cizích.

Pohybují se v dost multikulti prostředí, takže fakt nebudu kritizovat, že někdo nedělá výzdobu, nepeče cukroví nechce se vidět s příbuzenstvem a jednoduše „neslaví“ a druhou půlku prosince pojme jen jako příležitost zmizet někam za teplem. :nevim:
Taky jsem měla v životě období, kdy Vánoce pro mě byly z osobních a rodinných duvodu nejhorším obdobím roku a byla bych je bývalá úplně vypustila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
26.11.22 18:03
@hanka.br. píše:

Ať si neslaví. Vidíš, jak znechuceně o Vánocích uvažuje. Její věc. Její volba. Ať její děti hlavně neobtěžují druhé děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
26.11.22 18:06
@hanka.br. píše:
Já nevím co ty maminky vede k tomu, že musí za každou cenu být tak ukrutně pravdomluvné a „nehrát“ si na Ježíška. Lenost? Nic jiného mě nenapadá. Ono je to prostě snadné - na kouzlo nehrajeme, na Vánoce taky. A ještě jsou zasažené, když nemají kouzlo kazit ostatním. V první řadě to kouzlo berou vlastním dětem.

Někdo na to není. Dokonce ani některé děti ne. Připadala bych si strašně nepatřičně hrát na ně tuhle hru, když s tím nesouzním. A neřekla bych, že je to pohodlnější, dárky stejně musím skrýt, aby měly překvapeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
26.11.22 18:08

Neznám nikoho, kdo by s malými dětmi trávil Vánoce v cizině. Osobně bych děti neobírala o kouzlo Vánoc doma. Já sama moc Vánoce nemusím, neprožívám, přesto mám krásné vzpomínky na dětství a na to, jak jsme Vánoce slavili. Vánoce mimo domov jste si mohli užívat jako bezdětní a pak budete zase moct, až vám děti odrostou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21395
26.11.22 18:11
@Dollorres píše:
Někdo na to není. Dokonce ani některé děti ne. Připadala bych si strašně nepatřičně hrát na ně tuhle hru, když s tím nesouzním. A neřekla bych, že je to pohodlnější, dárky stejně musím skrýt, aby měly překvapeni.

Kecy v kleci,.je to tva pohodlnost. Deti potrebuji verit na kouzla. Nechces, nechces, tva vec, neser to ale druhym. Druzinarka te dobre odhadla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová