Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No, přesně takhle to vidím…
Kdyby mi začala nějaká družinářka domlouvat ohledně Ježíška, tak bych jí řekla : „Tamhle Anna čeká na Novyj God, vietnamec taky na cosi v lednu, Honzík od Jehovistů to neslaví, Janička Nováků bojuje proti konzumu a jen pečou perníky, suší jabka a zpívají koledy a já mám Karlíkovi natlouct do hlavičky, že Ježíšek zvládne obletět celou republiku, rozdat dárky, ještě ve městě zvládne rozlišit domácnosti, kam smí a kam ne atd. atd.? ![]()
To jste se snad pomátla…“ ![]()
Pro mě to je opravdu zajímavý přínos, ta diskuse, že si to v dnešní době někdo troufne, to je tak interní věc rodiny, v podstatě jako náboženství, jsem ráda, žes k tomu napsala víc, zakl. bude asi někde ze vsi, bych řekla.
A to, že někdo by mohl věřit v 10 letech, to už naprosto nepobírám, dnes jsou ty děti tak chytré, kamarády z různých zemí mají, knížky, filmy, naprosto nechápu… ![]()
@stinga píše:
@1Pears1 a také nevěřím tomu, že by existovalo 10-12 leté dítě, které opravdu věří na Ježíška, ty děti to jen hrají, aby to rodičům nebylo líto
Jj, je to tak. Měla jsem to tak i já a i moje nejstarší děti se přiznaly, že to tajemství prokoukly dřív, než jsem si myslela ![]()
Ale vůbec to nevadí, Vánoce máme podle sebe a snad hezké i tak.
Věřila jsem teda asi do vyššího věku než ony, ale potom mi bylo spíš trapně, že jsem to nevěděla jako spolužáci a kamarádi
Nemám starší sourozence, jen mladší a těm to logicky došlo dřív.
Taky jsem zastáncem toho děti neudržovat v této milosrdné lži za každou cenu, když se začne ptát, směřovat k pravdě, ne lakovat, i když by se ještě nechalo.. Maximálně v tom předškolním věku, potom to směřovat k různému pojetí Vánoc u různých lidí v různých situacích a různě na světě.
@free333 píše:
@1Pears1No, přesně takhle to vidím…
Kdyby mi začala nějaká družinářka domlouvat ohledně Ježíška, tak bych jí řekla : „Tamhle Anna čeká na Novyj God, vietnamec taky na cosi v lednu, Honzík od Jehovistů to neslaví, Janička Nováků bojuje proti konzumu a jen pečou perníky, suší jabka a zpívají koledy a já mám Karlíkovi natlouct do hlavičky, že Ježíšek zvládne obletět celou republiku, rozdat dárky, ještě ve městě zvládne rozlišit domácnosti, kam smí a kam ne atd. atd.?
To jste se snad pomátla…“Pro mě to je opravdu zajímavý přínos, ta diskuse, že si to v dnešní době někdo troufne, to je tak interní věc rodiny, v podstatě jako náboženství, jsem ráda, žes k tomu napsala víc, zakl. bude asi někde ze vsi, bych řekla.
A to, že někdo by mohl věřit v 10 letech, to už naprosto nepobírám, dnes jsou ty děti tak chytré, kamarády z různých zemí mají, knížky, filmy, naprosto nechápu…
Souhlasím s Tebou.
Mám zkušenost ze spolupráce s běžnou ZŠ, kde bylo hodně cizinců už před covidem a před válkou. Opravdu je to vnímáno jako hodně tenký led a všichni dávají pozor, aby někde nenarazili. Probírá se to i na poradách.
Multikulturní pojetí je nadřazeno tomu, že se musí ponechat iluze českému dítěti, které věří na Ježíška.
@free333 píše:Pro mě to je opravdu zajímavý přínos, ta diskuse, že si to v dnešní době někdo troufne, to je tak interní věc rodiny, v podstatě jako náboženství, jsem ráda, žes k tomu napsala víc, zakl. bude asi někde ze vsi, bych řekla.
No, vždyť jo
vykládat dětem věřícím v Ježíška, že Ježíšek neexistuje, je stejná neomalenost, jako vykládat dětem věřícím v Boha, že Bůh neexistuje. V první řadě je chyba ve výchově v rodině, že dítě není naučené respektovat ostatní.
@stinga píše:
@1Pears1 přesně tak, já teď s 6letou vyplňuji předškolácký sešit pro děti 5 - 6 let, je tam strana věnovaná různým tradicím na Vánoce v různých zemích
To se přece nevylučuje, že věří dítě na Ježíška a ta ostuda, že věří někdo dlouho
. Muže ségra žije v Anglii. Takže dětem každý rok posílá Santa dárky. To oni ví, že v různých koutech země je někdo jiný, kdo rozdává dárky. Že jí jiná tradiční jídla a mají své tradice. Měli jsme teď návštěvu. Další ostuda třeťačka a taky věří na Ježíška.
@Kelsey píše:
To se přece nevylučuje, že věří dítě na Ježíška a ta ostuda, že věří někdo dlouho. Muže ségra žije v Anglii. Takže dětem každý rok posílá Santa dárky. To oni ví, že v různých koutech země je někdo jiný, kdo rozdává dárky. Že jí jiná tradiční jídla a mají své tradice. Měli jsme teď návštěvu. Další ostuda třeťačka a taky věří na Ježíška.
