Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Dobrý den,
píšu absolventskou práci na téma „Informovanost těhotných žen o časném dětském kazu.“ Touto cestou bych Vás poprosila o vyplnění dotazníku, který je anonymní a naleznete ho níže.
Pokud máte jakékoliv dotazy ohledně tohoto tématu, můžete mě kontaktovat na email: m. tunkova@gmail.com
Moc Vám všem děkuji!
Dotazník pro těhotné ženy je zde:
https://docs.google.com/…Xek/viewform
Příspěvek upraven 02.02.16 v 20:14
@Majda22 Vyplněno…
BTW ta otázka č. 14… Navštívila jste již v průběhu těhotenství zubního lékaře?… Je myšlena tak, že bych se jako už v těhotenství poptávala na chrup svého dítěte?
@Black Cat Děkuji za dotazník i za Váš dotaz ![]()
Tak to myšleno není, ačkoliv byste o tom měla vědět co možná nejvíce. V průběhu těhotenství byste měla navštívit Vašeho zubního lékaře dvakrát. Z hlediska celkového zdraví i zdraví vašeho miminka je třeba, abyste měla zuby v pořádku. To vše by Vám měl dobrý zubař či dentální hygienistka vysvětlit.
Otázka je spíš zaměřena na to, zda ženy preventivní prohlídky nezanedbávají. Ta první by totiž měla být co nejdříve po zjištění těhotenství.
@Majda22 píše:
@Black Cat Děkuji za dotazník i za Váš dotazTak to myšleno není, ačkoliv byste o tom měla vědět co možná nejvíce. V průběhu těhotenství byste měla navštívit Vašeho zubního lékaře dvakrát. Z hlediska celkového zdraví i zdraví vašeho miminka je třeba, abyste měla zuby v pořádku. To vše by Vám měl dobrý zubař či dentální hygienistka vysvětlit.
Otázka je spíš zaměřena na to, zda ženy preventivní prohlídky nezanedbávají. Ta první by totiž měla být co nejdříve po zjištění těhotenství.
Já byla třikrát
![]()
Vyplněno, je možnost někde zjistit, zda mám správné informace? Vyplňovala jsem dle toho co si myslím a jak se ke mě info dostalo, ale zajímalo by mě jak by ten dotazník měl vypadat vyplněný a případně s vysvětlením proč to tak je
@Majda22 No je to právě docela nešťastně naformulované. Jako vážně.
Protože já svého zubního lékaře navštívila JIŽ v dětství a ne až v těhotenství… Proto jsem hodila tu doplňující otázku. Já ji pochopila tedy nesprávně… tak snad to usměrní ostatní…
Ale možná nejsou takové trubky, jako já ![]()
Takže jsem ji teda vyplnila špatně… v těhotenství jsem byla na kontrole 2× stejně tak, jako každý jiný rok.
@medunka23 Zatím není, ale v průběhu dvou dnů sem můžu hodit odkaz na správné výsledky
@Black Cat Spíš sem udělala chybu a nezmínila jsem hned na začátku, že dotazník je pouze pro těhotné ženy. Tudíž pak by možná otázka dávala lepší smysl - těhotné ženy se ptám, jestli už navštívila zubaře v právě probíhajícím těhotenství.
@Majda22 vyplněno, ale 3. a 6. otázka není dobře formulovaná, zuby se prořezávají? Je myšleno první zub nebo všechny mléčné zuby? Navíc některému dítěti ve 4 měsících a jinému v 11, je to hodně individuální, váhala jsem mezi a nebo b. A kdy navštívit poprvé zubaře je to cca kolem roku, ale když bude mít v té době jeden zub, tak syna zubařka fakt vidět nechtěla, řekla přijďte až bude mít několik zubů. Chtělo by to dopilovat definování otázek.
@HankaHK jo a třeba nám, nechtěla vzít malou zubařku dřív než teď ve dvou letech
ona totiž je teorie dost jiná než praxe, proto by mě zajímaly ty správný odpovědi i s vysvětlením
@HankaHK Otázka číslo 3: Ano je to individuální, jelikož to může být ovlivněno různými faktory. Neříkám, že v konkrétním měsíci se musí každému dítěti prořezat konkrétní zub, ale jsou na to tabulky v určitém rozmezí. Zde to popisovat nechci, abych neovlivnila případné ženy, které nejdřív pročítají diskuzi před vyplněním dotazníku.
Otázka číslo 6 - dle zubního průkazu dítěte i literatury je zde jednoznačná odpověď. To, že se to praktikuje v praxi jinak je věc druhá…
@medunka23 @HankaHK Děkuji za příspěvky, pomůže mi to i připsaní práce. A jak říkáte teorie i praxe se nemusí shodovat…
@Majda22 teď tomu asi nerozumím, jde ti teda o informace, které si má těhotná načíst v knihách nebo o informace, které jsme zažily?
Teorii znám taky, ale odpovídala jsem z praxe, tedy evidentně asi špatně.
@HankaHK Netvrdím, že každá těhotná žena by si měla jít a koupit si literaturu a našprtat se vše ohledně zubů. Já si ale myslím, že nefunguje dostatečně osvěta z řad lékařů a třeba i médií. Jinak bych denodenně nepotkávala to, co potkávám…
Uznávám, že otázka číslo 3 by se měla přeformulovat na: 3. Víte, v jakém věku by se měly začínat prořezávat mléčné zuby?
Ale s tím už nic udělat nemohu…