Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Alfie,
děkuji za názor. Já fakt nevim… Ta omega je prý až od tří let…
Tak fakt nevím, během srpna máme jet do Hradce na vyšetření (střev), ale snad se něco dovím i o tom mluvení
Myslela jsem, že se třeba ozve nějaká maminka která tuto situaci má již za sebou a poradí nám nebo nás alespoň uklidní či naopak
.
Zatím pa Aimee
Řeknu ti, že u nás to bylo podobně, možná říkal o chloupek víc, ale ne nějak cíleně nebo tak. Dr. to neřešila, na kontrole jsme byly v 18 měsících, kde se ptala, jestli říká aspoň něco, tak to jsem řekla že jo. A další až na třech letech, dvouletou vůbec nemáme.
Ale k tvému „problému“. Myslím, že kluci jsou pomalejší, u nás zlom nastal kolem druhého roku. Z ničeho nic začal používat víc a víc slov, opakovat po nás a vymýšlet svoje varianty. Zrovna včera nás udivil krásným „paprika“… Takže klid a nohy na stůl - ono to přijde, máte ještě čas…
NiKi
S mluvením je to prostě složitý… Naše malá začala mluvit docela brzy, na roční kontrole doktorka skákala nadšením, jak dítě krásně říká máma, táta, bába… Po pár týdnech se dcerka rozhodla, že asi dvacet slov bohatě stačí a zbytek už jí nějak porozumíme z prvních slabik a hlásek. Ty pak začala skládat do „vět“, které znějí jak morseovka: „Táta p p, táto ma p, de!“ = „Táta pije pivo, táto, dej Marjánce pití!“ (Možná tedy chtěla taky pivo, nevím…) Teprve v poslední době pochopila, že když označuje slovem „pá“ pána i paní (a taky pohádku, pásek a polštář), je v tom fakt zmatek, a naučila se říkat „paní“… Ono se to časem srovná, do nějakých tří let rozhodně není třeba se nikterak nervovat!
Ahoj holky, tady koukám, že mají i Omegu 3 v sirupu…http://www.agionet.cz/host/merck/omega3-haliborange.html
No nevííím, já jsem to jen našla
Taky nechci dávat malýmu chemii
A co to máš ty za Omegu 3
A odkud když ne z lékárny?
Aha ![]()
A můžeš mi napsat, kolik je tam tobolek a kolik stojí? A bere se jedna denně? A ještě co na to dětská, nemůže to prckovi uškodit?
Psala jsi, že je to od tří let, to už by jsme asi taky mohli brát… ![]()
HOlky než jsem nastoupila na mateřskou pracovala jsem jako dětský psycholog. Teď se tím moc nezabývám, ale mrzí mě, když vidím, jak se některé z vás trápí místo aby si toho svého drobka užívaly dokud to jde. S tou řečí je to složité a žádné dvě děti nemají stejný vývoj! Skokový vývoj je právě u řeči dost častý. TAkže bych opravdu nezmatkovala, pokud dítě rozumí a aktivně reaguje (i mimoslovně). Píšete, že na ně mluvíte horem dolem, no ono někdy hodně znamená méně. A pro přehršel podnětů chybí prostor pro dítě. Báječně se tím zabývá metoda Videotrénink komunikace. Jde o to, že i ti vaši prcci se o komunikaci snaží, i když svým způsobem (gesta, „žvatlaniny“, první slabiky). A je důležité tyhle jejich signály nepřehlídnout, ba naopak zopakovat a pak teprve rozpracovat. Jen tak získávají pocit, že s vámi komunikují a začne je to i bavit… No nevím, bez videa se to vysvětluje dost těžko.
Jeden tip z vlastní praxe: obrázková knížka z vlastních fotek. Např. Droxi dělá zdařilé fotoknížky z vašich fotek. Vyberete fotky nejbližších, oblíbených zvířátek, dopravních prostředků, prostě to co u vás frčí:-) A jedete-li za babičkou, můžete ukázat dítěti její fotku, pojmenovat apod. Až se vrátíte, dáte mu za úkol najít fotku u koho jste byli atd. U nás byla tato knížka jednoznačným favoritem přes půl roku.
Držím palce.
Chivísek a Fík (2r.)
Chivísku, mě do toho nepočítej. Adámek mluví jak když bičem mrská ![]()
Mě spíš tady zajímali ty vitamíny, co holky dávají, co to je zač, ale kupovat je nebudu, mi je taky nebrali a jak mluvíme ![]()
alfie prosím a mně by jsi řekla něco víc o Omega 3 které dáváš malému? a jsi dosud spokojena? Díky ![]()
Ahoj Alfie,
Beníkovi je sice jen 14 měsíců, ale na roční prohlídce nám už paní dr. zaškrtla, že psychomotorický vývoj neodpovídá, protože má říkat pár slov. V té době říkal máma, teď ani to ne.
Kamarádky chlapeček téměř do 3 let mlčel, ani pak jsem mu nerozumněla, ale na 3leté prohlídce a o půl roku později ve školce ho pochválili, jak krásně mluví. Tak to neřeším. Dcera v 16 měsících chodila, mluvila a jedla sama… Každé dítě je hold jiné.
Jinak mě řekla dokonce dr., že logopedie až ve 4, ale samozřejmě něco jiného je, když nemluví vůbec. Myslím, že to kluci obvykle ani tolik nepotřebují.
Jen jednou jsem zažila na vesnici jednoho chlapečka, ten pořád zkoušel ze všemi komunikovat, ale nešlo mu to. Tam je potom nějaká chyba… Přišli na to, ale dost pozdě a ještě dnes v 8 letech nic moc, mají spoustu práce - škola, doktoři…
Takže záleží spíš na povaze. Určitě to poznáš, když to nebude v pořádku, ale ve 2 opravdu hodně dětí nemluví. A podle mě první slabiku používají jen opravdu malé děti. když Ti starší začnou mluvit, tak bu´d se pokouší o celá slova, nebo ještě počkají, ale vypadá to jinak, než když mimi zkouší napodobovat slova…
Mějte se všichni a hlavu vzhůru!
Ahoj vsem, ozivuji diskuzi…
dcera, zanedlouho 3 roky ma uz vcelku slusnou slovni zasobu, zatim neresim ze misto T rika K a nekdy drmoli ale co me zarazilo je ze posledni cca mesic si zacala prodluzovat slova…
rekne treba „neco cervenehoHOHO“ dela to jen u te slabiky HO - ma smysl se nad tim zamyslet nebo to prejde samo
dekuji vsem a preji hezke odpoledne ![]()
To je jeste dobre… moje mala misto „M“ rika „B“ a ted jeste zacala ke spouste slov pridavat na konec „š“. Takze krome toho, ze misto „mami“ mi rikala „babi“, tak to vylepsila na „Babiš“
![]()