Věří, protože chce věřit a to není špatně. Měl jsem to stejně, prostě se mi líbilo tomu věřit, protože to bylo hezký a kouzelný. Prostě nechceš mít ty pochybnosti, tak je nemáš. Máma nám říkala, že dokud někdo na Ježíška věří, tak Ježíšek opravdu chodí a ti co nevěří, tak k těm ne a těm musí kupovat dárky rodiče. Jasně, že už jsem věděl jak to je, ale chtěl jsem věřit, tak jsem věřil. A ani deset spolužáků, kteří by mi tvrdili opak by mě nepřesvědčilo, snad chápeš jak to myslím. Někdo kdo věřit nechce nebo mu to prostě nesedí, tak na to určitě přijde už mnohem dříve, než ve třetí třídě, pokud nežije někde v izolaci, v l tomhle věku má každý dítě mobil, je toho plná televize, internet a všude se to řeší. Ale někdo prostě nechce vědět pravdu i když to někde v sobě ví, ale nepřipouští si to, protože o to nechce přijít, nechce skončit tu hru. Záleží jaké to dítě je a jak to doma prožívají. Co říkají jiné děti je vedlejší. Však ona televize a internet neříká nic jiného, než ty děti, co nevěří a je jenom na tom konkrétním dítěti, jak to chce mít.
@Kelsey píše:
To se přece nevylučuje, že věří dítě na Ježíška a ta ostuda, že věří někdo dlouho. Muže ségra žije v Anglii. Takže dětem každý rok posílá Santa dárky. To oni ví, že v různých koutech země je někdo jiný, kdo rozdává dárky. Že jí jiná tradiční jídla a mají své tradice. Měli jsme teď návštěvu. Další ostuda třeťačka a taky věří na Ježíška.
ne, není to ostuda, že někdo věří na Ježíška dlouho, ale já tomu nevěřím, jsem přesvědčená, že ty větší děti to jen hrají, aby to rodičům nebylo líto
@stinga píše:
ne, není to ostuda, že někdo věří na Ježíška dlouho, ale já tomu nevěřím, jsem přesvědčená, že ty větší děti to jen hrají, aby to rodičům nebylo líto
Jsem si jistá, že kluk to v 11 nehrál a věřil. A dost tomu pomohlo právě to multikulturní prostředí.
@sagina píše:
No, vždyť jovykládat dětem věřícím v Ježíška, že Ježíšek neexistuje, je stejná neomalenost, jako vykládat dětem věřícím v Boha, že Bůh neexistuje. V první řadě je chyba ve výchově v rodině, že dítě není naučené respektovat ostatní.
Dítě, které na Ježíška nevěří, musí mít svobodu projevu a musí smět projevit svůj názor stejně jako věřící děti, jinak to je v podstatě diskriminace a to asi nikdo nechce, že.
Respekt je právě o tom, že názor může projevit každý, ne že ten nevěřící na Ježíška nesmí nic říct…
@free333 píše:
Dítě, které na Ježíška nevěří, musí mít svobodu projevu a musí smět projevit svůj názor stejně jako věřící děti, jinak to je v podstatě diskriminace a to asi nikdo nechce, že.Respekt je právě o tom, že názor může projevit každý, ne že ten nevěřící na Ježíška nesmí nic říct…
Může říct, že si myslí, že neexistuje. Ale neměl by to nutit ostatním dětem a přesvědčovat je o své pravdě.
@Pitaya1 píše:
Jsem si jistá, že kluk to v 11 nehrál a věřil. A dost tomu pomohlo právě to multikulturní prostředí.
a ty bys tady zakladatelky dilema řešila jak - exotická dovolená místo Vánoc nebo tradiční Vánoce?
i když zakladatelka je už dávno rozhodnutá
@stinga píše:
a ty bys tady zakladatelky dilema řešila jak - exotická dovolená místo Vánoc nebo tradiční Vánoce?
i když zakladatelka je už dávno rozhodnutá
Rozhodla bych se podle toho, co by chtěl dítě.
@Pitaya1 píše:
Může říct, že si myslí, že neexistuje. Ale neměl by to nutit ostatním dětem a přesvědčovat je o své pravdě.
Ale stejně by nemělo to dítě co věří, nutit nějaké jiné, že Ježíšek je. Což je prostě blbost, myslím že nikomu nic nenutí, prostě se normálně baví a tohle je zrovna aktuální téma, tak to řeší. Co mají jako řešit, drahou elektřinu? Prostě se normálně baví a kdyby do toho nezasahovali dospělí a nějaká akční druzinárka, tak si to řeknou a každý si stejně věří tomu čemu chce nebo tomu co slyší doma. Nemůžeš to zakázat ani jedné straně a ani jedno dítě není horší nebo lepší, prostě na to má každé svůj názor, na který má právo.
@Pitaya1 píše:
Rozhodla bych se podle toho, co by chtěl dítě.
@stinga píše:diplomatická odpověď
zakladatelky dítě by určitě podle toho, co píše, preferovalo Vánoce, ale zakladatelka už je rozhodnutá pro dovolenou - možná už ji mají i zaplacenou
Takhle to dělám se svým dítětem. Ptám se ho, jestli chce slavit Vánoce doma nebo jet někam na dovču. Q podle toho se zařídíme. Zakladatelka nejspíš bere ohledy jen na sebe a ne na děti.